Şimdi Ara

ODTÜ'lü Yeni Mezun Mühendisler(Elektrik-Elektronik,Bilgisayar,Makine) Sorularınızı Cevaplıyor (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
211
Cevap
36
Favori
28.816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hocam siz çalışıyor musunuz? çalışıyorsanız nerde çalışıyorsunuz?
  • @Philoelectronica hocam yüksek lisans yapanı çok duydum fakat çalışanı pek duymadım açıkçası, muhtemelen çalışmak çok daha zordur diye tahmin ediyorum çünkü yasal yükümlülük, dil vs gibi etmenlere giriyor. bir arkadaşım koreye staja sonrasında da yüksek lisansa gitti fakat orda çalışır mı bilmiyorum. diğer arkadaşların bilgisi varsa yardımcı olabilirler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vizyoncukk

    1- Hocam inşaat mühendisliği düşünüyorum ama 10k sıralamam var geçen sene 17k dan alıyor . Ve bu benim kafamı karıştırıyor açıksası sıralmasının düşük olması bölümün kötü olması ile mi alakalı?
    2-itü makine mi odtü inşaat mı sizce?
    2. sorunuzu cevaplamak biraz zor sanırım. Birbirinden farklı iki disiplinin birbirine göre avantajları dezavantajları var. Ancak şunu söyleyebilirim ki gördüğüm inşaatçı arkadaşlar yurt içinde yüksek maaşlarla başlamadı pek. Ancak ben makinadan yeni mezun iken piyasanın çok üstünde maaşlarla başlayabiliyorum. Bunda Ankara'da savunma sanayinin başı çekmesi büyük etken.Zira savunma sanayinin maaşları gerçekten güzel ve ne yazık ki pek inşaatçı çalıştırmıyorlar. Ancak İTÜ makina deyince işler biraz daha değişiyor. Oradaki piyasaya tam hakim değilim ama gözlemlediğim kadarıyla İTÜ İstanbul'un ekmeğini fazlasıyla yiyor. Ne denebilir ki oranın sanayisi gerçekten muazzam büyüklükte. Bu anlamda piyasadaki mühendisleri kıyaslarsak İTÜ ODTÜ'ye nazaran daha çok fırsatları barındırıyor.Ancak dediğim gibi yazdıklarım soruna cevap değil sadece bir ön bilgi niteliğinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: owoselammicsuedcheck

    Hepinize bir soru: mezun olduktan sonra yurt dışında mühendis olarak çalışmak zor mu? Siz herhangi bir yere başvuru yaptınız mı? Yapan arkadaşlarınız var mı, nerelerden kabul alabildiler?
    Öncelikle yurt dışına gidip çalışmak benim düşüncelerime göre o kadar kolay değil. Ancak yüksek lisans davasına kabul alan arkadaşlarım çok. Sanırım yeni mezunken önce eğitim amaçlı gidip işi sonra ayarlamak daha kolay olur. Ancak Avrupa ülkeleri (ağırlıklı Hollanda) deneyimli mühendis topluyor. Sen gelene kadar doyarlar mı bilmem ama etrafımdakiler çatur çutur gidiyor.

    Benim kabul alan duyduğum arkadaşlar
    Münih Teknik Üniversitesi: burslu bir yerleri bulmayı çok denedi ama oldukça güzel bir ortalama ve güzel referanslarla(torpil olan değil :D) bile olmadı.
    Milano Teknik Üniversitesi: bildiğim kadarıyla ortalaman 3 ün üstündeyse pek bir şeye bakmıyorlar. İngilizce için bile ODTÜ'den mezun olmak yetiyordu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi plankton007 -- 3 Ağustos 2018; 21:0:40 >
  • #ee

    Elektrik elektronik mühendisi nasıl çalışır, ne yapar? Örneğin bilgisayar mühendisinin ne yapacağını az çok herkes kestirebiliyor. Bilgisayarlarımızda sonsuz tane yazılım-program yüklü. Ama elektrik mühendisi iş ilanlarına baktığımda Kütahya porselen bile ilan vermiş. Bu işi alan adam tam olarak ne yapacak.

    Elektronik ve haberleşme mühendisliği okuyanın elektrikçilerden veya otomasyonculardan farkı olur mu? Hepsi aynı işi yapabilir mi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • planktona





    Ben iyte makine de okuyorum iyi bir ortalamam olursa yatay geçiş yapmayı düşünüyorum 4 kişilik kontenjan oluyor makine için yataydan gelen kişilerle tanışabilme imkanınız oldu mu ortalamaları nelerdir nereden gelmişlerdir vsvs iyte hakkında düşünceniz varsa duymak isterim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi katusha_ -- 3 Ağustos 2018; 21:21:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: themontana

    hocam siz çalışıyor musunuz? çalışıyorsanız nerde çalışıyorsunuz?
    Ben de 3 hafta sonra başlayacağım inşallah TAI'de bir aksilik olmazsa.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: katusha_

    planktona





    Ben iyte makine de okuyorum iyi bir ortalamam olursa yatay geçiş yapmayı düşünüyorum 4 kişilik kontenjan oluyor makine için yataydan gelen kişilerle tanışabilme imkanınız oldu mu ortalamaları nelerdir nereden gelmişlerdir vsvs iyte hakkında düşünceniz varsa duymak isterim
    Yatay geçişle gelen arkadaşlarım var ancak ortalamaları hakkında bir bilgim yok ne yazık ki. IYTE görece çalışmalarını takip edemediğim bir üniversite bu yüzden pek yardımım dokunmayacak sana.
  • bu arada arkadaşlar EE'ci arkadaşlar bugün soruları cevaplayamayacaklarını söylediler, sorularınızı sorun onlar yarın gördüklerinde cevaplarlar inşAllah.
  • #ceng

    Bilgisayar mühendisliği müfredatı nasıl işliyor? Lisedeyken olimpiyat çalışmıştım ve c++da hazır bulunan stack, queue, heap gibi veri yapılarını ve bazı algoritmaları c'de kodlamıştım. Etraftan duyduğum kadarıyla üniversitede bunlar sadece teori olarak veriliyormuş. Bu ne kadar doğru?

    Üniversite biter bitmez ya da son sınıflarda bir işe nasıl girilir? Bir işte çalışmak için üniversitenin öğrettiğinin dışında çok şey öğrenmek mi gerekir? Bu öğrenilmesi gerekenleri öğrenen, mühendislik mezununun önüne geçebilir mi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • @hepsi

    Fizik seçmeyi dusunuyordum. Fakat ailem buna cok karsi çıkıyor. Sizce örneğin makine okuyup fizikle çap yapmak nasil fikirdir?

    A noktasindan b noktasina daha kolay gitmeyi bulmak mi yoksa yeni b noktaları bulmak mi daha iyi sizce? Nedeniyle aciklayabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Hocam maaş konusundan bahseder misiniz?

    Bir de neden TAI Mesela aselsan varken

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Keremqw hocam ben bizim bölümde verilen zorunlu derslerin üzerinden geçip spesifik sorunuza geçeyim:
    1. sınıf 1. dönem: Giriş dersi: Burda genel olarak bilgisayarın çalışma mantığı anlatıldıktan sonra python dilinde if,while,fonksiyonlar gibi programlamanın temelleri atılır.
    1.2: C programlama: Burda ilk dönem öğrenilen konseptler ile C dilinin detayları bir dönem boyunca işlenir.
    2.1: Veri Yapıları: Burda o bahsettiğiniz stack, heap, queue, graph, tree hash table gibi veri yapılarının hem teorik kısmı anlatılır, hem de bu teorik temellerin üzerine bolca ödev ve lab ile pratik kısım geliştirilir. DISCRETE COMPUTATIONAL STRUCTURES(çeviremeyeceğim valla :)): Burda "compute" dediğimiz dilimize "hesaplamak" olarak çevrilen fakat tam karşılığı olmayan, temel yapı için gerekli yapı taşları atılır. Olasılık, sembolik mantık, graph teori gibi dersler verilen teorik bir derstir.
    2.2: İstatistik: Bir bilgisayar bilimcisi için olmazsa olmaz ama zamanında hiçbirimizin sallamadığı ders :) çok önemlidir fakat genelde pek kimse sallamaz. zaten adından açıktır. Mantık Tasarımı(Logic Design, tam çeviri olmadı ama napam ya :)): Burda bir bilgisayarın çalışma mantığı en aşağı seviyeden başlanarak basit bilgisayar yapımına kadar uzanır ve basit bir bilgisayarın nasıl çalıştığı anlatılır. Programlama Dilleri: Farklı programlama paradigmaları(Obje odaklı, fonksiyonel, mantıksal) anlatılır ve c++, haskell ve prolog dilleri ile verilir. Ve programalama dillerinin bazı temel yapıları anlatılır. FORMAL LANGUAGES AND ABSTRACT MACHINES(yine çeviremeyecem valla :)): Bu tamamen teorik bir derstir(biraz da gıcıktır) ve yukarda bahsettiğim computation'ın teorik kısmı burda iyice detaylandırılır. anlatılmaz yaşanır bir ders :)
    3.1: Algoritmalar: Adından da anlaşıldığı üzere sıralama(sorting), arama(searching), ve diğer önemli alanlardaki kilit algoritmalar gösterilir, algoritma analizi nasıl yapılır ve algoritmaların sınıflandırılması yapılır. Bilgisayar Organizasyonu: Bölümdeki en göz açan derslerden biridir. Modern bilgisayar mimarisinin nasıl çalıştığını baştan sona anlatırlar ve ders bittiğinde böyle ağzınız açıl bir biçimde kalırsınız :). Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları: Veri tabanına giriş dersi olarak görülebilinir. Bir veri tabanının iç yüzünde neler olur ve veri tabanına erişim nasıl yapılırı anlatır.
    3.2:(Zurnanın zart dediği yer adamın ağzına tükürür bu dönem): İşletim Sistemlerine Giriş: İşletim sistemlerinin iç yüzü anlatılır. Hafıza yönetimi, dosya yapıları, bilgisayarlardaki çok thread'li yapı, işlemcinin nasıl çalıştığı vs. gibi modern bilgisayar mimarisinin anlatıldığı bilgisayar organizasyonunun devamı niteliğinde diğer kafa açan derstir. ama baya zordur :). Gömülü Sistem Programlamasına Giriş: Burda bir gömülü sistemde nasıl programlama yapılır, bir gömülü sistemde hangi mimariler vardır, donanımları nasıldır ve bu donanıma nasıl erişilir, gerçek zamanlı işletim sistemi nedir ve nasıl kullanılır gibi şeyler anlatılır. Yazılım Mühendisliği: Burda bir yazılımın yazılmasında, müşteri ile iletişimde nelerin izlenmesi gerektiği, bir yazılımın dokümantasyonunun nasıl yapılması gerektiği anlatılır.
    4.1: Burdan itibaren seçmeli dersler başlar ağırlıkla fakat oralara girmeyeceğim. Veri iletişimi ve ağ: Burda bir ağ(network)'ün nasıl işlediği, hangi katmanlardan oluştuğu, iki nokta arasında nasıl veri aktarımı yapılcağı anlatılır. Bilgisayar Grafiğine Giriş: Oyun yapmaya giriş dersi gibidir. Ekran gördüğünüz herhangi bir nesnenin nasıl çizildiği, ekran kartının yapısı, nasıl çalıştığı, ve nasıl programlanacağı anlatılı.

    Tahmin ettiğimden çok daha uzun oldu ama ilerki nesillere de aktarabileceğim bir yazı oldu :) Gördüğünüz gibi teoride falan kalmıyor, sadece veri yapıları dersinde görmekte kalmıyorsunuz, daha sonra yapay zeka gibi derslerde queue stack gibi yapıları zaten bol bol kullanıyorsunuz. 2. sorunuz için ise ODTÜ gibi iyi bir üniversitede okuyorsanız bu çok da zor değil, ekstra bir çaba göstermenize gerek yok. genelde şöyle oluyor: 2. ve 3. sınıfın sonunda staj yapıyorsunuz, ve bu şirketler sizi eğer beğenirse(özellikle 4. sınıfta) yarı zamanlı çalışmaya başlayabilirsiniz ve daha sonrasında da işe alınmanız işten bile değil. ben size şu kadarını söyleyeyim: etrafındaki hemen hemen her mezun arkadaşım kabul aldığı bir çok iş yerinden kendi tercihine uygun olan yere gitti, iş bulmada bir sıkıntısı olmadı.
  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    Gerçekten emeğiniz için çok teşekkürler. Tam olarak duymak istediklerimi duydum diyebilirim :) Muhtemelen bu odtü farkından kaynaklanıyor. "mühendislikte okulun önemi yok" cümlesinin de balon olduğunu düşünmeye başladım. Gerçi benim sıralama itüye bile yetmeyecek gibi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    Hocam bilkent makine yazmayı düşünüyorum , master da motor üzerine yapma hedefim var bilkent doğru bir tercih mi olur %50 burslu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Keremqw hocam bu çok doğru bir söylem değil "mühendislikte okul önemli değil". kesinlikle önemli, asıl tıpta okul önemli değildir. okul seçimi çok önemlidir mühendislikte zira eğitim çok değişebilir.

    @What You Mean hocam bunu plankton007 makineci arkadaşım cevaplasın, bilkent makine hakkında pek bir bilgim yok açıkçası
  • @Bilgisayar



    2. Sınıf stajı bulma sürecin senin ve arkadaşlarının nasıl oldu,hangi kriterlere baktılar, biraz detaylı şekilde anlatabilir misin

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @johnbackus hocam 2. sınıfta staj genelde teknokentlerdeki şirketlerde yapıldı. şirketler bizim bir forum gibi bir sistemimizle bize kaç kişi alacaklarını belirtiyorlar, biz de onlara CV göndererek başvuruyoruz. beğenilen adaylar mülakata çağrılıyor, genelde teknik değil insan kaynakları mülakatı yapılıyor, ondan sonra da iki taraf da anlaşır ise staj yapılıyor. bir diğer şirket grubu ise aselsan,tai gibi savunma sanayi kurumları, bunların ise kendi başvuru sistemleri oluyor. bakılan şey genelde sadece not ortalaması, bazen de okul dışında yaptığı aktiviteler oluyor. daha detay ne verebilirim pek emin değilim açıkçası, daha sepesifik bilmek istediğiniz şey varsa sorarsınız.
  • @plankton007



    Hocam, benim geçen yıl sıralamam 28k idi. 2 tercih yaptım gelmezse mezuna kalırım dedim ve hacettepe otomotiv geldi. 1 yıl hazırlık okudum ve bu yıl bölüme başlayacağım. İçimde bir sıkıntı oldu. Hacettepe bir teknik üniversite değil bu yüzden dersleri eğitimi bir odtü, itü ayarında değildir ama ytü makineden kötü müdür? Tekrar hazırlanmaya değer mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furkana. -- 3 Ağustos 2018; 23:22:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üstad bi endüstrici bulsanız da bizim de işimiz görülse

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.