Şimdi Ara

Odalara Ethernet Tesisatı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.


    Oturduğum evde tüm odalarda rj11 girişli telefon prizi mevcuttu. Prizleri söktüğümde arkalarında telefon kablosu olarak 8 telli bir kablo kullanıldığını fark ettim. Cat 5 miydi 5e miydi hatırlamıyorum ama bunlardan biriydi. Zaten telefon hattı kullanmayacağım için, bu kablolara rj45 girişli priz takarsam odalara ethernet bağlantısı ulaştırabilirim diye düşündüm.


    Bu amaçla evin tüm prizlerini değiştirirken tüm telefon prizlerini de rj45'e çevirdim ve bunun için elektrikçi çağırdım.


    Ne yazık ki elektrikçiye derdimi anlatamadım. Aldığım prizleri takmaktan öteye gidemedi. Yapamayacağını anlayınca verdiğim parayla kalmış oldum ve sonra bir elektrikçi daha çağırdım. O da aynı şekilde elektrik ve uydu dışında hiçbir konuya hakim değildi, o da yardımcı olamadı.


    Bu işi elektrikçiyle çözemeyeceğimi düşünmeye başladım. İllaki anlayan birileri vardır ama ben bulamıyorum. Elektrik elektronik mühendisi bir arkadaşımla da yine aynı şekilde konuya muvaffak olamadık.   Networkçü mü çağırmam gerekiyor nedir anlamadım.


    Şöyle ki, odalardaki prizlere tüm uçları birleştirilip kısa devre yapılmış bir ethernet kablosu takıyorum. Sonrasında daire girişindeki buatta ucu açık olan kablonun tellerini multimetre ile denediğimde hiçbirinde iletkenlik alamıyorum.


    Nereye gidiyor bu kablonun ucu anlamadım.


    Gördüğüm kadarıyla daire girişindeki panoya yakın buatlardan birinde cat kablonun ucu var. Evin içindeki tüm prizlerin arkasında da aynı şekilde. Ama hiçbiri birbirine bağlı değil sanki.


    Bu mevcut tesisatı kullanmamın yolu yok mudur? En azından tek odada. Yerine gerekirse cat6 kablo alıp çektirebilirim ama hangi kablo nereden nereye gidiyor nasıl anlarız? Kabloyu asılınca hiçbir odada tepki göremiyorum.








  • Merhaba hocam
    Sigorta kutusunun yanında başka bir kutu buat tarzı birşey varsa orada cat-6 kablolar toplanıyordur binanın ankastresinden de gelen bir kablo vardır.
    Galiba binanızda fiber var rj11 soketleri iptal ettirmek istiyorsunuz aslında yeni priz alanıza gerek yokmuş genelde o prizler çift çıkışlı oluyor 1 tanesi açık diğeri kapalı şekilde o kapalı kısmı kırıp yada kırmadan rj11 Keystone'u çıkartıp rj45 Keystone takılsa minimum maliyet ile elinizdeki prizler çevirilebilirmiş tabi bu çok önemli değil her priz bu değişikliğe açık olmuyor.

    Şuanda internet altyapınız nedir hocam ? Fiber ise modem nerede ve siz İnternet'i nereye taşımak istiyorsunuz?
    Hepsine de taşıyabilirsiniz kabloların toplandığı kutuya basit bir switch koyarak her odaya modemden dağıtabilir siniz. Mesh sistemi vs. De yapabilirsiniz.

    Ayrıca profilinizden gördüğüm kadarıyla İzmir'de yaşıyorsunuz usta bulma şansınız daha fazla armut sitesine girin yaptırmak istediğiniz işlemleri yazın o işi yapabilecek işin uzmanı arkadaşlar size teklif verecektir. Ayrıca rekabet ortamı olduğu için daha uyguna bulabilirsiniz ve ustaların puanlarına vs. Bakarak işin ehlini bulabilirsiniz.




  • iCrush kullanıcısına yanıt

    Haklısınız hocam fakat prizlerin de eskimiş olması bahanesiyle komple değiştirdim.


    Mevcut ikametim Manisa. Superonline FTTH-GPON altyapı mevcut. Paketim 500/20.

    Ev telefonu kullanımım yok.


    Girişte sigorta kutusunun olduğu yerde bir kaç buat var. Optik kablo buradan geliyor. Aynı şekilde bir adet cat kablo var ucu açık şekilde. Her hangi bir yere bağlı değil.


    Odalardaki rj prizlerin arkasında da aynı şekilde cat kablo ucu var.


    Hedefim odalardan 2 tanesinin prizlerini modemin LAN girişleriyle buluşturmak. Modem de yine daire girişine yakın. Buat içinde fiber kablodaki fazlalıktan yararlanarak evin biraz daha içerilerine doğru çektim modemi fakat yine koridorun ucunda kalıyor. (koridor L şeklinde)


    Superonline'ın dayattığı dahili ONT'li wifi 6 nokia modem mevcut fakat wifi6 client yok evde hepsi wifi5.

    500mbit internet oturma odasına max 100-200mbps olarak ulaşıyor. Bazen duruma göre bağlantı kopma noktasına geliyor. 500mbit abonelik ile ev içinde oldukça kalitesiz bir internet bağlantısına sahibim ne yazık ki.


    Oturma odasından kablolu çıkış alabilirsem Mi 4a routera bağlamayı düşünüyorum. Mi'nin Lan çıkışlarından birini de tv+ kutusuna vereceğim. Duruma göre Nokia'nın wifi yayınını kapatıp Mi'ninkini kullanacağım (evin daha ortasında kalıyor oturma odam) veya bu ikisi arasında mesh olabiliyor mu bilmiyorum.


    Bir diğer odada ise masaüstü PC var. Onu da doğrudan kablolu bağlamak istiyorum.


    Ev 9-10 senelik. Cat kablolarla ne tür bir tesisat çektiler bilmiyorum ama aralarında bağlantı yok gibi geliyor. Bir taraftaki 8 teli birbirine bağladığımda, diğer odadaki veya buattaki kablonun telleri arasında multimetre asla iletkenlik bulamıyor. O sebeple jack çakıp denemedim bile hiç bağlanmayı.





  • Merhaba


    Benim evimde de her odada cat kablo var.


    Şu şekilde 5 odada cat kablosu var hepsinin diğer ucu toplama noktasına gelir 5 tane uç geliyor toplama noktasına ve hepsi routerın bacağına bağlı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.