Şimdi Ara

o/c için çözüm arıyorum !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar.

    İmzamdaki sistemle ilk kez bugün ufak bir o/c denemesi yaptım ancak sonuç hüsran Şu an kullandığım psu ve ramler oldukça dandik şeyler. Muhtemelen bunlardan kaynaklanıyor ama kesin bir fikre varabilmek için deneyimli arkadaşlara bir sorayım dedim.

    Önce işlemci için fsb’yi 200’den 220’ye yükselttim ve ram’leri zorlanmasınlar diye 400 den 320 ye düşürdüm. Ram’lerin de %10 o/c yiyeceğini düşünürsek, hızları 350 MHz oldu, yani problem olmaması lazım. Ama sistem bu halde açılmadı! Bunun üzerine ram voltajını auto’dan çıkarıp 2.65V yaptım, açıldı ve gayet stabil. Şu anda bilgisayarı bu ayarlarla kullanıyorum ve eskiden 47C olan load sıcaklığım (stok fan) 48C ye çıktı. Yani sıcaklık problemim yok.

    Ama daha sonra fsb’yi 230 yapayım dedim, yine açılmadı! Ram’lerin hızını 266 ya düşürdüm, gecikme sürelerini max. ayarlara getirdim, 2.75V verdim, bana mısın demedi! Belki sorun işlemci voltajındandır dedim, dayadım 1.65V, en ufak bir fark yok! Bu arada agp/pci sabitlemesini de yaptım en başta, söylemeyi unutmuşum.

    Sizce sorun neden kaynaklanıyo? PSU mu, RAM’ler mi, yoksa ben mi?

    Piyasaya bir o/c ci daha yetişiyor! Ah bi de parası olsa da ram, psu, su soğutma falan yapabilse Ama en geç yaza kadar bu eksiklerin çoğunu giderecem, söz

    Cevaplar için şimdiden sağolun arkadaşlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 11 Mart 2005, 21:53:29 >







  • Kimse hatanın kaynağını bulamadı mı? İlk denememde herşeyi bu kadar eksiksiz mi yapmışım yaw?
  • Etraf O/C ci kaynıyo, ama şuna cevap yazabilecek bi allahım kulu çıkmadı mı ya?
  • amd olsa yaptığın değerleri veya tahmini yapacağın şeyler hakkında bi fikrim olurda,intel olunca tık yok bende
  • Yok be hocam, Intel de olsa genel bi fikrin vardır olay hakkında. Durumu şöyle özetleyeyim:

    Ben bildiğim kadarıyla, Intel bir işlemciyle nasıl o/c yapılacaksa yapmaya çalıştım. Forumda çoğu kişi AMD'ci olduğu için bu kısmı es geçiyorum. Normalde ne işlemcimi, ne ram'imi, ne anakartımı zorladım gibi duruyor. Bu durumda bilgisayar açılmıyosa sebebi PSU olabilir mi? Yoksa ram'ler çok kalitesizse kendi hızları zorlanmasa bile işlemcideki o/c yüzünden çalışmamazlık yapabilir mi? Saçma ama, ne biliyim...

    Bu arada PSU'm, everpower 300W (kasanın kendi psu'su).
    Ram'lerimin biri veritech, diğerinin adını hiç hatırlamıyorum. İkisi de OEM yani. İkisini ayrı ayrı takmayı da denedim. Hatta bütün dimm yuvalarına da teker teker takıp denedim ama sonuç değişmedi.
  • Kardeş PSU nun Amper değeri nedir yani bu sistemi kaldıramıyacak ve stabil güç veremeyecek bişeyse power dan olabilir.Çünkü sistem bayağı bir güç çekiyor.
  • 12V - 15A
    5V - 20A
    3.3V - 30 A

    Gördüğüm gibi gayet düşük değerler. FSB 220 Mhz iken Everest 12V için 11.92 V gösteriyo şu anda. Load halindeyken 11.8V lara kadar düşüyo. Sence sorunumun kaynağı bu mudur? Ram leri boşu boşuna suçlamayalım bari.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 11 Mart 2005, 0:19:11 >
  • Hasbi 81 sorun PSU'dan deildir. Zaten voltajda gayet iyi. Ramlerini değiştirirsen büyük bir ihtimalle sorunun halloacaktır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CsNiPeR

    Hasbi 81 sorun PSU'dan deildir. Zaten voltajda gayet iyi. Ramlerini değiştirirsen büyük bir ihtimalle sorunun halloacaktır.

    İyi ama ram'lerimi de hiç zorlamıyorum ki. İşlemci default fsb hızındayken (200 MHz) ram'ler 400 MHz de çalışıyodu. 230 fsb ye çıkarınca ram hızını 266 lara kadar düşürdüm (tabi buna %15 eklersek 306 eder ama sonuçta hiç zorlayıcı bir hız değil) ve gecikme sürelerini max. sürelere ayarladım ama yine de açılmadı. Bu durumda ram'lerin problem çıkarması normal mi sizce?

    "Yoksa anakarttan olabilir mi?" diyecem ama bildiğim kadarıyla bu anakart o/c için tavsiye edilen bir anakart.




  • Ramlerinin chiplerini bilmiyorum ama O/C sevmeyen bir tip ise fazla bir O/C imkanın olmayabilir. Fazlada bir O/C yapmıyorsun. Normalde bu O/C da makinanın açılması gerekir. İmkanın varsa başka bir ram alıp denemeni öneririm.. Bence sorun ramlerde.
  • Sağol abi. Zaten ram'leri değiştirmek şu an için en ucuz çözüm gibi duruyo. Tabi OCZ falan düşünmüyorum.

    Şu bilgisayar satıcılarının listelerinde bulunan ram'lerden hangisini tavsiye edersin? Twinmoss, Kingston gibi markaların normal 400 lüklerinden yukarı çıkamam ama şöyle düşük timinglerle 433 falan görebilecek bişey olsa çok makbule geçer. Çok mu şey istiyorum?
  • Ekonomik durumunu bilmediğim için ben birkaç adet yazdım. Ama 2. seçenek bence uygun. Hem kaliteli hemde O/C için güzel ramlerdir. Ama hangi ram'i alırsan al önemli olan üzerindeki chiplerdir. Gördüğüm kadarıyla samsung chipli olanlar baya kaliteliymiş.

    1-)Ocz EL 512 MB DDR-400 MHz-PC 3200 - (256MB X 2 DUAL) $162.40
    2-)Corsair 3200C2 512 MB DDR-400 MHz-PC 3200- (256MB X 2 DUAL) $117.60
    3-)Kingston PC 3200 512 MB DDR-400 MHz-PC 3200 (256MB X 2 DUAL) - Boxed $82.80
    4-)TwinMos PC 3200 512 MB DDR-400 MHz-PC 3200 - CL 2.5 - (256MB X 2 DUAL) $85.10

    Fiyatlara görede sıraladım seçim senin.
    Bu fiyatlar eksen bilgisayardan alındı. İncelemek istersenwww.eksenbilgisayar.com
    Kolaygelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csniper -- 12 Mart 2005, 23:15:16 >




  • Sağol CsNiPeR ama 117$ beni aşar. Başka bir başlıkta bir arkadaş 500 MHz lik Hynix ram'lerin 68$ olduğunu söylemişti (tek 512 MB). Şu anda onu düşünmekteyim.

    Ama sorunumun ram'den değil, işlemciden kaynaklandığını söyleyenler de var. Bilmiyorum yaa... Sorun ram'lerde değilse yeni ram alırım, elimde patlar, ondan korkuyorum.
  • valla tuhaf dostum bende p4 2,4 var abit aı7 anakart ile 3,4 e kadar cıkıom seninkini şahsen 3,8 e kadar cıkartabilirim diye düşünüyorum
  • Yaptığım şeylerde ne hata olduğunu söylersen ben de çıkarabilirim heralde Tabi "benim elim uğurlu, sen yapınca olmaz" diyosan, orasını bilemem Olanların hakkaten mantıklı bi açıklaması yok gibi duruyo, değil mi?

    Bugün bi de şunu farkettim: işlemci 220 fsb iken (%10 o/c) garip bi dengesizlik olayı sözkonusu. Mesela start menüsüne basıyorum, menü açılıyo, sonra ben daha istediğim uygulamanın ikonuna basamadan menü kapanıyo. Aynı şey quick launch için de geçerli. Hatta internet browser pencerelerinden birini kapatınca bazen bi tane daha kapanıyo. Ve herşey rastgele, ne zaman olacağı belli değil. İşlemciyi tekrar 200 MHz'e çekince bu problemler ortadan kalktı. Ama başka bir gariplik, sistem 220 fsb deki stabil olmayan bu haldeyken 3D Mark 2005, Pc Mark 2004 gayet sorunsuz bi şekilde testi tamamlıyo! Çıldıracam ya !!! Bu nası bi tutarsızlık !!!




  • Arkadaşlar, sorunu kısmen çözdüm. Benim bilmediğim bir voltaj ayarı daha varmış: VDDQ voltage. Anakartın voltajını ayarlamaya yarıyormuş. Bunu 1.5 V dan 1.6 V’ye yükseltince stabil şekilde 230 fsb yaptım. Ama şu durumda bile işlemciye yük binince 1.7V olması gereken voltaj 1.63V lere düşüyo. Son durum:

    FSB: 230
    RAM hızı: 320
    CPU Voltage: 1.7V
    DDR Voltage: Auto
    VDDQ Voltage: 1.6V

    Ama şimdi de 230 fsb’nin üzerine çıkamıyorum. Daha doğrusu 250 fsb ile bilgisayar açıldı (voltajları biraz daha yükselttim) ama stabil olmadı. Acaba bunun sebebi PSU nun işlemciye 1.8V gibi yüksek voltajları stabil olarak verememesi olabilir mi? Yukarda dediğim gibi 1.7V’u da düzgün veremiyo ama bu kadarlık düşüş stabiliteyi bozmuyo.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.