Şimdi Ara

Notebook adaptörleri hk. yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler,




    Monster marka laptop'umun 3. adaptörüde ömrünü doldurmak üzere yeni adaptör almak istiyorum, tam yükteyken cihaz kapanıyor. batarya şarj süreleri de düştü. eski adaptörüm delta marka 230W/11.8A/19.5V değerlerinde %89 verimlilikle çalışıyor. Cihaz altındaki bilgi logosunda da aynı güç değerleri var. Cihazım tam yük altında iken render uygulamalarında ve oyunlarda 180-210W arası güç çekmekte . Tabi kalitesiz adaptör alınca da 1 senesi dolmadan bozuluyor .




    Şimdi olay şu ki laptop gibi mobil cihazlar belli bir güç değerleri arasında çalışması için tasarlanmış deniliyor. Masaüstü bilgisayar gibi olmadığı , daha yüksek güçte adaptör takıldığında cihazı yakabileceği ifade ediliyor. Monster yetkili servisleri de bunu söyledi. Dediğim gibi cihazın altında ki logoda 230W/11.8A/19.5V değerleri var . Monster'a sorduğumda marka vermeden 230w'lık adaptörün sadece fiyat bilgisi veriyorlar. Bende delta marka istediğim için pek sıcak bakmıyorum, aynı verimlilikle çalışacak adaptör aradığımdan. Deltayı Türkiye'de şuan bulamadığımdan tahminen +%80 verimliliği olan kaliteli diyebileceğim Retro'nun ürettiği delta serisi bir adaptör buldum. fakat bir sıkıntı var almak istediğim adaptör farkı güç ve amper seviyelerine destek veriyor özellikleri şöyle;




    Voltaj : 19.5V (19V ve 20V uyumlu)




    Kapasite : 16.9A (11.57A, 11.8A ve 15A uyumlu)




    Güç : 330W (220W, 230W ve 300W uyumlu)




    Şimdi güç, amper ve voltaj değerleri benim cihazın çalışma değerleriyle tutuyor daha yüksek değerlere destek verdiğinden de kafam karışıyor aacaba cihazımı yakar mı diye. Üretici firmada ki bir elektronik mühendisi ile görüştüm. Derdimi anlatım bana dediği şuydu ; baktığınız ürünümüzün W,A ve V değerleri cihazınızla uyumlu . 16.9A,11.8A,15A ve 330W,220W,230W güç ihtiyacı bulunan sistemlerde sorunsuz çalışacaktır, sisteminizin ihtiyacı kadar güç vericektir. Eğer ki sizin cihazınız 19.5 V da çalışırken siz ona +20-25 V luk bir adaptör takarsanız o zaman cihaz yanar ki zaten baktığınız adaptörün ana çalışma değer 19.5V , 20V a kadar da enerji desteği sunuyormuş sıkıntı olmadan kullanırsınız . İsterseniz mağazamıza gelin takın beraber uygulamalarınızla test edelim dediler.




    Siz bilgili elektronik bilgisi , laptoplar hk. tecrübesi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. bu adaptörü alsam cihaza ileride zarar verip yakar mı acaba?


    Orjinal deltayı ancak şuan çin den getirtebiliyorum 1 kere getirdim oda sahte çıktı. hemen iade ettim bi 30 gün daha beklemek istemiyorum baya sancılı bir süreç olmuştu.




    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.








  • Eğer li-ion, lipo pil şarj etmek, LED sürmek için kullanılmayacaksa ihtiyaç duyulandan fazla akım sağlayan bir adaptör kullanılması zararlı değildir. Burada mevzu bahis cihaz laptop olduğuna göre problem yok. Şöyle düşünebilirsiniz; kutusundan 5 Volt (V) gerilim, 1 Amper (I) akım verebilen yani 5 Watt (W) güç sağlayabilen adaptör çıkan bir akıllı telefonu 5 Volt (V) gerilim, 2 Amper (I) akım verebilen yani 10 Watt (W) güç sağlayabilen adaptörle şarj etmek cihaza nasıl zarar vermiyor ise laptop için de aynı durum geçerli.

    Hatta bzen yüksek güç sağlayabilen adaptörü tercih etmek daha mantıklı olabilir. Genelde satın alım maliyeti daha yüksek olacağı için tercih edilmez ancak bahsettiğiniz durum farklı elbette. Hem kaliteli bir adaptörün verimlilik testleri yapılmış olur. Çekilen akıma göre verimlilik değeri değişir. Tam yükte çalışırken %75 verimlilikte çalışan bir adaptör siz yarısı kadar güç istediğinizde %85 verimlilikle çalışıyor olabilir. Bu da ısınma konusunda ve elektrik sarfiyatı konusunda size avantaj olarak döner. Bu nedenle daha yüksek güç üretebilen bir adaptör kullanmak size avantaj sağlayabilir.


    Fakat adaptör alırken dikkat edilmesi gereken bir husus var o da kaliteli olması. Ampül yakmak, motor çevirmek gibi kaba işlerde kullanmayacak olmanız da göz önünde bulundurulduğunda adaptör eğer 19V olduğunu iddia ediyorsa her zaman 19V değerini sağlayabiliyor olmalı. Yük altında 18.5 Volta düşüyor boşta 19.5 volta çıkıyorsa o adaptörden hayır gelmez. Cihazınıza da zarar verebilir. Bunu kör yük ve voltmetre kullanmadan öğrenemezsiniz. Çare kaliteli bir marka tercih etmek.


    Monster yeni cihazlarında ne marka adaptör kullanıyor bilemiyorum ama benim laptobun yanında Chicony marka A12-120P1A Model adaptör gelmişti. Verimlilik seviyesi VI olarak belirtilmiş anladığım kadarıyla bu değer %88 verimliliğe denk geliyormuş. 7 yıldır sıkıntısız şekilde çalışıyor :)





  • zwanzig hocam da güzel özetlemiş, ben de kendi bilgimi aktarayım.

    19.5v destekleyen bir bilgisayara 20v ya da 19v adaptör taksanız bunun sorunsuz olacağını kimse %100 garanti edemez ama akım öyle değil. Ben %90+ ihtimalle sorunsuz olacağını bilsem bile göz göre göre 0.5 volt farklı bir adaptör takmam bilgisayarıma. Farklı voltaj sıkıntı, yüksek akım ise sıkıntı değil, cihaz zaten çekemez gereğinden fazla amper.

    19.5v 5a adaptör isteyen bir bilgisayara 19.5v 100a adaptör de taksanız hiçbir sorun olmaz. Bilgisayar çekebileceğini kadar çeker zaten. Ben yıllarca 4.74a lık bilgisayarda 6.3a, 3.42a lık bilgisayarda 4.74a adaptör kullandım.

    Başka bir örnek verecek olursak. Masaüstü pc topladın diyelim, komponent güç tüketimlerini topladın ve 350w maximum bir tüketim var. O bilgisayara 1000w güç kaynağı taksan hiçbir problem olmaz. Çünkü voltajlar standart. 12v, 5v ve 3.3v. 1000w güç kaynağı 12 volt kanalında 80 amper verebiliyorken sen 25 amperini kullandın diye hiçbir sorun yaşamazsın. Aynı durum Laptop adaptörü için de geçerli oluyor.

    Acelem vardı, hızlıca yazdım, cümleler sıkıntılı ise kusura bakmayın. İyi forumlar dilerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yüksek voltaj'ın zararlı olduğunu tahmin ediyordum da, adaptör voltajı tutsa dahi amperi yüksek olursa ileride cihaza zarar verir mi diye korkuyordum açıkçası. Kafamdaki soru işaretleri ortadan tamamen kalktı şuan , en yakın zamanda tam yükte %89 verimlilikle çalışan orijinal belgeli delta marka 19.5V/16.9A/330W bir adaptör alacağım . Türkiye'de bulamıyorum maalesef modeli tutsa bağlantı noktası tutmuyor :) Onu bulamazsam chicony markasına bakarım %88 verimlilik gayet iyi bir değer. Aktarmış olduğunuz detaylı bilgiler için ikinize de çok teşekkür ediyorum.   @zwanzig @Dampierre

    Edit : Eski adaptörüm 230W/11,8A idi bilginiz gibi. Yeni 330W/16,9A adaptörü takınca batarya sağlığına nasıl etki eder acaba ? Ben genelde batarya takmadan, direk adaptör ile kullanıyorum cihazı normalde. Bataryayı şarj etmem gereken bir durum olduğunda ne yapmalıyım? Batarya sağlığı açısından, eski 230Wlık adaptörü takıp şarj etmem daha mı uygun olur ? Yoksa 330W'lık adaptör ile sıkıntısız şarj edilebilir mi ?


    Zwanzig hocam "li-ion pil şarj etmek vs. için kullanılmayacaksa fazla akım sağlayan adaptör kullanmak zararlı olmaz" yazdığı için emin olmak istedim.


    Yeni adaptörün amperi yüksek olacağı için bataryan daha hızlı dolar dediler bazıları, hatta birkaç kişi de amper yüksek olduğundan cihaz şarj anında iken bir ihtimal bataryan patlayabilir. O yüzden eski adaptörünü kullan şarj edecekken cihazına yazık olur gibisinden bir şeyler dediler , kaç tane akıllı telefon öyle patlamışmış:) Bu konu hakkındaki görüşlerinizi de almak isterim açıkçası. Tekrar teşekkür ederim.


    Bataryam üstündeki değerler : Li-İon 5400 mAh / 14.8V-82Wh / 17.2Vdc




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChiefMeister -- 5 Ekim 2022; 4:37:53 >




  • Kısaca şunu söyleyeyim, Laptop kapalı iken 230w şarj aleti ile bataryayı şarj etmek istediğinizde bataryaya 230w mı gidiyor, hayır. Kabaca 15A yakın akımın pile gitmesi demek bu. Laptoplarda o kadar hızlı şarj olabilecek piller kullanılmıyor ve o hızda şarj olan bir pil hızlı şarjı desteklese bile bayağı ısınır.

    Sizin laptop zaten 230w ın bir kısmı ile bataryayı şarj ediyor. 330w olunca da aynı akım ile şarj edecek. BMS dediğimiz batarya şarjını yöneten özel devreler kullanılır böyle sistemlerde. O zaten kaç amper akım verileceğini ayarlar.

    Sizin 330w adaptör tarafında bir sorununuz olmayacak. Belki laptopunuzıun güç devresi 230w üstü güçleri geçirmeyecek şekilde tasarlanmış da olabilir. Bunu bilmiyorum ama sağlıklı 230w alırsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dampierre kullanıcısına yanıt

    Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim . Monster ürünlerinin bazılarını clevo üretmekte . Benimki de P7xxDM2-3 model ailesindeki bir üyeydi.


    Güç devresi kısıtlaması dediğiniz için clevo'nun forumlarına bu konuyu araştırmak için girdiğimde, bir kaç şey öğrenmiş oldum sayenizde .


    Öncelikle anladığım kadarı ile herkes üretici firmanın cihaz ile birlikte göndermiş olduğu 230W'lık adaptörden şikayetçi olmuş . Tam yük altında iken kapanma ve tam performans alamamak gibi şikayetler etmişler. Clevo'nun cihazlarında kullandığı 330W'lık chicony ve delta marka adaptör modellerini tavsiye etmişler. Anladığım kadarı ile cihazımdaki güç devresinde bir W limiti yok.


    Chicony Series DC Output: 19.5V, 16.9A (330W)


    Delta ADP-330AB-D: DC Output: 19.5V, 16.9A (330W) ve diğer 330W'lık modelleri


    Bunların dışında muadil özellikte olan asus , dell ve alienware adaptörü önerilmiş. Fakat onlarda da adaptör tarafında "id chip" olduğu için W kısıtlanması konulmuş sanırsam. O marka adaptörler ile 240W güç'ün üstünü laptop'un kullanamayacağını , 330W'ın tamamını kullanmak için ise mod yapılması gerektiği söylenilmiş ve nasıl yapılacağını oradaki bir arkadaş detaylıca açıklamış.


    " Clevo PSU versions don't contain that chip. These are the model names of the higher wattage Clevo (Delta,Chicony) PSU models. You should use one of them if you don't want to mod. "


    " Dell / Alienware version 330W SPU will be limited to 240W, because it has an ID chip. Get the Clevo PSU (300W/330W) "

    Kısaca mod yapmak istemiyorsan üreticinin önerdiği delta ve chicony marka psu kullan , diğer marka adaptörlerde id chip var modsuz kullanısan 240W modlarsan 330W alırsın demişler.


    330W / 16.9A delta , chicony marka bir adaptör alacağım. Vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkür ederim , sayenizde bilmediğim bir şey daha öğrenmiş oldum.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChiefMeister -- 5 Ekim 2022; 15:56:7 >




  • Rica ederim

  • @ChiefMeister merhabalar; konuyu yeniden hortlatmis oldum. Kusura bakmayin. Ama merak ettim 330 watt adaptor aldiniz mi? Aldiysaniz tecrübelerinizi paylasir misiniz?

  • alinzr00 A kullanıcısına yanıt

    330w aldım, artık cihazın tam yükte iken güç yetersizliğinden kaynaklı kapanması ile alakalı hiçbir problemim kalmadı sorunsuz kullanıyorum  

  • Sizin adınıza sevindim. Ürünü nerden aldınız? Bende de 230 watt adaptöre sahip aorus marka laptop var oyun oynarken adaptör takılı olmasına rağmen pilden güç harcamakta ve sistem güç kısmaya gitmekte. Bu sebeple bende güç kaynağımı değiştirsem mi diye düşünüyorum.

  • ChiefMeister kullanıcısına yanıt

    Sorununuz çözülmüş fakat yinede yazmak istiyorum.


    Voltaj güç kaynağı tarafından belirlenirken çekilecek akım yük(bilgisayar) tarafından belirlenir.

    Adaptör alırken bu yüzden voltaj değerinin kesinlikle aynı olmasına, akım değeri ise minimum cihazın altında yazan kadar olmasına dikkat ediniz.


    Şöylede bir ek bilgi, güncel cihazlarda adaptör doğrulayıcı çipler bulunduğu için çoğu bilgisayar başka bir marka modelin adaptörünü algıladığında güvenilmeyen güç kaynağı uyarıları verir ve maksimum performansa çıkılmasına izin vermez.


    Bu yüzden adaptör alırken 3 şeye dikkat edilmeli: Voltaj değerinin aynı olması,

    Akım değerinin aynı veya daha yüksek olması,

    Marka model uyumu.


    Kısaca 330w alarak doğru bir seçim yaptığınızı düşünüyorum 


    Etikettekinden daha yüksek akım sağlayan adaptörler daha kalın güç kablolarına ve büyük boyutlara sahiptir ancak kapasitesinin ucu ucuna çalışan bir adaptör yerine kesinlikle tercih edilir. Stabilite sorunları oluşturmaz.


    Yüksek amperli adaptörün yakma riski akım sınırlaması adaptörün doyum noktasıyla yapılan(bilgisayar tarafında yüksek kapasiteli yeterince soğutulmayan besleme entegreleri kullanılıp) çok ilkel düzey diyebileceğim sistemlerde mümkün olabilir ancak. (Ki bana göre bu tasarım bir faciadır,adaptörün tam performansta tam yükte çalışması kaçınılmazdır) kullanan cihazlar eskiden malesef vardı halen var mı bilemiyorum..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 11 Mart 2024; 19:9:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • alinzr00 A kullanıcısına yanıt

    Ben monster bilgisayarın yetkili servisinden almıştım . Kendilerin de de 3 marka vardı zaten chicony , delta ve lite on . ben delta istemiştim özellike fakat müşteri temsilcisi stokta hangi marka var ise onu yollarlar biz buradan göremiyoruz demişti. Liteon markalı olanı geldi gayette memnun kaldım %88 verimlilikle çalıştığı söyleniyor ürün broşüründe. Pil kasaya gömili değilse çıkarın sadece adaptör ile çalıştırın cihazı gömülü ise 330w lık bir adaptör bakabilirsiniz. Aman dikkat "V" değerleri aynı olsun.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.