Şimdi Ara

NOKIA'nın Geleceği Üzerine...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, malumunuz Nokia'nın, son dönemdeki haberlerden de bildiğimiz gibi, mobil cihaz bölümü Microsofta satıldı. Elop şöyle etti, Microsoft kumpas kurdu diyenlerin aksine ben bu satışın nokia için bir detoks süreci olacağına inanıyorum. çünkü zaten mobil bölüm durmadan zarar ediyordu, şirketin finansal olarak buna dayanacak gücü kalmamıştı. Ayrıca, nokianın kendi içerisinde yaşadığı organizasyon sorunları da vardı. Nokia'nın sayısı azınsamayacak şekildeki birçok projesi, yönetimdeki adamların işgüzarlığı yüzünden iptal edildi. İşte bugün daha yeni görüyoruz nokianın 2001 yılında tablet yaptığını, son anda vazgeçildiğini. Anssi Vanjoki,nokianın eski mobil bölüm başkanıyken ve ayrıca nokianın başkan yardımcısıyken ki bu kişi aynı zamanda n95in de yaratıcısıdır, demiştir ki Android'e geçmek kışları soğuk havada ısınmak için Finli çocukların pantolonlarına işemesine benziyor. Bu ve benzeri şekiilerde Nokia, daha samsung'un esamesi bile okunmazken Android'i seçmemiştir, symbian ısrarında devam etmiştir, ve meego olmadan maemo 6 ile yola devam edilmemiştir, ve kendisini microsoftun kollarına atmıştır. Microsoft ise nokianın kendisine koşulsuz bağlılığı karşısında maddi yardımlar yapmış ve Nokia ile daha yakın ilişki içerisine girmiştir. Microsoft'un en büyük hatası Windows Phone ismini seçmek olmuştur. Çünkü windows deyince insanlara bir antipatiklik vs geliyordu, daha yeni yeni bu kırılıyor. Örneğin microsoft bunu XBOX Phone yapsaydı adını hemen herkes atlardı, sırf xboxın sempatisi için diye düşünüyorum. Nokia'nın yönetim kademesinde mhendislerden gelen parlak fikirler hep gözardı ediliyordu Symbian kullanılırken. Peki şimdi nokianın mobil bölümünün satılması nasıl nokia'ya bir detoks, kendinden arınma süreci yaratabilir diye soruyorsunuz haklı olarak. Buna şöyle cevap verebilirim, bence herkesin yararına oldu bu anlaşma nasıl mı diye bakacak olursak:

    1. Nokia'nın Mobil Bölümü, inanılmaz zarar ediyordu, bundan kurtuldu. hem yatırımcılar, yönetim kuruluna baskı yapıyorlardı, hem de maddi olarak bu yükü daha fazla taşımanın imkanı yoktu.

    2. Microsoft, Nokia'nın mobil bölümünü satın alarak alıştığımız Nokia kalitesinin Microsoft güvencesi altında geleceğini gösterdi. Hem ürün ve servisler olarak hem de maddi olarak şirket kendini tehdit altında hissetmeyecekti. Microsoft'un böylesine cihaz üreten bir şirkete dönüşmesi gerekiyordu tıpkı apple gibi.

    3. Haritalar hizmeti ve Nokia markasının 10 yılllık kullanım hakkını, bütün mobil ar-ge ve nokia çalışanlarını bünyesine katarak know-how gibi mobil sektördeki deneyimi bünyesine kattığı için Microsot.

    4. DETOKS süreci: Nokia'nın hantallaşmış olan mobil cihaz biriminden kurtularak hem Haritalar-Navigasyon hizmeti, hem mobil ağ çözüm (baz istasyonu üreticisi olarak) hizmeti, hem de ar-ge ve patentlerini lisanslama şeklinde kar eden bölümlerinin hepsini elinde tutması ile karlı çıkan bir NOKIA

    5. Birçoğumuz Microsoftun Lumia markası ile windows phone platformunda yoluna devam edeceğini NOKIAyı ise sadece Asha ve Nokia X olarak kullanacağından dolayı Microsoft'a tepkiliyiz. Ancak şöyle bir durum var, daha yeni çıkan bir habere nokia ismi microsoft, gelecek ürünlerde nokia ismini devam edecek. ilgili tweet nokia'nın resmi hesabından atıldı. Şöyle bir nokta var ama burada gelecek ürünlerimiz derken sadece tanıtımı yapılan ürünler mi olacak Lumia 930 ve 630 gibi yoksa diğer ürünlerde de olacak mı burası tam açıklığa kavuşmuş değil.

    6. Detoks sürecinin sonucu ise: nokia bütün organizasyonel hantallıklarından ve mali yükümlülüklerden kurtuldu. Daha da önemlisi artık elinde sadece kar eden bölümler var. Bizi ilgilendireceğine inandığım kısmı ise anlaşmadan sonraki 30 ay boyunca NOKIA şirketi hiçbir şekilde mobil cihazlarla ilgili NOKIA markasını kullanamaz diyor. Bu da 31 aralık 2015 günü bitiyor. Yani Nokia isterse Nokia mobil cihaz olarak 2016dan itibaren yoluna devam edebilir. Ve yoluna istediği gibi devam edebilir. Belki Android'li bir seri görürüz, belki tizenli, belki sailfish jolla işletim sistemli, belki de windows phonelu bile olabilir! (windowsphone kısmı şu an için şakaydı, ama yine de kim bilir )

    7. Detoks süreci olduğuna dair fikrimin oluşmasına sebep olan faktörlerden birisi de nokia'nın şirket ana sözleşmesi (code of conduct) değiştirmesi.misal şöyle bir kısım var, herhangibir çalışan yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu sezinler ya da farkına varırsa üst yöneticilere erişme hakkına sahiptir. Bu da örneğin bir mühendisini herrengibir sorunla karşılaştığında üstüne gidebilmesi durumdur. Genelde şirketlerin verimlilik artışına neden olur.

    Kaynaklarım:
    1.http://www.winbeta.org/news/microsoft-use-nokia-brand-name-lumia-asha-and-nokia-x-lineup
    2.http://www.forbes.com/sites/ewanspence/2013/09/05/could-we-see-a-finnish-smartphone-from-nokia-in-2016-jolla-sailfish-android/
    3.http://gadgets.ndtv.com/mobiles/news/nokia-cannot-use-mobile-brand-post-microsoft-deal-until-2016-422340
    4.http://www.zdnet.com/blog/hardware/nokia-using-android-like-peeing-in-your-pants-for-warmth-in-winter/9772
    5.http://www.nokiapoweruser.com/2014/04/25/the-new-nokia-website-goes-up-enabling-mobility-invent-with-us-look-like-keywords/







  • Şimdi Nokia 2016'da tekrar cihaz üretecek mi ? Ama Microsoft Nokia ismini değiştirmezse nokia Nokia diye cihaz üretemeyecek herhalde ama benim şu anlaşmadan çıkardığım tek sonuç Microsoft Nokia'nın ismini değiştirecek ve müşteriyi kaptırmamak için de Nokia ismine 2 yıllığına el koydu doğru mu anlamışım ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Microsoft'un Nokia'yı alması iyi oldu be kesin ama isim değişmemeli.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.