Şimdi Ara

Noctua NH-U12S Boşta Isınma Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    R5 3600x
    ASUS DUAL EVO RTX 2070
    ASUS TUF B450-PLUS GAMING
    16 GB 3200 RAM

    Sistemim bu şekilde. Stok soğutucuyla boştayken 40-50 arası, oyundayken 85 civarı derecelere çıkıyordu işlemcim. Bugün Noctua NH-U12S soğutucum geldi, hayatımda ilk kez bu tip soğutucu kurulumu yaptığım için çok sancılı geçti. İşlemci pinini yamultmadan tutun da yanında gönderilen macunu boşa harcamaya kadar türlü türlü şeyler yaşadım maalesef ama sonuç olarak pinleri düzeltebildim ve macun olarak da civardaki bir bilgisayarcıdan dandik bir macunla idare ediyorum şimdilik.

    Şimdi benim sorunum şu şekilde. Dediğim gibi stok soğutucuda boşta sıcaklık olarak 40-50 derece arasını görüyordum. Noctua ile boştayken 50-60 derece arasını görüyorum. Fakat tuhaf bir şekilde oyuna girince veya AIDA64 benchmark yapınca 75'in üstünü bile görmüyor işlemcim. Sizce buradaki sıkıntı macundan mı kaynaklı yoksa fan ayarlarından falan mı? Yük altındayken güzel performans alıyorum ama boştayken tam tersine sıkıntı yaşıyorum.

    Fan ayarlarım şu şekilde,

    Noctua NH-U12S Boşta Isınma Sorunu

    Yardım edeceklere teşekkür ederim şimdiden. Belki fan ayarlarında saçma bir şeyler yapmış olabilirim, dediğim gibi çok deneyimli sayılmam.







  • Hocam öncelikle geçmiş olsun. Soğutucunuz da işlemciniz de gayet kaliteli. CPB açıkken bile o değerlere o soğutucuyla çıkması imkansız. Fan ayarları demişsiniz aksine ben de benzer kalitede soğutucuyla çok daha düşük fan devrinde kullanıyordum. Fan gayet hızlı dönüyor. Sizdeki sıkıntı tahminimce montaj hatası kaynaklı. Öncelikle Arctic-Mx4 tarzında bir macun alın ve bilgisayarcı özensizse siz videolar izleyerek uygulayabilirsiniz oldukça basit. Soğutucuyu söküp işlemciyi ve soğutucuyu iyice temizleyin, nohut kadar macunu işlemciye sürüp pürüzsüz düz bir zemin oluşturmaya çalışarak yayın işlemciye, sonrasında montajı yapın. Sıkıntı yaşarsanız fanı kontrol edersiniz yine, dönüş devrinde veya kendisinde sıkıntı varsa Noctua ile iletişime geçip fan değişimi talep edersiniz.
  • Bugün MX4 sürdüm ama yine de değerler aynı. Ben böyle bir saçmalık görmedim
  • ben mi yanlıs görüyorum anakartmı 1.460 voltage veriyor ?
  • Noctua NH-U12S Boşta Isınma Sorunu

    Hocam açıkçası voltaj ayarlarıyla hiç oynamadım, normal ayarları böyle. Pek bildiğim bir şey değil. Düzeltmemi önerdiğiniz bir şey varsa söyleyin lütfen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Quirah



    Hocam açıkçası voltaj ayarlarıyla hiç oynamadım, normal ayarları böyle. Pek bildiğim bir şey değil. Düzeltmemi önerdiğiniz bir şey varsa söyleyin lütfen.
    hava çıkış yönü egzoz tarafında mı? montaj hatası yok değil mi kasa hava akışındaki fan lar
    önden içeri arkadan çıkış üsten çıkış tabi ki hava soğutmanız da egzoza çıkış olmalı .
    neden söyledim bunları tek bir fan ters takılırsa bütün hava akışı bozulur. başıma geldi çünkü

    buna rağmen sorun hala varsa pin leri tekrar kontrol edin. fan kablosunu cpu fan pinine taktınıza emin olun üste arkadaşın dediği gibi nohut büyüklüğünde tam ortaya sürün macunu yaymaya gerek yok direk montaj layın.

    ben 3600x i stok la kullanıyorum boşta 35-40 yükte 60-65 hava akışını bozan bir şey olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kara6655 -- 15 Haziran 2020; 0:13:48 >




  • kara6655 kullanıcısına yanıt
    Önden iki tane fan içeriye hava veriyor, arkadan ve üstten birer tane fan çıkarıyor. Normal değil mi bu yöntem?

    Noctua NH-U12S Boşta Isınma Sorunu

    Şu şekilde. Uygun bir şey bulursam üste iki fan yapacağım hatta.

    Birkaç gündür Ryzen Master ile izliyorum sıcaklıkları, Ryzen Master'da daha düşük şeyler görüyorum. Reddit'te de bu şekilde söylendi Ryzen işlemcilerde ani yükselme çok olduğu için HWMonitör gibi uygulamalar bunları da hesaba katıyor ama bu yükselmeler saniyelik olan şeylermiş. Ryzen Master'dan başkasını kullanmayın dediler

    Ryzen Master kullanmaya başladıktan beri ve öndeki fanların tekini üste çektikten beri durumdan daha memnunum. Ama eğer fan dengesinde sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız sizin dediğinize de bakarım
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • hocam soğutucu fani tersmi? banami ole geliyor ona bakarmisiniz bombe tarafi kasanin onune bakiyor degilmi?

    evet amd yetkilisi aciklamisti kullanin diye fark olabiliyor size tavsiyem kasada nasil takiliysa ole birakin fanlari kasa ureticileri ona gore takiyor zaten butceniz varsada fanlari sonra eklersiniz niyetiniz varsada egzoza iyi fan alip egzoz faninida yukariya takarsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kara6655 kullanıcısına yanıt
    Noctua NH-U12S Boşta Isınma Sorunu

    Buradaki görsele göre düz görünüyor hocam.

    Açıkçası dediğim gibi macunda MX-4'e geçtikten sonra ve bir de üstten hava çıkışı yaptıktan sonra daha iyi değerler almaya başladım. Şu an mesela browserda zibilyon tane tab açık ama Ryzen Master 42-43 derece gösteriyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Soğutucu kaliteli bir ürün. Bende kullanıyorum memnunum. İşlemcinin voltajını sabitlerseniz voltaj dalgalanmasından kaynaklı ısınmayı engellersiniz. Hatta birazda ghz artırarak overclockda yaparsınız
    Ryzen 5 3600 işlemcim. 4050 ghz, 1244 voltajda kullanıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TexasRanger -- 16 Haziran 2020; 11:19:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TexasRanger kullanıcısına yanıt
    Yıllardır bilgisayar kullanırım ama açıkçası hiç bu tarz işlere girişmedim. Şu anki performanstan memnunum açıkçası, voltaj düşürmedir veya overclock'tur bunların riskleri olur mu?
    Hangi değerleri önerirsiniz?
  • Quirah kullanıcısına yanıt
    Overclockdan ziyade voltajı düşürerek sabitlemek için yapmıştım bende bu işlemi. Forumda L.j in bir başlığı vardı orada anlatmış. Benim işlemciyi örnek vermek gerekirse millet 4200 4300 leri zorlamış ben 4050 yaptım. Voltajıda 1.125 lere fln indiriyorlar ben 1244 yaptım. Makul değerleri uyguladım zorlamadan. Sizde açıklamalara göre kendinize göre birşeyler yapabilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu konuları biraz araştırdım. Tabi ki herkes istediğini yapabilir ama Ryzen yetkilisinin söylediği şey ayarları otomatikte bırakmak voltaj sabitlemenin, CPB kapatmanın bile iyi olmadığı söylenmiş tabi ki böyle bir soğutucunuz yok ve sıcaklık sorununuz var ise çözüm yolu olarak yapılabilir ama sıcaklıklar gayet iyi ise herşeyi otomatik ayarlarında bırakmak bence daha iyi. Ryzen master ve HWinfo kullanabilirsiniz bu arada.
  • Bu arada nereden ve ne kadara aldınız acaba ?
  • kocaeli1074141 kullanıcısına yanıt
    inventustan şimdiki fiyatına aldım.

    evet voltaj şeyini ben de çok araştırdım ve bir yetkili kendisi yazmış işlemcinin yapılış doğasında var bu ani voltaj artışları, böyle bırakın diye. kimisine sinir bozucu tabi ama aynı haliyle bıraktım.

    zaten son günlerde sıcaklık değerlerinden daha memnun olmaya başladım.
  • Quirah kullanıcısına yanıt
    Büyük ihtimalle yapmıssınızdır ama eger unuttuysanız chipset güncelleyin oda baya bir fark yaratıyor. İnventusta baktıgımda kahverengi fanlı model var ama sizin kasadaki siyah sanırım.
  • kocaeli1074141 kullanıcısına yanıt
    evet hocam. chipset güncellemesini formattan sonra yapmıştım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.