Şimdi Ara

Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Güney Kore dışında reklamı yapılmamasına rağmen bir anda dünya çapında fenomen haline gelen Squid Game sosyal medyada milyarlarca etkileşim aldı, sayısız içerik videoları yüklendi, Vans ayakkabılarının satışı patladı, Roblox gibi pek çok oyunda özel dünyalar yaratıldı. Peki Squid Game dizisinin başarısı bir tesadüf mü?



    Güney Kore sineması



    Nev’i şahsına münhasır bir sinema kültürü olan Güney Kore’nin özellikle son dönemde yıldızlaştığını söyleyebiliriz. Parazit ile Oscar tarihinde bir ilke imza atan Güney Kore sinemasının zirveye çıktığı düşünülmüştü ancak Squid Game çıtayı daha farklı bir noktaya götürdü. 



    Ayrıca Bkz.Netflix'in popüler yapımı Squid Game'in ardından beyaz Vans ayakkabıların satışı %7800 arttı



    Aslında Güney Kore sinemasının büyük başarısının altında kimi otoriteler tarafından toplumsal çöküşe gittiği ifade edilen ekonomik eşitsizlik ve adalet sistemindeki boşluklar gibi büyük sorunlar yatıyor desek yanlış olmaz. Bu süreci iyi özümseyen ve ekrana yansıtan yönetmenler de başarıdan başarıya koşuyor. 



    Squid Game’in yaratıcısı Hwang Dong-hyuk aslında sadece bu diziyle ünlü olmadı. Silenced filmi başta olmak üzere toplumsal yozlaşmaları konu ettiği filmleri Güney Kore’de önemli hasılat başarılarına imza attı. Hatta ülkede bu tür filmlerden sonra hukuki düzenlemeler ile sorun çözümüne yönelik adımlar atıldığı da biliniyor. 



    Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Squid Game nasıl doğdu?



    Squid Game senaryosu Hwang Dong-hyuk’un kafasında 2007/2008 yıllarında oluşmuş. O dönem bir film olarak düşünen Hyuk ne var ki yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle dizüstü bilgisayarını dahi satmak zorunda kalmış ve ancak 2009 yılında senaryoyu tamamlayabilmiş. Zaten senaryo da para kazanmak için ölüm oyunlarına katıldığında neler olacağını hayal etmeye başladığı zaman aklına gelmiş. 



    Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Yavaş yavaş Güney Kore sinemasında yer edinmeye başlayan Hyuk senaryosunu hayata geçirmeye karar vermiş. Ne var ki aşırı şiddet içerdiği ve mevcut ekran profiline uymadığı gerekçesiyle yapımcılardan olumlu bir cevap alamamış. Ta ki 2019 yılında Netflix ile anlaşana kadar. Yani senaryo yaklaşık 12 yıl hayata geçmeyi beklemiş. 



    Film olarak başladığı senaryonun dizi olmasına karar verdikten sonra Hyuk’un biraz değişiklik yapması gerekmiş. Oyunların sayısı artarken polis memuru gibi ilk sürümde olmayan karakterler de senaryoya eklenmiş. 



    Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Zorlu çekim süreci



    Hwang Dong-hyuk çekimlere başladığında görsel efekt teknolojilerinden çok fazla faydalanarak izleyicilerin keyfini kaçırmak istememiş. Bu yüzden devasa bir plato inşa edilmiş. Dizideki tüm ortamlar birebir tasarlanırken sadece köprülerin bir metre yükseklikte hazırlandığı ifade ediliyor. 



    Oyuncu tarafında da kendisini zorlayan Hyuk çok nadir görebileceğimiz bir şekilde dizide tam 456 kişiyi de oynatmış. Görsel çoğaltma tekniklerinden kaçınan Hyuk zorlu çekimler nedeniyle dişlerini döktüğünü belirtiyor. 



    Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Dizideki ölümcül oyunlar Hyuk’un çocukluğunda oynadığı oyunlardan esinleniyor. İlk oyundaki ikonik bebek ise 70’li yılların çocuk kitaplarındaki illüstrasyonlardan esinlenmiş. Yarışmacıların spor kıyafetleri ise yine öğrencilik yıllarındaki beden eğitimi eşofmanlarına dayanıyor. 



    Sanat yönetmeninin de katkısıyla sahnelerde kullanılan renkler, ranzalar, merdivenler, görevlilerin işaretleri belirli unsurlara referans olarak seçilmiş. Yani hiç biri tesadüfi değil. Dalgona şekeri oyununda mutfakta 3 gün boyunca şeker pişirildiği ve platonun şeker kokusuna büründüğü ifade ediliyor. 



    Netflix dizisi Squid Game nasıl popüler oldu?: İlginç detaylar



    Bunlar dışında dizideki karakterlerin hayatları ile ölüm oyunlarındaki gidişat arasında pek çok benzerlik var. Bununla ilgili YouTube üzerinde sayısız içerik bulmak mümkün. Yani Hyuk sadece izlemelik değil ayrıca araştırmalık da bir dizi hazırlamış denebilir. 



    Squid Game muhtemelen Netflix’in en çok izlenen dizisi hatta içeriği olacak. Hwang Dong-hyuk çekimler sonrası çok yorulduğunu ifade ediyor. Bu bakımdan ikinci sezon için pek hevesli değil ancak karar verilirse bu kez Front Man olarak gördüğümüz gizemli oyun yöneticisine odaklanacağını ifade etmiş. 

     




    Kaynak:https://www.buzzfeed.com/jennaguillaume/squid-game-behind-the-scenes-facts







  • Niye bu kadar abartıldı bu diziyi anlayamadım. Açlık oyunları ve Testere filminin karışımı gibi bir şey olmuş. Sonunu tahmin ettiğim için sırf acaba farklı bitecek mi diye sonuna kadar izledim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eCoLL -- 13 Ekim 2021; 09:33:41 >
  • Ne gereksiz bir haber. Burası onedio mu donanımhaber mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben bu dizinin neden bu kadar abartıldığını anlayamadım. Ben oturup senaryo yazsam bundan daha iyi iş çıkaracağıma eminim. Çok fazla dizi vs takip eden biri değilim ama izlediklerim arasında listeye bile koymam.

  • Herkesi çocukluğuna götürdüğü için çok tuttu. Çocukken sahip olduğumuz şeylerin ne kadar değerli olduğunu hatırlattı ve bunu oyunlarla anlatması seyirci kitlesini bağladı.

  • Keyifle izledim. Umarım yeni sezonu da gelir.
  • Şişirilen la casa de papelden çok daha sürükleyici dizi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • eCoLL kullanıcısına yanıt
    Aynen katılıyorum. Ben de sırf etrafımdaki insanlar artık sormaya başladı diye ve sürekli haberleri çıkıyor diye bakayım dedim. Ve bu sebepten de izlemeye devam ediyorum. Yoksa yüksek ihtimalle 1. bölümü izler devam etmezdim. Yani Açlık Oyunları bence bundan 3-5 kat daha kalite idi. O bu kadar konuşulmadı. Ama bu maşallah youtube shorts'ları tiktok'ları falan da işgal etmeye başladı.

  • İzlemeden beğenmeyeceğimi biliyordum. Ziraa öyle de oldu. Popüler, neymiş bu diye izledim. Herhalde çoğu kişi de bu sebepten izledi.

    Bir de buna ikinci sezon mu çekeceklermiş, daha neler...

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dizi güzel ama Alice in Borderlands bundan çok daha güzel, ama bi kore hayranlığı çıktı, adamlar yapınca ekstra hype lanıyor.

  • ben pek abartildigi kadar ilginclik gormedim. neden bu kadar sisirildi anlamiyorum. kore filmi olarak en son asean olan bir film vardi. onu cok begendim. bu biraz ucuza kacilmis gibi olmus.

  • Kore filmleri ve dizilerinin fragmanlarına dayanamıyorum, ilk bölümü dahi bitirebileceğimi düşünmüyorum.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Psychotechnic kullanıcısına yanıt
    Burasi dh olmaktan çıkalı cok oldu hocam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İlk 4-5 bölüm iyiydi. Sonlarına doğru biraz daha iyi olabilirdi, özellikle final daha çarpıcı olmalıydı. 7/10

  • ABD deki SJW ve politik doğruculuk eğlence sektörünü geri götürdü.Sinemada Kore ye Animasyon ve Çizgiromanlarda Japonya pazarı ele geçiriyor.Çünkü zenci olduğu için tek atan ya da asyalı olduğu için başrol olan tipler yok.

  • Niye bu kadar popülerin yanı sıra niye kimse birşey anlamadı? Özellikle fransa’da insanlar squid games kostümü için birbirlerini dövdüler. Dizi baştan sona mesajlarla doluydu. Ödül sistemi demokrasi göndermeleri vesair hatta çok mesaj vardı izlerken eminim kaçırdığım şeyler olmuştur. Yani özetle senarist daha ne yapmalı insanları uyandırmak için bilmiyorum. Lafın fazladı ahmağa söylenir diye fazla da uzatmamış olsa gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fhrstw -- 13 Ekim 2021; 15:31:29 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Netflix standartları için gayet iyi dizi. He başka bir platformda çıksa bu kadar popüler olmazdı. En azından diğer netflix dizileri gibi bir şeyi anlatmak yerine bomboş 1 sezon geçirtmiyor. Dizilerden çok yüksek beklentim yoktur o yüzden iyi dizi diyebilirim, 5 sezon hiç bir şey anlatmayan bir yapım yerine bunu izleyin hem kore dizi sektöründen kalite yapım 50 yılda 1 tane gelir böyle. (Koreli oyuncuların tepkileri çok yapmacık geliyor ama sanırım günlük hayatlarında da bu şekilde mimikleri var.) Arkadaşları da anlıyorum çok popüler olması her yerde dayatılması insanları soğutabiliyor.

  • sadece netflix değil tüm platformlarda en çok izlenen dizi olabilir. hiç ummadığım kişiler bile dizi bölümleri hakkında yorumlar yapıyor.

  • Hiç haberim olmadan malum cehennemde gördüm posteri ilgimi çekti konusunu da ilginçti Türkçe dublaj da izleyince su gibi aktı bir hafta sonra internet çalkalandı bununla

  • meşhur olmasının nedeni, Netflix 'ın sağa sola para vererek haber yaptırması ile oldu. bunlardan biri de dh.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.