Şimdi Ara

NASA'nın Mars'a iniş için kullandığı LiDAR tarayıcı iPhone 12 Pro'da ne arıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
3.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • LiDAR tarayıcı; NASA Mars'a inişte kullandı, Apple ise iPad Pro'nun ardından şimdi de iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'de kullanıyor. Peki kameraların yanında yer alan LiDAR adındaki o küçük siyah halka ne işe yarıyor?



    Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy S21'den ilk görüntüler geldi: İşte yeni tasarım



    LiDAR tarayıcı nedir?



    Açılımı Laser Imaging Detection and Ranging (Türkçesi: ışık algılama ve menzilleme) olan LiDAR sensörü, Apple tarafında ilk kez dördüncü nesil iPad Pro’da kullanıldı. Lazer darbeler aracılığıyla bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını ölçen bu sensörün çalışma mantığı ise radarları aratmıyor.



    Radardan farklı olarak, radyo dalgaları yerine ışık, yani lazer darbeleri kullanan LiDAR teknolojisi; uzaklığı ölçülecek nesne ya da yüzeye lazer ışınları göndererek, bu ışınların gönderiliş zamanı ile nesneye çarpıp gelen yansımanın tekrar kaynağa ulaşma süresi arasındaki farkı hesaplayıp, uzaklık ölçümü yapabiliyor. Yani içinde bulunduğu ortama ait mekansal verileri toplayan LiDAR tarayıcısı, ortamın üç boyutlu haritasını çıkarıyor.





    Bu sayede çok daha iyi artırılmış gerçeklik (AR) deneyimi sunan LiDAR tarayıcı, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'e loş ışıkta altı kata kadar daha hızlı otomatik netleme yeteneği kazandırıyor. Ayrıca sağladığı derinlik verileri sayesinde gece modunda portre çekimini mümkün kılan tarayıcı, telefonun süje arka plan ayrımını da daha doğru ve hassas bir şekilde yapmasını sağlıyor. Böylelikle saç gibi ince detayların yer aldığı bölgelerde, alan derinliği efektleri çok daha iyi uygulanıyor.



    1960'lı yıllardan beri kullanılan LiDAR tarayıcılar; mimarlık, arkeoloji, şehir planlaması, petrol ve doğal gaz aramaları, haritalandırma, orman ve su araştırmaları gibi alanların yanı sıra günümüzde otonom araçlar ve robot süpürgelerde de kulanılıyor.



    ToF sensörden farkı ne?



    LiDAR tarayıcıyı şimdiye dek birçok Android telefonda gördüğümüz ToF sensörünün biraz daha gelişmiş versiyonu olarak da düşünebiliriz. Her iki sensör de temelde 3 boyutlu haritalama işlevi görürken, aradaki farklılık ise iki sensörün 3D bilgileri yakalama biçiminden kaynaklanıyor. 






    Buna göre Android telefonlardaki ToF kameralar, flash tabanlı tarayıcısız sistemler kullandığı için 3D haritalamada tek bir kızılötesi ışık darbesi kullanıyor. Ancak iPhone 12 Pro modellerindeki LiDAR tarayıcı ise nano saniyeler içerisinde bir sahnenin farklı bölümlerine foton düzeyde birçok lazer darbesi gönderiyor. Bu da LiDAR tarayıcılı iPhone 12 Pro'ların, ToF sensörlü telefonlara göre alınan gürültüyü en aza indirerek alanı nokta nokta haritalandırmasına ve böylece daha doğru okuma ve 3 boyutlu haritalandırma yapmasına olanak sağlıyor. Ayrıca LiDAR tarayıcı, daha uzun menzilli olduğu için beş metreye kadar daha iyi nesne konumlandırması da yapabiliyor.








  • Saçma gelicek belki ama benim ilk aklıma gelen şey biri benim arka kamerayla fotoğrafımı yakından çekse fotoğrafı çekilirken lazer ışıkları göze zarar mı vermez mi oldu  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi galaxyg -- 18 Ekim 2020; 22:30:52 >
  • iPhone Pro serisi fotoğrafçılık konusunda aldı başını gidiyor. Artık profesyonel isimlerde fotoğrafçılık ve video konusunda iPhone'la çalışmaya başladı. Apple, Lidar'la bugüne değil geleceğe yatırım yaptı.

  • Başlığa bak. "Roketatarlarda bulunan Laser AF LG G3 de ne işe yarıyor?" diye bi başlık mümkün olabilir mi? Mynet e çevirdiniz burayı.

  • Başlığın anlatmak istediği: Çok teknolojik cihaz, bunda uzaya giden aracın teknolojisi var. Hadi alsana.

    Pazarlama tekniği işte, garipsenecek bir şey yok. Daha önce de "bunu, havacılıkta kullanılan materyalle üretiyoruz" diyorlardı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 18 Ekim 2020; 22:42:7 >
  • Clickbait'in dibine vurmak...
    Aynen kutudan adaptörü kulaklığı falan bunun yüzünden çıkardılar yoksa NASA'nın LIDAR sensörlerini iPhone'lara nasıl koysunlar xD

  • Apple iyiki varsın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • galaxyg kullanıcısına yanıt
    O lazer bu lazer değil aga 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • clik bait başlıkda üstünüze yok aynı marka aynı model mi

  • Fiyat belirtildiği mertebede ise isterse beni Mars' a götürsün fark etmez...

  • Tof'tan farklı bişey yine yok pratikte masanda 3d ayıcık koyuyorsun falan. Gece portre çekşyormuşmuş hoşgeldin 2018e...

  • Hayret genelde bu tarz haberleri ekrem71 yapardı.

  • mimarlar, iç mimarlar için çok kullanışlı bir özellik gibi. uyumlu uygulamalar geliştirilirse mekanın direkt olarak 3 boyutlu çizimi ortaya çıkabilir.

  • Yav tamam sensörü koymaları iyi birşey de Xiaomi Robot Süpürgede bile LiDAR sensör var. Ayrıca en son çıkan iPad Proda da aynı sensör var, kim uzaya çıkıyo bu aletlerle 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bio technolog kullanıcısına yanıt

    Komik değilsin o lazer olmadığını biliyorum

    Ben zamanın face ID nin bile göze zararı olup olmadığını araştırdım . Nitekim ingilizce search yaparsan yabancı forumlarda çok kişinin aklına göze zarar verip vermediği takılmış ve tartışılmış


    Napalım seviyoruz kendimizi  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi galaxyg -- 19 Ekim 2020; 3:42:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lidar zaten çoğu şeyde yaygın olarak kullanilan bir teknoloji en basitinden elektronik hobiyle ugrasanlar bile bilir uzaktan kumanda edilen otonom dc motorlu bir araca bile koyup evin icinde dolastirip evin odalarinin 3d haritalamasi yapiliyor.Aaa dedirtecek birsey yok ortada adamlar sadece dandik bir sensor yerine biraz daha gelistirilmis bir sensoru koymuslar geç bile kalinmiş birsey.Benim asıl korkum Apple denen şirket müsvettesı bugun yarın çıkıpda Lidarı ben kesfettim başkası kullanamaz aman ha diyip patent alıp komik duruma düşmesi.Apple bu artık bilmeyen kalmadı aldiginiz nefesin bile patentini almaya calisan bir zihniyetleri var kendilerinin.Başkası dusunemez cunku sadece apple yapar kendilerine gore durum bu.Neyse yinede tebrik etmek lazim bende bir tofas parası versem aptal bir telefona ben de lidarlısını isterim.Hatta o lidarı altın kaplasınlar kesmez beni..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Siz anlayamazsınız. Hani ucundan böyle fıtıfıtı diye ışık çıkıyor. Resimde baya havalı duruyor be. Yaşasın Vfx :D

  • "Yani içinde bulunduğu ortama ait mekansal verileri toplayan LiDAR tarayıcısı, ortamın üç boyutlu haritasını çıkarıyor."

    daha başka bir şey demiyorum.

  • kaç para alıyosanız aramızda toplayalım saçma sapan başlıklar açmayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haber için teşekkürler lidar olduğu için iphone almaya gidiyorum şimdi.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.