DNA miktarı ayrı kromozom sayısı ayrı düşünülecek.
Kromozomlar nedir, histon proteinlerine sarılı DNA iplikçikleridir. Kromatit de kromozomla aynı şey. 2 kromatitin birleşimine kromozom diyoruz ama tek kromatit kaldığında da kromozom diyebilirsin sonuçta proteine sarılı DNA ipliği bu.
Şimdi bu iplikçikler kendine hastır, yani 3.kromozomun boyu şekli bellidir. Onun adı 3.kromozomdur değişmez. Bu 3. kromozomdan bir anadan gelen modeli bir de babadan gelen modeli olmalıdır.
Normalde kromozomlar tek kromatitli duruyor zaten hücre içinde. Yani alışageldik X işareti şeklinde kromozmolar değil, bildiğin tekli kromatit şeklinde kromozomlar var.
Her kromozomun da bir homologu var, yani biri anneden biri babadan gelen şeklinde.
Bak kırmızı anneden, mavi de babadan gelmiş olan kromozom olsun. Başlangıçta tek kromatitli olduğuna dikkat et.
n, 2n olayı nedir? Bu da çok basit işte anne ve babadan gelen, homologların ikisi de varsa 2n, biri varsa n kromozom var diyoruz. DNA miktarı ise başlangıçta vücut hücrelerinde her zaman 2n.
Şimdi başlarken 2n DNA var, 2n de kromozom var(biri anneden biri babadan,tek kromatitli).
Sonra DNA replikasyonu oluyor, toplam DNA miktarı 2 katına çıkıyor(4n), ama kromozom sayısı hala 2n(kromozomların çiftli parça görüntüsü almış olması sayıyı değiştirmiyor. Hala bütün halinde sayarsak aynı sayıda kromozom var.)
Mitoz bölünme gerçekleşsin :
4n DNA 2'ye ayrıldı, her bir hücrede 2n DNA var. Kromozomlar ise kardeş kromatitlerinden ayrıldığı için hala aynı sayıda ve her hücrede homologları da bulunduğu için 2n kromozom sayısına sahip.
kromozom sayisinin iki katina cikmasi gibi bi sey söz konusu olabilir mi ?
Teknik olarak tam olarak kardeş kromatitlerin ayrıldığı ama henüz hücrenin tam olarak ikiye ayrılmamış olduğu anda anlık olarak 2 katına çıkmış diyebiliriz