Şimdi Ara

Müzik Hakkında Ciddi Düşünüyorum. Nerden Başlamalıyım?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet. Müzik hakkında ciddi düşünüyorum. Müziği dinlemekle birlikte onu anlamak ve derinlemesine hissetmek istiyorum. Yeri geldiğinde onu eleştirmek ve yorumlamak istiyorum. Sanatçının hangi notayı neden o diğer notadan sonra çaldığını ve neden bu ses diziminin benim hoşuma gittiğini bilmek istiyorum. Pasif bir dinleyici olmak istemiyorum artık... Frekansı düşük/yüksekten öte bir şey bilmiyorum sesle alakalı. Notaların hangi seslere karşılık geldiğini de az çok (ve hatta çok az) biliyorum. Kendime bu konuda güvenim yok.


    Sizce nerden başlayabilirim müzik okumak için? Lütfen, rica ediyorum bana yardım edin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Papaz Yahnisi -- 9 Eylül 2021; 1:33:30 >



  • Bence bir enstrüman alıp onu çalmayı öğrenerek başlayabilirsiniz. Herhangi bir enstrüman yoksa kafanızda direkt klavye ile başlamanızı tavsiye edebilirim. Müzik teorisini öğrenmek için en uygun enstrüman piyano bence. En azından iki oktavlık küçük bir midi klavye alırsanız öğrenmek için bayağı faydası olur diye düşünüyorum. Ben de bu işe yeni sayılırım. Özellikle bass almıştım hobi için ama çalmayı öğrenirken müzik teorisine dalınca bir de midi klavye aldım yanıma. Çok da işime yarıyor. Zaten midi klavye ile her türlü enstrüman sesi de çıkartabiliyorsunuz bilgisayardaki program aracılığıyla. Bu arada midi klavye bir enstrüman değil yani kendi kendine ses çıkarmaz. Müzik yapmak için bilgisayara bağlayıp bir daw uygulaması ile sesleri çıkartırsınız.


    Araştırmak isterseniz Launchkey Mini Mk3, Akai Mpk Mini Mk3 bu modelleri Youtube'da aratabilirsiniz. Fiyat olarak da bin lira civarındalar.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: trkgncr

    Bence bir enstrüman alıp onu çalmayı öğrenerek başlayabilirsiniz. Herhangi bir enstrüman yoksa kafanızda direkt klavye ile başlamanızı tavsiye edebilirim. Müzik teorisini öğrenmek için en uygun enstrüman piyano bence. En azından iki oktavlık küçük bir midi klavye alırsanız öğrenmek için bayağı faydası olur diye düşünüyorum. Ben de bu işe yeni sayılırım. Özellikle bass almıştım hobi için ama çalmayı öğrenirken müzik teorisine dalınca bir de midi klavye aldım yanıma. Çok da işime yarıyor. Zaten midi klavye ile her türlü enstrüman sesi de çıkartabiliyorsunuz bilgisayardaki program aracılığıyla. Bu arada midi klavye bir enstrüman değil yani kendi kendine ses çıkarmaz. Müzik yapmak için bilgisayara bağlayıp bir daw uygulaması ile sesleri çıkartırsınız.


    Araştırmak isterseniz Launchkey Mini Mk3, Akai Mpk Mini Mk3 bu modelleri Youtube'da aratabilirsiniz. Fiyat olarak da bin lira civarındalar.

    öncelikle cevap için çok teşekkür ederim. size birkaç sorum olacak:


    • piyanoya ne derdiniz? piyanolar biraz pahalanmış ama üzerine biraz daha katıp kırık dökük de olsa bir piyano alsam nasıl olur? asıl önemli olan ses iken bu sorumluluğu bilgisayarın kendisine atmak mantıklı mı?
    • ikinci olarak, bir elektro gitarım var evet. fakat birkaç defa başlamama rağmen bir türlü ilerletemedim. notalarla çalışıyordum ve sonra da udemy'den bir ders alarak taba geçtim. pratik bile yapmadım. belki de hazır heyecanım varken direkt dalış yapmalıydım tab ile sevdiğim rock müziklerine. elektro gitar ile notaları da öğrenmek için klasik gitar şarkılarını çalmak pek iyi olmadı benim için. hevesim kaçtı biraz. siz bass ile neler yapıyorsunuz? biraz bahsedebilir misiniz maceranızdan?
    • asıl sorunum biraz da nereden başlayacağımı bilememek bu konularda. sizin rehberiniz nedir? nasıl çalışıyorsunuz müzik teorisine? internette herhangi bir ders bulamadım bu konuda.




    hocam bu arada biraz araştırma yaptım ve bu midi klavyeler gerçekten çok iyiymiş. birkaç zamandır piyano almayı düşlüyordum fakat hem kaliteli olanlarının aşırı pahalı olmasından hem de yurtta kaldığımdan dolayı götürme ve yer sıkıntısından almaya cesaret edemiyordum. peki 25'li mi yoksa daha fazla sayıda tuşlu olanlardan mı almalıyım dersiniz? bir de elektronik piyanolardan eksiği yok fazlası var gibi duruyor bu elemanlar. o zaman neden fiyatları piyanolara göre epey düşük?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Papaz Yahnisi -- 10 Eylül 2021; 0:26:22 >




  • Papaz Yahnisi P kullanıcısına yanıt

    Önce son sorudan başlayayım. Fiyatının düşük olmasının sebebi bunların aslında klavye olması. Bilgisayara bağladığımız normal yazı yazan klavyelerden tek farkı hangi tuşa bastığımız bilgisinin dışında o tuşa basma hızını da pcye bilgi olarak gönderebilmesi. Enstrümanlarda sesi çıkarmaya yarayan mekanizmalar para ediyor açıkçası. Öğrenme açısından midi klavye biraz daha rahat oluyor diyebilirim normal piyanoya göre. Çünkü bir arkadaşın evinde denk gelmiştim piyanoya ve kulağım biraz notalara alışınca akoru kaçmış bir piyano direkt anlaşılıyor. Ve o kadar küçük ve hafif ki al götür istediğin yere. Tatilde bile kullanırsın. Ben kendi masamda yer kalmamasından kaynaklı 25 tuşlu aldım. Amacım da zaten gamları öğrenmekti açıkçası klavye ile. İki oktavın yetmediği sadece bir durum yaşadım. Onda da oktav artırıp azaltma tuşunu hızlı kullanırsam istediğimi yapabiliyorum yine. Masanızda yer varsa eğer bir de bütçe, daha fazla tuşlusu biraz daha piyano tarzına yakın olacaktır. Ama kesinlikle padleri olsun derim arkaya bir davul ritmi kaydedebilmek için.


    Baştaki sorulara dönecek olursam eğer;


    • Bence ilk başta piyano gibi pahalı bir enstrümana yatırım yapmak pek mantıklı değil gibi. İzlediğim videolarda hep tecrübeli insanlar şunu söylüyordu. "Bu sektörde para kaybetmeden tecrübe kazanamıyorsunuz." Bunu, o kadar araştırmama rağmen aldığım bassı kullanmaya başlayınca anladım. Cidden bazı şeyleri tecrübe edince anlıyorsunuz size nasıl bir enstrümanın lazım olduğunu. O yüzden hangi enstrüman olursa olsun girişi ucuz yollu bir şey ile yapma taraftarıyım eğer ileri seviyeye taşıma düşüncesi varsa. Ben sadece hobi olarak oyalandığım için aldığım bass ile devam edeceğim tabi. Zaten bu amaçla orta halli bir şey almıştım. Bir kere olsun tam olsun diye. Ama işte sıfır tecrübe ile bir işe girişince tam olmuyor ne yazık ki. Mesela benimkinin tel yüksekliği biraz fazla geliyor bana. Onun dışında bir tane telin tonu diğerlerine göre daha kemiksi geliyor. Yanınızda birisini götürseniz de farketmez direkt sizin kendi tecrübenize göre kendi ihtiyaçlarınız oluşuyor. Tekrar soruya dönecek olursam başlangıçta piyano yerine midi klavyeyi tercih ederim ki midiye farklı piyanolar atayıp çaldığınızda size daha çok hitap edecek piyanoyu da öğrenmiş olursunuz. Benim aldığım klavyede 80$ değerinde piyano plug-in'i hediye geliyor. Dört farklı piyanodan bir tanesini seçiyorsunuz. Bir tane de ses kartı hediye etmişti aynı plug-in'den. Ben de iki tercihimi studio grand ve electric grand piyanolardan yana kullandım. Diğer iki seçenek de modern upright ve mark one. Ve şu aşamada bir piyano alacak olsam bunlardan hangisini tercih edeceğime çok daha rahat karar verebilirim, çünkü artık bunların bana ne sunabileceklerini biliyorum. Ayrıca ses sorumluluğunu bilgisayara atmak aynı zamanda akorun da hiç bozulmaması anlamına geliyor ki çok güzel bir şey.
    • Ben bass ile çalışırken ilk başta Youtube üzerinden bassçıların videoları izledim. Ayrıca geçmişte bir klasik gitar deneyimim olmuştu. Onda da bir şarkıyı öğrenerek çalmaktan öteye geçemedim. Yani kulak dolgunluğuyla çalma olayı bende hiç gelişmedi. Bu sefer bassa girerken de notalarla öğrenip fretboard düzenini ezberlemeyi planladım. Amaç bir ses duyunca o notanın board üzerinde neresi olduğunu direkt bilmekti. Ama pek de öyle yürümüyormuş açıkçası. Videolarda hep gamlardan söz ediyorlardı. Öyle olunca ben de müzik teorisi ile ilgili videolara yöneldim. Biraz gam çalıştıktan sonra zaten farkettim ki şarkılar öyle kafadan uydurulmuyormuş. Belli bir gam üzerindeki seslerden gidiyormuş. Teoriyi de hep klavyede anlattıkları için ben de bu noktada klavyeye yöneldim ve iyi ki almışım diyorum, çok eğlenceli. Hatta ilk bunu alsaymışım belki bass almazmışım bile ama onun da tadı farklı açıkçası. Heves de aslında o kadar emeğe rağmen ortaya bir ürün çıkmayınca kaçıyor. O kadar çalışıp hala bir şarkıyı adam akıllı çalamayınca heves falan kalmıyor zaten. O yüzden teori yanında biraz ezbere de olsa ortaya bir şeyler çıkarmak lazım bence.
    • Ben direkt Youtube üzerinden çalışıyorum. Zaten gitar ya da bassta ilk anlattıkları şey (basit bilgilerden sonra) majör ve minor gam oluyor. Hatta A minor gamına çalışırken (rastgele gamın seslerine basıp seslerin birbiri ile uyumunu deneyimlerken) Hatırla Sevgili müziğini çaldığımı farkettim. Dediğim gibi bu işi yapan herkes kuralına göre oynuyor. Zaten kuralına göre oynadıkları için de ortaya güzel eserler çıkıyor. Bass ile Aşık Veysel bile çalıştım bu arada. Çalışırken yine hangi gamı çaldığını anlamaya çalışmak çok eğitici oluyor bence. Klavye ile çalışırken de Youtube'da hoşuma giden midi ile çalınmış bir parçayı parmak hareketlerini ezbeleyerek çalmaya çalışırken de hangi notanın akorlarına basıyorum, hangi gamı çalıyorum onlara dikkat ettiğimde zaten yine ortaya aynı sonuç çıkıyor. Bu kadar giriş seviyesi çalışmadan sonra anladığım şu oldu: Hoşuna giden bir gamı çalışmak ve o gam üzerinden notalar arasındaki ilişkileri deneyip kendimce bir müzik doğaçlama yapmak gerekiyor.


    Bir de bir ekleme yapmak istiyorum, bana yine çok faydası oluyor bass konusunda. Piyano alacak bütçeniz varsa bir bilgisayar oyunu tavsiye edeceğim; Rocksmith. Bu oyunu da bu forumda duydum ben de. Oyun gitar heronun gerçek gitar ya da bass ile oynanan versiyonu. Hem çok eğlenceli hem de yeni başlayan birisi için çok eğitici. Şarkı öğrenme modunun haricinde bir de günlük antremanlar kısmı var. Orada da çoğunlukla gamlar üzerinde duruyor zaten. Örneğin; A pentatonic minor çal diyor arkaya da aynı gam ile uyumlu davul ritimi atıyor. Siz gamın notalarına rastgele basarak bir şeyler çalmaya çalışıyorsunuz ve arkada da aynı gama ayak uyduran davul olunca gerçekten de ortaya basit de olsa bir müzik çıkartabiliyorsunuz. Bunun gibi farklı antremanları da var. Gitarı bilgisayara oyunun kendi usb kablosu yerine ses kartlarıyla da bağlayabiliyorsunuz, Focusrite gibi. Ben zaten başlamadan direkt pc üzerinden bass çalacağım, amfi almayacağım diyordum. O yüzden bass yanında bir de ses kartı almıştım. Steam üzerinden de oyunu indirip direkt oynamaya başlayabildim. Yine Youtube'dan bir inceleyin derim.





  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    hocam ben yahni. uzaklaştırma aldığım için burdan cwvap yazacağım:


    şimdi biraz daha araştırınca bunu çözen herkesin dj kesildiğini fark ettim ve biraz el çektim diyebilirim. müzik üretmesi bu kadar kolaysa neden müzik üretenlere hayran hayran bakılıyor diye (belki de yanlış) bir izlenim edindim :). siz 25'li almışsınız fakat yanınızda bassınız da var. dediğim gibi piyanoyu da düşündüğüm için biraz fazla tuşlu, daha fazla oktava girebileceğim bir klavye edinmek istedim. lakin çok para harcamak da istemiyorum şimdilik. yani 25'lik ve 49'luk arasında çok fark var mıdır sizce?


    bir de bazı klavyelerde padler de yanlarında gelmiyor. farklı bir marka alsam sıkıntı olur mu acaba? ve bunların kalitelerini nasıl karşılaştırabilirim?


    bir de ikinci ele ne dersiniz? sizce güvenilir ve sağlam olurlar mı? çoğunluk iki kere kullanmış veya hiç kullanmamış aletlerini (kesin öyledir).


    çok soru sordum ama kusuruma bakmazsınız umarım.





  • sinsiherif S kullanıcısına yanıt

    Bence dj olayı biraz sizin içinizdeki ile alakalı. Ben çok nadir live loop'a giriyorum klavye ile. Daha çok piyano çalar gibi kendimce çalıyorum. Ama arkada da bir beat olsun üstüne bir şeyler çalayım derseniz çok işe yarıyor o noktada da. Yer müsaitse aslında 49 tuşlu da alınabilir. Daha rahat olabilir çalma açısından. Ben bir şarkının piyano coverını yaptım, onda da loopları kullandım oktav farkından dolayı. Her bir oktavı ayrı ayrı çaldım, o şekilde kaydettim. 49 tuşlu oldu mu iki elle çalabilme şansınız olur diye düşünüyorum. Ben hep tek elle çalıyorum malum çok el gezdirecek bir yer olmuyor 2 oktavda :)


    Büyük olanlarda padler olmayabiliyor. Yine bir Youtube videosunda izlemiştim, eleman piyano gibi olsun diye çok 49'luk aldım ama üzerinde mutlaka padleri de olsun, sadece potanslar yetmiyor demişti. Kalite açısından da ben 3 tane marka keşfettim, sürekli üçünü birbiri ile karşılaştırıyorlar. Arturia, Akai ve Launchkey. Ben Ableton kullandığım için Launchkey aldım direkt ona özelleşmiş layoutu var diye. Bence ikinci el de bulunabilecek bir şey gibi. Çok böyle heves edip de alınıp sonra sarmayınca ya da müzik yapamayınca bırakılacak bir cihaz gibi olabilir kimisi için. Bir iki kereden kasıt bir iki aydır zaten  





  • Bir midi keyboard, ve bilgisayar ile muzik yapmaya-ogrenmeye baslayabilirsiniz. Ogrendikce olayin icine girdikce ve derinlestikce zaten nasil bir yonde ilerlemeniz gerektiginide anlayacaksiniz zaman icinde. Muzik ogrenmek icin piano calmayi, notlari, gamlari, tonalite, nota okumayi, solfej, armoni, muzik formlari gibi konulari calisabilirsiniz. Birinden ozel ders almanizi da ilk etapta tavsiye edebilirim.Konunun kendisi cok derin oldugu icin icinde kaybolmaniz cok mumkun. Dersler sonunda kendinizi kontrol edebilmeyi hatalarinizi eksiklerinizi gorup nasil bir yonde ilerleyebileceginizi kestirebildiginiz zaman ancak kendi kendinize birseyler okuyup ogrenip calisabilirsiniz. Yaptiginiz muzik tarzina gorede ilerleyen gunlerde baska konularada yonelebiliriniz. Akustik muzik yapiyorsaniz bu yazdiklarim yeterlidir. ama ses teklonojileri yada elektronik muzik dediginiz zaman ise apayri bir dunya baslamaktadir. Bu noktada ise yapilmasi gereken seyler cok cok daha farkli. Ama muzik te bir temek olusturduktan sonra bu konulari da daha rahat anlayabilirsiniz





  • Bende yeni yeni buralarda başlıyorum ailem sağolsunlar bana Nektar Impact LX45+ aldı biraz başladım ama maalesef müzik teorim ve FL gibi Daw terimlerim eksik eksik onu nasıl öğrenip geliştirebilirim?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Teori icin cesitli muzisyenlerden belki oncelikli konservatuar mezunu daha akademik insanlardan bir egitim alabilirsiniz. Okullu insanlar bu konuda ilk etapta sizin icin cok daha garanti net bir sonuc olabilir bence. elektronik muzik ile ilgilide Tunc Cakir'in elektronik muzik uzerine verdigi ozel dersler var. size birazdan bu konu ile iligi ozelden yazacagim

  • ItsAtakan24 kullanıcısına yanıt

    Nektar klavyeler yanında Bitwig daw programı ile geliyormuş. Kurmadıysanız kurun derim, en azından daw kullanmaya başlamış olursunuz.

  • Kesinlikle midi klavye öneririm. Piyano zaten müzik teorisi öğrenme anlamında en faydalı olacak enstrüman benim gözümde.


    Ben gitar çalıyorum piyano da öğrenmeye çalıştım fakat nota okuyarak eş zamanlı piyano çalabilecek noktaya gelmek gerçekten çok zaman ve motivasyon istiyor.


    Ama müzik teorisi öğrenmek müzik yaratmak insanlara önerim yine de bir midi klavye alıp bitwig, fl studio, ableton gibi bir program üzerinde çalışamaları olur. Böylece enstrüman öğrenirken bir yandan efekt, kayıt, ritim gibi enstrüman çalmak dışındaki müzik etmenlerine aşinalığınız oluşmuş olur.


    Burada tabi bilgisayarınız var mı, iyi sayılabilecek bir kulaklığınız var mı gibi sorular devreye giriyor. Orda da behringer ürünlerini önerebilirim, behringer hd7 bir kulaklık, umc202 ya da umc204 bir ses kartı ile bilgisayarda yapamayacağınız şey yok

  • Merhaba arkadaşlar akai mpk mini klavyem var fl stüdyo yükledim kendimi nasıl geliştirebilirim youtubede tutorial az. Müzik çalma videoları var fakat notalara basıyor ondan öncesinde ne ayar yapıyor anlayamıyorum. Teceübem yok bir yol haritası çizmem lazım. @trkgncr

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • papadoc. kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam. Öncelikle programı öğrenmeniz lazım. Ben de ilk gitar ve ses kartı aldığımda yanında Ableton gelmişti. İlk başlarda sadece gitar için programı kullanmak biraz basitti ama midi klavye de alınca artık programın çoğu özelliğini kullanmak gerektiği için öğrenmek biraz zamanımı aldı. Öğrendikten sonra da cidden çok basit bir yapısı varmış, anlıyor insan. Muhtemelen FL Studio da aynı şekildedir. Ableton'da sol taraftaki menüde enstrümanlar var. İstediğinizi seçip midi track kısmına sürükleyince tüm problem çözülüyor mesela. FL'de de benzer olması lazım. Videolarda tabi adam öncesinden midi ile kullanmak istediği enstrümanı programa atıyor. Video çekerken de sadece çalma kısmını çekiyor. Youtube'da FL için mutlaka açıklayıcı videolar vardır. Tavsiyem önce programı öğrenin sonrasında müzik teorisini öğrenin. Müzik teorisini öğrenmeye başladığınızda programın size ayak bağı olmaması çok işinize gelir. Müzik teorisine de detaylıca girmenize gerek yok. Yarım saatte müzik teorisi gibi içerikler bulursanız onlara çalışın derim. Sonuçta konservatuar okumuyorsunuz, sadece müzik nasıl yapılıyor öğrenmeye çalışıyorsunuz (çalışıyoruz).





  • trkgncr kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Udemy da fl studio kursu aldım izleyip programı kavrıcam. Ondan sonra notaları kavramaya çalışacam ondan sonra çalmalar ufak ufak o izledigim videoları anlayabilirm. Şuan izleyince çok karışık geliyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Tuşlu enstrümanlar olabilir hocam.

  • Arkadaşlar, müzik üretmek istiyorsanız ilk etapta çok para harcamamanızı öneririm. Sadece referans bir kulaklık alsanız işinizi görür. İlk etapta midi klavye, ses kartı gibi ürünlere para vermemenizi öneririm. Programları kurcalayın, bu işi yapabilecek misiniz onu görün. Çünkü müzik üretmek kolay bir iş değil. Çok fazla detayı olan, çok emek isteyen bir iş. Müzik üretmede öğrenmenin sonu yok, 10 yılda ugraşsanız herşeyi biliyorum diyemezseniz. Sizlere tavsiyem ilk etapta kulaklık dışında para harcamayın. Çünkü bu işe bir hevesle başlayıp, yapamadığını anlayıp bu işi bırakan ve elindeki tüm ekipmanları satan bir ton insan var, sizde onlardan biri olmayın.

    Yeni başlayanlara önerim, önce daw programlarına bakın, aklınıza yatan programları deneyin hangisinde daha rahat ederseniz, görselleri, kullanım kolaylığı hangisi size hitap ederse onunla başlayın derim. Çünkü fl kullanırda ilerde ableton live a geçmek isterseniz zorluk çekersiniz.

    Mesela house ya da techno şarkılar yapmak isterseniz ableton live bu konuda daha iyidir. Çünkü kaynak ve eğitim videoları çok fazla, bu tarzlar için çok fazla eklentiler mevcut. House, techno tarzlarında iyi olanların genelde ableton kullandıklarını görürsünüz. House techno gibi elektronik müzikler diğer dawlarlada yapılır fakat ableton kadar eklenti cesitlilikleri yok. Rap, trap, akustik vb. şarkılar yapacaksanız kullanacağınız daw çok farketmez.

    Müzik yapmak neden zor ondan biraz bahsedeyim. İlk etapta çok fazla tutorial izleyebilirsiniz fakat bu tutoriallerde kimse gerçekleri anlatmıyor. Daw programları anlatımında tutorial izleyin bunda sorun yok fakat mix ve master aşamalarında tutorial lara güvenmeyin. Kimse gerçekleri anlatmıyor. Misal vermem gerekirse 30€ ya bir kurs alın, 7 saatlik bir aranje mix ve master anlatılan kurs olsun. Bu kursun sonlarına doğru geldiğinizde, anlatan kişi bir sesin mixini düzenlemek istediğinde o sese farklı efektler eklediklerini, size sabahtan beri anlattıkları mixlerde değişiklikler yaptıklarını görürsünüz. Bu tarz tutorial leri izleyin, izlemeyin demiyorum size lazım olan şeyleri kapmaya calisin ve onlar üzerinde hem denemeler yapın hem de farklı kişilerin anlatimlarinida izleyip işin aslını kavramaya çalışın. Müzik sektörünün zor olmasinin sebebi bu. Kimse bildiklerini anlatmiyor (arada gerçekleri anlatanlar var onlara saygım sonsuz). Kimse rakip çıksın istemiyor.

    Sizlere son tavsiyem, önce müzik kulağınız var mı onu test edin. Müzik kulağınız yoksa bu işi yapmanız çok zor. Midi klavye mutlaka olmalı diye bir şey yok, midi klavyesizde her şeyi yapabilirsiniz, önemli olan üretkenliginiz. Midi klavye sizin nota yazarken daha kolay yazmanızı sağlar. Bu işi kavramaya başladıktan sonra, yaptığınız bir şarkının mix ve masterına verecek paranız yoksa referans monitör almanız gerekir. Çünkü kulaklıkta ne kadar net duyarsanız duyun, hoparlorde sesler kulaklık gibi olmaz. Hüsran yaşayabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Her şeyden öte iyi bir dinleyici olmalısın. Kendine has bir tarzın olmalı, mesela özellikle house türünü dinliyorsundur, o türün uzmanı olmalısın, eski sanatçılardan tut, günümüz sanatçılarına da hakim olman lazım, pek bilinmeyen sanatçılar araştır, yeni soundlar keşfet. Dediğim gibi kendi tarzını belirleyip o tür de iyi bir dinleyici olmalısın. Enstrüman bilgisi önemli, tüm enstrümanları tanıman gerekiyor, hangi enstrüman nasıl bir ses verir, tınısı nasıldır, hangi türe daha çok yakışır, kendine özgü bir enstrümanın olabilir, sesini en çok sevdiğin sana hitap eden. Daw'ları biraz araştır, mantığını kavra ve aynı zaman da piyano eğitimi de alabilirsin. Müzik böyle bir şey hemen pat diye usta olamazsın, devamlı kendini geliştirmen ve kendine bir şeyler katman gerekli ve her zaman güncel kalmalısın. Sevgiler

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.