Şimdi Ara

Muris muvaza (miras kaçırma)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba;
    4 kardeş(1 erkek 3 kız) ve babadan kalan 5 taşınmaz var,
    Baba sağ iken 1 taşınmazı oğluna verip diğer taşınmazlar ve kızlara bir miktar para verip taşınmazları kızlara paylaştırıyor ancak anlaşma sağlanmıyor ve baba gizlice bu taşınmazların birisini, 2009 yılında bağış(hibe) yaparak erkeğe veriyor, babanın ölümü ile bunu 3 kız öğreniyor, doğal olarak dükkandan hak istiyorlar ancak erkek dükkan benim diğer 4 taşınmazı paylaşacağız diyor bunu da kızlar kabul etmiyor tabi hatta bağış olan taşınmazı piyasa değerinin çok çok altından sayalım dörde bölünsün herkes hakkını alsın diğer taşınmazları paylaşırız diyorlar ancak uzlaşma sağlanamıyor ayrıca erkek ile baba yıllarca beraber yaşıyor babadan bütün şekilde yararlanıyor kızlar ise dava açmayı düşünüyorlar bu durum da erkeğe yapılan taşınmaz bağışı iptal olur mu?
    sonuçta herkes eşit paylaşılsın ya da biraz erkek azla alsın sorun yok ama hepsi bana diyorlar ayrıca kalan 4 taşınmazlarıda satın almak istiyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi covert -- 6 Haziran 2021; 1:52:58 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >







  • Muris muvazası cevaplanması gerken çok soru var. Baba bakıma muhtaç halde miydi mesela tapuda satış mı geçti resmide bağış gözüküyorsa muvazaa vardır diyemeyiz. Satışsa miktarı nedir rayici nedir? Alan kişinin geliri nedir? Gidip avukat tutman lazım zaten açılacak davada fiili olarak sonuç alınması uzun sürecek bence yüz yüze bir avukatla görüşmeleri iyi olur.

    Çıkacak sonuç olumluda olabilir olumsuzda avukatlar kahin değil dava açıldığında karşıdan gelecek cevabı hukuki delillerini veya tanıkların keşiften sonra diyeceklerini bilemez. Lehe sonuç almaya çalışır. Bazı özel davalar haricinde tamam sonuç böyle olur diyemez kimse, heleki bahsettiğin konuda kazanacağına emin olduğum sağlam argümanlar olan davalarda olumsuz sonuç görmüşlüğüm var üst mahkemeden bozulmasını bekliyorum. Kabul edilip yargıtaydan dönünce kaybedilen davalarda var. Nihai sonucu zaman gösterir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir avukkattan yardım alın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Storm Raider kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için teşekkür ederim.
    Yoğun bir araştırma sonucunda öğrendiklerimi aktarayım belki sizin belki de aynı durumda olan birisinin işine yarayabilir.
    Resmiyette bağış geçtiği için muvazaalı işleme girmiyor. Böyle olunca muris muvazaa davası açılamıyor, saklı paya tecavüz eden kısmın tenkisi için dava açılıyor. Tabi bunun mümkün olabilmesi için ise murisin tasarruf oranını aşması gerekiyor.
    Murisin hayatta iken tasarruf hakkı mevcut bağış/hibe gibi bu oran ise çocuk sayısına göre değişiyor benim sorumla örneklendirecek olursak eş olmadığı için her çocuk 1/4 orana yasal hakka sahip ve saklı payda bunun yarısı yani her çocuk için saklı pay 1/8 oluyor bu durumda ise murisin tasarruf oranı 2/4 yani terekenin (tüm mal varlığının) yarısı. Somut örnekle 5 taşınmaz değeri 200 birim diyelim çocukların yasal mirasları 50 birim saklı payları ise 25 birim oluyor eğer 1 taşınmaz değeri 100 birim kalan 4 taşınmaz değeri 100 birim dersek ve 100 birim olan taşınmazı bağış yaptıysa saklı paylarada tecavüz olmuş olmuyor. Yani yukarıdaki sorumun cevabı büyük ihtimalle iptal olmaz tabi bir üst mahkeme ne der bilemeyiz bir sürü değişken var
    Tereke hesabı, tasarruf hesabı biraz karışık ve çok etken var kendi sorumla örneklendirdim ve kabaca hesapladım

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.