Şimdi Ara

Multimetre kalibrasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
1
Favori
11.373
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, benim birtakım sorularım olacak...

    1-Aldığımız bir multimetrenin alır almaz kalibrasyonunu yaptırmamız gerekir mi? Ya da kullandıktan 1-2 sene sonra kalibrasyona ihtiyaç duyar mı?
    2-Kalibrasyonu yapılmayan bir multimetre sağlıklı sonuçlar vermiyor mu?
    3-Multimetreler için kalibrasyon nedir, nasıl yapılır ve biz kendimiz yapabilirmiyiz? Yapamazsak nerelerde yaptırmalıyız?

    Çok soru oldu ama, cevaplarsanız sevinirim, kafama takılan bir konu bu...piyasada düşük kaliteden yüksek kaliteye kadar birçok markanın multimetresi satılıyor ve bu multimetreler için kalibrasyon ne kadar gerekli onu öğrenmek istiyorum...

    Tüm elektrik ve elektronikçi arkadaşlara çalışmalarında başarılar diliyorum...



  • hocam ben kalibrasyon falan yaptırmadım.piyasada 5ytlye satılan dijital multimetrelereden aldım gayette güzel çalışıyor. tabii ben öğrenciyim bunuda ekliyeyim.
  • Firmalar multimetre alırken kalibrasyonlu olmasına önem veriyor, bunun için sormuştum...
  • Al bir tane fluke 175 olsun bitsin. piyasadan alacağın diğer ölçü aletlerinin ne kadar güvenilir olduğunu bilemezsin kalibrasyonuna gelince o biraz zor çünkü verdiği değerleri test edebilmen için güvenilir bir ölçü aleti ile karşılaştırman lazım yada, değerlerini çok iyi bildiğin direnç-ac ve dc voltajlarla ölçü aletini kendi çabanla kalibre edebilirsin ama yinede güvenilir olmayacaktır en iyisi güvenebileceğin bir ölçü aletidir buda bence Fluke. Sorduğun 2. soruda tabiki doğru söylüyorsun kalibrasyonu yapılmayan bir ölçü aleti doğru sonuç vermez ama kalibrasyonu ayarsız bir ölçü aletinin yanlış ölçümler yaptığını anladığında teknik servis hizmeti alabileceğin bir yer olmalı ve bu hizmeti verebilecek markaları tercih etmeni tavsiye ederim.
  • Bu konuda bilgili olduğundan mı yazdın bilemiyorum fakat Profesyonelce sorulmuş bir soruya Amatörce cevap vermişsin.
    quote:

    Orjinalden alıntı: teknikk

    Al bir tane fluke 175 olsun bitsin. piyasadan alacağın diğer ölçü aletlerinin ne kadar güvenilir olduğunu bilemezsin kalibrasyonuna gelince o biraz zor çünkü verdiği değerleri test edebilmen için güvenilir bir ölçü aleti ile karşılaştırman lazım yada, değerlerini çok iyi bildiğin direnç-ac ve dc voltajlarla ölçü aletini kendi çabanla kalibre edebilirsin ama yinede güvenilir olmayacaktır en iyisi güvenebileceğin bir ölçü aletidir buda bence Fluke. Sorduğun 2. soruda tabiki doğru söylüyorsun kalibrasyonu yapılmayan bir ölçü aleti doğru sonuç vermez ama kalibrasyonu ayarsız bir ölçü aletinin yanlış ölçümler yaptığını anladığında teknik servis hizmeti alabileceğin bir yer olmalı ve bu hizmeti verebilecek markaları tercih etmeni tavsiye ederim.


    Sırasıyla sorularını cevaplıyorum :
    1-) Hayır gerekmez cihazın kitapçığında kalibrasyon süresini yazar.
    2-) Çokta farklı sonuçlar çıkmaz ama ihtiyaten yapılması gereklidir.
    3-)Kalibrasyonu biz yapamayız biraz derin bir konu çok kriteri var.http://www.gateelektronik.com.tr/ bir zamanlar yapıyordu şimdi devam ediyormu bilemiyorum. Cihazın kalibrasyonunun yapıldığına dair belge veriyorlar. gelen birma yetkilisine bu Kalibrasyon sertifikalarını gösteriyorsun.
    4-) Cihazın kalitesi ne olursa olsun Kalibrasyon sertifikası varsa sorun olmuyor.Tabii kaliteli bir marka olması göz dolduruyor ve daha güven veriyor karşı tarafa.

    Kullanılan bazı ekipmanlar için resmi bir kuruluşta çalışıyorsanız ve resmi bir iş alacaksanız kalibrasyon sertifikaları sorulur. Evde kullanım için gerekli olan bir şey değildir.

    Umarım soruların cevaplanmıştır.
  • melih abi açıklamış.çoğu multimetre için kalibrasyona gerek olacağını sanmıyorum. çok hassas ölçüm yapılması istenen yerler için gerekli. elinde verdiği çıkıştan emin olduğun bir kaynak varsa test et, önemsenmeyecek fark olduğunu gör, için rahatlasın. kalibrasyon işiyle uğraştım biraz stajda. öyle multimetrede falan pek bir sorun çıkmıyor.
  • Melih Abi, cevabın için teşekkür ederim, buradan anladığım kadarıyla...çok ta hassas ölçüm yapması gerekmeyen bir kullanıcı için kalibrasyonlu olması veya olmaması elde edeceği değerler açısından bariz bir fark göstermeyecektir. Ama sizin de belirttiğiniz gibi, bazı firmalar kalibrasyon sertifikasına önem veriyorlar...
  • Sadece Firman bir firmadan onarım için yetki alacaksa bu sertifikaya ihtiyacın var yoksa diğer hallerde kimse sormaz istemez.
  • Eğer kullandığınız ölçü aleti 5-10ytl'lik bir ölçü aleti ise ve amatör işlerde kullanacak iseniz ve amacınız bu ise size bir diyeceğim yok ama ciddi olarak düşünüyorsanız. Kullandığınız ölçü aleti güveneceğiniz tek malzemedir eğer güvenmiyorsanız ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Kalibrasyon gerektirmediği anlayışına katılmıyorum belki AMATÖRCE gelecek gelecek ama daha önce çalıştığım biryerde başıma geleni anlatayım ölçü aletim BRYMEN BM-857 idi sadece basit bir 12V DC ölçmem saatlerimi aldı çünkü ölçü aleti 3vDC gösteriyordu bu hatanın ölçü aletinden kaynaklandığını anladığımda birkaç saat geçmişti bunun gibi bir durum belki birdaha başıma gelmeyecek ama dediğim gibi tamir işi ile uğraşacak iseniz sizin tek güveneceğiniz alet ölçü aletiniz olacaktır onun için kalibrasyonu dahil her şeyine güvenebileceğiniz bir ölçü aleti almanızda fayda olduğunu tekrar söyliyeceğim YESMAN evde kullanacağı giriş seviyesi bir ölçü aleti ile bu işlere başlayacak zannedersem ama giriş seviyeside olsa biraz daha para biriktirip ölçüm değerlerine güvenebileceğiniz ve herhangibir sorunla karşılaştığınızda ise size en iyi servisi verebilecek (buna kalibrasyonda dahil ) bir markayı tercih etmenizi tavsiye ederim saygılarımla....
  • Her ölçtüğü yanlış olan mültimetreye kalibrasyon ayarı yapmakla düzelmez .

    Genelde iki tripot ile ayar yapılır . Dc volt ve ac volt . Önce doğru 3v dc verip ilk tripod ile hatasız gösterecek şekilde ayarlayın . Sonra 3v ac verip ikinci tripod ile hatasız gösterecek şekilde ayarlayın . Daha fazlası pek gerekmez .

    Yeni nesil mültimeterelere tripod yerine jumper koyuyorlar kısa devre ederek ayarlıyorsunuz . Nasıl yapılacağı internette calibration manuel lerinde var .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kalibrasyon sertifikalı multimetre fiyatı özellikleri hakkında burdan görebilirsiniz.

    https://www.goldsan.com.tr/sertifikali-test-ve-olcum-aletleri/kalibrasyon-sertifikali-multimetre




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merkurxyz -- 28 Mart 2021; 17:51:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.