Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
301
Cevap
14
Favori
46.115
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle soracak arkadaşlar için Elektrik Mühendisi idim. Yaklaşık 1 yıl önce başladığım iş hayatını bu cuma günü sonlandırmış bulunmaktayım. 5 Sene boyunca okudum. İyi ya da kötü bir şeyler öğrendim. Maddi zorluklar yaşadım. Ufak tefek sıkıntılar çektim hepiniz gibi. Ama bir şekilde geleceğimi kurmak için okudum. Okudum evet ama bilmiyordum böyle bir sona gideceğimi. Aslında mezun olduğum süreç içerisinde iyi bir iş bulacağımı ve güzel bir geleceğimin olacağı düşüncesindeydim. Askerliğim yaptım. Çok iş aradım. Çoook. 23 yaşında iş hayatına atıldım. Ortalama bir şirkette Ar-Ge mühendisi olarak işe başladım. Ta ki cumaya kadar. Yapılan toplantılarda yaptığımız mühendisliğin değersiz olduğundan bahsedildi çok kez. Çok kez ücretsiz mesaiye kalmam istendi. Çok kez yaptığımız işler doğru olmasına karşın, sırf zam vs. istemeyelim diye yaptığımız işler yanlış olarak lanse edildi. Mühendislik departmanı her zaman fabrikanın normal işçilerinin bir tık altında kaldı. Her toplantı bağrışmalar,kavgalar ve küfürler eşliğinde devam etti. Bu stresli süreçte stres kaynakla bir çok sıkıntı çektim. Ve hepsi ayda 2480 TL kazanmak içindi. :)

    Öncelikle bu ülkede artık mühendis olmak istiyorsanız çok seveceksiniz. Parayı seviyorsanız, iyi bir gelecek istiyorsanız ve yaptığınız işin karşılığını almak istiyorsanız, işime sadece git gel yapayım diyorsanız. Sakın ama sakın mühendis olmayın. Şimdi birileri gelecek diyecek ki "Dil bilmezsin, iş bilmezsin, iyi bir üniversite bitirmedin" bilmiyorsunuz arkadaşım. İyi sayılabilecek bir üniversite bitirdim. Programlama konusunda da iyiyim. Dilimde ortalama düzeyde. Ben şuan en azında böyleyim. Şuan mühendislik bitiren arkadaşların %90'ı bu düzeyde değil. Olmayacaklar da hiçbir zaman. Düşük puanlarla kazanılan mühendislik en kötü bölümdür şu dönemde. Mezun olacaksınız belki yıllar iş bulamayacaksınız her şeye hazır olun. 4-5 Yıl kötü bir eğitim alacağınıza lütfen gidin 4-5 yıl bir iş yerinde çalışın. Emin olun daha yetkili bir olacaksınız.

    Uzatmaya gerek yok. Sonuç olarak mesleğimi bıraktım. Devam edecek arkadaşlara başarılar diliyorum. Ticarete atıldım iş yerinde çalıştığım süre içerisinde. Tişörttür,hediyelik eşyadır. Şimdi çok daha mutluyum. Mutlu olmak için yaşamıyor muyuz zaten? İsteyen olursa sayfamın instagram adresini özelden atarım reklam için yazmadım bu kadar şeyi.

    Tek istediğim nereye varacağınızı bilin. Çıkacağınız yolun aydınlık mı yoksa karanlık mı olduğunu bilin. Fenerinizi almadan yola çıkmayın. Araştırmadan iş yapmayın.

    En önemlisi bırakın her şeyi YAŞAYIN.



  • Almanca, japonca ogrenmenin vs hicbir anlami yok. Bir kere zaten Turkiyeden nereden diploma alirsaniz alin lisans mezunu yurtdisinda is bulamaz. Mutlaka yurtdisinda yuksek lisans vs. yapmalari beklenir. Muhendisligin tek dili ingilizcedir. Butun makaleler, bildiriler, kitaplar vs. hepsi ingilizce yazilir. Turkiye de mezun her alanda cok bu yuzden nasilsa mezun var diye is veren 3 kurusa insan calistiriyor.
    Baska is bulmayi denedin mi bu 1 senenden sonra? Yeni mezun almak istemiyor cogu sirket, ama 1-2 yil deneyimli olunca cok daha fazla kapi aciliyor.

    Kendi arkadas cevremde acik ara en dusuk maas alan muhendis benim, ilk buldugum ise girdim mezun olur olmaz(aramaya onceden baslamistim) ve hic maas muhabbeti yapmadim su deneyim isi aradan ciksin diye. Suan calistigim yerde ilgimi ceken bir seyler var, en azindan birkac ay daha kalmak istiyorum 10. ayimdayim, hala basladigim maaslayim, ama yeni is arasam da daha yuksek maasa calisabilecegimi biliyorum. Suanki maasim 3500 lira+sene sonu primi+yemek seklinde, ve tekrar ediyorum arkadas cevremdeki en dusuk maasli muhendisim.

    Tabi ticarete atildigini ve daha mutlu oldugunu soylemissin, eger durum boyleyse devam et zaten, senin de dedigin gibi mutlu olmadiktan sonra yasamanin anlami yok, kendin icin dogru olani yapmissin, tek elestirim herkesin direkt olarak senin yolundan gitmeni tembihlemen. Eger verdigin karar senin icin %100 dogruysa “muhendislik kotudur ulkemizde, birakmalisiniz” gibi bir rationalizationa ihtiyac duymamalisin.
    Bir çok mesajı sonuna kadar okumaya çalıştım ve sonuç gerçekten üzücü...

    Çok iyi olmayan bir üniversiteden mezun mühendisim. Fakat, daha 4. sınıfın başında çalışmaya başladım. Mezun olmaya yakın, en iyi şirkete zıplamaya çalışayım dediğimde ise seçkin yerlere iş başvuruları yapmaya başladım 6 farklı büyük firmadan teklifler vardı ve ben en iyi olduğunu düşündüğüm bir bankaya başladım.

    4 yıla ne mi sığdırdım?
    -Yaklaşık 15 ay yurt dışı tecrübesi, bu tecrübelerin tamamı maddi ihtiyaç gerektirmeyen tamamı erasmus gibi programlarla karşılandı.
    -Doya doya 19 ülke gezdim.
    -Stajlarımda güven verdiğim için direk projelere dahil olarak hem tecrübe edindim hem maddi birikim yaptım.
    -Dilimi geliştirdim.
    -Bir olaya tek bi açıdan değil, dünyanın baktığı gibi bakmayı öğrendim.
    -Kaybedenler klüplerinde takılmayıp, her şeyi biraz uğraşarak başarabileceğimi öğrendim.


    Çok mu ders çalıştım? Hayır.
    Çok mu tecrübe edindim? Evet.


    Olayın ana özü, hem hayat hem iş tecrübesi kazanabilmek. Şu an gelen tüm yeni adayların not ortalamalarına değil, hayat ortalamalarına bakıyoruz. Çünkü iş bir şekilde öğrenilir. Not ortalaması 3 olanda öğrenir, 2 olanda... Ama hayata bakış açısı, özgüven, hayat deneyimi... Bunlar size şirketinizin öğretemeyeceği şeylerdir. Diğer şeylerle ilgili kurumunuz gelişiminiz için her türlü eğitimi aldırır ve sizi destekler zaten...


    Okuyan veya okumayı düşünen tüm arkadaşlara tavsilerim bunlar... Yeniden seçme şansım olsa, gene seçerdim bu alanı :)
    kübada taksicinin doktordan çok daha fazla para kazanması gibi türkiyedede uzmanlık gerektirmeyen meslekler uzmanlık gerektirenlerden çok daha fazla kazandırmaya başladı. bunun temel sebebi alım gücünün düşmesinden dolayı talebin kalitesizleşmesi. yani insanların sadece hayatta kalmak için yeterli parası var. lüks veya daha iyisini kimse hayal bile edemiyor. daha iyisinin istenmediği yerde uzman ihtiyacı da olmaz
    Maalesef ülkemizde gerek ailelerimiz olsun gerekse çevre eğitimsiz. 17 18 yaşında ne ileri görüşünden bahsediyorsun. İnsanlar bir şey söylüyor ooo mühendis ooo bilmem ne kulaktan dolma bilgilerle ve ailenin seçimleri doğrultusunda seçim yapıyorsun. İleri görüş vs. O yaşlar için çok erken bence
    Burası bir Almanya mı, Japonya mı ? Ağır sanayimiz varda benim mi haberim yok. İstihdam sayısı belli mezun sayısı belli. Bölüm seçmeden önce şöyle bir oturup 5 dakika ülke analizi kağıda hesap yapın sonuçta mühendis adamın işi bu değilmi. İleri görüşlü olmak, hesap ve analiz kabileyetine sahip olmak.
    Hangi uni mezunusun ? Okurken nerelerde staj yaptın, adam akıllı yaptın mı? Orta ingilizce demişsin kime göre orta esnaflara göre mi? Var mi elinde belgen toefl ielts ? 1 yillik is tecruben var 2500 maasi begenmiyorsun ? 1 yıllık avukat 10k para mi aliyor saniyorsun, hangi meslekte 1. yılında 4 5 k para aliyorsun?
  • gecmis olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burası bir Almanya mı, Japonya mı ? Ağır sanayimiz varda benim mi haberim yok. İstihdam sayısı belli mezun sayısı belli. Bölüm seçmeden önce şöyle bir oturup 5 dakika ülke analizi kağıda hesap yapın sonuçta mühendis adamın işi bu değilmi. İleri görüşlü olmak, hesap ve analiz kabileyetine sahip olmak.
  • Geçmiş olsun hocam. İşçiye değer verilmeyen yerde ben de duramazdım ve duramadım da zaten. Şimdiki işimden maddi olarak memnunum ama sosyal hayatım kalmadı ve hep ölü gibi yorgun oluyorum çok yoruluyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam neden yurtdışı düşünmüyorsunuz
  • Abi dün saç sakal için(yıkama yok) berbere 25 lira verdim. En kötü günde 10 kişi gelse düşünün haftada 6 günden ne kadar kazandıklarını.
    Yıllarımızı eğitime vereceğimize bir zanaat öğrensek mutlu mesut gidiyoduk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanayiye girseydiniz şuan zengindiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam adınıza üzüldüm. Acaba mühendislikte egemen olan dilleri öğrenmeyi hiç denedinizmi? Almanca, japonca gibi (ingilizcenizin kusursuz olduğunu varsayıyorum) Bunlar sizi öne çıkaran özellikler. Kaliteli bi şirkete giriş anahtarı. Özel sektör sonuçta. Ne kadar donanımlı olursanız o kadar vazgeçilmez ve değerli olursunuz.
    Tabii bu işin içinde olan sizsizin, akıl vermek haddime değil. Tavsiye sadece. Geçmiş olsun, umarım hayatınızda mutlu olursunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-7D9CEE974

    Hocam adınıza üzüldüm. Acaba mühendislikte egemen olan dilleri öğrenmeyi hiç denedinizmi? Almanca, japonca gibi (ingilizcenizin kusursuz olduğunu varsayıyorum) Bunlar sizi öne çıkaran özellikler. Kaliteli bi şirkete giriş anahtarı. Özel sektör sonuçta. Ne kadar donanımlı olursanız o kadar vazgeçilmez ve değerli olursunuz.
    Tabii bu işin içinde olan sizsizin, akıl vermek haddime değil. Tavsiye sadece. Geçmiş olsun, umarım hayatınızda mutlu olursunuz.
    Almanca, japonca ogrenmenin vs hicbir anlami yok. Bir kere zaten Turkiyeden nereden diploma alirsaniz alin lisans mezunu yurtdisinda is bulamaz. Mutlaka yurtdisinda yuksek lisans vs. yapmalari beklenir. Muhendisligin tek dili ingilizcedir. Butun makaleler, bildiriler, kitaplar vs. hepsi ingilizce yazilir. Turkiye de mezun her alanda cok bu yuzden nasilsa mezun var diye is veren 3 kurusa insan calistiriyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • John WICK kullanıcısına yanıt
    Maalesef ülkemizde gerek ailelerimiz olsun gerekse çevre eğitimsiz. 17 18 yaşında ne ileri görüşünden bahsediyorsun. İnsanlar bir şey söylüyor ooo mühendis ooo bilmem ne kulaktan dolma bilgilerle ve ailenin seçimleri doğrultusunda seçim yapıyorsun. İleri görüş vs. O yaşlar için çok erken bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-7D9CEE974

    Hocam adınıza üzüldüm. Acaba mühendislikte egemen olan dilleri öğrenmeyi hiç denedinizmi? Almanca, japonca gibi (ingilizcenizin kusursuz olduğunu varsayıyorum) Bunlar sizi öne çıkaran özellikler. Kaliteli bi şirkete giriş anahtarı. Özel sektör sonuçta. Ne kadar donanımlı olursanız o kadar vazgeçilmez ve değerli olursunuz.
    Tabii bu işin içinde olan sizsizin, akıl vermek haddime değil. Tavsiye sadece. Geçmiş olsun, umarım hayatınızda mutlu olursunuz.
    Size şöyle bir cevap vermek istiyorum. Çalıştığım şirketin istanbul lokasyonunda mühendislik müdürü ingilizce Almanca ve İtalyanca biliyor. Bu adam bunları biliyor diye yeni alacakları mühendise fazla para vermemek adina dili olmayan mühendisleri alıyorlar. Çeviri vs herşeyi o dil bilen kişi yapiyor. Yani ülke bu durumda şuan. Var sen hesap et

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğrudur. Sonuçta işin içinde olan sizsiniz, benimki sadece bi öneriydi. Dile kolay 5 senelik emeğin böyle hiç olması çok üzücü. Tercih döneminde olan arkadaşlar içinde bu konu bi tecrübe olmuş olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi üni mezunusun hocam?
  • gayet iyi paralar alan var
  • Şu iyi sayılabilecek üniversite geyiğine de çok gülüyorum yahu siz yazın üniversitenin adını iyi mi kötü mü biz karar verelim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2BA6261ED -- 30 Haziran 2019; 15:16:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Baska is bulmayi denedin mi bu 1 senenden sonra? Yeni mezun almak istemiyor cogu sirket, ama 1-2 yil deneyimli olunca cok daha fazla kapi aciliyor.

    Kendi arkadas cevremde acik ara en dusuk maas alan muhendis benim, ilk buldugum ise girdim mezun olur olmaz(aramaya onceden baslamistim) ve hic maas muhabbeti yapmadim su deneyim isi aradan ciksin diye. Suan calistigim yerde ilgimi ceken bir seyler var, en azindan birkac ay daha kalmak istiyorum 10. ayimdayim, hala basladigim maaslayim, ama yeni is arasam da daha yuksek maasa calisabilecegimi biliyorum. Suanki maasim 3500 lira+sene sonu primi+yemek seklinde, ve tekrar ediyorum arkadas cevremdeki en dusuk maasli muhendisim.

    Tabi ticarete atildigini ve daha mutlu oldugunu soylemissin, eger durum boyleyse devam et zaten, senin de dedigin gibi mutlu olmadiktan sonra yasamanin anlami yok, kendin icin dogru olani yapmissin, tek elestirim herkesin direkt olarak senin yolundan gitmeni tembihlemen. Eger verdigin karar senin icin %100 dogruysa “muhendislik kotudur ulkemizde, birakmalisiniz” gibi bir rationalizationa ihtiyac duymamalisin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Helal olsun moruq

    Sizi mutsuz eden her ne ise bırakın abi ne olursa olsun tum emeğinizi falan unutun ne gerek var daha da fazla emegi cop etmeye

    Sayfani merak ettim at bana pmden

    Simdi 2480den cok kazaniyorsundur Allah bilir

    5 yil okuyana kadar 1 2 yil yalakalik yapsan benim hayatinda 1 kitap okumamis tanidiklarim gibi devlete girer 4 5k maas alirdin

    Bu ulkeden bir cacik olmaz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi uni mezunusun ? Okurken nerelerde staj yaptın, adam akıllı yaptın mı? Orta ingilizce demişsin kime göre orta esnaflara göre mi? Var mi elinde belgen toefl ielts ? 1 yillik is tecruben var 2500 maasi begenmiyorsun ? 1 yıllık avukat 10k para mi aliyor saniyorsun, hangi meslekte 1. yılında 4 5 k para aliyorsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi double or nothing -- 30 Haziran 2019; 15:24:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçen sanayiye aracı götürdüm ön 2 çamurluk takmak için el emeği olarak sanayice anlaşmış gibi herkes 200TL istiyor şeş kaza 100 liraya takanı buldum adam 1 saatte taktı.
    1 saatte 200 Lira kazanmak bu kadar kolay mı
  • Para olmadan hayatı nasıl yaşayacaksın söyle formülünü bizde hayatımızı yaşayalım. Ticaret mi yapacaksın hadi yap bakalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.