Şimdi Ara

Muhendislik takintisini kaldirin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
3
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu konuyu insanlari biraz uyandirmak icin aciyorum. Turkiye'de her universitede muhendislik fakultesi ve ayni zamanda her universitede 50 tane muhendislik lisans programi var. Gidipte bu programlarin adi sirf muhendislik diye tercih etmeyin! Aslinda cogu muhendislik degil ve ulkede bunu denetleyen bir kurum olmadigi icin adini muhendislik koyuyorlar.

    Peki muhendislik nedir?
    Muhendislik normalde ingilizcesiyle lisans dalinda Bachelor of Engineering (veya Bachelor of Science in Engineering gibi varyasyonlari da var) dedigimiz bir programdir, bu programda matematik islemleri (calculus), lineer cebir (linear algebra), muhendislik dizayni vs gibi dersleri gorurler. Belli bir standardi vardir ve mezun olunca size Bachelor of Engineering dedigimiz lisans programini verirler. Ve iste Turkcesi muhendislik olupta ingilizce cevirisinde Engineering gecmeyen diplomalar ulkemizde cok sik bir sekilde verilmekte. Genellikle bunlar Engineering yerine Science olur yani ingilizcesi Bachelor of Science olur. Yani bilim dalinda lisans okumus gibi birsey oluyorsunuz, bu dalda okumaniza ragmen ustteki dersleri gorebilmeniz mumkundur.

    Peki gelelim bolumun muhendislik olup olmayacagini.
    1. si universiteyle konusun, sirf muhendislik fakultesinde diye muhendisliktir diye varsaymayin, ingilizce ve Turkce olarak diplomada ne yazdigi cok onemli
    2. si olarak bolumun yurtdisi denkligini sagliyorlar mi bakin, Washington accord gibi yerlerle denkligi olmasi onemli.
    3. su olarak bolumunuz yurtdisinda SAYGIN universitelerde nasil ogretiliyor?

    Simdi 3. kisma geleyim ornek olarak muhendislik icin Harvard, MIT gibi yerleri ornek alalim. Ornegin Harvardda:
    http://www.seas.harvard.edu/programs/engineering

    Ve de harvardda bile Muhendislik fakultesinde ogretilen tum programlar burada:
    http://www.seas.harvard.edu/academics/undergraduate

    Yani bizim bilgisayar muhendisligi dedigimiz sey aslinda adi muhendislik olan fakat kendisi "muhendislik" olmayan bir program.

    Ornegin MIT de de misal:
    http://web.mit.edu/catalog/degre.engin.dlist.html
    (SB Engineering olan kisimlar)
    Muhendislik fakultesine bagli birsuru program olmasina ragmen asil muhendislik olan bir kac program var.

    Peki bunu neden yaziyorum:
    Herkeste, muhendiste muhendis diye bir tutturmusluk var. Muhendislik dedigin bir kac ana daldan (ve o dallarin ara dallari) disinda baska birsey degildir. Gida muhendisi, jeoloji muhendisi, genetik muhendisi, orman muhendisi, ziraat muhendisligi, harita muhendisligi, yazilim muhendisligi ve sayamadigim birsuru "muhendislik" denilen programlar muhendislik degildir.

    Peki bu neden onemli:
    Yarin bir gun yurtdisinda yasamak icin muhendisim diye basvurursaniz reddedilebilirsiniz. Ornegin o Turkiye'de "genetik muhendisi" denilen kisiler aslinda bioteknolojist denilen bir meslek adina sahipler. Harita muhendisi dedigimizin ingilizcesi surveyor veya cartographer dir. Eger bu bolumlere genel ad ariyorsaniz ingilizcede STEM denilen, science technology engineering and maths in kisaltmasi olan bir terimi kullanabilirsiniz.

    Sonuc olarak:
    Sirf bir seyin adi muhendislik diye onu tercih etmeyin, bu tamamen ulkemizde muhendislik adinin prestijli olmasini firsat bilen universitelerin yaptigi pazarlamadan baska birsey degil. Anneniz babanizda bilmemkim muhendislik okuyor bak ne guzel dersede cok umrunuzda olmasin (veya bu konuyu ozet gecin). Su anda Turkiye'de durum maalesef STEM = Muhendislik durumuna donmus, bu algiyi degistirelim lutfen.

    Not: Bu konu bir meslek dalini asagilamak veya obur meslek dalini ovmek icin acilmamistir. (Merak eden varsa benimde meslegim aslinda muhendislik olmayan bir muhendislik)







  • hocam merhabalar, eski mesajlarınızı dikkatle okudum. Üniversite sınavına hazırlanan yazılım müh. isteyen oğlum için soruyorum. yurt dışı mı tr mi? yurt dışı diyorsanız hangi ülkeleri öneriyorsunuz? tabii ki maddiyatı uygun ülkeler olmalı? veya bu şartlarda r de lisans okuyup yüksek lisans yurt dışı tavsiyeniz hala geçerli mi? aydınlatırsanız seviniriz hocam. saygılar sunar, teşekkür ederim sayın hocam.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.