Şimdi Ara

Muhendis ve Bimde çalışanın aynı maaşı aldıgı ulke olduk (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
0
Favori
7.449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
39 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MusaRami

    Mühendis değilim ama yeni mezun 8 aydır iş arıyorum herkes bir tecrübe tutturmuş gidiyor çoğu piyasa kötü bilmiyorum nasıl olacak bu işler.
    O yavsaklara soracaksin herkes sizin gibi millet nerden tecrube kazanacak diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhendislik ile alakasi olmayan insanlar yine gelmis, muhendislik uzerine bir dunya atip tutmus yine. Yazilimciyim, matematik muhendisligi okudum. Okurken yazilimci olarak calisamaya basladim. Turkiye'de 15 yil calistim daha sonra yurtdisina tasindim. Burada da yazilimcilik yapiyorum. 20 yila yakin tecrubem var, buna dayanarak kendimce ( dogrudur demiyorum ) bir iki sey soyleyecegim ozellikle IT sektoru hakkinda.

    Yildiz Teknik'te okudum ben. Pek okula da gitmedim acikcasi is guc yuzunden. Kagit uzerinden teknik universite fakat bizim zamanimizda dogru duzgun yazilim dersi anlatabilen hoca yoktu. Atildim okuldan, yillar sonra geri dondum kalan derslerimi vermek icin. Yeni hocalarin da dunyadan pek haberi yoktu.
    Yillarca itu teknokentte calistim, teknokentin dogasi geregi universite hocalarindan danismanlik aldik, projelere hakem atandi. Itu ya da baska okullardan 20 den fazla hoca ile beraber calismisimdir, en az yarisi zehir gibi kafasi calisan insanlardi bize kagit uzerinde degil ciddi sekilde yardimci oldular yol gosterdiler. Diyebilirim ki akademide hocalarin kalitesi, yetkinligi vs. homojen degil. Ayni universite/bolum icerisinde muthis hocalar da var, 20 sene oncesine takilip kalmis olanlar da.

    99'da calismaya basladigimda asgari ucretin dahi altinda "cep harcligi" ile basladim. Lisans ogrencisiydim, patron hatir gonul icin aldi beni yol parasina raziydim itiraz hakkim yoktu dogal olarak.
    1 yilin sonunda maasimi 2 katina cikardilar ( sanirim asgari ucreti gemisti ) ardindan 2001 krizi geldi her sey tepe taklak oldu. 1999 - 2000 civari, krizden once calistigim yatirim bankaciligi yazilimi yapan sirkette 2-3 yil tecrubeli genc yazilimcilar 2500$ civari maas aliyordu. O yillarda yazilimcilar maasli kesimin lordu, pasasiydi. Bir dedikleri iki edilmezdi.

    Aradan yillar gecti bir suru yeni mezun cikmaya basladi piyasaya. Ben de yavas yavas masanin diger tarafinda olup calisanim adina is gorusmelerinde bulunmaya basladim. Memleketten umudu kesmem bu zamanlara denk geliyor sanirim.
    Yeni mezun muhendisten ise alindiginin ertesi gunu is yapmasini beklemek anlamsiz ama malesef ki bir kac okul disinda adamlarin meslek ile alakasi yok. Gorusmeye gelen arkadaslara teknolojiyi takip etmediklerini, ediyorlarsa hangi sitelerden ettiklerini sorardik cogu zaman. Yazilim dunyasindaki gelismeleri Milliyet'in teknoloji sayfalarindan takip ettigini soyleyen dahi cikti malesef.
    Diger yandan yeni mezun olmasina ragmen github uzerinden opensource projelere katki yapmis, kendisine hedef belirleyip mezun olmadan o konuda mumkun oldugunca bilgi edinmeye calisan arkadaslarla da karsilastik. Birden fazla ekibin adam aradigi durumlarda bu arkadaslar icin ekip liderlerinin arasinda tartisma ciktigi dahi oldu. Boyle arkadaslari gorusme bittikten sonra arkadasi toplanti odasinda bekletip, ceo ile konusup onay alip kapidan dahi cikmasina izin vermeden teklifler yapilirdi.

    Kisaca, bir suru gerekli gereksiz universite ve fakulte var. Buradan cikan ogrencilerin kalitesi birbirinden cok farkli. Benim gorebildigim odtu, itu, ege ve ozel universite olmasina ragmen yeditepe mezunlari digerlerinden bir tik ondeydi.

    Is veren acisindan, yeni eleman almak tamamen piyango. Ise alimlarda fark yaratmak sart. Bu farki da ogrencilik doneminde gelecekteki meslek uzerinde calisarak, arastirarak gostermek gerekli.
    Aday arkadaslara ne kadar maas istediklerini sorardik dogal olarak, soylerlerdi. Neden bu kadar istiyorsunuz, kistasiniz nedir diye sordugumda ise dogru duzgun cevap alamazdim hic.
    Benim kisisel gorusum, 4 yil universite okumus yeni muhendisin yoksulluk sinirinin altinda maas almamasi gerektigi. Universite okumak, bitirmek insani ne kadar yetkin yapar, bu parayi hakeder mi o bambaska bir konu.

    Bir de Turkiye'de kidem/terfi aldikca maaslar arasinda inanilmaz bir ucurum var yazilim sektoru icin.
    Yeni mezun adam 1 birim aliyorsa, kidemli muhendis 5 birim aliyor, mudur 8 birim aliyor. 1 mudur 8 yeni mezun adam kadar deger uretiyor mu da bu maasi aliyor derseniz ne siz sorun ne ben soyleyeyim.
    Yurtdisinda ise boyle degil durum. Hollanda'da calisiyorum yeni mezun yazilmci maasi yillik brut 30-33K arasi. Senior muhendis 55-65K aliyor. Ekip lideri mudur vs 75-80K'ya kadar cikiyor. Dagilim daha dengeli. Farkli sektorlere, deneyimlere gore bu maaslar degisebilir tabi ki. Kimse gelip de bana dayimin bacanaginin kizinin eltisi 200 bin avro aliyormus demesin.
    Bu arada asgari ucret aylik brut 1500 civari.

    Yine dogru ya da yanlistir demiyorum, benim gorusume gore bir ulkede asgari maas ile bir cift ( 2 asgari maas ) ev alabiliyorsa, cocuk yapmaktan korkmuyorsa, insanca bir hayat yasabiliyorsa o ulkde muhendis/doktor maaslarinin asgari ucrete gore cok yuksek olmamasi daha makuldur.
    Durum boyle olunca da gencler "Tramvay soforu olsam 2700 euro maas alicam, neden kendimi kasip doktor, muhendis, avukat olayim" diyorlar. O zaman da sadece istekli olan ogrenciler muhendislik okuyor. Turkiye'de ise universite sinavindan yuksek alan, derece yapan ogrenci yaziyor muhendislik, tip ( sayisalci ) mezun olunca da meslegini sevmeyen bir suru adam dolusuyor piyasaya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 14 Şubat 2019; 19:1:26 >
  • Tekstil mühendisiyim , çalıştığım firmada bu seneki yeni mezun tekstil mühendisi maaşları 3200 tl. Bazı mühendislik bölümlerinde (inşaat , makine gibi ) üniversitelere alınan öğrenci sayısı çok fazla ve iş veren asgari ücrete çalışacak birini illaki bulabileceği için maaşları yükseltmiyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yeni nesilde şahane nüfusa oranlarsan birinci çıkıyor ülke.Her boş işte başı çekiyor maaşallah.

    Muhendis ve Bimde çalışanın aynı maaşı aldıgı ulke olduk
  • aytug25 kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dumprep

    ------------------------------
    Hindistan'dan Dunya'nin obur ucuna freelance is yapiyorsa adamlar, internet caginda kucuk sehir bahane olmamali. upwork'te dahi hesap acmadiniz mi?
  • üniversiteler bim şok a101 de kariyer için zaten.

    camcı elektrikçi fayansçı çobanlık(oy birmi ikimi karışmam ama ) geleceğin meslekler.

    ha dersenki üniversite okuyacağım markette kariyerin başlar benzincide biter.
  • Türkiye ihracatta 32.sırada nüfusta 17. Sırada

    Üretmeden tüketen bir ülke yılda 50 milyar dolar borçlanan bir ülke. Yeni fabrikalar kurulmayan bir ülke

    Kamu ,yandaş belediye ve firmada çalışmak dışında bu ülkede çalışmak saçmalık. Bütün vergi gelirinin memura emekliye çalışmayan romana ,ortadoğululara ,Suriyelilere yandaşa gittiğini gören çiftçi geri zekalı mı onlarda dünyanın en pahalı etini satıyor.inadına kesmiyor hayvanı, inadına satmıyor ürünü pahalı olmasını bekliyor

    Bu sistemin çökmemesi mümkün değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 14 Şubat 2019; 20:21:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hamza5806

    Ne güzel işte komünizm geldi vvbbbmjfc
    Bu söz benimdi ya ama ilk mesajda belirtilmesi iyi olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu saatten sonra üniversite mezunlarına bazı şeyler çok fena kaymış durumda. Yıllardır bunu bu forumda dile getirdim ama nafile... İnsanlar gerçekleri yavaş yavaş anlamaya başlamış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dumprep

    ------------------------------
    Ofis tecrübesi ve network konusunda haklısınız tabi ki. Malesef Istanbul'dan başka seçenek yok. Belki biraz Ankara.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mühendis değilim, hatta 2 yıllık programcılık okuyorum. Geçen sene iş aramadan bir firmadan teklif aldım, uzaktan bi iki iş yaptım onlara parasını da aldım. Direk yazın gel başla dediler. Normalde DGS ile mühendislik tamamlamayı düşünüyordum ama bu konuyu okuduktan sonra vazgeçtim.

    Zaten okulda da 2000 li yıllardan kalma ASP gösteriyorlar internet programcılığı adı altında. Kimin ne işe yarasın, ortalık zaten web developer kaynıyor, bir de eski teknoloji. Ben mesela 12 yaşında başladım programlamaya şu anda oyun geliştiriyorum.

    Gördüğüm o ki katıldığınız eğitimler aldığınız sertifikalar sadece kağıt parçasından ibaret, o bilgiyi kullanabildiğinizi bir proje ile sunmanız gerekiyor. Benim piyasadan anladığım bu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • FoxyDogy kullanıcısına yanıt
    Mühendis ilr hiç bir zaman kasiyer aynı maaşı almaz. Mühendis dedikleri kişiler okulu sadece diploma almak için okuyanlar. Bugün 6bin tl maaş alan mimarda var 2bin TL’ye çalışanda. Satın alma uzmanı arkadaşım 2.300 e çalışıyor başka bir arkadaşım 7.5bin tl maaş alıyor yakında başka firmaya transfer olacak. Herkes bir değil. İlkokuldan sonrasını zorla okumuş kişilerin yorumlarını Cidde’ye alıp geleceğini heba etme.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dumprep

    ------------------------------
    Dostum işletmeyi çalışırken bir yandan okudum ve zorlanmadan okudum, benim için ek bir yükü yada zorluğu yoktu. Dediğim gibi bu kararım yanlış olabilir. Ben çok iyi değil ama çok kötü de olmayan şartlarda çalışıyorum. Benim rahatsız olduğum nokta mühendis kendini geliştirmeli deyip herkes suçu bireylerde aramış, ancak yurtdışında durum böyle değil. Anne baba yaşlı olmasa bugün direk yurtdışında iş bakarım. Onlar yüzünden önceliğim hala türkiye ama ben bile artık yakın avrupa ülkelerini düşünmeye başladım.
    Bilgisayar mühendisliği alanında bilgim olmadığı için yüksek lisans konusunda birşey diyemem ama kendi alanım için yüksek gerilim, zayıf akım, orta gerilim, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji alanları, elektrik motorları, röleler, otomasyon ve daha birçok alana ayrılıyor kendi içinde. Bu yüzden mesleğe başlamadan yüksek lisans tavsiye etmez genelde üniversite hocaları. Yüksek lisans için imkanın varsa yurtdışını düşünmeni öneririm.
    Bunun dışında yapay zeka, veri bilimi, sanallaştırma vb. yazmışsın, ama bunlar trde ne kadar uygulanıyor yada yakın gelecekte ne kadar uygulanacak ? Mesela ben elektrik elektronik mühendisiyim ama türkiyede elektronik mühendisi olarak iş yapılan sektörler maalesef hala çok sınırlı, belki bir 10 yıl daha böyle gider hatta. Sanayi 4.0 adı var ama kendi yok. Mesela şöyle bir örnek vereyim, güneş enerjisi eğitimine yenilenebilir enerji tüm dünya da her geçen gün daha da popüler oluyor diye katıldım. Eğitimin ilk günü bize yapılan bir araştırma sonucunu söylediler. Araştırmaya göre trde tarıma elverişsiz hazine arazilerine güneş panelleri yapılsa tr'nin yıllık ihtiyacının 1,5 katı enerji üretebiliriz. Petrol ve doğalgaz ile yüzde 76 oranında enerji konusunda dışa bağımlı olduğumuzu da söylediklerinde neden bu alanda yatırım yapmıyoruz diye düşündüm. Sonrasında eğitimde öğrendiğime göre milyonlarca dolarlık bir güneş santrali kurmak istediğinde devlete gönderdiğin başvuru mektubunun kabul olmadığını ve santral kuramayacağımızı öğrendim. Tek yolu Atatürk zamanından kalma kooperatif kanunu ile enerji kooperatifi kurmak ama onda da üretilen enerjiyi devlet çok düşük fiyattan aldığı için yatırım cazip olmaktan çıkıyor. Benzer olay rüzgar enerjisinde de karşıma çıktı. Merak edersen onu da anlatırım sonra, konu fazla dağılmasın. Kısaca demek istediğim; yaşadığımız çağ belli demişsin ama ülkemizin buna ne derece uyacağını da göz önünde bulundur. Eğitimli ve işini bilen mühendise direnemeyecekler demişsin, daha önceki mesajımda da yazdım, sen kendini fazla geliştirmişsin diyen bile oldu bana yine istanbulda kendi firma kültürleriyle iş yapan yabancı firmalar var, böyle yerlerde iyi işler de bulabilirsin, bu birazda şans. Ama kendi bölümüm için dediğim gibi 7 yılda 30bin yeni mühendis piyasaya giriyor, işsizlik olması yada ücretlerin düşmesi kaçınılmaz. Senin bölümün için durum nasıldır bilmiyorum. Sana tavsiyem yurtdışı opsiyonun varsa bunun üzerine ağırlık ver.
  • FoxyDogy kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arz talep meselesi.

    10 yıllık inşaat mühendisi ve lisanslı değerleme uzmanıyım. Maaşlar 3k ya kadar düştü. Bir ara 15k ya kadar maaşımız vardı. İş sayısı ile alakalı. Şimdi işler inanılmaz düştü.

    Tecrübeli olan bile iş bulamıyor. Birde diyorlar ki tecrübe vs...

    Ülkede devlet memuru değilsen böyle oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aytug25 kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.