Şimdi Ara

Mucize ve Olasılık Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.022
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçenlerde 19'u savunan Gürkan Engin'e karşı twitterda yazdığım yazı. Bir şeye mucize diyebilmek için belli bir sayıdan düşük olması gerekir falan buraları atlayıp, farklı yöntem kullanılmasının tüm olasılığı arttıracağı hakkında yazıydı bu.

    Yani kurandan olur, incilden olur, tevrattan olur, x kitabından olur falan. Bir sistem! var diyecekseniz bunu tek bir sistemle yapmalısınız. Aksi halde olasılık artar. Yazıyı olduğu gibi yapıştırıyorum.


    Geçenlerde seninle bir yerde farklı başka bir yerde farklı sistem kullanılmasınıj olasılığı arttırıp arttırmayacağı hakkında konuşuyorduk. Ne kadar sorularıma crvap vermeyip kaçsanda kitlenin matematikten bihaber olduğunu görüp onlar adına üzüldüğüm için şu yazıyı yazayım dedim.

    Şimdi ha mim tablosunda bir şeye bakıyorsun "besmeleleri sayarak". Sonra diyorsun ki burada mucize var. Sonra da başka bir sayım yapıyorsun ve besmeledeki isimleri kuran boyunca sayıyorsun ama burada besmeleleri işin içine katmıyorsun.

    Mucizeden habersiz birisi olduğumuzu varsayalım. 1den 100e kadar rastgele sayılar seçtik ve bu sayılar 5-10-15-20 çıktı. Dedik ki aa mucize var. Hatta inanmayı olasılığını hesapladık ve olasılık 1/100^4 çıktı. Tamam bu kalsın. Mucize dedik geçtik.

    Başka zamanyine1den 100e kadar olan kısımdan 4 sayı seçtik bunlar da 6-11-16-21 çıktı. Aa yine mucize. Peki ne anladık? Mucize gibi görünmesi için illaki 5'ten başlaması gerekmiyormuş.

    Peki şimdi başlangıç olayına nasıl bakmalıyız? Ne olursa mucize gibi görünecek gözüme? Hem 5-10-15-20 hem de 6-11-16-21. Peki bu ikisinden birinin olma olasılığı kaç? 2/100^4 Olasılık arttı.

    7'den başlayabilirdi ve üç çıktının herhangi birisinin olma olasılığı kaç? 3/100^4 Olasılık yine arttı.
    Şimdi zebra gibi kaçmadan bir düşün. 8den başlayabilir 9dan 10dan 11den... 100e kadar artar. Sadece beşer beşer gitmez onar da gidebilir mesela 10-20-30-40 gibi ve yine artar olasılık. Bunlar 11den başlar artar 12den başlar artar. Şimdi yine bakalım. Rastgele seçtik ve 20-15-10-5 geldi. Aaa yine mucize. Peki ne oldu olayın tümüne bakınca olasılık arttı. Şimdi bunlar 21den başlar yine artar. 22den başlar artar, 23den başlar artar. Vs vs 100e kadar.

    Bitti mi? Bitmedi. Bu sayılar 2-4-8-16 gibi gelirse yine mucize ve olasılık yine artar. Bunlar böyle gider. Yani toplamda mucize olarak gördüğüm çıktıların olasılıkları ciddi oranda artar.

    Şimdi sen de bir yerde besmele kullanınca onu mucize sayarsan ama bir yerde de besmele kullanmadan onu mucize sayarsan ben de matematikçi olarak derim ki "hee demek ki iki çıktıyıda mucize olarak görüyoruz ve madem öyle görüyoruz besmele kullanılırken olasılık hesabını yaptığımda işin içine besmele kullanılmadan olan olasılığı da katıp olasılığı arttırmalıyım.

    Yeter mi sadece bu mu? Hayır. Ebced hesabı kullanılmış halinin çıktısı olduğu için hepsinin birden olasılık artar. Kelimeler bazen yalın kullanılıyor diye olasılık artar. Kelimeler bazen ekli kullanılıyor diye olasılık artar. Bazen heceler sayılıyor diye olasılık artar. Bazen de harfler sayılıyr diye olasılık artar. Bazen sayılar toplanıyor diye olasılık artar. Bazen de yan yana koyuluyor diye artar. Bazen sayı değerleri toplanıyor diye de artar. Bazen miladi takvim kullanılıyor diye olasılık artar. Bazen de kameri takvim kullanılıyor diye HEPSİNİN olasılığı artar. Neden? Hani anlattım ya hepsini mucize olarak sayıyoruz diye.

    Yani burada SAĞLAMAYAN olasılıkları, SUNMADIĞINIZ olasılıkları millet göremiyor diye kandırıyorsun. Sen de belki bunu algılayamamıştın şimdiye kadar ama artık biliyorsun.

    Kafanızı kullanın. Zebra olmayın 😉



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 23 Mart 2019; 22:25:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 19 ile alakalı bir mucize yok. 19culara ve ısrarla ayetlerde net kesin mucize görenlere en çok bundan kızıyorum. Mucize kavramı farklı bir şeydir, 19 ile olan ve diğer kelimelerin geçme sayısı ile ilgili tüm bulunan şeyler inanmak isteyenlere yol gösteren tarzdan durumlar. Müteşabih ayetler gibi yani ben gidiyorum bak şu şekilde olursa bu anlam çıkar deyip bilimsel ispat sunuyorum, sen orda o yazmıyor deyip bilimsel çelişki sunuyorsun.
    Allah Kur'an da hiç bir zaman ispat koymadı, seçme şansı verdi. Nasıl bakarsan öyle görüyorsun özetle.

    Benim tefsirime/yorumuma göre ya buradaki ilginç durumu Muhammed yapamaz diye düşüneceksin ve bana inanacaksın, ya da aklını inkar edeceksin diyor aslında Allah. Senin tefsirini aşağıdaki yazdıklarımla anlatır mısın mümkünse:

    Sen bir matematikçi olarak şuna cevap vermelisin. Müdessir suresinde üzerinde 19 vardır diye bir ayet var. 19 sayısı senin de bildiğin gibi öyle 2-3-4-6 falan gibi bir sayı değil bir asal sayı ve katlarını denk getirmek zor bir olay. 19-38-57-76-95..... falan yine öyle zor şekilde ulaşılacak sayılar. Sayılar büyüdükçe çok daha fazla zorlaşıyor denk getirme olasılığı.

    Ha bu 19 cular öyle ya da böyle; her durumda farklı yöntemlerle ancak her daim her yöntem kendi içinde tutarlı olacak şekilde hep 19un katı şekilde kelime sayısı, harf sayısı türetebiliyorlar Kur'an dan. Bunu da ancak 20 yyda yani yine insan hesabıyla değil bilgisayar hesabı ile başarabiliyorlar. Tarihte daha önce hiç kimse böyle bir iddiada bulunmamış.
    Çünkü bilgisayar yok.

    Madem Muhammed uydurdu bu kitabı; üzerinde 19 vardır diye de Muhammed yazdı demektir. Ha bu Muhammed nasıl becerdi bu durumu? Muhammed üzerinde 18 vardır dememiş, 20 vardır dememiş falan filan. Tam 19 var demiş. Sonra bilgisayar üretmiş insanoğlu ve bir sivri zekalı gitmiş te bu ha mimler de ilginç lem deyip bir öyle denemiş bir böyle denemiş ve kimi yerde besmele ile, kimi yerde besmelesiz, kimi yerde farklı yöntem ile hep 19 sayısının katı bir sayıyı denk getirmiş. Ordan oraya atlamış bakmış bir sürü yerde bir şekilde 19 ile alakalı hep bir şeyler türetilebiliyor.

    Eğer Muhammed'in kitabında 19 geçen bir ifade olmasa idi ben de çok sallamazdım açıkçası. Zira bir çok şey var zaten basit olarak 19un katı olan, besmeledeki harf sayısı, kitaptaki toplam sure sayısı en bilinenleri. Yani bir 19 muhammbeti var diyebiliriz biz bu Kur'anda orası kesin. Ya Muhammed koydu ya da Allah.

    Yöntemin her zaman aynı şekilde olmaması nedeniyle eleştiri getirebilmen de bu yöntemi oraya koyanın istediği bir şey olamaz mı?

    Eğer hep aynı yöntem ile 19 ve 19un katı olacak şekilde olsaydı bu ifadeler, 2 ayet iptal edilmeden de 19 her koşulda tutsa idi senin için bu kitap Allah'ın kitabı olduğunun ispatı olacak mıydı?




  • 19 mucize değildir. Mucize kavramı ayrı bir şey tanrı'nın doğa yasaları dışına çıkarak faaliyet göstermesidir kabaca. 19 sistemi tarzı şeyler diğer kitaplardan da çıkarılabilir mi buna bakmak lazım. Ha-mim tablosu bence bir matematikçiden rica edilse Hint vedaları üzerinde de çıkarılabilir. İncil ve Tevrattan da bunları dine kanıt olarak görenler teolojiden anlamayan kişilerdir dikkate almayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 23 Mart 2019; 20:20:26 >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Evet o zaman mucize derdim bu kitaba. Ve sonra da içinde bana saçma gelen veya bilime ya da mantığa ters düşen ayetleri farklı şekilde anlamak için zorlardım kendimi.

    Yalnız yazdığın yazıda şu yanlış. 19 asal sayıdır evet ama katını denk getirmek 20 den daha kolaydır. Çünkü çarpanlarına bakmıyoruz. Dolayısıyla çarpanı sadece 1 ve kendisi olan 19'un katını denk getirmek 19'dan daha büyük sayılara kıyasla daha kolaydır. Yani 50 falan deseydi orada ve onu baz alsaydık mucize tutturma olasılığı çok daha zor olurdu. Ve buna bir mucize dememiz daha olası olurdu.

    Ayrıca bir de şurada hatan var. Sayılar büyüdükçe 19'a bölünme olasılığı azalmaz. Herhangi bir sayı seçsen rastgele olarak 19'a bölünme olasılığı aşağı yukarı 1/19 dur. Çünkü zaten ardışık saydığımızda her 19 sayıdan birisi 19'a bölünür. Yani 3 sayfalık bir kitaptaki harfleri saydığımızda BÜTÜNCÜL bakıyorsak, 19a bölünme olasılığıyla 600 sayfalık bir kitaptaki harflerin sayısının 19a bölünme olasılığı aynıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

    19 mucize değildir. Mucize kavramı ayrı bir şey tanrı'nın doğa yasaları dışına çıkarak faaliyet göstermesidir kabaca. 19 sistemi tarzı şeyler diğer kitaplardan da çıkarılabilir mi buna bakmak lazım. Ha-mim tablosu bence bir matematikçiden rica edilse Hint vedaları üzerinde de çıkarılabilir. İncil ve Tevrattan da bunları dine kanıt olarak görenler teolojiden anlamayan kişilerdir dikkate almayın.
    Her türlü aynı şey çıkarılabilir. Ama aynı 19cuların yaptığı gibi geniş parametrelerim olacak. Bazen harfleri sayarım. Bazen kelimeleri sayarım. Bazen heceleri sayarım. Bazen sayıları toplarım. Bazen sayıları yan yana koyarım. Bazen basamakların sayı değerlerini toplarım. Sayıları istediğim gibi sıralarım. Hatta aynı besmelenin bazı durumlarda hesabın içine katılmaması gibi ilk kelimeleri ya da cümleleri saymayabilirim. Biri tutmazsa ötekini denerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu tarz şeyler olasılığı artırıyor evet. Ama doğru düzgün bir eleştiri getirilip gösterilmesi lazım lafta olmaz. O yüzden gelişmiş olasılık bilmek lazım bunlar için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

    Bu tarz şeyler olasılığı artırıyor evet. Ama doğru düzgün bir eleştiri getirilip gösterilmesi lazım lafta olmaz. O yüzden gelişmiş olasılık bilmek lazım bunlar için.
    Nasıl yani aslında olasılığın yüksek olduğunu mu göstermeliyiz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Evet o zaman mucize derdim bu kitaba."

    İşte bu kitabı yazan öyle bir şey istemiyor Kur'an a göre. Seçme şansı sunuyor bize. İster inan ister inanma ben gerçeğim diyor, ölünce görüşeceğiz diyor. Ben kafamdaki tanrı kavramını bir kenara bıraktıktan sonra ancak ikna olabildim.

    Önceden dediğim gibi senin bir gün bir şekilde Müslüman olacağını düşünüyorum nedendir bilmiyorum belki kendi salaklığımdır polyanacılıktır benim yaptığım ama senin yaşadıklarının benzerini yaşadım, bir şekilde farklı baktım ve ikna oldum sonra da teslim oldum.

    Sen beni uyandırdın ama bir kitap yazmaya başladım, tahminimce bitmesi bir kaç yıl alır neden Müslümanlığa geri döndüğümü, Kur'anda nerelerin beni çözümsüz bıraktığını, Ehli sünnetin ve şianın nasıl İslam'dan uzaklaştığını falan anlatan bir şekilde Kur'an ın neden Muhammed'in ürünü olamayacağını açıklayan bir kitap olacak büyük ihtimalle. Çünkü küçüklükten beri inananlar inanmamanın ne demek olduğunu bilmeden tefsir/yorum yapıyorlar ve bence yanılıyorlar. Çok emek istiyor bakalım ne kadar zamanımı alacak.

    2-3-4-6 dan zor onu demek istemiştim. Tabiki 19 sayıda bir 19un katı olacak. Yine dediğin doğru 19a bölünme olasılığı artmaz ancak bu 19 cuların buldukları 19un katı sayılar çok fazla var bazıları çok fazla katı onu demek istemiştim de dediğin gibi yanlış ifade etmişim.

    Şu 19a bir gün eğileceğim nerde tutarlılar nerde tutarsızlar ben de bir yazı yazacağım göndereceğim zaten Edip Yüksel ve diğer 19culara. Buldukları sonuçlar doğru ancak çıkarımları ve anlatımları çok yavan.

    Şimdi sana bir soru: Sence bu Kur'andaki besmelenin 19 harf olması, 6*19=114 sure olması ve üzerinde 19 vardır diye ayet olması ilginç değil mi? Yani bu şuna işarettir ister Muhammed yazmış olsun ister Allah 19a bir takıntısı var gibi durmuyor mu?




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Ben seni neyi konuşurken ne söyledim de uyandırdım merak ettim :)

    Besmelenin 19un katı olması aslında büyük bir olay değil. Çünkü bir sürü şey 19'un katı değil. Ha ama besmelenin başlangıç kelimesi olduğu için yani bu ikisini de hesaba kattığımızda 19un katı olması biraz ilginç. Ama dediğim gibi diğer bir sürü şeyin 19'un katı olmaması ya da sadece besmelenin değil başka şeylerin de 19'un katı oluyor olması olasılığı arttırıyor. Yani sonuç olarak tek başına besmelenin 19'un katı olması pek de ilginç sayılmaz.

    Senin başına yaratıcıyla ilişkilendireceğin bir şey geldiği için sen müslüman oldun bana göre. Eğer o duana karşılık bir şey göremeseydin yine atesit kalacaktın ya da Ra'ya dua etseydin o an için ve yine bu olay olsaydı yinr Ra'ya inanacak mıydın aynı Allah'a inandığın gibi?

    Aslında bu da bir olasılık. Nice insan bu çizgide. Aynı senin, benim, mumuşun ya da diğer binlercesinin yaptığı gibi bir dua ediyor ve işaret bekliyor. Olasılıksal bakarsan bu kadar fazla kişiden birkaç kişiye (senin veya mumuşun olduğu gibi) bir şey olması muhtemel. Ama diğer taraftan binlercesi (ben gibi, nasıl ateist olduklarını anlatırken benzer şeyler yaşayanlar gibi) hiçbir şey olmuyor.

    Nasıl ki excelde 1den 1000e rastgele sayı seç dediğimizde mesela 100 sayısının gelmesi binde bir ise bu deneyi 1000 kişi aynı anda yaptığında en az birisinde 100 gelmesi olasılığı neredeyse kesindir. İşte burada 100 sayısını tutturan sensin. Tutturamayan da ben ve benim gibiler. Ve bu bir mucize değil. Olasılık.

    Bu olasılık daha da artar hatta. Mesela benim bir zamanlar yaptığım gibi mesela bir hafta arayla bu duayı edip işaret beklersen SANA yukarıdaki örnekteki gibi 100 yani işaret! gelme olasılığı yine artar. O yüzden o işi de bıraktım. Çünkü benim için olasılık artık çok arttı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 23 Mart 2019; 21:2:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aynen o tarz bir şey. Ayrıca diğer kitaplardan da bunu çıkarmak gerek aynısı olmasa da bunun kadar zor görülen bir şey.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

    Aynen o tarz bir şey. Ayrıca diğer kitaplardan da bunu çıkarmak gerek aynısı olmasa da bunun kadar zor görülen bir şey.
    Bunlar yıllar içinde bilgisayar yardımıyla bulunan şeyler. Hatta çıkıp "ha mim de bu sistem var. Ama diğerlerinde ne sistem var bilmiyoruz. Yakında onu da keşfedeceğiz." diyorlar. Demek ki olasılıkları deniyorlar 😂

    Yani öyle zırt diye otur yap aynısını diye bir dünya yok. Kafayı takman lazım buna aynı 19'cuların yaptığı gibi.

    Bazen diyorum aşağı yukarı 600 sayfalık word halinde herhangi bir kitabı alayım mucize bulayım diye ama sonra zor geliyor 😂



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 23 Mart 2019; 21:10:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten saçmalık burada kutsal kitabın içinde şifre mi olacak? Dinin amacı-semavi- insanın ontolojik statüsünün diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çekip, ölümden sonraki hayatta kurtuluşa erdirmektir. Bu evrenin genişlemesiyle-zariyat 47- veya 19 sistemi ile olmaz. Bunları savunmak dinin amacını çöpe atmak gibi bir şey. Aynısını-19 sistemini- Tevratta da yapıyorlar ama bu tarz bir tablo var mı bilmiyorum.
  • Beyler bu 19 olayi nedir birisi saglam ve net bir kaynak verebilir mi kac gundur bir çözemedim olayı

    Ben bir Müslüman olarak bu tarz seylere pek inanmam tarikatlarin uydurdugu benim seyhim soyle uctu boyle uctu gibisinden sahte bir mucizeyse dine zarar vermekten baska bir sey değildir ki bu konuda cok örnek görmüş biri olarak bunun boyle oldugunu dusundum ilk gördüğümden beri

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben kendim teslim oldum ve hayatıma devam ediyorum Allah'a teslim olmuş olan birisi olarak(11 yıl olacak yakında ilk Kur'an ı okumamın üzerinden geçen süre, tam teslim olmamın üzerinden ise 8 yıl olacak) ve iş güç derken dini yönüm azalmıştı açıkçası, eskiden çokça din konusunda inceleme araştırma yaparken son 3-4 yılda sadece video izliyorum, bir kaç tane kitap okudum ama benim gibi inanmak isteyip de inanmama noktasında olan başkalarına karşı bir sorumluluğum olduğunu seninle ve mumuş ile farkettim. mumuş kendisine bir sebep bulabilmiş ancak sen ve senin gibi olanların muhatap olduğu din anlatımı ile ikna olmanız daha farklı bir çaba gerektiriyor.
    Benim de herhalde şu ana kadar gördüğün Müslümanlardan çok farklı bir bakışımın olduğunu farketmişsindir. Belki de benim din anlatımım bazılarını ikna eder hatta belki seni bile.

    Benim Müslüman olmamda o olay etkili olmadı demem. Çünkü biliyorum ki ben o sıra çok farklı bir yöne doğru giden bir adamdım, eğer o olay olmasaydı belki ben de ilk okuduğumda senin bakış açınla okurdum ayetleri bilmiyorum. Dediğim gibi benim gerçekten iman etmem o olayın çok sonrasında oldu. Ben ısrarla çelişkili ayetleri görmezden gelerek bir inceleme yaptım kitapta ve ikna oldum bu kitabı Muhammed'in yazamayacağına. Sonrasında bu kitabı gelecekten geçmişe gelen biri mi yazdı, yoksa uzaylılar mı yazdı gibi bir sürü teori üzerine gittim yine de o çelişki gibi görünen ayetler yüzünden tam ikna olamadım. 2-3 yıl sonra artık tam olarak ikna oldum.

    Ben ateistlikte kısa süre kaldım aslında daha çok tanrının kim olduğunu umursamayan bir deisttim. Tanrı varmış veya yokmuş hiç umrumda değildi. Tanrıya kızgınlığım ve öfkem çok fazla idi çünkü.

    "Nasıl ki excelde 1den 1000e rastgele sayı seç dediğimizde mesela 100 sayısının gelmesi binde bir ise bu deneyi 1000 kişi aynı anda yaptığında en az birisinde 100 gelmesi olasılığı neredeyse kesindir. İşte burada 100 sayısını tutturan sensin. Tutturamayan da ben ve benim gibiler. Ve bu bir mucize değil. Olasılık. "

    Bu olasılık yöntemin yanlış geldi bana ama demek istediğini anladım, 1000 taneden 1 tanesi kısa çöpse elbet birisi kısa çöpü çekecektir demek istedin sanıyorum.

    Kur'an ı iniş sırasına göre hiç okudun mu? Benim tam ikna olmam aslında ondan sonra oldu desem yalan olmaz. O çelişki görünen çoğu yer sonra inen ayetlerdedir. Mekki ayetlerin çoğunda aslında Muhammed'i Allah'ın olduğuna ikna etmek vardır. Ben bu iddiadayım, Hz. Muhammed dahi bu kitabın Allah'tan geldiğine başlarda inanamadı, delirdiğini düşündü, çok zor geldi elçilik görevi ve vahiyler. Hatta kitapta yazan şeylerin bir kısmının ne anlama geldiğini de hiç bir zaman bilemedi, o ona indirlenleri eksiksiz şekilde tebliğ etti ve elinden geldiğince orda yazanlara kulluk etti.

    Sana şöyle bir tavsiye vereyim ister uy ister uyma senin bileceğin iş. Kur'anı iniş sırası denen sıra ile okuyup Kur'an daki Muhammed'in ayet ayet profilini çıkarmaya çalışır mısın? Şu ayette bunları dediyse şu olmalı burda bunu dediyse bu olmalı gibi. Bakalım sonunda elinde nasıl bir Muhammed profili olacak.

    Ben şu anda onu yapmaya başladım, iniş sırasına göre okuyup tek tek ele alıp değerlendireceğim. Dediğim gibi çok uzun bir çalışma olacak, sonu bir kitap olur belli ki.




  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    gürkan engin diye arat youtube da uzun uzun 4-5 tane video var. Hepsini izlemen lazım.

    Bakalım sen ne göreceksin bir inanan olarak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

    Zaten saçmalık burada kutsal kitabın içinde şifre mi olacak? Dinin amacı-semavi- insanın ontolojik statüsünün diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çekip, ölümden sonraki hayatta kurtuluşa erdirmektir. Bu evrenin genişlemesiyle-zariyat 47- veya 19 sistemi ile olmaz. Bunları savunmak dinin amacını çöpe atmak gibi bir şey. Aynısını-19 sistemini- Tevratta da yapıyorlar ama bu tarz bir tablo var mı bilmiyorum.
    Bence yanlış düşünüyosun. Bence bir din doğru olduğunu kanıtlamak için mucize göndermelidir. Bu sistemle olabilir, ya da açıklanamayan veya açıklanamayak olaylarla da olabilir. Dolayısıyla 19'cuların iddia ettiği ettiği gibi "mucize bir sistem var" demesi makul.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hamza5806

    Beyler bu 19 olayi nedir birisi saglam ve net bir kaynak verebilir mi kac gundur bir çözemedim olayı

    Ben bir Müslüman olarak bu tarz seylere pek inanmam tarikatlarin uydurdugu benim seyhim soyle uctu boyle uctu gibisinden sahte bir mucizeyse dine zarar vermekten baska bir sey değildir ki bu konuda cok örnek görmüş biri olarak bunun boyle oldugunu dusundum ilk gördüğümden beri
    Arkadaş sana önermiş zaten gürkan engini. Eğer matematikten pek anlamıyorsan ve artı olarak zaten inanıyorsan sana mucize gibi gelecek yüksek ihtimal.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kur'an daki belirgin 19u ekliyim, onu unuttum. Besmele Kur'an daki en önemli cümledir. Tüm Müslümanlar en çok o cümleyi söyler hayatlarında ve 19 harftir. 1 tane üzerinde 19 vardır diye ne anlama geldiğine dair hiç bir belirti olmayan ayrı bir cümle/ayet vardır ve en kısası 3 en uzunu 286 ayetten oluşan 114 tane sure vardır o da 6*19=114 şeklinde ifade edilebilir yani yine bir 19 vardır. Burdan bir takıntı çıkar yani 19 kesinlikle ilginçtir, diğer sayılar gibi değil yani, kitabı ister Muhammed ister Allah yazdı diye düşünelim kesinlikle 19 sayısı ile ilgili bir ilginçlik var. Ben Reşat Halifeden önceki Müslümanlar da bu ilginçliği görmüştür diye tahmin ediyorum ama bilgim yok inceleyeceğim tarihte 19 ile ilgili neler denmiş.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    İniş sırasına göre oturup baştan sona okumadım ama okurken bazı aklıma takılan yerlere bakmıştım ne zaman inmiş diye. Peygamber güçlüyken mi zayıfken mi. Çünkü güçlüyken genelde ayetler sert ve cihada ve savaşa yöneltici. Zayıfken ise nispeten daha barış yanlısı.

    Ben bir daha oturup baştan sona okur muyum bilmiyorum çok düşük bir ihtimal. Çünkü burada yazmıştım 80 küsür tane sıkıntılı ayeti ve kaldırıldı hatırlarsın. Orada yazılanların hadi iyimser olayım da şöyle diyeyim yüzde 80'i açıklanamayacak sıkıntılardır bana göre. Bunların zaten az çok fikir sahibi olduğum iniş sırasına göre okuma yöntemiyle çözüleceğini hiç sanmıyorum. Hepsi üzerinde oturup bütüncül bakılırsa neresinden tutarsan elinde kalıyor bana göre.

    Sende şöyle farklı bir durum var. Bazen tartışmalarda sana cevap vermeyi kesmişimdir kimi zaman söyleyip kimi söylemeyip farketmişsindir. Bunu yapmamın nedeni senin "bu kitap doğru mu yanlış mı" kısmını atlayıp "ne yaparsam doğru gibi görünür" mantığı yürütmen. Yani içindekilerin doğru olduğunu görüp inanmıyorsun, doğru olduğunu varsayıp "burada aslında ne anlatılmak istenmiş bizim anlayamadığımız" diye düşünerek çeşitli yorumlamalara giriyorsun. Aslında beklenilen şey benim de zamanında yaptığım gibi az da olsa şüphe edip sonra bu şüphenin seni nereye götüreceğine bakmak olmalıydı bence. Ama tabi sence sen bu aşamayı çoktan geçtin çeşitli etkilerle de olsa.

    Her zaman derim. Sen aynı bakış açısıyla (AMA AYNI) hangi kitabı okursan oku onu da aynı yöntemle savunabilirsin. Mesela bir ara teistik satanizmin kitabını oku AYNI bu mantıkla. Yine onu da savunman lazım. Şakasına demiyorum bunu bir ara otur oku. İnternette var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İslam dininin amacının bu olduğunu düşünmüyorum. İslam ile tüm dünya hayatı nasıl yaşanmalı onlar belirleniyor, geri kalan kısmında ise özgürce dilediğimizi yapabileceğimiz söyleniyor. İslam dini üzerine yaşandığında da sonucun ölümden sonra sonsuz huzur olduğu söyleniyor. Bizler bu hayatta da kurtulduk zaten İslam üzerine yaşar isek.

    Mucize, şifre iddiaları benim de hoşuma gitmiyor ancak Allah bu kitap ile inanmak isteyenlere çeşit çeşit ayetler belirlediğinden bahsediyor yani bunlar da o tarzda kişilere inanmaları ve ellerinden geldiğince Kur'an doğrultusunda yaşamaları için verilmiş şeyler. Allah hiç bir zaman kesin kanıt vermiyor yanıldıkları nokta orası ancak bahsedilen şeyler ile birilerinin imansızlıktan inanma aşamasına geçmeleri için Allah'ın bilinçli olarak koyduğu şeyler bunlar.

    İster inan ister inanma diyor özetle sonunda gördüklerine.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.