Şimdi Ara

MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
214
Cevap
8
Favori
9.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2 senelik creality ender 3 deneyiminden sonra gozumu MSLA printerlara diktim. Aslinda daha oncesinden farkinda oldugum bir urundu fakat en ufak ve en dusuk seviyeli modelleri bile 1000$ civarindaydi ve o parayi vermeye kiyamiyordum. Nasil olduysa Elegoo firmasi Mars diye bir model cikararak bu tarz printerlarin fiyatini 250$ gibi bir fiyata dusurerek piyasaya adeta bomba gibi dustu. Senelerdir peynir ekmek gibi sattilar ve bunun etrafinda baska firmalarda benzer urunler cikararak rekabet sayesinde ilk cikan elegoo marsa gore urunlerde gelismeler oldu.

    Ilk olarak MSLA nedir? UV isinlari ile sertlesen recineye belirli bir sablonda uv isinlari yansitilarak recinenin sertlesmesi saglanmakta ve bu sekilde istedigimiz sekil bildigimiz FDM printler gibi kat kat olusturalarak elde ediliyor.

    Avantaj olarak ozellikle bu aldigim makine icin konusuyorum layer yani katman kalinligi 0.01milimetre gibi bir detay ile print alinabilmekte normal bir FDM printerdan 0.4 uc ile dusebilecegimiz en dusuk yukseklik 0.10 oldugunu dusunursek 10 kat daha fazla detay diyebiliriz. Ekranlari 2K cozunurlukte geliyor(2560*1620 piksel) buda kaliteyi dogrudan etkileyen bir ozellik. Bilgisayar monitoru gibi dusunebilirsiniz yada oyunlardaki AA gibi. Bir monitorde cozunurluk ne kadar yuksekse okadar keskin goruntu aliriz buda MSLA sistemde kurlesmesi gereken printin kalitesini etkiliyor. Suanda teknoloji bu kucuk ekranlarda 4K ya dogru gidiyor hatta biraz daha buyuk olanlarda 4k olan sistemler var ama bu 2K bile gayet keskin ve detayli printler verebiliyor.


    Ekranlarin 2K olmasinin yaninda son zamanlarda cikan yeni bir ekran teknolojisi olan monochrome adapte edildi ve onemli bir mihenk tasi diyebiliriz. Peki avantajlari neler, normal ekranlara gore 4 kat daha fazla dayaniyor ve print suresinde ciddi bir dusus sagliyor. Ornek vermek gerekirse slicer programda normal ekranla 4 saat kadar suren bir print monochrome bir yazicida sureyi 1.5 saat olarak hesapliyor. Onun haricinde print kalitesine bir etkisi yok.


    Anycubic photon mono, adindan da anlasilacagi uzere monochrome yeni tip LCD ile geliyor ve bu ekranlar MSLA sistemlerde tuketilen bir malzeme olarak goruluyor ve omurleri var. normal bir printerda mesela elegoo mars in ilk modelindeki LCD calisma suresi olarak 500-600 saat gibi bir omru sunarken bu tip monochrome ekranlar icin 2000 saat omur biciliyor ve ayrica print suresi yukaridaki ornekte verdigim gibi ciddi olarak kisaldigindan aslinda omuru kat ve kat artiyor. Degistirilmesi gerektiginde 50 dolar gibi bir maliyeti var.


    Ornek vermek gerekirse, normal ekran ile 4 saat suren bir printten 500/4=125 kere print alabiliriz. yeni tipte 4 saat saatlik print 1.5-2 saate dusuyor 2 kabul etsek 2000/2=1000 adet yapar. yani 1000/125= kabaca 8 kat daha uzun omurlu diyebiliriz.


    Calisma alani olarak 130x80mm gibi bir FDM printerlara gore kucuk bir yatagimiz var yukselik olarakta 165mm.


    Fiyat olarak 3 sise recine ve printer kargo dahil cebimden 280 dolar para cikti urunu 17 aralikta siparis etmistim fakat adreste sikintilar oldu ama bunu twitter uzerinden sirketle iletisime gectigimde anladim buda bana 1 hafta kadar zaman kaybettirdi normalde benimle iletisime gecmeleri gerekiyordu ama sanirim yilbasi uzeri olan siparis sikintisindan tahinimce her sikintiya yetismekte zorlandilar. Bugun urun elime ulasti cok basarili bir paketleme yapmislar. Urunun bu paketlemeyle kargo sirasinda hasar almasi imkansiz olmus.




    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim



    Cinli bir firmaya gore malzeme kalitesi nereye dokunsam kaliteli bir his uyandiriyor ince kirilgan kalitesiz hissiyati uyandiran fiziksel bir kismi yok, aksesuar olarak kutunun icerisinden print etmeye baslayabilmemiz icin hersey cikiyor. Recine filtreleme icin birkac huni, printi sokmek icin demirden bir spatula, VAT temizligi icin plastik bir spatula, maske, eldiven, anahtarlar ve usb bellek.


    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim



    Kutunun icerisinden recine cikmadigi icin yine ayni siteden baslangic icin 3 adet recine aldim seffaf, mavi ve gri renkte. Makine resimde goruldugu gibi kucuk bir adaptor ile calisiyor arka tarafinda guc giris var sag tarafinda da usb bellek girisi ve acma kapama dugmesi mevcut. Cok portatif bir yapisi var evde bir FDM printer gibi yer kaplamiyor ender 3 un yaninda gelecekten gelmis bir oyuncak gibi duruyor :)


    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim



    Tum kontroller ondeki dokunmatik ekran uzerinden oluyor. Menu tasarimi gayet basit ve anlasilir olmus. Sistem kisminda isimize yarayan hicbirsey yok cesitli bilgiler var ve dil olarak sadece ingilizce ve cince mevcut. 2. resimdeki gibi print edecegimiz dosyanin bir on goruntusunu gorebiliyoruz.






    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim


    Asil ayarlarimizi bu menuden yapiyoruz. FDM printerlardaki gibi yatagin seviyesini ayarlamamiz gerekiyor ama cok daha basit bir proseduru var.



    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim



    Son olarakta ekrani Detection kismindan calisip calismadiginu kontrol edebiliyoruz. Alttaki kucuk LCD ekranda gorulen sablonu yukaridaki buyuk ekranda gorebilmemiz lazim ayni sekil cikiyorsa ekranda sorun yok demektir.


    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim




    Simdilik bu kadar henuz hava cok soguk oldugu icin ilk printi ne zaman yaparim bilmiyorum ama sanirim kurlestirme istasyonum geldiginde belki bir deneme yaparim. Kurlestirme istasyonlarida genelde bence islevlerine gore pahalilar alt ustu bir UV led ve motorlu donen bir taban icin 150 dolar gibi bir rakam bence biraz fazla.

    O yuzden aliexpress ten 4 dolara bir metrelik UV led serit aldim ve yine 3-4 dolara donen bir kucuk sehpa aldim bunlarla kendim bir kurlestirme istasyonu yapacagim. onun yerine guneste kullanilabilir ama malum havalar bu aralar acacak gibi degil o yuzden acelesi yok. Deneyimleri burdan yazmaya devam ederim.


    Bu arada slicer programi olarak FMD sistemlerden farkli programlar kullanmak zorundayiz cunku FDM ile alakasi olmayan bir sistem ve ordaki tecrubemiz burda hic bir ise yaramiyor. Program olarak Chitubox gayet populer onun haricinde Lychee slicer ve photon workshop gibi totalde kullanilabilir 3 tane program gozukuyor.








  • kurlestirme olarak direk usb kablosu hazir takili olan 1 metrelik UV led serit linki: https://www.aliexpress.com/item/4001163343875.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.248c4c4dKqUD6m kargo dahil $3.57

    pil ile calisan donen tabanli bir stand : https://www.aliexpress.com/item/4000068318490.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.248c4c4dKqUD6m kargo dahil $3.84


    totalda 10 dolari gecmeyen bir maliyet. uv led kucuk bir cop kovasi yada buyukce bir mutfak kabina ic taraftan yapistirildiginda bu standin uzerinde oturtuldugunda cok guzel bir duzenek olur ama tahminimce gelmelerine 2 hafta kadar var.





  • Yeni heyecaniniz Hayırlı olsun hocam güzel anlatiminis içinde ayrıca teşekkür ederim kaynak niteliğinde yazı olmus
  • Baristatales B kullanıcısına yanıt

    tesekkur ederim. FDM lerden alamadigim bazi detaylar var insallah bu makine detayli printlerde isimi gorur yoksa FDM hem cok daha kolay hemde kullanim acisinda daha pratik bir sistem. Tam herseyi anlatip dahada uzatmak istemedim ama printi bastiktan sonra islerin sadece yarisi bitiyor. Tum ekipmanlari ve printi alkol ile yikamak lazim ardindan UV isikta kurlestirmek lazim yani uzun ve mesakatli islemeler ama videolarda gordugum kadariyla bazi spesifik printler icin degiyor cunku arada ciddi bir detayda kalite farki var.

  • Faydalı konu teşekkürler hocam
  • rica ederim bende bir yandan ogreniyorum :)

    isitici modundan da bahsedeyim hazir yazmaya baslamisken. Bu mod yada bunun benzeri herhangi bir isitici olayi MSLA icin gereklilik gibi duruyor eger ortam sicakligi 25 derecenin altinda ise. hatta bazi recineler 30 derecede print olsa iyi olur deniyor.

    Bu isitici ayni zamanda bizim fdm printerlarda abs ile calisirken printeri koydugumuz kutunun icerisine bile konabilir.

    once suradaki kutuyu print ederek baslamak lazim. https://www.thingiverse.com/thing:3412516

    aldigim isitici linki:https://www.aliexpress.com/item/33051107352.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.44ad4c4dFfBWPk

    bu termostat : https://www.aliexpress.com/item/32866504896.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.44ad4c4dFfBWPk

    bunlarin haricinde 12V en az 120W civarinda bir guc kaynagi lazim ama o bende var. Led seritler icin kullanilan 12V guc kaynaklari kullanilabilir.

    Sistem gayet basit termostata bagli olan sicaklik sensorunden alinan veri ve digital ekrandan sabitlenen veriye gore PTC isitici acilip kapaniyor. Ne kadar etkili calisacagini bilemiyorum ama gelince gorecegiz.





  • Isıtıcı geldi, 12V 100W fanı üzerinde. Printerin içine koydum 1 dakikada 20 dereceden 35 e çıkardı 4-5 dakika içerisinde sıcaklık 48 lere geldi. Henüz üst mesajımdaki termostat gelmediği için bu şekilde kullanmama imkan yok çünkü bana 30 dereceden fazlası lazım değil :) termostatta gelince sistem tamamlanacak ve ayarlanılan sıcaklığı otomatik dengede tutacak. Beyaz kabı 3D printer ile bastırdım üst tarafta ısıtıcı alt tarafta da termostat bölümü var

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim




  • Baskı alırken nasıl alıyorsunuz? Support olayı bunda da var mı?

  • kangroo kullanıcısına yanıt
    Daha denemedim bile :)) ama ciddi sayıda video izledim evet supportsuz maalesef olmuyor fakat değişik şekilde düşünmek gerek çünkü baskı alanımız ters duruyor yani taban değilde tavan gibi ve tüm alanın üzerine değilde tek bir noktadan veriliyor o yüzden support sökmesi daha kolay. Support gerektirmeyen tek sistem bildiğim kadarıyla SLS sistemi oda hayal bizim gibi insanlar için. En ucuz makinesi 10bin dolar civarında :)) belki birgün onlarda ucuzlar. Bu aldığım makineler bir ara 2-3bin dolardan aşağı değildi şimdi yanılmıyorsam 150 dolara bile var
  • orhanyor kullanıcısına yanıt

    Sizdeki sabır da iyiymiş. Ben kış vakti evde daha uzun vakit geçiriyorum diye yazıcıyı eve götürdüm, akşamları gider gitmez fabrikayı faaliyete alıyorum  

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    yazici kis gunleri evide isitiyor oh mis gibi :)) alt plakayi acip ayaklari isitanlar var facebook gruplarinda


    bu arada asil sabir prusa mini+ i beklerken olacak, martta mi yollayacaklar mayista mi yollayacaklar belli degil. ozamana kadar evleniyim falan diyorum bakalim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 22 Ocak 2021; 14:31:5 >
  • orhanyor kullanıcısına yanıt

    Güzel bir çeyiz olur. Benim odada soba var küçük bir odun sobası kurdum. Yazıcı o kadar ısıtmıyor ya  

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    dugunume gelirsin hocam altin falan istemem 1KG PLA yi boynuma dugun hediyesi olarak assan yeter  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: orhanyor

    dugunume gelirsin hocam altin falan istemem 1KG PLA yi boynuma dugun hediyesi olarak assan yeter  

    kısmet belki noctua fan takarız MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim 

  • Bugün önemli bazı parçalar daha geldi. Print bittikten sonra malesef iş bitmiyor. Temizleme işleminden sonra kürleştirme işlemini uygulamak lazım. Yaz olsa güneş oldukça etkili bir yöntem fakat genelde hava durumu farketmeksizin istikrarlı bir yöntem gerek. Bunun içinde solar güç yada batarya ile çalışabilen döner bir stand birde UV usb led almıştım 1 metre. Solar stand ilginç bir şekilde kapalı havada cam kenarında bile çalışabiliyor yani öyle aman aman bir güneş enerjisine ihtiyaç duymuyor.
    Daha sonra kapalı bir alanda UV ledlerden enerji alıp çalışabilir mi diye merak ettim ve çalıştı yani pil takmadan kapalı alanda çalışabilir.
    Bir sonraki aşama bu 1 metrelik UV ledi mini bir kovanın iç tarafına yapıştırmak. Hatta iç tarafına alüminyum folyo bant çekmeyi düşünüyorum sanırım öyle daha iyi olacaktır.

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim




  • Bu kürleştirme kabını nasıl yapacağım diye düşünürken 5litrelik su şişesini görünce bu iş tamam dedim :) mutfakta kullanılan folyonun parlak kısmı iç tarafta kalacak şekilde arkasına yapıştırıcı sürerek bir güzel döşedim. Onun üstüne de Led şeridi çekince çok güzel oldu. Görüntüsü belki göze çok hitap etmiyor ama işlevi önemli, 100 dolar vermektense 10 dolara bu işi tamamladım. Bu adımla beraber artık ilk printi basmanın önünde bir engel kalmadı tahminimce ilk denememi yarın öbür gün gerçekleştiririm


    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim

    MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim




  • Kürleştirme aparatı tam olarak ne işe yarıyor? Çok güzel görünüyor sırf uv görüntüsü için bile yapılır

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    printler printerdan ciktiktan sonra aslinda yari bitmis olarak cikiyor yani hafif yumusak haldeler. fazla recine alkol ve benzeri bir malzeme ile temizlendikten sonra belirli bir sure UV isikta kurlenmesi gerek ardindan tam olarak sertlesmis oluyor :) bakalim yarin deneme niyetim var etrafi batirmayiz insallah

  • orhanyor kullanıcısına yanıt

    Sanırım bu işlem sadece reçine printerları için gerekli bir işlem doğrumudur?

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.