Şimdi Ara

msi x470 gaming pro carbon - sata port sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 17 Temmuz 2019 tarihinde hepsiburada üzerinden (satıcısı da hepsiburada olmak üzere) aldığım anakartımla ryzen 3700x işlemci kullanarak sistem topladım. sistemde eski kasam/güç kaynağım/arşiv harddisklerimi de kullandım.

    BIOS update sonrası (ryzen 3000 desteği için gereken)sistemi kurduğumda açılışlar çok yavaştı, windows yükleme ekranı dakikalar sürüyordu. daha sonra windows altında arşiv harddiskime ulaşmaya çalışırken sıkıntılar yaşadığımı fark ettim. harddiskim bozuldu, belki de sistemi kurarken harddisk darbe aldı diye düşündüm 3-4 gün boyunca bilgisayarı hiç kapatmadan (çünkü kapanınca yeniden açılacağının garantisi yok gibi hissetiriyordu)yavaş yavaş dosyalarımı yedekledim ve "mucizevi" şekilde tüm dosyalarımı kurtarabildim. daha sonra diski pcden çıkardım ve bilgisayarımı sorunsuz kullandım. hatta anakart&işlemciye haksızlık etmişim sorun diskteymiş diye ben bunu nasıl anlamadım diye kendime kızdım.

    o diskteki tüm arşivimi yedekleyeceğim kadar boş alanım yoktu ve ödünç taşınabilir disk kullanmak zorunda kalmıştım, sonradan yeni bir 4tb disk sipariş ettim. disk elime ulaştı ancak bir türlü format atıp kullanamadım. mbr/gpt hatası falan sanarak uğraşırken kafayı yedim. derken anakarttaki tüm sata portları boşaltıp (windows nvme diskte) sadece 4tb olan diski takıp çalıştırdım format 10 dk içinde tamamlandı.

    diğer disklerimi de taktım arşiv yedeğimi tamamen yeni diskime çekecektim peki ne oldu, bu sefer de başka bir disk çalışmıyor. bu kadarı tesadüf olamaz diyerek düşünürken sebebi anlamak için daha sakin bir şekilde düşünmeye çalıştım. sorun sata kablosunda olabilirdi çünkü çalışmayan diskte az önce 4tblik diske takılmış olan kablonun takılı durduğunu gördüm. kabloları çaprazladım ve sorunlu olduğunu düşündüğüm kablonun takılı olan disk çalışıyordu yine az önceki disk hata vermişti.

    anlayacağınız elimdeki tüm kablolar ve diskler diğer sata portlarımda çalışıyor. hatta bunun üzerine üşenmedim bozuldu diye günlerce 100kb-100mb arası farklı hızlarla data kurtarmaya çalıştığım harddiski (neyse ki henüz atmamıştım) yeniden kasama taktım. düzgün çalışan bir sata portuna takılınca sorunsuz çalıştı. hatta yine de kendisine güvenemediğim için içindeki büyük dosyalardan birkaçını yeni harddiskime kopyaladım. saniyede 140-150mb hız ile 40-50 gb datayı sorunsuzca kopyalayabildi.

    1 aylık anakartımdaki 2 numaralı sata portum bozukmuş ve bu bana günlerce uğraş, tanıdıklardan acele harddisk dilenme, ve yeni 4tb harddisk aldırma maliyeti (650-700tl arası) bir masraf çıkardı. Haydi yeni disk maliyetini çok umursamadım diyelim işlemci + anakart ile çok yakın tarihe denk gelmesi bütçemi zorlamış olsa da büyük ihtimalle yakın zamanda ihtiyaç duyduğum için alacaktım. Ancak 2005'ten beri çektiğim tüm fotoğraf/videoları kaybetme korkusu fazlasıyla ürküttü.

    Yüksek veri depolama alanına ihtiyaç duyan biriyim ve sata portlarımın 1 tanesinin çalışmıyor olduğunu fark etmek beni oldukça rahatsız ediyor. Şimdi ben bu anakartı servise yollasam garanti kapsamında tamir edilebilir mi ya da değiştirilir mi? Servis süresi yaklaşık kaç gün olur? Sürekli bilgisayar kullandığı için evinde TV olmayan biriyim. Dolayısıyla teknik servise anakartı vermek de ayrı bir mağduriyete dönüşecek diye korkuyorum.

    Tabi bir de anakartı sökmek için tüm kasayı ve kablo düzenlemelerini bozmam, işlemci soğutucuyu yeniden macunlamam vb gerekecek. Ne yapmamı önerirsiniz? hiç bir şeyi sökmeden komple kasayı alıp teknik servise gitsem sorunumu o şekilde test ederler mi? Çünkü o kadar sökmekle uğraşıp servisten biz buna baktık sorunu yokmuş, o port bozuksa başka port kullan vb cevabı almak gerçekten beni delirtir.

    okuyan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.



  • Hocam hiç bekleme yapmadan teknik servise göndermen gerekir. Teknik servis garanti kapsamında sorunu çözüp geri gönderir. Tamir edebilirlerse ederler, yoksa yeni anakart verirler. Ancak anakartı kasadan ayırmak zorundasın. Kablolamayı gelince yaparsın. Garanti süresi ortalama 10-15 gün sürer.
  • Web sitesinde yeni ryzen işlemcileri destekleyen bir kaç bios var diğerlerini denediniz mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: donda

    Web sitesinde yeni ryzen işlemcileri destekleyen bir kaç bios var diğerlerini denediniz mi?
    aldığımdan beri bir ayda 2 kere bios update yaptım ve sata 2 portum hiç birinde sağlıklı çalışmadı ben durumun bios kaynaklı olduğunu pek sanmıyorum. öyle olsa kartı kullanan bir çok kişide benzer hata olmaz mıydı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.