Şimdi Ara

Msi Mag Vampiric 100r kasa fanı değiştirme ve sonuçlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
2
Favori
1.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,


    Msi mag vampiric 100r kasamı sessizleştirmek ve soğutma performansını artırmak adına değişiklikler, eklemeler yaptım. İşlemci soğutucum iyi olduğu için burada asıl amaç ekran kartı sıcaklığını düşürmek. Furmark'ta değiştirmeden önce ve sonra 15 dakikalık test yaptım. Sonuçları paylaşacağım.


    Sistem özellikleri:


    Anakart: ASUS Tuf B450-Pro Gaming

    İşlemci: AMD Ryzen 1600AF

    İşlemci soğutucu:Cooler Master Hyper 212 Spectrum 

    Bellek: Corsair 2x8 GB 2400 MHZ

    Ekran Kartı: MSI MSI GEFORCE RTX 3050 VENTUS 2X 

    Depolama: Samsung 860 EVO 500 GB, Samsung 850 EVO 250 GB, Western Digital 2 TB

    Kasa: MSI MAG VAMPIRIC 100R 


    Kasamın özellikleri:


    https://www.msi.com/PC-Case/MAG-VAMPIRIC-100R


    Önde 120 mm ledsiz fan ve arkada 120 mm rgb fan ile geliyor. Öndeki led ile arkadaki fan senkronize çalışıyor, bu yüzden arkadaki egzos fanını görüntü açısından değiştirmedim.


    Öndeki fanı söktüm. Yerine ön tarafa iki adet Be Quiet PURE WINGS2 BL083 14 cm kasa fanlarını taktım. Fanın linki aşağıda. (Gittigidiyor'dan ikisini 300 TL'ye aldım.)


    https://www.akakce.com/kasa-fani/en-ucuz-be-quiet-bl083-pure-wings-2-140mm-4-pin-pwm-kasa-tahliye-fani-fiyati,732988696.html


    Üst tarafa ikinci ol olarak satın aldığım Noctua NF-P12 PWM 120 mm iki adet fanı taktım. (İkisi 350 TL)


    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=4974


    Anakartımda yeteri kadar fan yuvası olmadığı için Alfais 4337 10 Port Fan Çoklayıcı kullandım. CPU fanını kartın kırmızı girişe takıyorsunuz. Kartın 2 pinli girişini anakartın CPU_fan girişine takıyorsunuz. Diğer fanları da istediğiniz 4 pin girişine takabilirsiniz. Ben öndeki fanları anakarta, üstteki fanları ve cpu fanını da fan çoklayıcı da taktım. Fakat şöyle bir durum var, fan çoklayıcı pwm görevini yerine getiriyor ama fan hızlarını göstermiyor bilginiz olsun. (Not: Aldığınız fanların PWM desteği olduğuna dikkat edin.)


    Kasada standart olarak gelen fanlarla yaptığım Furmark ekran kartı 15 dakika yük testinde ekran kartı 68 derece, anakart 29 derece, işlemci 28 dereceye çıktı.

    Fanları değiştirdikten sonra ise ekran kartı 66 derece, anakart 27 derece, işlemci 26 derece olarak ölçüldü.


    Fark ekran kartı için iki derece ancak asıl fark seste ortaya çıkıyor. Ekran kartı fanı fan değişimden önce % 66 ile dönerken şimdi % 48 ile dönüyor. Öndeki fanlar önceki fana göre üç kat hava üflerken, iki kat sessiz çalışıyor. Yaptığım oyun testlerinde ise sistem oldukça serin ve sessiz durumda. Hava akımı sesi dışında fan sesi gelmiyor. Şu an sonuçtan oldukça memnunum.


    Elimde Noctua NF-P14 Flex yani sabit hızda dönen fan var. Bunu kasaya koyabileceğim bir yer kalmadı. Kasadaki cam yerine, 4 mm şeffaf akrilikten bükümlü bir ürün yaptıracağım. Büküm de fanın kalınlığı kadar olacak. (25 mm) Bunu da tam ekran kartını üstüne hava üfleyecek şekilde denk getireceğim. Bunu da yaptıktan sonra paylaşacağım. Bu tamamen fantezi bir şey olacak.


    Umarım faydalı olmuştur. Sorusu olan varsa cevaplarım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cato16 -- 23 Mart 2022; 20:34:19 >







  • Kasanın önüne ve üst bölümüne eklenen fanlar kaliteli ve hava akımları iyi. Güzelde bir inceleme özelllkle kasayı ve fanları almak isteyenler için. Fakat şunu göremedim ben, sistem özelliklerinde de


    yazının devamında da, ekran kartının marka modelinin ne olduğu belirtilmemiş. 2 fanlı mı 3 fanlı mı, onunda belirtilmesi lazım bence , zaten yükte ısı dereceleri gayet iyi. Belirtilirse okuyan arkadaşlara daha faydası olur diye düşünüyorum. Yoksa yapılan faydalı bir paylaşım.

  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

    Evet, ekran kartını yazmayı unutmuşum. Uyarı ve mesajınız için teşekkür ederim. Ekledim, buraya da yazayım.


    Ekran kartım MSI GEFORCE RTX 3050 VENTUS 2X. 2 fanlı bir model.


    Bugün Assassin's Creed Origins oynadım. Ekran kartı en fazla 58 dereceye, işlemci ise en fazla 40 dereceye çıktı. İşlemci en fazla 900 rpm (Diğer bütün fanlar 800-900 rpm arası oluyor.), ekran kartı fanı ise 1000 rpm'de çalıştı.


    Belirteyim ekran kartı fanı her zaman çalışmadı. Dakika tutmadım fakat yaklaşık olarak 10 dakika çalışmayıp, 2 dakika çalışıp durdu. Bu döngü oyun boyunca böyle devam etti. Ses yok neredeyse.


    2 adet daha fan aldım. NOCTUA NF-P12 PWM model, ürünler yolda geliyor. Ekran kartının önüne bir aparatla bunları koyacağım. Bunu yapmak için kullanılan ürün aşağıda. Bakalım neler olacak.


    amazon
    Akasa PCI Slot-Halterung zur Montage von einem/Zwei 120 mm Lüftern | Dual Fan Rack Mount | GPU Halterung | 120 mm Gehäuselüfter Halterung | Schwarz Eisen | AK-MX304-12BK
    https://www.amazon.com.tr/dp/B08W53XDL6/?coliid=I3ZEIS652X0UX&colid=2Y7G8QXOJDXUJ&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it




  • cato16 kullanıcısına yanıt

    Değerler gayet güzel . Isılarda hiç bir sıkıntı yok. Oyunların hepsinde ekran kartı furmark testlerindeki kadar yorulmayabilir. Onun için bazen ekran kartı ısısı çok yükselmediğinden ısı 60 lara gelmediği için veya oralarda gezmediğinden


    Hep çalışmaz boşuna da dönmez fanlar. Aslında gürültü konusu için daha iyi. Noctua nın fanları hem iyi, kaliteli ve sessizdir, birde işlemci soğutucuları da kalitelidir tabi biraz tuzludur. Hayırlı olsun sisteme eklenen her şey. Ara sıra


    2 dakika çalışması da ısı değeri 60 ı geçtiği zamanlarda olmuştur o kadar da olacak tabi :)

  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

    Evet, 60 derece olduğunda çalışmaya başlıyor 50 dereceye düşünce duruyor. Teşekkür ederim, sağolun. Fan değişimleri beklediğimden de üst bir performans sergiledi.

  • Güncelleme: Akasa'nın ekran kartının önüne iki adet 120 mm fan takılmasını sağlayan ürünü benim sisteminde işe yaramadı. Sıcaklık değerleri değişmedi. Ancak fanlardan dolayı dolaşımın zaten iyi olduğu ortada. Sıcak çalışan ekran kartlarında ve özellikle önü kapalı sistemlerde işe yarayacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam selam keşke kasanızı şöyle iyice fotoğraflayıp koysaydınız. şu an nasıl olduğunu filan hayalimde canlandırmaya çalıştım hep.


    bende geçen konu açtım sıcaklık değerlerini düşürmek gpu tweak ayarları diye.


    benim ekran kartım ısınan model akasa nın bu aparatına para vermeyip kendim plastik kelepçeler ile yaptım sizin kart %100 kullanımda kaç derece oluyordu onu göremedim ?


    benim kart 87 dereceydi fan ayarlarını asus gpu tweak 3 ile yaptım 87 den 70 e bu kendi yaptığım aparat ile 2 tane 120 lik fan koydum 70 den 65 e düşürdüm ortalama 5-6 derece fark etti.

  • Hellmonger kullanıcısına yanıt

    Etiketlemediğiniz için mesajınızı bugün gördüm. % 100 sürekli kullanımda 65 dereceyi geçmedi. Sistem özelliklerinizi yazar mısınız? Buna göre yorum yapayım.


    Bu arada kasayı değiştirdim. Corsair 4000D airflow aldım. Ön tarafa Corsair LL120 3'lü setini aldım. İşlemci fanını Akasa Viper 120 mm ile değiştirdim.


    Sonuç: MSI kasa ile arasında sıcaklık olarak hiçbir şey değişmedi. Sadece görsellik daha güzel oldu.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.