Şimdi Ara

Mozilla CEO’su Microsoft’un Chromium’a geçmesinden rahatsız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
2
Favori
4.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Microsoft geçtiğimiz gün uzun süredir üzerinde çalışmasına rağmen bir türlü kullanıcıların dikkatini çekemeyen Edge tarayıcısı hakkında önemli bir karara imza atmıştı. Edge yerine Google’un geliştirdiği açık kaynak kodlu Chromium tabanlı yeni bir tarayıcı geliştirilecek ve tüm platformlara bu sunulacak. Bir başka popüler tarayıcı Firefox’un çatı şirketi Mozilla’nın CEO’su bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu dile getirdi.

    Rekabeti azalttılar


    Mozilla CEO’su Chris Beard’a göre Microsoft’un bu kararı rekabeti azaltacak. Yönetici kendi bloğunda “Chromium’a geçilmesi Microsoft’un internetin kontrolünü iyice Google’un eline vermesine sebep olacak.” açıklamasında bulundu. CEO bir yandan Microsoft’u kınarken kullanıcılara Mozilla’nın geliştirdiği Firefox’u denemelerini de öneriyor. Chris Beard’a göre Google’u daha güçlü hale getirmek pek çok noktadan oldukça riskli bir durum. Son olarak yönetici Chromium’un geniş bir markete ulaşması durumunda geliştiricilerin sitelerini sadece Chromium odaklı olarak oluşturmasından telaşlandığını da belirtmiş.


    Ayrıca Bkz.Microsoft havlu attı: Edge yerine Chrome tabanlı yeni bir tarayıcı geliyor

    Google Chrome şu an için dünya üzerinde en çok kullanılan tarayıcı. Statista’dan alınan bilgilere göre kullanıcıların %67’si Chrome kullanıyorlar. Firefox bu pastadan yalnızca %11’lik pay kapabiliyor. Edge ise sadece %6.97 oranında kullanılıyor. Microsoft, Chromium ile güncellenen tarayıcısının Mac, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 için hazırlandığını dile getirdi.




  • Firefox, web çağını başlatan tarayıcıdır. Dünyanın ilk grafik özellikli tarayıcısı NCSA Mosaic ve ondan forklanan Netscape Navigator ile tüm dünya tarayıcı gördü. Netscape Navigator 1998'de açık kaynaklı olunca firma Mozilla ismini aldı, sonra tarayıcı Firefox ismini aldı ki open source / açık kaynak ifadesi de ilk kez bu hareket sonrası kullanıldı.



    2018 itibarıyla benim tüm bilgisayarlar (Mac, PC, Laptop, Linux, FreeBSD) ve cep telefonumda (Android 7) default tarayıcı Firefox 'tur ve ne RAM, ne CPU harcamadan canavar gibi hızlı çalışmaktadır. Tek seansta 500 tarayıcı açsam RAM kullanımı abartmamakta ve yavaşlamamakta. Bu makinalardan herhangi birine Chrome veya onun benzeri WebKit engine temelli Safari, Edge, Yandex vs kursam makina RAM ve CPU kullanımı dalgalanmaya başlıyor. cunku Chrome ek proses kullanmaya odaklı tasarımdır. 3-5 sekme aç; bir bakmışsın 10 tane Chrome prosesi; kimisi 300-500MB; makina ağırlaşıyor doğal olarak.



    Geçenlerde Almanya'dan bir arkadaşım aradı, kız arkadaşının Laptop biraz kullanınca şişiyormuş, sordum ne kullanıyor diye Chrome dediler (herkes kullanıyor ya : ) onu kaldır, Firefox kur. Ha o da kesmezse Firefox temelli Palemoon kur ; 500 sekme bile açsan makina yavaşlamaz dedim, uyguladılar ve sorunsuz kullanıyorlar. Budur.
  • Demiyor ki çok tutulursa başı alırız diye.

  • Firefox candır. Biz bize yeteriz.

  • Ee haklı, adam ne desin. Bu sefer kendi başları da yanacak. Ne var bu Chromium'da bu kadar bir biz anlayamadık.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adamın hasısın Mozilla CEO'su!

    Gönül rahatlığıyla kullandığım tek tarayıcı.

  • hatırladığım kadarıyla yıllar önce ms netscape'e pislik yapıp
    bitirmişti. benzeri lanet olarak kendine döndü hemde kimse pislik yapmadan. ie edge bitsin şeyimde olmaz, sonuç cartele çıkarsa buda
    mozillanın dediği gibi iyi olmaz.

  • microsoft tarayıcı konusunda sabıkalı. ağzıyla kuş tutsa bile işe yaramaz. ben opera kullanıyorum. gerçi opera'yı da çinliler aldı ve chromium tabanlı bir tarayıcı oldu ama yine de güzel bir tarayıcı

  • Microsoft mobil tarafta kasıtlı olarak başarılı olmadı zaten. Amacı Google ı güçlendirmekti.

  • Chrome kullanıcısı olarak mozilla'ya hak veriyorum. Şimdi takkemizi önümüze koyalım. Şuan chrome google'ın dahi yazılımcı gücü sayesinde en iyi alt yapıya sahip olabilir ama chrome yokken bizi ie belasından firefox kurtardı. İe yerinde sayarken web dünyasına taptaze ve güçlü bir soluk oldu. Zaten windows sayesinde hala az da olsa mevcut ie/edge pazar payına sahip microsoft chromium sayesinde illaki pazar payını bir nebze arttıracaktır. Bu sefer iki büyük güç karşısında senelerin kurtarıcısı firefox iyice pazar payını kaybedecektir. Microsoft'un inadı, aç gözlülüğü bırakıp, başarısızlığını windows mobile da olduğu gibi kabul edip çekilmesi gerekirdi. Ama biliyor ki alt yapıyı google dan da alsa windows sayesinde hatırı sayılır bir pazar payını elinde tutabilecek. Bu saatten sonra özellikle biz (gerçek) web geliştiricilerine yaşattığı zorluklardan ötürü microsofta geçmem.

  • Bende bir firefox severim ancak linuxta bir türlü internet videolarını hardware acceleration kullanarak izleyemiyorum bu yüzden kendim chromium kullanıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serafon

    Microsoft mobil tarafta kasıtlı olarak başarılı olmadı zaten. Amacı Google ı güçlendirmekti.

    Pardon da Microsoft neden Google'yi güçlendirmek istesin adamlar her türlü rakipler. Arama motoru kısmında bile rakip bu adamlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle de bir olay var. Chromium tabanlı Edge tarayıcı istenilen performansı ve özelleştirmeyi verebilirse Windows ile yüklü geleceği için bir çok kullanıcı kitlesi kazanacaktır.

  • Demekki üçüncü tarayıcı savaşları Chromium Vs Firefox olacak, severim seni tilki v1.5'den beri kullanırım. Hatta ilk zamanlar ie ile arasında bir kaç ışık yılı fark attığını bilirim, ama malesef hız konusunda biraz geride kaldın sen de kabul et. Tabii ki tekel olması iyi değil bu firefox bile olsa iyi değil yani.

  • Canım Firefox

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadas microsoft hesabınızın içine girin neleri kaydettiğini görün.
    Google hesabı bizi tuvalete kadar takip ediyor iyice suyu çıktı bu işin

  • Firefoxdan başkası hikaye. Masaüstünde firefox kullanıyorum mobilde ise samsung browser.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • intel7mix kullanıcısına yanıt
    buradan anladığın buysa sen zaten firefox filen kullanma hatta chrome bile çok sana
  • Kadima kullanıcısına yanıt
    Mesela nasıl kazanacaktır söylesene biraz? Chrome kullanmak isteyen nete yazar yükler bu işlemi yapmayacağı için mi kazanacaktır? Bu nasıl yüzeysel bir düşünce yapısı
  • Avant Browser kuruyorsun. Ardından istediğin TABı istediğin tarayıcı motoruyla açabiliyorsun. All in One
    IE / IE11 / Firefox / Chromium

  • Xiaomiseverim X kullanıcısına yanıt
    program yüklemeyi silmeyi bilmeyen milyonlarca bilgisayar kullanıcısı var default hangi tarayıcı yüklü gelirse onu kullanan. özellikle edge den sonra bilgisayarla çok haşır neşir olmayan kullanıcılar microsoft edge de kaldı. bu bir gerçek kıyaslama yapmak için her ne kadar doğru olmasa da

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.