Şimdi Ara

Motorlu Tırpanlar ve Motorlu Testereler /Kronik Sorunlar ve Marka Model Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli forum üyeleri, internette çok defa araştırma yapmış olmama rağmen Türkiye'de hiç bir yerde bu başlıktaki gibi bir içerik bulamadım.


    DH forumunda çok eski motorlu tırpan ve testere konusu olmasına rağmen kronik sorunların tespiti yapıldığı bir konu göremediğim için böyle bir başlık altında herkes kullandığı ya da etrafında gözlemlediği marka/modelin kronik arızalarını tespit ederek burada bilgi paylaşımı yapabilirsek motor almayı düşünenler için karşılaşabileceği arızalar hakkımda fikir sahibi olması ve gerekirse durumuna göre başka marka/model tercih etmesine yardımcı olabiliriz. Uzun zaman sorunsuz kullanılan marka/model tavsiyelerini de bu başlık altında toplamış oluruz. Belki bu başlık da moderator tarafından ana konu olarak değiştirilir.


    Samsun'un ilçesinde kendi köyümüzde kullandığımız motorlarla listeyi başlatayım.


    Castor Power 55F sırt tipi motorlu tırpan : 2005 yılında sıfır olarak aldığımız motor senede ortalama 5 gün çalıştı, Karadeniz bölgesinde 2010 yılına kadar en efsane motorudur kendisi, stihlden fazla satmıştır diyebilirim.İlk ciddi arızasını geçen sene verdi ve piston sekmen silindir değişmesi gerektiği söylenerek 1500₺ civarı bir masrafı olduğu için yaptırmadık şuan. Onun haricinde 15 yılda ciddi bir arızası olmadı ve yüksek performans ile çalıştı. Castor un kronik sorunu da piston sekmen silindir ne yazık ki, arıza verdi mi tam verir, köyde 4 kişi de var ve hepsinin bizim gibi uzun yıllar kullandıktan sonra aynı sıkıntıyı yaşadı. Zaten artık eski kalite castor Türkiye'de bulunmuyor.


    Alpina MT520F sırt tipi motorlu tırpan : 2019 yılında sıfır aldığımız bu motor eski alpina/castor yok artık izahının fiziksel hali olduğunu bize gösterdi. İlk gün motor bağlantı sacından(iskeletinden) sabitleme vidası çıkması-yalama yapması arızası verdi, bu sorun bu modelde çok yaygın ne yazık ki. Daha sonra işimizin son günü buji kablosu koptu geçici olarak ek yaptım, tork gücünde düşüş oldu motorda boğulma olmaya başladı, henüz tamire götürmedim ama muhtemelen egzoz tıkanması da var. Bu sorunlar da zaten Alpinanın bu modelinde kronik.


    Alpina A510 motorlu testere : 2019 yılında sıfır aldık, yine eski alpina/castor kalitesinin yanından bile geçmeyen bir motor. Fiyat performans olarak iyi kabul edilebilir, ancak bu motorun kronik sorunu da buji karartması ile belli bir zaman sonra buji değiştirmeden çalışmaması, bu arıza da kronik karbüratör arızası.


    Echo RM520 ES sırt tipi motorlu tırpan : motoru bugün teslim aldık.(16 Kasım 2021) henüz kurulum ve rodaj çalıştırması yapmadım, alırken çok araştırarak aldım, stihl performansı ve dayanıklılığına en yakın marka model olup fiyatının yarısına mal oldu. Sthil FR460 bugün 12k ₺ iken ben Echo RM520 ES i 7 taksit ile 6000₺ ye mal ettim. Echo motorlar japon teknolojisi ve tamamen japonya üretimi olarak kullanıcı rahatlığı ve sağlamlığı mühendislik edinen bir marka olarak öne çıkıyor. Bu modelde motor sabit ve şaft hareketli bir parça ile başlığı döndürüyor. Bazı kullanıcılar bu hareketli parçanın arızalandığını ve şaft milinin kırıldığını söylemiş şuana kadar gördüğüm olumsuz yorumlar bunlar ancak stihl bile alsanız sorunsuz motor yok ve ben bu Japon harikasını denemek istedim umarım bizi üzmez.


    Echo CS 2511 TES-C İnce Pala Motorlu Dal Budama Testeresi : evet değerli forum üyeleri, Echoları da ikiledik sonunda. (18 Kasım 2021) Çok araştırarak fındık bahçemizin dallarını budamak için bu modeli tercih ettim. İzlediğim yerli-yabancı bir çok video sonunda stihl ms 151 tce yerine Echo Cs 2511Tes C almayı tercih ettim, aralarında 500₺+ civarı farkla echo daha uyguna geldi tabiki ancak tüm dünyada motorlu budama konusunda Echo nun daha iyi olduğu izlenimini edindim. Alpina A510 motorumuzun zincirini defalarca söküp takan birisi olarak bunun zincirini de taktım ancak pala kapağının somununu elle bile sıksam zincir sıkı zor dönüyordu, gergi vidasından gevşetince biraz daha rahat dönüyordu ancak haliyle zinciri salıyordu, uğraşa uğrasa bir ayar tutturdum, sanırım yeni motor heyecanı ile zarar vermemeye çalıştım :) normale yakın zincir gerginliği bulduğum zaman bir depo benzinle(Echo Pro Up 2T yağ karışım oranı 1litreye 20ml) rodajını 5-10dk arayla 20sn gaza basarak yaptım(zincir bölümüne yağ koydum tabiki), depo bitince pala ucunda sararma olduğunu gördüm keşke palasız zincirsiz rodaj yapsaymışım boşluğuma denk geldi, motorlu testere rodaj yapanlar buna dikkat etsin. inşallah palaya zarar vermemiştir fazla, ince uçlu elmas palanın yenisi de çok pahalı. Şuan palayı söküp takmak da sıkıntı yok bu arada. Onun haricinde depoyu doldurup biraz fındık dalı kestim, hafifliği sayesinde dal kesmek çok keyifli hale geldi, motorun tork gücü de böylesine küçük bir motorda bu güç muazzam dedirtir seviyede. Yedek parça konusuna gelecek olursak öncelikle elmas uçlu ince palasını bulmak çok güç, şuan bulabildiğim satıcılarda ise fiyatı 500₺nin üzerinde, ancak özellikle profesyonel kesim yapan yabancı kişilerin videolarında gözlemlediğim çoğu 28 diş zincirli sthil palasını takmış. Bugün resmi satış yapan stihl sitesinde pala+zincir 350₺ civarı olduğu için yedeğe almayı düşünüyorum böylece yedek pala zincir derdi ortadan kalkmış olacak. Diğer parçalar konusunda pek araştırma yapmadım ama arkasında mapaş firması var sonuçta ve motor da Japon mühendisliği. Umarım arızasız ve kazasız kullanımlar yaparız.

    Bu arada orta sınıf büyük motorda alıştığım mahmuz aparatının dal budama motorlarında olmaması kullanırken biraz farklı geldi, kullanım kılavuzunda mahmuz takma işlemi anlatılmış ancak hiç bir yerde uyumlu mahmuz şuan için bulamadım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi natureltiqqy -- 23 Kasım 2021; 12:5:51 >



  • yeni konu başlığınız hayırlı olsun;

    ben şahsen iki farklı markaya ait motorlu testere kullanma imkanı buldum şuan kullanmakta olduğum kesim motorum huqwarna 550xp mark II modeli, tavsiye edermiyim tabikide ederim fakat muadili olan stihl ms 361 i de ederim aralarında uçum fark oluştuğundan benim gibi yarı profesyonel işlerde kullanacak iseniz kesinlikle husqwarna alın derim, benim amacım profesyonel iş için en fiyat performans ürünü almak derseniz ilk önereceğim husqwarna 365 ikinci önereceğim yine stihl ms 361 dir, kendi kullandığım testereyi neden önermiyorum derseniz ağır kesim motorlarının yaptığı işi yapıyor layıkıyla fakat pala yakma derinden dolayı elmas pala da bu model için bulamadığımdan size pek tavsiye edemiyorum diğer önerdiğim model testerelerin biri elmas pala ile geliyor diğeri için ise elmas pala bulunabiliyor...


    benim kendi kullandığım testereden yana tek şikayetim çok seri olduğundan kullandığım kılavuzu/palayı her yıl değiştiriyor olmamdır; ilk etapta yağlama sorunundan şüphelenmiştim fakat durum öyle değilmiş üzerinde gelen pala fabrika çıkışı makaralı pala değilde elmas pala olsaymış bu kadar seri olması fazla sıkıntı yaratmazmış; husqwarna 365 i bu yüzden profesyonel işler için önerdim çünkü yakın komşumuzda daha doğrusu köyümüzde bu testereyi kullanan en az 4 kişi var ve gerçekten iş yaptırıyor testereler: fiyatına gelecek olursak stihl e göre neredeyse yarısı kadar bir meblağı var kullandıkları zincir ölçüleri ve güçleri hemen hemen birbirine denk; alanların kazasız belasız kullanmasını temenni ederim...

    stihl haricinde kullandığım iki huqvarna modeli için sorularınızı elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım, iyi forumlar dilerim

  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Mesajınız için çok teşekkürler. Husqvarna profesyonel testerelerinin bazı modelleri bir çok stihl modellerine göre daha dayanıklı ve kullanışlı olduğunu bir çok yerde okudum, video izledim ancak profesyonel sınıf bir motorlu testereye hiç ihtiyaç duymadığımız ve de çevremde hiç olmadığı için bu kategoride bilgim yok, ancak bildiğim şey varsa o da isim yapmış stihl fiyatına göre daha uygun fiyat performans ürünlerinin olduğudur :) orta sınıf ve dal budama motorları bizim köydeki işlerimizi görmekte yeterli olduğu için Kasım indirimlerinde Echo Cs 2511 Tes C ince pala motorlu testere de aldım. Umarım Echolar bizi uzun süre arızasız ve kazasız kullanım ile üzmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • natureltiqqy kullanıcısına yanıt

    rica ederim; elim erdiğince deneyimlerimi bu paylaşım platformunda aktarmaya çalışırım: yalnız şunu söylemem lazım yakın zamanda aldıysanız o testereyi keşke o parayı ona vermeseydiniz diyeceğim neden? ben sizin yerinizde olsaydım çin malı alpina, rtr max, hyundai ve muadili ne alabiliyorsanız 1000-1500 tl civarı onu alırdım bozuldu mu gider yaptırırdım... ha bide baktım pert oldu gider elimde bozulan marka değil başka bir çin malı testere alırdım... bilmiyorum hangi iş için kullanıyorsunuz ama o paraya 40 cm palası olan tek el ile değilde çift el ile kullanımı mümkün olan ama elinizde yormayan husqvarna 445 ve muadili ne varsa onu alırdım çünkü 3300 küsür lirayı gözden çıkarmış bir kişi 4000 tl de verirdi bu bakımdan yanlış bir karar vermiş olabileceğinizi düşündüm, iyi forumlar dilerim.

  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Hocam bu echo Cs 2511 Tes C modelinin özelliği küçük hafif ama güçlü olması, pala uzunluğu 25cm. Motorun palasız boş ağırlığı 2.3kg, kullanıma hazır ağırlığı 3kg yok. Biz köyde fındık dallarını kesmek için aldık, sabahtan akşama kadar eğimli arazide motor taşımak ve dalları tek elle keserken diğer elle tutup atmak için en ideal motorlardan. Aslında Alpina A305C ince pala modeline de çok baktım, bunun boş ağırlığı 3.25kg ve 1000₺ye alabiliyordum baktığım zamanlarda. Abisi A510da karbüratör sorununu yaşıyoruz ve bu kronik olduğunu öğrenince biraz soğudum, almışken ömürlük alalım madem dedik tırpanı da testerelerin de Echo ile değiştirmeyi seçtik bakalım eskileri de elden çıkartırım, inşallah uzun süre sıkıntısız kullanırız, verdiğimiz paraya değdi deriz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • natureltiqqy kullanıcısına yanıt

    inş. hocam verdiğiniz paraya değer, kendi kişisel düşüncemi aktardım size karar en nihayetinde sizin olacaktır... deneyimlerimizi paylaşalım ki daha fazla insan bilinçli olarak bir şeyleri alıp kullansın, iyi forumlar dilerim

  • merhaba arkadaşlar, forumun çok faydasını gördüm, çok şey öğrendim. babam benzinli,elektrikli motorlu aletler ustası. sormak istedikleriniz varsa yarrımcı olabilirim. tavsiye verebilirim. gereksiz pahalı şeyler alıp paranızı çöpe atmamış olursunuz. her şeyi sorabilirsiniz, saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • herkese merhaba. ben de fındık dallarını budamak için youtubeda ve çeşitli kaynaklardan araştırmalarıma göre bütçeme uygun olarak alpina a305 budama motorunu aldım, araştırmalarıma göre bu modelde şimdilik kronik bir arıza yokmuş, ürün italyan markası ancak çin üretimi muadili olan çin markalarına göre daha iyi olacağını düşünüyorum. 1 haftadır kullanıyorum sobalık odun, fındık dalı, kavak odunu kestim şuanda bir sorun yok, memnunum makineden hem şirin de bir şey biz ailecek çok sevdik. bu arada ilk defa motorlu testere aldık daha önce manuel kullanıyoduk yani çok da anlamam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kutsal Libido -- 9 Aralık 2021; 22:27:36 >
  • Kutsal Libido kullanıcısına yanıt

    Hocam 2019da Alpina marka sırt tipi motorlu tırpan ve 45cm pala orta sınıf motorlu testere ürünlerini aldık konuda belirttiğim gibi ne yazık ki o eski İtalyan Alpina/Castor kaliteli ürünler Türkiye'de yok.

    Echo budama almadan önce ben de Alpina A305c ince pala modeline çok baktım, Hyundai ince pala motorlu testere ile aynı yerde üretiliyor sanırım ikisinin kalitesi de aynı beklenir. Eylül ayında 950₺ olan motor şuan 2000₺ olmuş malesef.

    Alpinalarda buji karartma yani karbüratör arızası kronik, tabi bunu bi anda yapmıyor, 2019dan beri 2 kere yaptı bizim testere, çok fazla ağaç kestik ettik, buji karartma yapıyor ve temizleyip değiştirmeden çalışmıyor. Bu sorunu yaşamazsanız eğer fiyat performans olarak güzeldir motor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • natureltiqqy kullanıcısına yanıt

    Merhaba. Alpinadan şuanlık memnunum ancak kalın dalları kesmekte zorlanıyor. Fındık budaması için almıştım zaten alpinayı. Alpinadan sonra ben daha çok bu motorlu testereyi sonra sobalık odun ihtiyacımız olduğu için motoru da amacı dışında kullanmamak adına zomax zm5030 aldık. ürün çin malı performansını beğendim uzun vadede ne olur bilemem ancak şuanlık işimi görür gibi. ben stihl gibi markaların da kronik sorunu olabileceğini düşünüyorum bir de zomax'ın parçaları ucuz bir şey olsa diye düşündüm.

  • Merhaba arkadaşlar,


    Benzinli tırpan almak istiyorum. 2 dönüm tarlamız var, baş parmak kalınlığında sert ve sağlam kökleri olan, çekince gelmeyen ve 1-1,5 metre uzunluğunda otlar (Ağaç yavruları:) ) mevcut. Yılda 2-3 kere biçmemiz gerekiyor. Tavsiye de bulunabilirseniz sevinirim. Bütçe 3-5 bin TL civarında diyebilirim.

    Teşekkürler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.