Şimdi Ara

MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyorHavacılık endüstrisinde sürdürülebilir ve temiz enerji yöntemleri kapsamında son dönemde oldukça olumlu haberler geliyor. Motor ve yakıt verimliliği alanında çokça duymaya başladığımız haberlere bir yenisi de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) üzerinde çalıştığı hibrit-elektrikli uçak konseptiyle eklendi.



    MIT’de görev yapan mühendislerce tasarlanan uçak; endüstri sisi (smog), asit yağmuru gibi hava kirliliğine neden olan olaylar ile insan sağlığını tehdit eden solum yolu ve kalp-damar hastalıklarını tetiklediği bilinen azot (nitrojen) oksit oranlarını %95 oranında azaltmayı hedefliyor. Azot oksitin özellikle insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri önemli. Zira araştırmacılara göre söz konusu sera gazı her yıl 16 bin insanın hayatına mal oluyor.



    Ayrıca Bkz.ABD’nin ardından Rusya da Açık Semalar Anlaşmasından ayrılma kararı aldı



    Araştırmacıların geliştirdiği konseptte, kara araçlarında kullanılan emisyon kontrol sistemlerinden esinlenilmiş. Ağır yük taşımacılığında kullanılan birçok dizel kamyonda benzeri yanma sonrası emisyon kontrol sistemleri bulunduğunu söyleyen geliştirici ekip, bunu elektrikten de istifade ederek havacılık sektöründe kullanmayı düşünmüş. İlginç bir şekilde, mühendis ekibin söz konusu uçak konseptine ait tohumlar ise 2015 yılında yaşanan Volkswagen dizel emisyon skandalı sonrası atılmış.



    MIT, konsept uçağının tasarımı kapsamında ilk etapta itki ve güç üreten unsurların birbirinden ayrılması gerektiğine karar vermiş. Buna yönelik olarak ise gaz türbini uçağın arkasında yer alan kargo bölümüne yerleştirilmiş. Sonraki aşamada ise bu türbinin bir elektrik jeneratörünü beslemesi sağlanmış. Son aşamada da üretilen elektrik enerjisi kanat altında ve itki sağlayan elektrikli pervanelere yönlendirilmiş. Türbinin egzoz çıkışının yukarıda da bahsedilen yanma sonrası emisyon kontrol sistemine bağlanmasıyla ise emisyon oranlarındaki düşüş ön görülmüş.



    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor



    Ekibin yayınladığı sonuçlara göre söz konusu sistemin bir Boeing 737 ya da Airbus A320 tipi bir uçağa entegre edilmesi halinde ortaya çıkacak ekstra ağırlıkla uçağın, %0.6 oranında daha fazla yakıta ihtiyaç duyacağı öngörülüyor. MIT’de görevli havacılık ve uzay uzmanı Prof. Steven Barrett’a göre konsept tasarım sadece elektrikle işlemesi planlanan uçak tasarımlarına kıyasla çok daha makul ve uygulanabilir görünüyor. Zira MIT’in tasarımı, uçaklara birkaç yüz kilo ağırlık yüklerken elektrikli uçak tasarımlarında ihtiyaç olunan piller araçlara tonlarca ağırlık olarak yansıyor.



    Pil teknolojisi henüz hazır değil!



    Barrett, aynı zamanda ticari yolcu uçaklarının ihtiyacını karşılayacak pilleri üretecek teknolojinin henüz var olmadığı iddiasında. O’na göre bu tür uçakları sıfır emisyonla uçuracak pil devrimi henüz gerçekleşebilmiş değil.



    Araştırmacılar, konsept tasarımla havacılığın hava kirliliğine olumsuz katkı sorununu çözebileceklerine inandıklarını bir sonraki aşamada ise sektörün iklim değişikliğine olan olumsuz katkılarına odaklanacaklarını söylüyor.




    Kaynak:https://news.mit.edu/2021/hybrid-electric-plane-pollution-0114
    Kaynak:https://futurism.com/the-byte/mit-hybrid-electric-airliner







  • Şöyle bir tane enstitümüz olsa kafadan 60 yıl ileri gideriz. Adamlar ne kadar problemli iş var hepsine çözüm buluyor gerçekten Abd’de hayranlık duyduğum tek kurum mükemmel işler yapıyorlar sağlıktan havacılığa çözüm üretiyorlar.
  • bataryalar fosil yakitlarin enerji yogunluguna ulasmakdan cok cok uzakdalar. tekerlekli araclarda, gemilerde ekstra batarya konarak sorun cozulemiyor ama ucaklarda agirlik onemli faktor, fosil yakitla ayni performansi gosterecek bataryayi ucagin tasiyabilmesi mumkun degil. ucaklar icin karbon notrel cozum sentetik yakitta gibi duruyor. havadaki karbonu yakalayarak sentetik hidrokarbon uretmenin yollari bulunmali.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    son kısımda bahsettiğiniz "havadaki karbonu yakalayarak sentetik hidrokarbon üretme yolu" yaklaşık 100 yıl önce bulundu ve petrol rafineri tesislerinde uygulanıyor. mazot ve benzin havadaki karbon ile sudaki hidrojenin basınç, ısı, hava ve suyun öz nitelikleri kullanılarak, fiziklmyasal tepkimesi ile sentetik üretiliyor tüm hidrokarbonlar sentetik olarak üretilebilir.

    uçaklarda hidrokarbon yakıt kullanılmıyor Singapurdan Londraya aktarmasız ucuş 2 ince kanat içinde bulunabilecek yakıt ile mümkün değil. kanatların içinde esnek çelik konstrüksiyon, hidrolik elektrik mekanik aktarma, tahrik mekanizmaları ve yapılar var kanat içinde, yakıt deposuna yer yok. atmosfer enerji yüklü, jet motorları atmosferdeki o enerjiyi kullanıyor olmalı. atmosferde her zaman belli oranda H2O var, bu enerji H2O daki hidrojenden sağlanıyor olabilir. Jet motorları yoğun kar ve yağış altında dahi hiç teklemeden çalışabiliyor. Hidrokarbon ile içten yanmalı sistem olsa en ufak bir nemde performans düşüşü olurdu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    az kalsin ciddiye alip cevap yazacaktim MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor 

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    uçak kanatlarının içinde 100lerce ton yakıt nasıl sığar onu açıklayın, kanat içinde 100 tonluk depoyu gösterin biz de sizi ciddiye alalım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Nasıl yani, gerçekte var olan birşeyin olmadığını falan mı düşünüyorsun? Yani sence kanatların içi boş mu?

    Keşke öyle olsa da sloshing derdinden kurtulsak. Yapmayın abicim, bu kadar olmaz yani...

  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Kanatların içinde 100 m3 depo gerçek birşeyse gösterin o halde. Geçen seneye kadar ben de gerçek sanıyordum. Kaza sonrası uçak kanadının içindeki 100 m3'lük depoyu gösterin nerede?

    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor


    Burada depo gösterin. Çıtır gofret kalınlığında bir kanattan başka birsey yok.
    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor

    Concorde kanatları, kalın bir defter bir ansiklopedi kalınlığında Atlantiki mach 2 hızda geçirecek yakıtın olması imkansız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Yav kardeşim cahil cahil konuşup adamın canını sıkma. Bilmiyorsan git araştır.


    Bana kırım fotosu da atma. Özel bir depo yok kanatların içinde, kanat içi boşlukları yalıtılarak depo haline getiriliyor.


    Tonlarca yakıt basıldı zamanında gözümün önünde kanada, havaya mı gitti o yakıt, kara delik mi var kanadın içinde.


    Hala daha iddia ediyorsun yav.


    Al sana bir kaç örnek;


    Simcenter Amesim - Modelling the digital twin of an aircraft fuel system - YouTube


    Fuel Tank Entry - YouTube




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 18 Ocak 2021; 15:25:16 >




  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Kanadın içinde çelik profil, aktüatör mekanik aksamlarla dolu her tarafı punto kaynak, açık, delik olan yerden hiç depo olur mu, dalga mı geçiyorsunuz?

    2. videoda 1.30'da depo dediğin yerde solda naylon poşet sarılı sağda elektrik kabloları görünüyor, hobby RC uçakta bile öyle depo olmaz, sızdırır tehlikelidir, siz Boeing 'in depo bu diyorsunuz siz iyi misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkandinçay -- 18 Ocak 2021; 17:56:0 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BekirHan kullanıcısına yanıt

    duz dunyacilardan, asi karsitlarindan sonra bunlar cikti basimiza. internette kendi yazdiklarini kendileri okuyup birbirlerini gazliyarak her cesit gercek disi dusuncenin akimini olusturuyorlar, sonrasinda ne delil sunsan, mantikli ne desen red ediyorlar. post truth cagda yasiyoruz.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Kardeşim hadi git işine ya. Ciddiye alıp bir de cevap yazıyoruz bu kafalara. Cehaletin bu kadarı da fazla, ne diyeceğini şaşırıyor insan.


    Gerekli bilgi, altyapı olmadan sadece zihnince çıkarım yaparsan olacağı bu, komik oluyorsun yapma bunu...

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Hayır bir bilgide konusu olmayabilir insanın ama cahil cesaretiyle olana yok demek başka bir seviye hocam.


    Fikri olmadan zikri olursa insanın işte böyle oluyor. Daha fazla cevap vermeyeceğim, ne düşünüyorsa onu düşünsün.


    Komik!

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    ben düz dünyacı değilim ve aşı çıksın hemen olacağım. onlarla bunun ne alakası var. uçakların kanatlarının içine 100 ton yakıt nasıl sığar diye düşündüm ve işin içinden çıkamadım soruyorum sadece. Concorde nakledilirken kanatları söküldü kanatın inceliğine ve yapısına bakın ve cevap verin. O kanadın içine mach 2 hızında giden 4 motorun yakıtı ne kadar sıgabilir? kanat nerdeyse ağzını açıp ısıracağın kalınlıkta cıtır gofret gibi değil mi, bunun cevabını istiyorum.

    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Concorde standart bir 737' nin yarısından az yolcu ve kargo kapasitesine sahip. 737' ler 260 yolcu kapsitesine ulaşabilirken, Concorde 100 kişilikti ve 2,5 ton kargoya sahipti. Fakat motorlarının yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle yine 95tona yakın yakıt çoğunluğu kanatlarda taşınıyordu.


    Yakıt kavitelerine ait boşlukları aşağıda eklediğim dispatch planı örneğinde görebilirsin.


    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor
  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    sakin ol şampiyon. sen hiç küçükken kağıttan uçak yaptın mı? kağıdın kenarını kalemle bastırıp düzleştirirdik keskin kenar olurdu şu uçak onun gibi değil mi sadece buna cevap ver, sonra o bıçak gibi ince kanadın içine Atlantik okyanusunu mach 2 ile geçebilecek yakıt nerede sığar onu anlat, anlatabilirsen tabi.

    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Birader sen de ne amma laf anlamaz bir adamsın yav, ama tamam değerli vaktimi harcayayım senin için basitçe matematiksel olarak anlatayım, kafanın alacağına da inanmıyorum ama...


    Keza koskoca uçağı ekranında gördüğün şekliyle karşında da olsa o kadar küçük olacak sanıyorsun ilahi.


    Ya uçak görmedin hiç, ya da her şeyi basite indirgeyerek kendi zihinsel seviyende çıkarım yapma takıntısındasın ama tehlikeli o, ancak kahvehane amcalarını tatmin edecek bir hareket.



    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor


    Bak yavrucum bu yukarıda gördüğün Concorde' un kanat ölçüleri. Kanat kalınlığı en kalın yerinde 40cm ile en ince yerinde (yakıt sığabilecek yerinde diyelim ki anla) 5cm civarında. ortalama kalınlığı 25 cm alalım kanat için.


    • Şimdi kanat alanı dik üçgen formunun yardımı ile formülden > (33,5 metre x 12 metre) / 2 = 200 m^2 yapar.


    • Bunu ortalama kalınlık ile çarpar isek > 200 m^2 x 0,25 m = 50 m^3 yapar. Yani kanat hacmi 50 metreküpmüş.


    • Kanadın tamamı boş olamayacağına göre 70%' inin yararlı hacim olacağını düşünelim. O da 35 metreküp yapar.


    • Jet yakıtının özkütlesi 840 kg/m^3 tür. 35 metreküp ile çarpar isen tek kanat kavitesi için 29400 kg gibi bir yakıt değeri elde edersin.


    • Bu iki kanat ve gövdedeki boşluğu da hesaba kattığında 70 ton yakıt eder ki kaba hesap ile.


    Bilmem zihninde bir görüntü bir fikir oluşturabildik mi?


    Yoksa google görsellerden foto atıp, bakarken; yavğ bunnar çoh ince o gadar yakıth burağya nasıl sığıyoğr demeye devam mı edeceksin. Ha onun da cevabı var kardeşim; mühendislik...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 19 Ocak 2021; 0:27:32 >




  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    yamuk alan hesabı a ve b alt üst kenar h yükseklik
    (a + b) / 2 x h

    1 üçgen 2 yamuk alanı:

    10.3mx3.2m/2 = 16.48m2
    (5.7+3.2)/2x5.3 = 23.58m2
    (10.6+5.7)/2x8.9= 72.53

    TOPLAM 112.58m2

    Tekerlek alanı 1.77m x 1.77m = 3.16m2

    CIKAR: 112.58m2 - 3.16m2 =

    Net alan: 109.42m2

    Sen flapları ve jet nozzle bölgesini de alana dahil ettin. Oralarda yakıt yok.

    70% kullanılabilir alan dedin, onu referans alırsak
    109.42 x 0.7 = 76.60m2 kullanılabilir alan.

    25cm Kalınlık ile çarp:

    x 0.25m = 19.14m3 kanat başına depo alanı

    95,68 ton toplam yakıt
    yakıt özkütlesi 840 kg/m3 ise
    114m3 yakıt hacmi. Kabinde yakıt deposu varmış hadi o 10m3 olsun. Concorde gibi mach 2 jet kabininde 10m3 cok büyük ama olsun.


    104m3 toplam kanat hacmi, kanat başına 52m3 yakıt hacmi yapar.

    52m3 yakıt 19.14m3'lük depoya nasıl sığar? Bu soruyu cevaplayınız.

    Resim ConcordeSST den alındı. Sizin rakamlar biraz yüksek. SST referanstır.

    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor


    Güncelleme: Cevap gelmedi hala hocam, ne iş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkandinçay -- 19 Ocak 2021; 13:21:29 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • BekirHan konuya bekleniyor.
    Concorde uçak özelliklerinde 95,68 ton yakıt
    BekirHan yakıt özkütlesi 840 kg/m3 dedi, bu 114m3 yakıt hacmi yapar. 10m3'ü kabinde olsun. aslında kabine sığmaz ama sıgdı diyelim. geriye kaldı 104m3 kanat başı 52m3 yapar. yeni resim buldum.
    Kanat gövdeye bağlandığı yerin kesiti görülüyor. İçi metal profil dolu, boş yer yok denecek kadar az.

    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor


    Alttaki kamyon 15m3 su taşıyor. O kanadın içine bu kamyonlardan 3 tane nasıl sığar, anlatsana bize BekirHan.


    MIT’nin hibrit-elektrikli uçak konsepti, sektörün hava kirliliğine olan katkısını azaltmayı vadediyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.