Şimdi Ara

Mısır-Türkiye Nükleer Santral Karşılaştırması (Durmak Yok Gandırılmaya Devam)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hürriyet Gazetesi Deniz Zeyrek Köşe Yazısı

    Küresel sorunları çözen bir süper kahraman mı kazanç peşinde koşan pragmatist bir lider mi?


    Son günlerde hepimiz “Putin hayranı” olduk!

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisiyle bir yılda 7 kez görüştü.

    Yürüyüşünü, at sürüşünü, vahşi doğada avlanışını, özel hayatını ezberledik neredeyse.

    Bir Rus savaş uçağı Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldükten sonra, Türkiye’ye uygulamaya başladığı ambargoları kaldırmaya başladı diye, “karizmatik kurtarıcı”, “Süper kahraman” muamelesi yapıyoruz hep birlikte.

    Yakında “Putin yanımızda ya sırtımız yere gelmez” cümlesini duyarsam şaşırmayacağım.

    Pazartesi günü Mısır’a gitti, Suriye’ye uğradı, Ankara’ya geldi.

    Adeta bir “süper kahraman”

    Öyle ki bu hızlı trafiği ABD Başkanı Donald Trump’ın fitilini ateşlediği Kudüs krizi ile birlikte değerlendirince kendimi, “Putin isterse ve devreye girerse Kudüs konusunda gelişme olur. Bu işi engelleyecek tek isim Putin” derken buldum.

    O DA TRUMP GİBİ KAZANÇ PEŞİNDE


    Oysa, ziyaretlerin geri planına bakınca durumun farklı olduğunu gördüm. Kudüs konusunu Rusya’nın bilinen diplomatik tavrını tekrarlayarak geçiştirmişti.

    Hatırlayın, ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiği günden beri diplomatik krizleri çoğaltıp, ardından kriz yaşayan ya da tehdit altında olan ülkelere silah satmıştı. Suudi Arabistan- Katar krizinde Suudiler’e 300, Katar’a 13 milyar dolarlık satış yapmıştı. “Kuzey Kore, füzeleriyle hidrojen ve atom bombası ile sizi tehdit ediyor” dediği Güney Kore ile Japonya’ya da silah satışı tekliflerini sunmuştu.

    Putin, Trump’tan geri kalır mı?

    O da Rusya’nın ulvi çıkarları için aynısını yapıyor.

    Örneğin, Mısır ziyaretinin birinci gündem maddesi bizim gözümüzde Kudüs krizi idi ama Putin’in asıl sebebi ziyareti, Mısır ile Rusya arasında 2015’ten beri süregelen Dabaa Nükleer Santralı (NS) Anlaşmasının imzalanmasıydı.

    Putin’in Şam seferi ise IŞİD teröründen büyük ölçüde kurtulan Suriye’nin “kalıcı barışı sağlama” ve “yeniden inşa” sürecine odaklanmıştı.

    5 yılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarda Halep başta olmak üzere bir çok Suriye kenti yerle bir oldu ve yeni dönemde Suriye’nin yeniden inşası, birçok ülkenin iştahını kabartıyor. Beşar Esad’la önce Soçi’de, ardından Şam’da görüşen Putin, bu döneme “Pastadan pay dağıtan” olarak girmek istediği açık.

    Putin, Ankara’ya geldiğinde de biz Kudüs’e yoğunlaştık ama O, S-400 Füzeleri ile ilgili anlaşmayı sonuçlandırmak istiyordu.

    HANGİ ANLAŞMA DAHA KARLI

    Bu arada, Putin’in Kahire ziyaretine ilişkin Mısır basınının haberlerini okurken, ilginç bir detay dikkatimi çekti. Rus Rosatom şirketinin Mısır’ın kuzeyindeki Dabaa kentinde inşa edeceği nükleer santral ile Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santral neredeyse aynı. İkisi de her biri 1200 mW olan 4 reaktör içerecek. İkisinde de reaktörler 3. nesil VVER-1200 tipi olacak.

    Böyle bir benzerlik karşısında, gayri ihtiyari iki santralın finansman modellerini, maliyetlerini karşılaştırdım. Ben bulduğum tabloyu paylaşayım, Mısır’ın mı Türkiye’nin mi daha iyi bir anlaşma imzaladığına siz karar verin:

    SAHİPLİK:

    - Dabaa NS’i Mısır’a ait olacak.

    - Akkuyu NS’i başlangıçta 60 yıllığına tamamen Rusya’nındı. Ancak Haziran ayında Rosatom ile üç Türk şirketi Akkuyu NS’nın yüzde 49’unun Türk şirketlerine devredilmesi için bir ön protokol imzaladı. Asıl anlaşmanın 2017 sonuna dek imzalanması bekleniyordu. Ancak Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, Putin’in ziyaretinden bir gün önce “Hissedarlar anlaşması ne zaman imzalanacak” sorusuna şu yanıtı verdi: "Koşullar üzerinde anlaşma sağladığımızda sözleşmeyi imzalayacağız."

    MALİYETLER


    - Dabaa NS’i 30 milyar dolara malolacak.

    - Akkuyu NS’in maliyetine ilişkin resmi rakam bulamadım ama çıkan bütün haberlerde 20 milyar dolar olarak görülüyor.

    FİNANSMAN MODELLERİ

    - Dabaa NS için gerekli olan 30 milyar doların 25 milyar dolarını yüzde 3 faizle Rusya karşılayacak. Mısır geri ödemeyi 2029’da başlayıp 22 yılda tamamlayacak. 5 milyar dolar ise Mısır bankalarınca karşılanacak.

    - Akkuyu NS için gerekli olan kaynak, başlangıçta tamamen Rusya tarafından karşılanacaktı. Ancak santralın yüzde 49’u Türk şirketlerine devredilmesi kararlaştırılınca Türk şirketleri de hisseleri oranında kaynak sağlamak zorunda kalacak.

    GARANTİLER VE ÜCRETLER


    - Dabaa NS için Rusya Mısır’a 60 yıl boyunca yakıt sağlama, 10 yıl boyunca teknik destek ve bakım garantisi verdi. Herhangi bir alım garantisi yok. 1 kilowatt elektriğin maliyetinin 7-8 dolar/cent olması bekleniyor.

    - Akkuyu NS’ı 60 yıllığına konsorsiyumun olacak. Türkiye, 15 yıl boyunca şirketin ürettiği toplam 17 milyar 500 milyon kilovatsaat elektriği kilowatt başına 12,5 dolar/cent ücret ödeyerek almak zorunda. Sonraki 45 yılda da fiyat piyasa koşullarında belirlenecek (Son dönemde serbest piyasada 1 kw elektiriğin satış fiyatı yaklaşık 4,5 dolar/cent civarında gerçekleşiyor).


    Link



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surpentor -- 13 Aralık 2017; 9:58:13 >



  • israıl egemenlıgınde olan mısır mı
  • Bu nedenle insanlar akkuyuya karsiydi. Yuzlerce kez yazdik. Akkuyuyu bu sartlarda yapmak yerine dogrudan elektrik ithal etsen daha az zarar yazarsin.



    Tabi bir de nukleer ailah gelistirilecegini dusunenler var. Akkuyu senin degil ki silah gelistiresin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Bu nedenle insanlar akkuyuya karsiydi. Yuzlerce kez yazdik. Akkuyuyu bu sartlarda yapmak yerine dogrudan elektrik ithal etsen daha az zarar yazarsin.



    Tabi bir de nukleer ailah gelistirilecegini dusunenler var. Akkuyu senin degil ki silah gelistiresin.

    Birsey pahali diye ucuzunu almak zorunda degiliz.! Et saman disardan ucuz diye alinirken kufredersiniz .Anlasma sartlari elestirilebilir ama yapacagimiz zaten pahali ozaman gidelim ucuzunu disardan alalim diyen bir kisi , disaridan alinan ucuz her urunude savunmak zorunda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Baxa kullanıcısına yanıt
    Sen olayi anlamamissin hala.



    Bu santral rusyada yapilsaydi, onlardan elektrigi alsaydik yari yariya daha az oderdik. Ya da ayni paraya dogalgaz ile daha ucuz elektrik uretirdik.



    Simdi hem iki kat fazla para veriyoruz, hem de akkuyuyu ruslara us olarak hediye ediyoruz.



    Bu isler kazan kazan yontemi ile yapilir. Ne yazik ki akkuyuda durum ruslar iki kere kazanirken turkler iki kere kaybedecek sekilde ayarlanmis.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Baxa


    quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Bu nedenle insanlar akkuyuya karsiydi. Yuzlerce kez yazdik. Akkuyuyu bu sartlarda yapmak yerine dogrudan elektrik ithal etsen daha az zarar yazarsin.



    Tabi bir de nukleer ailah gelistirilecegini dusunenler var. Akkuyu senin degil ki silah gelistiresin.

    Birsey pahali diye ucuzunu almak zorunda degiliz.! Et saman disardan ucuz diye alinirken kufredersiniz .Anlasma sartlari elestirilebilir ama yapacagimiz zaten pahali ozaman gidelim ucuzunu disardan alalim diyen bir kisi , disaridan alinan ucuz her urunude savunmak zorunda.



    Adamın yazdığını da mi okumadın. Akkuyu bizim olmayacak. Ruslara ait olacak. Ayrıca ondan alacağımız elektrik 2.5 kat pahalı ve dolara endeskli, dolar arttıkça fiyat daha da artacak. Santrali denetleyebilecek adamlarımızda yok. Ruslar kim bilir ne deneyler yapacak santralde.

    http://www.presshaber.com/akkuyu-nukleer-santrali-ile-ilgili-dehset-verici-25-bilgi-19052.html

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi Hocam burda anladığım.Bizim zarar ettiğimiz ama nasıl ettiğini çözemedim.
    Mısır %3 faizle 22 yılda ödeyecek.25 milyar doları.Elektriğin maliyeti 7-8 cent olacak.
    25 milyar dolar ın geri ödemesi 22 yılda %3 faiz ile 47 milyar dolar kadar ediyor.Yani aslında maliyeti Mısır a 47 milyar dolar.
    Dolarla %3 faiz ile borçlanmak inanılmaz bir yük getirir. Türk bankaları bile bu rakamlarla asla borçlanmaz. hele vade de 22 yıl olursa. Şu an Türkiye de Ev kredileri faizi %1 civarı ve 10 yıllık artık ne kadar faiz geleceğini herkes haberdardır.
    Biz hiç para vermeden sadece 15 yıl boyunca 12.5 centten alım garantisi oda 15 yıl boyunca mısır ve Türkiye nin kw saat başına oluşacak elektrik farkı fiyatı 5 cent civarı.
    yıllık 17.5 milyar kw elektrik üretecek.Mısırın ki de aynı üreteceiğini varsayarsak güçleri aynı çünkü.
    17.5 milyar kw x 5 cent= 877 milyon dolar fark ödeyeceğiz.
    Bunu da 15 yıl ile çarparsak 13 milyar dolar ediyor. 15 yılda 13 milyar dolar. Ve başka alım garantisi yok Türkiyenin.
    Sonraki kalan 45 yıl ortalama 4.5 cent biz 7 cent mısır ödeyecek
    2.5 centtlik fark.
    17.5 milyar kw x 2.5 cent fark Mısır daha pahalı kullanacak. Yıllık bu. 437 Milyon dolar daha fazla ödeyecek Türkiye den Bir yılda
    45 yılda Mısır Türkiyeden 19 Milyar 665 milyon dolar daha fazla ödeyecek elektrik için.
    Şimdi kurulum masrafı Mısır ın 47 milyar dolar Türkiye nin 0
    Türkiye 15 yılda alım garantisi yüzünden 13 Milyar dolar fazla ödeyecek Mısır dan
    Geri kalan yıllarda Mısır Türkiye ye göre 19 Milyar 665 milyon dolar daha fazla para ödeyecek elektiriğe.
    Türkiye Nükleer Santralin Maliyeti olan 20 milyar dolara hiç karışmıyor.
    Ama Türkiye zarar da size göre .
  • Misira faiz yillik %3 olabilir mi sence?

    http://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN0YA1G5


    Ayrica turkiyede aylik faiz %1 civari. Yillik %12-13 gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jeopol -- 13 Aralık 2017; 12:6:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Misira faiz yillik %3 olabilir mi sence?

    http://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN0YA1G5


    Ayrica turkiyede aylik faiz %1 civari. Yillik %12-13 gibi.

    Walla hocam konu sahibinin yazısında yazıyor. Ben konu sahibinin argümanlarına göre doğru sayıp hesap yaptım. O hesaplamış %3 faiz ile yıllık doğrudur.Ben sadece az biraz karşılaştırma olsun diye yazdım.Yoksa Mısırın ödeyeceği faiz yıllık %3 . onu biliyorum.Örnek namında. herkes de bir fikir oluşsun diye.
    Bir de sahiplik mevzusu için
    Amerika da Güney kore de Fransa da japonya da yüzlerce özel sektöre ait nükleer santral var.
    Zaten şu şartlar altında devlet olarak biz yapamayız çünkü sonradan TÜRKLER NÜKLEER BOMBA yapacak diye yaygara koparıp ambargo bile yiyebilirdik.
  • Dabaa NS için gerekli olan 30 milyar doların 25 milyar dolarını yüzde 3 faizle Rusya karşılayacak. Mısır geri ödemeyi 2029’da başlayıp 22 yılda tamamlayacak. 5 milyar dolar ise Mısır bankalarınca karşılanacak.1 kilowatt elektriğin maliyetinin 7-8 dolar/cent olması bekleniyor.

    Türkiye, 15 yıl boyunca şirketin ürettiği toplam 17 milyar 500 milyon kilovatsaat elektriği kilowatt başına 12,5 dolar/cent ücret ödeyerek almak zorunda.


    Maliyet çıkarmayı becerememişsin.Spot piyasa'nın üç katına elektrik alıyorsun.
    Ayrıca akkuyu'nun %49'u yerli olduğu için yatırımın o kısmını sen bulmak zorundasın.
    Ayrıca maliyet o zamana göre yapılmış.Günümüz maaliyetine göre 20 milyar değil en az 25 milyar dolara mal olur.
    http://www.enerjiatlasi.com/haber/akkuyu-nukleer-santrali-nin-maliyeti-57-milyar-tl-artti



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surpentor -- 13 Aralık 2017; 12:54:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Surpentor

    Dabaa NS için gerekli olan 30 milyar doların 25 milyar dolarını yüzde 3 faizle Rusya karşılayacak. Mısır geri ödemeyi 2029’da başlayıp 22 yılda tamamlayacak. 5 milyar dolar ise Mısır bankalarınca karşılanacak.1 kilowatt elektriğin maliyetinin 7-8 dolar/cent olması bekleniyor.

    Türkiye, 15 yıl boyunca şirketin ürettiği toplam 17 milyar 500 milyon kilovatsaat elektriği kilowatt başına 12,5 dolar/cent ücret ödeyerek almak zorunda.


    Maliyet çıkarmayı becerememişsin.Spot piyasa'nın üç katına elektrik alıyorsun.
    Ayrıca akkuyu'nun %49'u yerli olduğu için yatırımın o kısmını sen bulmak zorundasın.
    Ayrıca maliyet o zamana göre yapılmış.Günümüz maaliyetine göre 20 milyar değil en az 25 milyar dolara mal olur.
    http://www.enerjiatlasi.com/haber/akkuyu-nukleer-santrali-nin-maliyeti-57-milyar-tl-artti

    %49 u bize ait değil. Sadece uygun şartlar oluşursa biz alabiliriz. Şu anlık öyle bir durum yok.Devletin katkısı 0 yapımında Rusya devleti karşılıyor.
    15 yıllık bir alım garantisi var.başka yok.Piyasa fiyatı ne ise o an o fiyattan alınacak. RES yada GES ile aynı fiyatı olacak büyük ihtimail ile.
    Hatta şu an RES için verilen KW elektrik alım garantisi 7,3 cent.http://www.enerjiatlasi.com/epias/res-yekdem-geliri
    Yani 15 yılın sonunda Nükleer santralden alınacak elektrik kw ücreti öngörülen 4.5 cent.
    3 cent daha ucuz olacak Rüzgar Enerji Santrallerinden.
    %49 u da bize ait değil.Finansman tamamen Rusya ya ait.http://www.wikizero.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQWtrdXl1X07DvGtsZWVyX0fDvMOnX1NhbnRyYWxp
    http://www.akkunpp.com/sirket-hakkinda hissedarlar bellidir.
    Yapmayın lütfen . Antlaşma kötü filan değil.

    Mısır ı iyi kullanmış Rusya o ayrı konu.Yapımından kar , kredisinden kar edecek , ve şu şartlarda 15 yıl sonra bizden 2 kata yakın fazla para ödeyecek kw saatine.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevarline -- 13 Aralık 2017; 13:17:11 >
  • Madde 10.5 e git. Orada fiyatin 12.35 cent/kWh +kdv oldugunu gorebilirsin.



    http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/10/20101006.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/10/20101006.htm

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Madde 10.5 e git. Orada fiyatin 12.35 cent/kWh +kdv oldugunu gorebilirsin.



    http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/10/20101006.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/10/20101006.htm

    Ben aksini iddaa etmedim ki. Hatta hesaplarımı da o fiyat üzerinden yaptım.
    15 yılın sonunda piyasaya fiyatlarından alınacağını yazıyor . Yani devlet alım garantisi ve fiyatı o tarihten itibaren piyasa fiyatı olacak. 15 yıl sonunda öngörülen 4.5 yada 5 cent olacağı.
  • http://www.cengizgroup.com.tr/tr-tr/Kurumsal/Haberler-ve-Duyurular/Sayfalar/Akkuyu-nukleer-ortaklik.aspx
    Yandaş şirket ortak oldu.

    Türkiye, 15 yıl boyunca şirketin ürettiği toplam 17 milyar 500 milyon kilovatsaat elektriği kilowatt başına 12,5 dolar/cent ücret ödeyerek almak zorunda.


    Şu cümleyi algılayamıyor musun?

    Mısır hem alım garantisi vermiyor ve senden daha ucuza alıyor.
    Bence biz enayi oluyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surpentor -- 13 Aralık 2017; 15:23:27 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Surpentor

    http://www.cengizgroup.com.tr/tr-tr/Kurumsal/Haberler-ve-Duyurular/Sayfalar/Akkuyu-nukleer-ortaklik.aspx
    Yandaş şirket ortak oldu.

    Türkiye, 15 yıl boyunca şirketin ürettiği toplam 17 milyar 500 milyon kilovatsaat elektriği kilowatt başına 12,5 dolar/cent ücret ödeyerek almak zorunda.


    Şu cümleyi algılayamıyor musun?

    Mısır hem alım garantisi vermiyor ve senden daha ucuza alıyor.
    Bence biz enayi oluyoruz.

    Tabi ki algılıyorum ama Türkiye devletinin Santral kurulum maliyeti 0 dolar. ama yatırım 20 milyar dolar üzerinde.Santralin işletme ömrü 60 yıl. 15 yıl 12.5 centten alınacak. geri kalan 45 yıl için öngörülen rakam 4.5 - 5 cent .Nesini anlamadınız.
    Alla allah . Mısır bu sürede 7 Centten alacak . Bir de 25 Milyar dolarlık kredi ile yapacaklar.22 yıl boyunca faiz ödeyecekler.
    Mısır nasıl bizden daha karlı antlaşma yapıyor anlaşılmaz bir durum.
    Verdiğiniz linkteki yazıyı tam okursanız ön protokol . Yani hala şu an %100 Rus sermayesi ile çalışıyor.
    Adamlara para vermeden kendi paraları ile kuracaklar biz sadece 15 yıl 12.5 centten alacağız sonraki 45 yıl 4-5 cent aralığında.Mısır a kurulumu faizle beraber 45 milyar doları geçecek. Birde 7 cenntten maliyeti olacak ürettikleri elektriğin. Neyin ısrarı anlamıyorum ki.
    O alım garantisi olmasa ki 45 milyar dolara ancak yaptırabilirdik.
    http://www.wikizero.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvVMO8cmtpeWUnZGVfbsO8a2xlZXJfZW5lcmpp
    Ürettiğimiz elekrtiğin %35 kadarını doğalgaz ile yapıyoruz. Nükleer santraller sayesinde doğalgaz ithalatı da bir nebze azalacaktır.
  • O zaman baska sekilde soralim. Sonucta kac yil gecerse gecsin akkuyu turkiyenin olmayacak, akkuyu bolgesi ruslara us olacak.



    Peki bunun yerine rusyadan dogrudan elektrik ithal etseydik ne olurdu? Kac para oderdik? Sonucta ha rusyadan elektrik almissin, ha rusyaya turkiyede santral kurdurup oradan gelen elektrigi pahaliya almissin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.