Birkaç saat önce Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı olarak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak, ilk defa hangardan çıktı ve piste adımını attı. Bu anlara ilişkin görselleri sizlerle paylaşmıştı ve şimdi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yüksek kaliteli görselleri yayınladı.
Yüksek kaliteli görseller paylaşıldı
Milli Muharip Uçak’ın ilk olarak 18 Mart tarihinde tören eşliğinde hangardan çıkması planlanmıştı ancak buna rağmen MMU, hangardan çıkartılarak kendi motorlarıyla taksi testini gerçekleştirdi. Bu anlara ilişkin fotoğraflar Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından "Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak'ımızı 18 Mart'ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında! Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız." notuyla paylaşıldı.
Yarın daha fazlası gelecek
AA’nın haberine göre MMU, yarın motor çalıştırarak hangardan çıkacak. Muhtemelen fotoğrafların yanında video içerikleri de paylaşılacaktır. TUSAŞ tarafından geliştirilen beşinci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak, Türkiye’nin hava gücünün bel kemiği olan F-16 uçaklarının yerini alacak. 2030’lu yıllarda F-16 savaş uçaklarının kademeli olarak envanterden çıkartılması ve ömürlerini doldurması bekleniyor.
Milli Muharip Uçak’ın öne çıkan özellikleri arasında düşük radar görünürlüğü, dahili silah yuvası (ki bu da düşük görünürlüğü destekliyor), yüksek manevra kabiliyeti, otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü yer alıyor. Milli Muharip Uçak’ın ilk uçuşu ise 2023 sonunda olacak.
Ancak belirtmek gerekiyor ki tüm bu testler esasında bir prototip üzerinde yapılıyor ve nihai modele kadar değişecek, eklenecek çok şey olabilir. Mevcut prototip modelde General Electric tarafından üretilen çift F-110 motoru kullanılıyor. Bu motor F-16 Fighting Falcon, F-14 ve F-2’lerde de kullanılıyor. Bunların yanı sıra TUSAŞ, 2026 sonuna kadar 3 adet Blok 0 prototipi üretmeyi hedefliyor. 2028 yılında ise MMU’nun yerli motor ile seri üretime geçmesi planlanıyor.
Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez. (Enfal 60)
Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez. (Enfal 60)
Oraya aesa radar geldiği için geniş oluyor diye biliyorum yeni uçaklarda, f35 de de öyle. Bizimkiler radarı amerikalılar kadar küçültememişse biraz büyük kalmış olabilir :D
Birileri böyle bir projenin olmadığını iddia ediyordu. Hatta dalga geçiyorlardı, otomobil projesi için yalan diyorlardı, bizim bu yalanlara karnımız togg diyorlardı. Diğer tüm projeler gibi inşallah bu da başarıya ulaşacak. Tüm bu projelere iftira aratanlar yüzsüzce hala konuşabiliyor olmaları yüzsüzlüklerinin bir limitinin olmadığını gösteriyor. Allah onlara fırsat vermesin. İnşallah kendi mühendislerimizle neler başarabileceğimizi herkes görür.
İçtiğin her neyse masaya bırak. Anlayamadığını, kabul edemediğini, zekanın bizim bu tür projeler yapabileceğimize yetmeyeceğini zannettiğini biliyorum. Ne içiyorsan masaya bırak, at gözlüklerini çıkar, sırtındaki semeri yere at, anlamanın ilk adımı insan olmaktır, insan ol, anlarsın.
MMU için AESA radar henüz hazır olmadığı için seri üretime kadar tasarımda güncellemeler gelecektir. Tıpkı prototip YF-22 ile seri üretim F-22 Raptor arasındaki fark gibi.
Sen yeme, biraz ötede oyna. Cumhuriyet kurulduğundan beri bi piyade tüfeği üretilmemiş son 15 yıldır yapılan yatırımları görmüyorsan diyecek bişey yok . Varsın patates 30 lira olsun ama kendi silahımız olsun.