Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
215
Cevap
3
Favori
6.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Linçci yansıtmanızı ve hasır adamcı CGI ithamınızı aynen iade ediyorum. Projeler elbette siyasi gündemlerle hızlandırılabilir. Ama hızlandırılmış projelerin neye gebe olabileceği az çok bellidir. Şu konuları biraz inceleyen insanlar kimlerin linç yaptığını görebilir. Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Terimlerin arkasına saklanma ve cahil ilan ederek dekredibilite etme çabanız bariz biçimde görülebiliyor, ki mantık kılavuzu bilmeyen birisi hiçbir konuda eğitimden söz edemez. Çünkü mantık işin A, B, C'sidir. Tanımadığınız insanlara utanmadan etmeden sıkılmadan rezil veya fantazik deyin. Ondan sonra saygı veya eğitimden söz edin. Önce haddinizi bilin, saygı ne demek öğrenin, ondan sonra eğitim ne demek konuşuruz. @tuna222

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Hay ağzına, eline, klavyene sağlık.

    Birilerinin gelip bu gereksiz kişileri artık susturması gerek.

    Kendileri bi fayda sağlamadığı gibi yapanın da hevesini kırmaktan başka işe yaramıyorlar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Hızlandırılmış projelerin neye gebe olabileceği az çok belliyse lütfen paylaşmanızı rica ederim. Bir projenin nasıl, ne şekilde hızlandırılabileceğinin yöntemleri var, bu yüzden proje yönetimi eğitimi almanızı tavsiye ettim. Eğitimi aldığınızda göreceksiniz ki yine varsayımlarla, zorlama çıkarımlarla iddia da bulunuyorsunuz.


    Terimlerin arkasına saklanmıyorum, sizin kendinize şiar edindiğiniz gibi, akıl ve mantıkla, bilimsel bir şekilde hatalı olduğunuzu anlatmaya çalışıyorum. Bilimsel tartışma da tabii ki terimlerle yapılır.. Terimleri bilmiyor olmanız bu tartışma için kalifiye olmadığınızı gösterir. Ve hala bu konuda fikir beyan ediyorsanız bilmediğiniz bir konu hakkında kahvehane ağzıyla yorum yaptığınızı... Bilmediği konular hakkında haddini bilmeden bu kadar kesin ve net konuşan insan da kusura bakmayın saygıyı hak etmiyor.



    Bu arada KF-21'in Roll out törenini incelediniz sanırım. O konuda anlaştığımızı düşünüyorum. KF-21 basına gösterildikten 1 yıl 3 ay sonra uçtu, sizin iddia ettiğiniz gibi 1 ay sonra değil. Bu söylemde de hatalısınız.


    MMU ise Roll-out ve ilk taksisini aynı anda yaptığı için kafanız karışmış olabilir, bu yüzden herhangi bir konu hakkında iddiada bulunmak için biraz daha fazla bilgi edinmenizi tavsiye ederim.


    Roll out


    09.04.2021



    Kim Byung-wookthe korea herald
    KAI rolls out KF-21 Boramae, first Korean-made fighter jet
    http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20210409000706


    İlk Uçuş 19.07.2022



    cnn
    South Korea joins supersonic fighter club as KF-21 jet takes to skies | CNN
    https://edition.cnn.com/2022/07/19/asia/south-korea-kf-21-fighter-jet-first-flight-intl-hnk-ml/index.html




  • quote:

    KF-21 basına gösterildikten 1 yıl 3 ay sonra uçtu, sizin iddia ettiğiniz gibi 1 ay sonra değil. Bu söylemde de hatalısınız.


    Yer veya taksi yaptıktan sonra 15 gün içinde uçtu. Bizimki gibi tamamlanmamış halde taksi-yer testi yaptırılmadı; kendiniz itiraf ediyorsunuz. Yine terimlerin arkasına saklanma ve cahil gösterme çabası. Üstüne "kamuoyuna taksi ve pist testi" lafından laf çımbızlama - aradan kamuoyu lafını alıp roll-out'la özdeşleştirme - yapıyorsunuz. Attığınız kaynakta yer testlerinin Temmuz 2022'de ilk uçuşunu gerçekleştirmeden kısa süre önce başlayacağı söyleniyor hem. Şu tartışılmaz biçimde açık: Bitirilmiş bir ürüne yer-taksi testi yaptırıyorlar. Biz bitmemiş bir ürüne yaptırıyoruz. "Kamuoyuna açık" diyorum çünkü iki uçağın da öncesinde gizlice taksi testi yapılmış da olabilir. Tek sebebi bu. Askeri savunma sanayii kompleksinden %100 şeffaflık beklemek işin doğası gereği yanlış olabilir. Bir de propaganda argümanımı kurmak için elbette kamuoyundan söz ediyorum.

    quote:

    Hızlandırılmış projelerin neye gebe olabileceği az çok belliyse lütfen paylaşmanızı rica ederim.


    En basitinden Türkiye'nin çıkarıldığı ve artan maliyetten memnun olmayan ABD hükümetinin baskısıyla hızlandırılmış F-35 projesi örneği var:
    https://strasam.org/savunma/havacilik-ve-uzay-sanayii/amerikan-kullanicilari-f-35-ucagindan-memnun-mu-1476https://theweek.com/us-military/1020858/the-f-35-fighter-jets-troubled-history?amphttps://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/https://jacobin.com/2023/01/f-35-military-industrial-complex-us-air-force-lockheed-martin

    1) Seri üretemeyeceğin veya maliyetini karşılamayacağın kadar gelişmiş bir ürün elinde kalabilir. ABD gibi askeriye konusunda geleneksel anlamda tamamen elitist yani savunma sanayiide hiyerarşik olarak en tepede durayım diyen bir finans devi bile F-35 ve F-22'ler konusunda şikayetçi. 1.sınıf 5.nesiller aşırı maliyetliler. İlaveten iki uçakta da yapısal ve benzeri hatalar oluştu. F-35'te halen çıkıyor ve bazıları düzeltilemedi. MMU şu an için gerçek bir 5.nesil dahi değil. İddiaları da 1.sınıf 5.nesil olacağı. Türkiye daha makul biçimde 4.5 nesil olarak dizayn edilmiş KF-21 projesinin aksine bunun altından kalkabilecek mi? Mesele hem mühendislik ama sadece mühendislik de değil. Anlatamadığımız bu. Birim başına aşırı pahalı ve işletmesi maliyetli ve iş görme performansı verimsiz problematik bir ürün kimseyi tatmin etmez. Belki state of art teknolojilere, dizaynlara hayran mühendisler hariç.

    2) Zaten potansiyel sorunlara gebeyken hızlandırma talebi daha erken bir geliştirme aşamasında problemlerin teşhis ve çözümlerini engeller. Takvimi sıkıştırdığınız için, başka bir sebepten değil. Geliştirdiğiniz bir projenin üzerine neden uzun uzun yatarsınız? Neden uzun uzun ağırdan ala ala irdelersiniz? Proje yönetim mantığıyla her şeyi hızlandırırsınız. Ancak öngörülememiş sorunlar, filo, operasyona hazır olma, mevcudiyet, arıza sıklığı ve giderme süresi, lojistik problemleri ve benzeri bam bam yüzünüze çarpabilir. Tıpkı F-35'te olduğu gibi.

    Şurada yazdıklarımı okuyan birisi acele işe veya işin zaman boyutuna takılmaya ne kadar karşı çıktığımı idrak edebilir. Kore uçağı bir sene yerde veya hangarda öylece yattı diyerek beni dekredibilite etmeye çalışmaz.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • para en büyük milli meseledir. paran kalmazsa hem borç hem emir alırsın.

  • Ismail Demirtwitter
    “İnsansız deniz araçlarımıza yeni kabiliyetler kazandırmayı sürdürüyoruz. MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti. Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız! @aselsan @sefineofficial @SageTubitak”
    https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1640647746649456640
  • SavunmaSanayiST.comtwitter
    “🔴BAYRAKTAR #KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağının, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği testten görüntüler:”
    https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1640698225404280833
  • SavunmaSanayiST.comtwitter
    “TCG KINALIADA'ya ATMACA Gemisavar Füzesi Transferi! - ABD üretimi HARPOON Füzelerinin yerini alacak ATMACA Gemisavar Füzesi, resmen kullanıma alındı Detaylar: https://t.co/KhmFUu5HLf”
    https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1641027697806548992
  • SavunmaSanayiST.comtwitter
    “Özgün olarak geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, Türk Bahriyesi'nin hizmetinde! — Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, resmen Türk Donanması'nda hizmete girdi — ATMACA ile ABD üretimi Harpoon Füzesi'ne olan bağımlılık sona erecek Detaylar, haberimizde:”
    https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1641106215903154179
  • Milli Muharip Uçağı (MMU) yakından görüntüleri


    SAVUNMA SANAYİ EN YENİ HABERLERyoutube
    Milli Muharip Uçak TRT Haber'de 4.04.2023 TÜRKİYE İsmail Demir meydan okudu: Milli Muharip Uçak F-35'ten daha iyi! Motor çalıştıran ve yer testleri devam eden Milli Muharip Uçak hakkında Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den çarpıcı mesaj: MMU bazı konularda F-35'ten daha iyi olacak. 17-18 Mart 2023 tarihlerinde motor çalıştırarak hangardan çıkan ve pist testlerine başlayan Milli Muharip Uçağa ilişkin gelişmeler milyonlarca vatandaş tarafından heyecanla takip ediliyor. Türk havacılığının çılgın projesi olarak görülen MMU'ya dair Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den çarpıcı bir açıklama geldi. TRT Haber yayınında önemli bilgiler veren Prof. Demir, Milli Muharip Uçağın bazı özellikleri itibariyle Amerikan F-35 savaş uçaklarından daha iyi olacağını söyledi. "Milli Muharip Uçağımız malum, çok söylenen bilinen beşinci nesil bir savaş uçağı. Beşinci nesil savaş uçağı yapan dünyada sadece dört ülke var. Biz de beşinci oluyoruz" diyen Demir, "Milli Muharip Uçak bazı konularda F-35'ten daha iyi olacak" ifadesini kullandı BU DAHA MERDİVENİN İLK BASAMAĞI 5. nesil uçağı yapabilen dört ülke var biz de beşinci oluyoruz derken, üç ülke mesela yıllardır yüzlerce uçak yapmış ülkeler. Diğeri Kore bu işe soyunmuştu, belirli bir aşamaya geldiler fakat bizim tarihçemize baktığınızda böyle bir iddialı projeye girmek büyük bir iş. Tabi kamuoyu beklentileri de bizim uçağımız ile ilgili gelişmeler oldukça arttı. Sadece Milli Muharip Uçak projesi yürütülmüyor paralelde bir kaç projemiz daha var. Fakat böyle iddialı bir projeye kolları sıvayıp, belirli sürede mesafe alıp prototipimizi hangardan çıkarma aşamasına getirmek de büyük başarı. Onun için burada TUSAŞ ailesi için ve alt yüklenicilerle beraber emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Daha bu merdivenin ilk basamağı. Uçağımızın geçeceği daha çok adımlar var. Onlar da inşallah ete kemiğe büründükçe adımlarını atacağız. TESTLER BİTTİĞİNDE ELBETTE UÇACAK Bu aşama çok önemli çünkü uçağınız artık ete kemiğe bürünüyor, ayakları üzerinde tüm sistemleri içine takılı durumda. Sistem kontrollerinin yapılacağı hale gelmiş. Çünkü uçağın gövdesini, motorunu görüyorsunuz fakat içinde çok sayıda sistem var. Tüm bunların içine konduğunun, entegre edildiğinin fiziken imal edilip birleştirilip uçağın ortaya çıkmasından bahsediyoruz. Genelde de dünyada uçak üretimindeki aşamalara baktığınızda her uçak için kayda geçecek önemli bir adımdır. Takvimin çok kısa olmadığı hemen uçuşa geçilmediği görülebilir. Bir dizi sistem içine konuldu, bunların kendi içinde testleri yapılacak, entegrasyon testleri olacak, çeşitli aşamalarda ve şartlarda çeşitli modlarda çalıştırılacak. Pistte koşacak, belili parametler okunacak, statik testler yapılacak, bizim demir kuş dediğimiz bunun bir eş değeri olan kokpitini ve uçağı simüle eden bir kara sisteminde değerler koşturulacak. Bu çalışmalar sırasında elde edilen verilerin tasarımdaki verilerle ne kadar uyuştuğu gözlenecek derken artık emniyetle uçabilir raporunu verdikleri zaman mühendislerimiz uçuşa hazır hale gelecek. Uçağın uçuşuna ilişkin tarih vermekten itina ediyoruz. Çünkü mühendislerimiz bunu tasarladılar fakat ayrı bir göz uçuşa elverişlilik safhasını teker teker denetleyecek ve uçuşa elverişlik ile ilgili kuralları belirleyip onlar bunu gözetleyecek. Hedefimiz en kısa zamanda uçması fakat 3-5 ay diye bir tarih vermiyoruz bir seneyi rahat bulacak bir süreçten bahsediyoruz KAYNAK:TRT HABER #haber #sondakika #shorts
    https://www.youtube.com/watch?v=wSpvkxB_mlA&ab_channel=SAVUNMASANAY%C4%B0ENYEN%C4%B0HABERLER


    ınstagram
    TRT Haber on Instagram: "TRT Haber, Milli Muharip Uçak’ın hangarında 🇹🇷🇹🇷"
    https://www.instagram.com/tv/CqnNvGHIJlh/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D




  • Roketsantwitter
    “Tankların korkulu rüyası, Türkiye’nin ilk Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi #UMTAS 👊🏼 🚀 #Roketsan”
    https://twitter.com/roketsan/status/1643888343317446658
  • SavunmaSanayiST.comtwitter
    “TCG ANADOLU (L400) Amfibi Hücum Gemisi’nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girişi münasebetiyle 10 Nisan Pazartesi günü, resmi tören düzenlenecek.”
    https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1643920696425209858
  • Turan Oguztwitter
    “🇹🇷🇵🇭 T129 "ATAK" Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri Leyte Sahili, Filipinler, Mart 2023”
    https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1644018230053183496
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.