Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
215
Cevap
3
Favori
6.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    Altay tankındaki bariz fizibilite sorununu görebiliyorsunuz ama. Alman devleti ana savaş tankı motoru konusunda müsaade vermeyince iş dönmüyor. Çünkü Almanlar ve 60+ ton ağırlıktaki MBT için motor üretebilen diğerleri bu konuda bariz biçimde öndeler. Tabii fark AR-GE ile zamanla kapatılır. Ama bazı gerçekler de gün gibi açık.


    Teknik detaylara o kadar hakim değilim. Kendime havacılık veya savunma sanayii nerd'ü diyemem. Ama araştırdığımda MMU'nun ilk prototip düzey motorunun - lisansını satın aldığımız, montaj ve testini yapabildiğimiz F-16 motoru F110 - olduğunu, MMU için gereken F110 motorların ABD'den ithal edildiğini, ardından itki gücü ve ısı izi bazında 5.nesil F-22 Raptor'un motoruna eşdeğer, en azından yakınsayacak performansta olacak yerli tasarım ve imalat bir 5.nesil motorla değiştirileceğini okudum. Dolayısıyla uçak şu anki haliyle mesela 4.nesil veya 4.5 nesil. 5.nesil değil. Tabii bu sorun değil. Seri üretim ürünü aşamasına geldiğinde 5.nesile, en azından 5.nesile meydan okuyabilecek kapasitede 4.5 nesile terfi edecek bir son forma ulaşır. 5.nesil gövdeli ve aviyonikli bir F-15 ya da F-16 olmaktan çıkar. Ama evdeki hesap çarşıya uymayıp öyle de kalabilir. Yerli motor 5.nesil düzeyinde olamayabilir vs. Tabii hiç yoktan kesinlikle iyidir. 30 yıl sonra MMU-2 adında bir ürün rekabetçi boyutta eksiksiz veya eşsiz bir tasarım olur. Bu emekleyen bir bebeğin büyümesi ve Olimpik atlet olması gibi bir süreç.


    F-110 motoru bu, eski nesil uçaklarda kullanılıyor ama MMU için teslim alınanları görüldüğü kadarıyla bu motorun en gelişmişi olmasa da gelişmiş veya ileri varyantlarından (F-110-GE-129), şunu da tekrardan itiraf edelim, MMU prototiplerinde bulunacak olanlar ABD'den ithaller + Amerikalılardan alınan lisanla (muhtemelen parçalarının bir kısmını üretip, bir kısmını da dışardan alıp) montajını yaptığımız bir ürün:


    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı
    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıen.wikipedia.org
    General Electric F110 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric_F110
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı
    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıGöksel Yıldırımtwitter
    “Hürjet ve Atak-2 uçmaya hazırlanıyor: • Hürjet, taksi yaparak ilk uçuşuna hazırlanıyor • Atak-2 helikopterine transmisyon bağlandı, motorun bağlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor • Anka-3, taksi yapıyor https://t.co/XLTOKaT4Fp”
    https://twitter.com/gooksel/status/1638184944215138306


    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı




  • Savunma / otomotiv alanında proje görmemiş, içinde bulunmamış kişilerin MMU projesi için "eleştirel düşünce" yapması çok komik.


    Nerd değilim, çok bilmiyorum, ama "eleştirel düşünce"m var :)


    Zaman her şeyin cevabını veriyor, boşuna uzun uzun mesajlar yazmaya gerek yok..

  • Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı
    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıANADOLU AJANSItwitter
    “🚀 Savunma sanayisi ve enerjide kullanılacak 🔥 Kızılelma, Anka-3 ve hızlı milli hücum botlarda çok yönlü olarak yer alacak Milli Muharip Uçak için yerli motor üretiminin önünü açacak TEI-TF6000 bu yıl çalıştırılacak https://t.co/tII8RbIIP2”
    https://twitter.com/anadoluajansi/status/1638198804905185287
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bakın fizibilite sorunu yok. Başka alternatif motor zaten yok en yakın alternatif ABD cummins ingiliz perkins ve fiatta var onlarda 1200hp civarı. Zamanında tank motoru geliştirme ihaleside yapıldı. Tümosan ihaleyi aldı ihalede yabancı teknik destek şartı da vardı. Firma, Avusturyalı AVDS ile anlaştı ama yine Avusturya hükümeti aynı Almanların yaptığı gibi AVDS firmasına izin vermedi. Ayrıca tank ihalesini alan BMC şu an Tosyalı holding iştirakidir.


    Bir arkadaş foto için shop demiş. Uçak 100metre taksi yapmış daha ne olacak. İnanması için evinin üstüne sorti mi yapsın. Motor konusunda bende endişeliyim. Abuk subuk şartlar öne süreceklerdir. Olmazsa Satürn AL41 motor alınır onla uçurulur ama bu en radikal çözüm olur.Şu anki ABD moronlar tarafından idare edildiği için 10bin çapulcu yüzünden 90milyonluk ülkeyi harcıyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comanchee -- 22 Mart 2023; 12:30:35 >
  • Evet, az önce uçağın taksi yaptığı videoyu da gösterdiler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • https://www.youtube.com/watch?v=lh-XDcpGd_I&feature=youtu.be

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Youtube'da denk geldim. Yayınlamışlar.


    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıDefence Turkyoutube
    Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak, program takvimine uygun olarak 18 Mart tarihinden önce hangardan çıkmıştı. Gelişmeyi resmi Twitter hesabından Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı TV Programında o anların videosu paylaşıldı.
    https://www.youtube.com/watch?v=lh-XDcpGd_I&feature=youtu.be

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sahurda güzel bir sürpriz oldu bana gece erken yatmıştım :) emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun. Rabbim sıkıntısız uçmasını da nasip etsin. Kendi yerli motorumuz ile seri üretim yapmayıda nasip etsin inşeALLAH. Bu ülkemizin tam bağımsızlığı için yapılması elzem olan bir proje MMU bunun en üst limiti şuan için


    Hayırlı Sahurlar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞAKACI -- 23 Mart 2023; 5:2:52 >
  • Yani.. fantazi zorlama senaryolarla iddialarda bulunmak bu kadar kolay olmamalı.. video için Tusaş a teşekküler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna222 -- 23 Mart 2023; 9:5:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı
    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıDefence Turktwitter
    “🛡️🇹🇷"Yeni" Altay Tankı 23 Nisan'da TSK'ya Teslim Edilecek! 🔸Atış kontrol sistemi yenilendi ve zırh geliştirildi. 🔸Kore güç grubundaki soğutma paketi BMC Power tarafından yapılıyor. 🔸Yıllık 100 tank üretim kapasitesi. 🖇️@bmcsavunma 🔗https://t.co/Z0Agtt6WSm”
    https://twitter.com/Defence_Turk/status/1638797840045719555


    Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktıDefensehereyoutube
    22 Mart Çarşamba günü Sakarya’da düzenlenen BMC Savunma Basın ve Medya Buluşması kapsamında BMC CEO’su Murat Yalçıntaş, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval sektör basınıyla bir araya gelerek başta ALTAY tankı olmak üzere devam eden önemli projeler hakkında bilgi verdi.
    https://www.youtube.com/watch?v=kdk0wyONQrw&ab_channel=Defensehere
  • Hasır adamcı sataşmacı linçcilerin ithal 4.nesil F-16 motorlu 5.nesil gövdeleri ve halen motor sıkıntılı ve ithal güç gruplu fizibilite sorunlu tankları abartarak yüceltme ve propagandalara prim verme sevdası da bu kadar kolay olmamalı. MMU'nun taksi testi aşamasında Güney Kore KF-21 uçağının taksi testi aşamasına nazaran daha geri bir düzeyde olduğu bariz ama mesele değil. Zamanla çözülür. Husumetli ve hadsiz cahilin cüret ve içi boş özgüveni ama anlaşılamaz ve çözülemez.

    Kaynaklar:https://www.savunmasanayist.com/mmuya-f-16-motoru/
    https://www.defenceturk.net/mmunun-ilk-f110-motorlari-teslim-edildi
    https://www.bloomberght.com/altay-tanki-teste-hazir-2327762-amp
    https://www.defenceturk.net/batu-guc-grubu-2024te-altay-tankina-entegre-edilecek

    Tüm dünya şaşkınlık içerisinde gibi yorumlar okuyorum. Abi gerçekten işinize gidin. Öyle bir şey yok. Kimlerin fantazik olduğu belli. Yerli çabayı küçümseyecek değilim ama abartıya ve propagandaya da prim vermem. İnsanların yersiz biçimde sözde vatan hainleri olarak linçciler tarafından linç edilişine de.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Demek istediğim bu zaten. KF-21 taksisi ile MMU taksisini kıyaslamak elma ile armut gibi. Biri CDR ı tamamlanmış ürün diğeri PDR i henüz bitmiş.

    Bunların farkında olmadan fikir beyan etmek mahalle kahvesindeki muhabbetlerden ve hayali fantazilerden hallice.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şunu bileydiniz. Güney Korelilerin aksine biz neden daha erken bir aşamada - CDR değil de PDR'da - uçağı ilk resmi taksi testinde sergiliyoruz? Üstüne ortada aslında video olduğu halde neden bir siyasi için video bekletiliyor? Bu noktalardan şu soru akla geliyor: Acaba MMU'nun resmi takvimi bir siyasi propaganda gündeminin de mi parçası? Şüphesiz öyle. İçimizi boşaltsanız da, katran atsanız da bazı şeyleri tabii ki irdeleyip sorgulayacağız. Kahvehanedaki dayılar gibi afiyetle önümüze konan şeyi yemeyeceğiz. Tuzu var mı, baharatı var mı, aşçının iddiası ne ve şu an için sunduğu ne vs bunlara bakacağız.

    Kaynaklar:
    https://www.key.aero/article/kais-kf-21-fighter-prototype-begins-taxi-tests
    https://www.aviacionline.com/2023/03/turkish-fifth-generation-mmu-fighter-started-taxiing-tests/
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • CDR - PDR terimlerini duyduktan 5 dakika sonra yine sağlam temellere dayanan bir "eleştirel düşünceniz" oluşmuş tebrik ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklı ve üstün çıkmak için terimlerin arkasına saklanmıyorum. Kaldı ki, terimleri yerinde ve doğru kullanmaya gayret ediyorum. İçeriklerinden haberdarım. Rakibimi dekredibile etmektense argümanlarına cevap vermeye ve gözden kaçan yerlere parmak basmaya çabalarım. Densizlerle de anladıkları dilden konuşurum. Sizin elma ile armut kadar ayrı dediğiniz şeylerin ikisi de aslında meyve. Ancak birisi olgunlaşmış ve daldan düşmüş halde sunuluyorken (KF-21) diğeri ham halde daldan koparılıp bize yedirilmeye çalışılıyor (MMU). Eğer kamuoyu tanıtımlı ilk taksi testleri sırasında projelerin seviyeleri bazında konuşacak olursak. Peki MMU'nun erken taksi gösterimindeki amaç? Seçim tarihi yaklaşırken ne olursa olsun etkin propaganda malzamelesi elde etmek. Buyrun, afiyet olsun...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konu özelinde, haklı ve üstünüm, çünkü proje tecrübem var, neyin nasıl olduğunu biliyorum, anlayabiliyorum ve bildiklerimi paylaşmak istiyorum.


    Terimlerin arkasına saklanmak değil bu.. Proje yönetiminin aşamaları bunlar.. KF-21 ile kıyaslayan sizsiniz.. Ben de neden kıyaslamamanız gerektiğini açıkladım, terimlerin arkasına saklanıyorsun oldu.. Ne diyem, Mahmut mu diyem?..


    "Eleştirel düşünce" de bulunmak istiyorsanız, konu hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim.. yoksa şimdiki durumunuza düşersiniz, evet uydurdum dememek için zor duruma giriyorsunuz..


    Siz daha ilk günden, "terimlerin arkasına saklanmadan" konuşarak, bu fotoğraflar KF-21'den alınma, motordan alev çıkmıyor, uçak yürümüyor, cgi gibi komik söylemlerden sonra bu noktaya geldiniz hatırlatırım...


    İçeriklerden haberdar değilsiniz. Gözden kaçan yerlere parmak basarım diyorsunuz, parmak bastığınızı zannettiğiniz noktalar zorlama hayal ürünü düşünceler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna222 -- 23 Mart 2023; 22:22:39 >




  • CGI filmde biraz baştan savma işlemler olmuş...

  • Uzman yorumcular MMU'da bayağı agresif ve hızlı bir ilerleme kaydedildiğini aktarıyor. Böylesi çabalar problemlere gebe olabilir. İlaveten seçim öncesi ya da önemli bir tarihi gün esnasında propagandasını yapmak haricinde uçağın ilerleme takvimini böyle sıkıştırmanın başka bir mantıklı açıklaması bulunmuyor. Bu Sovyetler Birliği gibi propagandacı, abartmacı, ekonomisi ağır biçimde sorunlu olup savunma sanayii geliştirme ve gösterim işine ağırlık veren tüm ülkelerin yapacağı türden işler. Bunun üzerine koca bir literatür var. Yani askeriyenin bilhassa başarısız rejimlerde propaganda aracı yapılma literatürü. Tabii mantık kılavuzundan bir haber linçcilerin mantıklı olana kulak tıkaması ve (henüz) Amerikan F-16 motorlu gövdelere olduğundan daha büyük anlamlar biçmesi ama bir yandan mühendis gibi geçinmeleri beklenebilir. Ama mantık kılavuzu üniversite birinci sınıfta öğreneceğiniz bir şeydir. Haberleri yoksa bırakın forum köşelerindeki alelade kimseleri, gerçek mühendislerin argümanlarını dahi beş paralık yapar.

    KF-21 ile MMU'nun ilk resmi taksi ve pist testlerini kıyaslamam anlaşılan halen bazılarınca sindirilememiş. Ne derseniz deyin ilk taksi ve pist testi aşamaları birbirleriyle kıyaslanabilirdir. KF-21 ilk taksi testinden (4 Temmuz 2022) nispeten kısa süre sonra - 1 ay bile geçmeden, 19 Temmuz 2022'de - uçmuştur. Buna mukabil ilk taksi testini 16 Şubat 2023'te tamamlamış bulunan MMU muhtemelen öne çekildiği şekilde bu senenin sonunda bile uçamayacak (Normalde MMU'nun planlanan uçuş tarihi Ekim 2025'ti, bu tarihler boşuna verilmiyor). Dediğimiz gibi MMU'nun neden bu kadar erken bir aşamada taksi testine çıkarıldığı ve planlanan uçuşunun 2023 yılına tıkıştırıldığı belli: Seçim öncesi propaganda. MMU ilk taksi testinde KF-21'in aksine taksi yollarında turlamıyor bile. Piste çekiciyle çıkarılıyor. Göz var; izan var. Peki linçci propaganda primcilerinde bunlar bulunuyor mu? Eğer mantık da yoksa, CGI vs diyerek söylemediğiniz şeyleri size atfedip hayal gücü diyerek hasır adam mantık safsatası da yapıyorlarsa sanmıyorum. Görmek ile mantık kurmak arasında ilişki var zira.

    O kadar materyali boşuna paylaşmıyoruz. 15 gün sonra uçacak bir uçağı (KF-21) hangardan çıkarıp ilk resmi taksi testini yapmakla daha aylarca, yıllarca üstünde çalışılmaya muhtaç görünen bir uçağı (MMU) hangardan çıkarıp ilk resmi taksi testini yapmak arasında evet elma ve armut kadar büyük bir fark var. İkincisi ucuz bir propaganda hevesiyle, siyasal iktidarın talep ve baskısı ile üreticilerin siyasal iktidarla beraber propaganda alıcılarına yaranma tutkusuyla açıklanabilir. Güney Kore gibi gerçekten gelişmiş ülkelerin böyle davranmaya ihtiyacı bulunmuyor. Koreli ürün hazır olana kadar, son ana kadar bekliyor. Bu arada MMU erken uçurulursa da eminim bir yığın aslında önceden önlenebilir sorun çıkacaktır. Sebep? Birileri illa böbürlenebilsin ve siyasi menfaat güdebilsin diye. Ülkedeki ucuz propaganda talebi yüzünden. Araştırma ve geliştirmede o geniş zaman cetvelleri boşuna belirlenmiyor. Riskler ve hatalar minimize edilsin diye. Ama zaman gibi bağıl bir meseleye takılıp kalan ve her şeyin çabucak olmasında ısrar eden propagandacı zihniyete mesela bunu anlatamazsınız. Burada da böyle tiplerden bolca var. Sizi vatan haini, cahil, kötü niyetli, hayalperest bilmem ne sanan ve öyle damgalayan.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ama bunu anlattık.. o attığınız videolardaki KF-21 CDR, MMU ise PDR döneminde dedik.. hatta siz 5 dk da bu terimlerin uzmanı olup yine bir "eleştirel düşünce" çıkardınız.


    Bu kadar "mantık kılavuzuna sahip, kültürel, bilimsel, eleştirel" olduğunuzu iddaa ediyorsunuz, uzun uzun mesajlar ile kendinizi anlatmaya çalışıyorsunuz.. ama daha 1 hafta önce fotoğraflar ilk düştüğünde bu uçak yürümüyor, bu CGİ, KF-21'den fotoğrafı bunlar, motorundan alev atmıyor gibi komik söylemlerde bulunuyordunuz... İnsanları linççi diye nitelendiriyorsunuz, ama bu kurgusal ithamlar ile projeyi ve uçağı linçleyerek asıl linççi siz olabilir misiniz? Bunu bir düşününüz...


    Size tekrar nacizane tavsiyem, bilmediğiniz konularda çok iddaalı yorumlarda bulunmamanız yönünde.


    İçinizi rahatlatmak açısından KF-21 Rollout töreni ile MMU'nun Rollout+taksisini kıyaslayabilirsiniz.


    KF-21'in basına ilk gösterildiği tarih Nisan 2021. İlk uçuşu Temmuz 2022.


    MMU'nun kamuoyuna ilk gösterildiği tarih 18 Mart 2023. İlk uçuş için Tusaş bu yıl sonunu hedefliyor. KF-21 hızıyla ise Haziran-Temmuz 2024'e kadar sizin gazabınızdan muaflar.


    Projeler hızlandırılabilir, çeşitli yolları var. Bu konulara meraklı biri olduğunuzu görüyorum, bir proje yönetimi eğitimi almanızı tavsiye ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna222 -- 25 Mart 2023; 21:19:57 >




  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.