Türkiye’nin ilk yerli beşinci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkış töreni ve motor çalıştırma testinin 18 Mart 2023 tarihinde yapılması planlanıyordu. Deprem nedeniyle tören ertelendi ancak uçağın hangardan çıkışı ve motor çalıştırma testi yapıldı.
Savunmasanayist’in paylaştığı görsellere göre Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını kullanarak piste çıktı. Böylelikle ilk taksi testi başarıyla tamamlandı. Hangardan çıkış törenine hazır olduğunu kanıtlamış oldu.
Milli Muharip Uçak'ın hangardan çıkış töreninin yakın zamanda yapılması planlanıyor. İlk test uçuşunu ise 2023 sonunda yapacak. Uçağın prototip versiyonunda ABD üretimi General Electric F-110 motoru kullanılıyor. 2026 sonuna kadar 3 adet Blok 0 prototipi üretilecek. 2028 yılında seri üretime geçilecek ve yerli motordan güç alacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak, beşinci nesil savaş uçaklarında bulunan teknolojilere ve özelliklere sahip olacak. Hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Güvenli veri paylaşımına ve akıllı mühimmatların kullanımı için tamamen yerli altyapıya sahip olacak.
Milli Muharip Uçak Özellikleri
Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,
Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme,
Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek.
MMU Teknik Özellikleri
Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)
Uzunluk: 21 m (69 ft)
Yükseklik: 6 m (20 ft)
İtki: 2 x 29.000 lb
Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)
Servis Tavanı: 55.000 ft
Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5
MMU Sistem Özellikleri
Yüksek Durumsal Farkındalık
Optimize Edilmiş Pilot İş Yükü
Muharebe Hasar Tespiti
Yeni Nesil Görev Sistemleri
Diğer Unsurlarla Müşterek Çalışılabilirlik
Düşük Görünürlük ve Kızılötesi İz
Sensör ve Veri Füzyonu Destekli Atış Kontrol Sistemi ile Hassas Vuruş
Türk Milleti diyemeyip, Tek millet diyenler, Atatürkçüler'i bu projeler ile eleştirir olmuş. Övúndüğúnüz bu projelerin yapıldığı şirketlerin temelleri Atatürkçü zihniyetle yetişip, Türk Milleti diyebilen vatansever insanlar tarafından atıldı. Hem Atatürk'çüyüm. Hem Türk Milleti diyorum. Hem de Aselsan'da ilk yerli telsizin yapılmaya başlandığı 70'li yıllardan beri bu projeleri destekliyorum. Benim oy verdiğim hükümet destekliyor diye değil, ülkemi sevdiğim için destekliyorum. Yarın x de gelse destekleyeceğim, y de gelse destekleyeceğim. Sizin gibi oy devşirmek için değil, vatan sevgisi ile destekleyeceğim. T.c. ibaresini, andımızı kaldiranlar gelmiş burada bana vatanseverlik dersi veriyor. Ötede oynayin, önce Oslo'nun, hendeklerin hesabını verin. Milyonlarca Suriyeli ile yapılmak istenen milletten ümmete dönüşüm projesinin hesabını verin, Ankara'da göndere çektiğiniz Barzani pacavrasinin hesabını verin, Habur da kurulan mahkemenin, devlete ödettiginiz lahmacunun hesabını verin. Saydırmayın bana.... Son olarak ATATÜRK bizim herseyimiz. Zorunuza gitse de, gitmese de. Alayınız gelse de ATATÜRK.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vs-fb -- 17 Mart 2023; 19:58:33 >
bunu üreten bayraktar değil tusaş. yani damatla alakası yok. sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlı. böyle atıp tutmadan önce yerli sermaye ile ne üretilirse gurur duymak lazım.
Türkiye nin f35 projesinde yer almasından elde ettiği kazanımlar var belliki, sonuç olarak kopyalamakta çok iyiyiz ve bu projeye aktarılıyor sanırım bu know how. Motor ve diğer teknolojilerdeki bağımlılık nasıl çözümlenecek bilen var mı? Rolls royce ile görüşülüyor sanırım ancak ABD istemezse ingilizlerden motor alamayız. Ukrayna üretimi motorlarla olacak iş değil. Şu an için kabuktan ibaret bu proje bence
Şu haberler bir kez daha bu milletin/topluluğun tarihindaki emsal kişilikleri başarıları barındırdığını gösteriyor, her ne kadar içimizde gözleri felfecir ruhu fesatlıktan çatlayan ismi bizden amma ruhu gavurdan acımasız fırsat geçse bir avuç suda boğmak isteyen tohumlar olsa da, itibar cellatları ne zaman durup düşündüler ki hep bir bahane hep bir küçümseyici umutsuz tipler.
Onları nefretleriyle başbaşa bırakalım yaşasınlar gitsinler nasılsa mizanda hesap var, işte ne dedik haberler gelişmeler her geçen gün bize imkansızı imkanlar dahilinde vüduda getirmiş ecdadımızın devamı olduğumuzu gösteriyor, tarihin her döneminde hiçbir kavme nasip olmamış başarılara ulaşmışız, 800kişiyle 20bin kişilik orduyu yenmek, karadan gemi yürütmek, daha dün gibi karboğazı baskını, çanakkaleyi söylemeye gerekmi var yada 1071'i neyse işte...
TOGG'un devlet itelemesiyle yapılmasına rağmen sahiplerinin özel şirketler olmasına rağmen nefretleri bitmek bilmiyor, her aşamada her yatırıma işe o andan akıllarından geçtiği şeylerle çemkirenler. siz çemkirin çukurda başarısızlarınızla ve nefretinizle yaşayın bu memleketin evlatları bitmez allahın izniyle.
Not: şu toz duman kalksın 1.215.000TL'lik modelden alma planımız var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_clk -- 17 Mart 2023; 21:32:42 >
Türkiye nin f35 projesinde yer almasından elde ettiği kazanımlar var belliki, sonuç olarak kopyalamakta çok iyiyiz ve bu projeye aktarılıyor sanırım bu know how. Motor ve diğer teknolojilerdeki bağımlılık nasıl çözümlenecek bilen var mı? Rolls royce ile görüşülüyor sanırım ancak ABD istemezse ingilizlerden motor alamayız. Ukrayna üretimi motorlarla olacak iş değil. Şu an için kabuktan ibaret bu proje bence
TEI helikopter motoru üretiyor. artık üretim sorunumuz yok. zaman sorunumuz var. MMU motorunu da üreteceğiz ama üretene kadar çok zaman geçecek. önce motor üretelim sonra uçak üretiriz demek saçma olur. ilk etapta F16 motorları ile uçacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 17 Mart 2023; 21:53:05 >