Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak hakkında taze bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
0
Favori
14.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dış politikada ülkemizi zora sokan her konu, ülkenin savunulması adına gerekli araçların temini noktasında yaşanıyor. Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle uygulanan ambargo bugün küresel ölçekte isim yapmış Aselsan, Roketsan gibi şirketlerin doğuşuna zemin hazırlamıştı. Benzer bir durum da belki de F-35 projesi kaynaklı olarak yaşanancak.



    Ülkemizin F-35 ihtiyacı çok kritik. Şimdi bu ihtiyacı modernizasyon, İHA’lar, yan ürünler gibi çözümlerle karşılamaya çalışacağız. 2030’dan sonra ise Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin nihayete ererek bu konudaki açığı kapatması bekleniyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin belirlediği standartlar çerçevesinde geliştirilen ve TUSAŞ’ın öncülüğünde tasarımdan üretime kadar tüm aşamaları tamamlanacak olan MMU projesinin başındaki isim olan Temel Kotil, çalışmalara ilişkin çok taze bilgiler paylaştı.



    Milli Muharip Uçak hakkında taze bilgiler



    18 Mart 2023’te motor çalıştıracak



    2022 yılında gün yüzüne çıkacak olan MMU, 18 Mart 2023’te ilk kez motor çalıştıracak, 2025’te ilk uçuşunu gerçekleştirecek. 2028’de seri üretim başlayacak. İlk etapta planlanan üretim ayda 2 adet üretilmesi yönünde. Bu konuda 2 adet ifadesi biraz kafa karıştırıyordu ancak Temel Kotil bunun TUSAŞ’ın ekonomik öngörüleri gerçekleştirmek adına şirket planlaması olduğunu, Türk Hava Kuvvetleri’nin daha yoğun adetlerde talepte bulunması halinde ayda 4 ya da daha fazla sayılarda da üretimin yapılabileceğini aktarıyor.



    2025’te ilk uçuşunu yapacak prototip de dahil olmak üzere maksimum yerlilik oranına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Temel Kotil, 2030’a kadar milli muharip uçağın %100 yerli ve milli olacağını aktarıyor. Bu arada TUSAŞ Genel Müdürü’nün “Bana göre millilik; istediğim zaman, istediğim kadar üretir, istediğime de satarım diyebilmektir.” söylemi de durumu güzel bir şekilde özetliyor. Bilindiği üzere birinci nesil ATAK helikopterleri için Pakistan ile önemli bir anlaşmaya varılmış ancak kullanılan motor nedeniyle ABD bu satışa izin vermemişti. Aynı şekilde Filipinler ile varılan anlaşmaya onay verilmiş ve TUSAŞ Filipinler’e satış gerçekleştirmişti.



    Milli Muharip Uçak hakkında taze bilgiler



    Milli Muharip Uçak için şimdiden jeneratör sistemleri, güç tasarım sistemleri, iniş takımları, aviyonikler gibi birçok kritik parça için Türk firmaları ile anlaşmalar sağlanmış ve çalışmalar çoktan başlamış durumda. Motoru zaten TEI tarafından üretiliyor. Mühimmatlar konusunda Roketsan’ın geniş bir ürün yelpazesi var ve yeni çalışmalar da devam ediyor. Uçağın bilgisayar donanımlarını ise Tübitak Bilgem üretecekmiş. Bu konuda çok fazla detay yok ne yazık ki. Bu donanım üzerinde koşacak yazılımı ise TUSAŞ mühendisleri geliştiriyor.



    Yılda 1000 mühendisi istihdam ettiği belirtilen TUSAŞ’ta şu anda 4300’den fazla mühendis görev yapıyor. Bunlara ek olarak yıllarca ABD’de ve Avrupa’da kritik savaş uçağı projelerinde çalışmış ancak yaş nedeniyle ülkelerinde emekliliğe ayrılmış birçok mühendis de tecrübelerini aktarmak ve sorunlara tecrübe edilmiş yaklaşımlarla çözümler üretmek adına MMU projesine katkıda bulunuyor. Zaten bilindiği üzere İngiltere ile de belirli sayıda aktif görevdeki mühendisin MMU projesine ve TEI’nin MMU’da kullanılacak motor projesine katkı sağlaması adına bazı anlaşmalar yapılmıştı.





    Üretim tecrübesi



    ABD’nin F-16’ları özgürleştirerek tüm parçalarında Türkiye’ye üretim, geliştirme gibi izinleri ve kaynak kodları vermesi neticesinde TUSAŞ kritik bir role soyunmuştu. O dönem TUSAŞ tesislerinde, Türk mühendisler ve teknisyenler 300 adet F-16’nın üretimini gerçekleştirmiş ve üretim anlamında ciddi bir tecrübe edinilmişti. Üretilen bu uçaklar halen Türk Hava Kuvvetleri ve Mısır tarafından kullanılıyor.



    F-35 projesinde de birçok kritik parçanın tek üreticisi olan ancak sonrasındaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle projeden çıkarılan TUSAŞ, sivil uçaklar konusunda da dünyadaki üretim kalitesi yüksek az sayıda isimden biri konumunda.



    Daha da önemlisi MMU üretime başlamadan önce TUSAŞ Hürjet’in üretimine başlayacak. TUSAŞ’ın çok ciddi bir özkaynak ARGE yatırımı yaparak süreçlerini tamamladığı Hürjet projesi de önem taşıyan bir başka yazı konusu olacak.









  • Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah'ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah'ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez.
    Enfal 60

    Muhalif, hayin diyenlere alıntı olarak koyuyorum. başka bişey yazmaya gerek yok


    Projenin başındaki isim türkçe olimpiyatları komitesi üyesi olup, oğlunu fatih koleji'nde okutmuş olan birisidir. (enes seyfullah kotil) fetullahın bilim olimpiyatlarında yetişmiş. çekirdekten yani. bizim gibi fakir ve muhalif vatan hainlerinin ulaşamayacağı imkanlar bunlar.


    aktrollük böyle bir şey işte. sizin uzak bir akrabanızın böyle bir kimliği olsa, hayatınızı zehir ederler. ama gelmiş burada adamı parlatmak için önüne geleni vatan haini ilan ediyorlar. siyasal islam ikiyüzlülüğü diyoruz buna.

    olumuz konusmak hosuma gitmiyor ama konu ilgi alanima girdigi icin gercekleri yazmadan duramiyorum. modern savasta bir anlami olacak jeti yapmak gercekden cok zor. japonya gibi teknoloji ve endustri devi zengin bir ulke bile bunun kulfetine girip girmeme konusunda tereddut icinde, keza onlarca sene para harcarsin ortaya egitim ucaginin otesinde bir sey cikmayabilir. keza hindistanin milli projesi bu sekilde ellerinde patladi. onlarca yil geriye giden savas jeti know how'i teknoloji birikimi olan bir ulke degilseniz 2023'e 2030a milli muharip jet yapacam soylemleri komik kaliyor, siyasi showdan ote gitmiyor. keske bu isler siyaset malzemesi olmasada gercekden kararli sekilde uzun yillar yatirim yapilarak uretilse
  • Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah'ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah'ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez.
    Enfal 60

  • Hayırlısı olsun umarım gerçekleşir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşallah yapabiliriz.Daha tankı yapamayan ülke savaşçı jet yapmaya çalışıyor.Her şey kolay gibi görünüyor ancak hiç öyle değil.

    THK,Atamızdan sonra etkisiz hale getirilmeseydi,uçak sanayisi kapatılmasaydı çok kolay olacaktı.

  • Dolar on olmuş

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • TEI'nın başındaki isim de bir yerlerde konuşsa da motor ne durumda öğrenebilsek keşke

  • oooo 2023 haberi, alırım bir dal

  • Kendi ülkeme güvenemiyorum artık. Hersey yalan dolan gibi geliyor artık. Tam bir güvensizlik içindeyim.



  • 2019'da da yerli yolcu uçağımız geliyor inşallah





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 11 Kasım 2021; 13:1:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AtiMX4 A kullanıcısına yanıt

    Niye öyle düşünüyorsun ki senin biraz kafan karışmış belli


    Biraz ejderya suyu ister misin Milli Muharip Uçak hakkında taze bilgiler 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Balık hafızalı güruh yine inanacak.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sıradaki seçimde seçim malzemesi olarak kullanılacak bir konu. İnşallah üretilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • o değil de dolar ne zaman aşırı yükselse bu editörlerin hemen uçak araba haberi yapması da ilginç bir durum değil mi arkadaşlar? Her seferinde aynı şeyi yapıyorlar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redeemertr -- 11 Kasım 2021; 13:4:15 >
  • MrCaner kullanıcısına yanıt

    Ya bütün sırrı bozdun ya pffff


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolar 10 tl masalı kesin.

    Daha elektrikli traktör bile çıkmadı.

  • Doların yükseldiğini nasıl anlarsınız?

    Ahmet akp yerli milli diye konu açmaya başlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ve buna benzer projelerde emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun. Goygoycu hazımsız tayfaya bakarak ülke yönetilseydi zaten ülkede hiç bir şey yapılamazdı.


    İha siha tiha vb leri içinde aynı yaygarayı kopartıyorlardı, hatta bu güruhun hazımsızı sihafobik sezgin var siha korkusundan ne yapacağını şaşırdı.


    Neyse bu önemli bir girişimdir, bunu başarabilmek çok önemli biz hali hazırda f16 ları yapabilyoruz bunu yapabilen kadrolar neden kendi uçağımızı yapamasın, bir motor konusu sıkıntılı onunda izahını zaten yaptı Temel KOTİL bey, ama tabi bazı zihniyetler olmasını istemediği için felaket tellallığı yapıp yaygara kopartmak hevesindeler. Sorun bu zihniyet kazara bir şekilde hükümet olursa o zaman işte istedikleri olur.


    sihafobik sezginin msb bakanı, kanas cananında iç işleri bakanı yada bunun hdp kanadının böyle yerlerde olduğunu düşünsene nasıl bir durum olur acaba?


    En son hdp iktidar olacagız diyordu :) diyorum ya her zaman, chp hdp zihniyeti bu ülke için her zaman zarardır.





  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.