Şimdi Ara

Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor



    Microsoft geçtiğimiz gün yapı 2004 ve yapı 20H2 güncellemesini blokladığı sistemlerin güncelleme engelini kaldırmasının ardından bugün eski yapıyla ilgili önemli bir duyuru yayınladı.



    Windows 10 1909 için yolun sonu



    Windows 10 1909 11 Mayıs’ta ömrünü tamamlıyor. Buna göre bu yapıdaki Windows 10 Home, Pro, Pro Education ve Pro for Workstations sistemleri daha fazla güvenlik güncellemesi almayacak.



     



    Diğer taraftan kurumsal müşterileri içinse Windows 10 1803 ve 1809 yapılarının destek süresinin sonuna gelinmiş durumda. 12 Kasım 2019'da dağıtılmaya başlanan 1909 sürümlü yapının arayüz tarafında en akıllarda kalan özellikleri görev çubuğu üzerindeki takvim üzerinden etkinlik oluşturma ve daha iyi bildirim yönetimiydi.



    1909 ile birlikte OneDrive'ı Dosya Gezgini ile bütünleştiren Microsoft arama bölümündeki sonuçlara OneDrive'daki dosyaları da dahil etmişti. Ayrıca 3. parti sesli asistanlar kilit ekranından aktive edilebilir hale gelmişti.



    Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 9 6900H Zen3+ çekirdeğiyle ve RDNA2 iGPU ile geliyor



    Performans kanadında ise 1909 ile birlikte Windows 10lu dizüstülerin batarya ömründe iyileşme sağlanırken tercih edilen çekirdeklere sahip işlemciler için zamanlama yönetimi geliştirilerek daha iyi performans alınması sağlanmıştı.





    Kaynak:https://mspoweruser.com/windows-10-1909-will-end-of-life-next-week/



  • Hocam zaten sadece windows 10 var artık ve dediğiniz gibi sürekli güncelleniyor. Sürüm numaraları için başta ay ve yılı kombine ediyorlardı. 2019 Eylül -> 1909 gibi. Sonra ertelemelerden dolayı aylar belirsizleşince ilk yarı ikinci yarı olarak değiştirdiler bunu. 20H2 21H1 21H2...
    Anlayamayıp kafası karışan kullanıcılar olabilir ama bu durum çok da mühim bir şey değil bence. Zira güncelleme almak istemeyenin güvenlik güncellemesi umurunda değildir, güncelleme alan da zaten bu sınıra takılmaz.
  • Haberle alakasız, USB flash bellek güzelmiş.
  • Sözde Windows, 10 olarak sabitlenip sürekli olarak geliştirilecekti. Ama bi baktık ki
    acayip acayip sürüm numaralarından Arap saçına çevirdi ortalığı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kordexa K kullanıcısına yanıt
    Geçen seneden beri artık sürüm numaraları daha anlaşılır. 2020 nin ikinci yarısı çıkan sürüm 20H2.
    2021 in ilk yarısı Mayıs güncellemesi ise 21H1 olarak adlandırılıyor. Bundan sonraki büyük güncellemeler bu şekilde gider.
  • 18 aylık Windows desteği mi olurmuş ama evet, maalesef oldu. zamanında 10 14 yıl bir işletim sistemine destek verilirken artık şaka gibi 18 ay destek verilip bir kenara kestirilip atılıyor. macOS'in sürümleri bile Windows'tan daha fazla yıl destek alıyor.

  • Daha çok belirli yapılara göre özgün çözümler sunan kurumsal paketleri kapsıyor olmalı. Keza daha geçen iş yeri bilgisayarına toplu güncelleme paketi geldi bu yüzden.

    Bireysel kullanımda istediğiniz sürüme güncelleyebiliyorsunuz, hangi sürümde olduğunuzun bir problem yaratmaması gerekmiyor mu?

    Bunun Mac ile alakasını da çözemedim açıkçası. Kurumsal Bir MacOS var da biz mi bilmiyoruz. İlginç.

    Yanlışım var ise düzeltin, belki ben birşeyleri bilmiyorumdur.

  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Burada bahsedilen 1909 sürümü bir kurumsal sürüm değildir. Kurumsal sürümler yine 10 yıl destek alırlar, Enterprise edisyonu diye de geçiyor, diğer adıyla LTSC. Burada bahsedilen sürüm kurumsal değil, tüketici sürümlerinden biridir. macOS'te Windows'taki gibi anlamsız edisyonlar barındırmaz, işletim sistemi hem kurumsal hem de tüketici için aynı şekilde tasarlanmıştır, tek bir sürümdür.

    Fakat, yine de bu LTSC sürümü de istediği kadar uzun olursa olsun, 3. parti yazılım üreticileri yine tüketici sürümlerine göre destek sağladıklarından dolayı Enterprise edisyonu hangi Windows sürümü olursa olsun desteklenmez.

    Örnek verecek olursak; Adobe yazılımları sırf bu desteğe göre hareket ettiğinden dolayı 2016 yılında çıkmış Enterprise edisyonuna hiçbir yazılımını yükleyemezsiniz. Çünkü, 1607 sürümüne destek çoktan bitti, Adobe CC 2021 sadece Windows 10 2019 Update (1903) ve üzerine yüklenebilir. Seneye çıkacak CC 2022'de Windows 10 2020 Update (2004) ve üzerine yüklenebilecek. Bu anlamda LTSC sürümü kullanmak bir ifade etmez.

    macOS'in verdiği destek sürelerini hiçbir zaman sevmemişimdir ama bir gün gelecek ve Windows ondan daha kötü destek süreleri verecek diye söyleneceğini hiç düşünmezdim ama maalesef bu oldu ve böyle de ilerlemeye devam ediyorlar.

  • kordexa K kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten sadece windows 10 var artık ve dediğiniz gibi sürekli güncelleniyor. Sürüm numaraları için başta ay ve yılı kombine ediyorlardı. 2019 Eylül -> 1909 gibi. Sonra ertelemelerden dolayı aylar belirsizleşince ilk yarı ikinci yarı olarak değiştirdiler bunu. 20H2 21H1 21H2...
    Anlayamayıp kafası karışan kullanıcılar olabilir ama bu durum çok da mühim bir şey değil bence. Zira güncelleme almak istemeyenin güvenlik güncellemesi umurunda değildir, güncelleme alan da zaten bu sınıra takılmaz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Furkooo85 kullanıcısına yanıt

    Dostum biliyorum Enterprise sürümü ve mantığını. Şu an önümde 2 bilgisayar var, birisi kişisel bilg. pro sürüm, diğeri işyeri bilg. ent. sürümü. Söylemek istediğim, kurumsal sürümler hariç Win10 sahibi bir kullanıcıyı yeni sürüme geçmekten alıkoyan bir nokta yok. Geçmediği takdirde güvenlik açısından desteklememesi ise gayet normal, cihaz sayısı ve mahiyeti ile çok geniş bir yelpazeye sahip Windows kullanıcı olarak.


    Mac gibi tek elden, rafine bir sistem değil. Haliyle kıyaslamak aşırı saçma geliyor. Mikisoft' u da savunacağımı aklım almazdı hea Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor 


    Haberde 3üncü partiden bahsetmiyor, Microsoft' un kendi verdiği destekten bahsediyor. Üçüncü partiye gelecek olursak Mac çok çok daha kötü şahsen. Mac' ler belirli bir yıl kadar gerçekten süper destek alıyor ve sorunsuz çalışıyor ama ardından bir anda, bir günde çöp olabiliyor kapsam dışı kalınca. Ha o haliyle de bir işe yarıyor ayrı ama amacı için kullanılamıyor,misal elinde dün youtube uygulaması çalışan tablette bugün o uygulamayı açamamak çok saçma.


    Sadete gelecek olursam; yeni bir versiyon çıkardığı sürece her versiyonu peyderpey yükleyen birisi için Mikisoft desteği konusunda bir sıkıntı bulunmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 9 Mayıs 2021; 18:48:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: esmerbuyucu

    Haberle alakasız, USB flash bellek güzelmiş.

    Ben de onu diyecektim çok havalı duruyor uyesbi. Kaç para ki acep? Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Microsoft un biraz kafayı boşaltması lazım tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Orijinal kutulu lisans alırsanız içinden çıkıyor. Kingston usb 3.0 ama dosya yazma hızı ortalama 10mb civarında dandik bir flash disk.
    Görünen tarafı güzel diğer tarafta gri etiket var, sök tak yaparken sökülüyor.

  • Turkforce T kullanıcısına yanıt

    Milletin şifresini çözmüş Mall Gates. Beleş flash cafcaflı. Ondan sonra gelsin paralar Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BekirHan kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Win10 sahibi bir kullanıcıyı yeni sürüme geçmekten alıkoyan bir nokta yok.

    Eğer basit bir tüketiciyse dediğiniz gibi yoktur. (İnternette takılan, fotoğraflarını bilgisayara aktaran, müzik indirip dinleyen kişi grubu)


    Fakat, maalesef benim için var. Şahsen kendimi de tüketici grubuna katıyordum, tek farkım bilgisayarda bir şeyler üretiyor olmamdı. Bu yine tüketici sınıfına girmiyor olduğum anlamına gelmez.. Yoksa gelir mi? xd


    Alıntı

    metni:
    Haliyle kıyaslamak aşırı saçma geliyor.

    Her işletim sistemini bir başka işletim sistemiyle kıyaslayabiliriz bence. İster Android, ister Chrome OS olsun xd


    Alıntı

    metni:
    Mac' ler belirli bir yıl kadar gerçekten süper destek alıyor ve sorunsuz çalışıyor ama ardından bir anda, bir günde çöp olabiliyor kapsam dışı kalınca.

    İşte, ben de bu yüzden hiç sevmedim macOS'in destek sürelerini. Bir yıl boyunca güncelleme tam gaz alır, fakat sonraki yıl bir başka macOS sürümü çıkardıklarından dolayı eskimiş olan macOS sürümüne güncelleme çıkarmayı keserler ve toplamda 24 ay sonra işletim sisteminin fişi tamamen çekilir, bunun sonucunda 3. parti yazılım üreticileri de bu limanı terk eder, basit yazılımlar (örneğin internet tarayıcıları) da dahil.


    Benim Windows'taki korkumda macOS'in bu davranışını taklit etme istekleri. Toplamda 18 ay veriyorlar ki ben 2019 yılında kurduğum işletim sistemine anca düzgün sürücüleri bulup yükleyebildim. Her seferinde bir uyumsuzluk, aygıt yanıt vermeme ve mavi ekranlara rast gele gele başka sürücü sürümleri kurup denedim. En sonunda işletim sistemi hiçbir donanım sorunu yaşamayacak hale getirene dek. Fakat, o zamana kadar fark ettim ki işletim sisteminin desteği bitmiş xd


    Sizin de belirttiğiniz gibi Windows dünyası çok büyük, macOS gibi belirli uyumlu donanımları sağlayan cihazlara yüklenen işletim sistemi değil. Öyle olsa derim ki tamam, bir işletim sisteminin 18 ay hiçbir güncelleme almadan geçireceği yeterli bir süre ama öyle olmadığından değil. Windows şu zamana kadar PC'leri temsil ediyorken iMac'te olan bir işletim sistemi gibi davranmasını garipsiyorum. Taş çatlasın 36 ay verse (3 yıl) o kadar sıkıntı yaratmaz (Bunun için Windows'un yılda 2 3 işletim sistemi sürümü çıkarmasından vazgeçmeli tabii, yılda bir işletim sistemi yeter).


    Neyse ki bu dediğim 3. parti yazılım üreticileri şuan azınlıkta, macOS'teki yoğun değiller. Bir müzik programı üreticisi (adını şuan da hatırlamıyorum) bir de Adobe'nin yazılımları bu konuda anlattığım gibi davranıyor. İnşallah da fazla artmaz.


    O zaman ne diye bu kadar konuşuyorum: Başta dediğim gibi, bu yöne doğru gidişten korktuğumdan. Bir de Adobe yazılımları kullandığımdan xD



    Dipnot: Tek bir işletim sistemi alıp, ömür boyu kullanabileceğin ve üzerine yeni Windows sürümlerine bedava güncelleme fikri güzel bir fikir, buna hiçbir lafım yok ama bunun sonucunda çıkan bazı durumları bu kadar sıkı tutmasalar güzel olurdu

  • 1909 sürümlere güncelleme gelmeyecek mi yani ? 20h2 yapmaya çalışıyorum fakat yapamıyorum 3 kere windows update üzerinden yaptım fakat reset attıktan sonra sürümde hala 1909 gözüküyor windows güncelleştirme yardımcısı ile denedim 3-4 kere yine aynı şey oluyor çözemedim bir türlü


    Microsoft, Windows 10 1909’un desteğini sonlandırıyor

    denetle dememe rağmen hala aynı şekilde gözüküyor ve güncelleme geçmişinde 2004 ve 20h2 sürümleri başarısız olarak gözüküyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adjustik -- 13 Mayıs 2021; 20:48:10 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.