Şimdi Ara

Mehmet Ata Ceylan'ın Jeotermal Enerji Yatırımları Açıklamaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mehmet Ata Ceylan (Türk iş adamı), Türkiye’deki Jeotermal Enerji Yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

    Mehmet Ata Ceylan'ın Jeotermal Enerji Yatırımları Açıklamaları


    Enerji Yatırım Projeleri konusunda çalışma ve araştırmaları bulunan Mehmet Ata Ceylan’ın ifadesine göre; ülkemizde şuanda faal olan 40 adet jeotermal santralin kurulu gücü ortalama 1028 MW olup, güncel olarak kurulmakta olanlarla beraber bu kapasite 1130 MW ve proje aşamasında ve lisans süreçleri devam edenler ile birlikte ise yaklaşık 2000MW’ı bulmaktadır.

    Bu yatırımlar çoğunluk olarak ülkemizin batı kısımlarında (Manisa, Denizli, Aydın ve Çanakkale illeri sınırları kapsamında) yer almaktadır.

    Jeotermal enerji üretim santrallerinde yıllık ortalama 8000/8250 saat gibi yüksek bir enerji üretim süresi (availability) bulunması, bu tesislere olan ilgiyi arttırmaktadır. Lakin diğer yenilenebilir enerji projelerinde bu değer, Jeotermal projelerin neredeyse yarısı kadar veya bu değerin çok daha altında konumlanmaktadır.

    Tabii ki öte yandan; jeotermal santrallerin kurulum maliyetleri de (3,5 -4 Milyon USD / MW) daha yüksektir. Ancak kapasite faktörünün yüksek olması bu tür projelere olan ilgiyi artırmaktadır. Tabii bu projeler için uygulanan YEKDEM fiyat tarifesi de (13,3 USD cent /kWh) oldukça cazip durumdadır. Yerli üretilmiş olan ekipmanlar kullanıldığı taktirde , bu tarife 20 USD cent /kWh ‘a kadar çıkabilmektedir.

    Mehmet Ata Ceylan:
    Jeotermal enerji projelerinin en bariz riski, yüksek entalpiye sahip ve buna uygun debide yeraltı termal kaynaklara ulaşmaktır. Bu konuda her bir sondajın maliyeti de (ortalama 3 ya da 3,5 Milyon USD/Kuyu başına) oldukça yüksek olduğundan, bazı yatırımcılar tarafından uygun bulunmyor olsa da son zamanlarda belli başlı sigorta şirketleri bu konuda ERI (Exploration Risk Insurance) yani “Kaynak Bulma Sigortası” uygulamaktadırlar. Yani, başarısız olunan sondajın maliyeti, yüksek miktarda yatırımcıya geri tazminat mahiyetinde ödenmektedir.

    Türkiye, geçen yıllarda jeotermal enerji üretim yatırımları içinde dünyanın en hızlı kapasite artışı gösteren ülkesi olarak ilan edilmiştir. Tüm bu enerji yatırımlarının devam etmesi, özellikle 2020 yılı sonrası uygulanacak YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) fiyat tarifesine bağlı olmaktadır. YEKDEM destek mekanizması devam ettiği sürece yatırımlar da aynı ölçüde devam edecektir. – Mehmet Ata Ceylan

    Kaynak:https://www.enerjibes.com/mehmet-ata-ceylan-jeotermal-enerji-yatirimlari/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi creatia -- 11 Aralık 2018; 19:43:23 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.