Şimdi Ara

Ltd.şti ortak ayriliyor. Yardiim!!!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir aile şirketi işletiyoruz. Şirkette 4 ortak var fakat bir tane ortak 3 hisse, geriye kalan ortaklarda 1 er hisseye sahipler. Yani sirasiyla ilyas bey :3 mehmet :1 ahmet:1 fatma hanim:1 hisseye sahip. Fatma hanim sirketten ayriliyor. Kendi hissesini sirket odeyecek. Geriye 5 pay kalacak. Peki bu paylarin dağılımı nasil olacak yardimci olursaniz çok sevinirim. İlyas bey diyorki ; ben yine 3 hisseye sahip olacam, mehmet ve ahmet bey yine 1er hisseye sahip olacaklar. Bu sekilde ilyas beyin orani %50den fazlaya yükseliyor. Sistem dogrumudur. Bu konuda gorüslerinizi bildirirseniz seviirim. Yada bu konuyla ilgili kime danişmam gerekiyor, bir avukata mi, muhasebeye mi.. Tekrardan teşekkur ederim.



  • bu sorunun cevabını vermek için saati 500tl den danışma ücreti alan avukatlık büroları ve hukuk danışmanları varken sen burada ciddi ciddi cevap bekliyormusun gerçekten bu soruna?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VeNoM

    bu sorunun cevabını vermek için saati 500tl den danışma ücreti alan avukatlık büroları ve hukuk danışmanları varken sen burada ciddi ciddi cevap bekliyormusun gerçekten bu soruna?


    Kime danışayım demiş zaten adam.
  • Merhaba arkadaşım,

    muhasebeciler, mali müşavirler bu konuları bilir diye düşünüyorum. Benim fikrime ve 9 sene önce gördüğüm yarım dönem lise 1 matematiğine ve hesabıma göre ise pay dağılımını şu şekilde yaparsınız :

    Fatma'nın payının TL karşılığını, şuanki pay dağılımına göre dağıtırsınız.

    Şuanki ortak sayısı 4, toplam hisse sayısı 6;
    İlyas :3 Mehmet :1 Ahmet:1 Fatma:1 hisseye sahip. Mevcut durumda;

    100/6: 16.666
    1 hisse = anaparanın %16.666'sı eder


    İlyas: %66,666
    Mehmet: %16,666
    Ahmet: %16,666
    Fatma: %16,666 oranında paya sahip.

    Fatma, ortaklıktan çıkıyor ve geriye 3 ortak kalıyor. Fatma'nın payını 3 ortağa yukarıdaki pay oranı nispetinde paylaştırmanız gerekiyor.

    1 payın TL değeri ne ise, atıyorum 1 pay X TL ise, X'in %66'sı İlyas'a, %16'sı Mehmet'e, %16'sı ise Ahmet'e verilir.
    Bu bedeller verildikten sonra, söz konusu 3 ortağın TL cinsinden paylarının, şirket anaparasının kaçta kaçı olduğu hesaplanır. Elde edilen oranlar, yeni pay oranlarını gösterir. Yalnız şu da var, 1 hissenin kaç TL değerinde olduğunu da bilmek gerekiyor ki hisse sayısını ve dağılımını sayı bakımından düzgünce hesaplayalım.

    Bu arada, şirketinizin muhasebecisiyle görüşün, o hesaplama yapar. Dışardan birilerinden yardım alacam diyorsanız, ortaklarınızla ilgisi olmayan bir muhasebeci ile görüşün.

    Düzenleme: imla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kırmızımercimek -- 4 Ağustos 2011; 21:44:10 >




  • Toplam 6 hisse varsa, her biri 16,6% değerinde bu hisselerin. 1 kişi ayrılıyorsa bu kişinin hisselerini şirket alıyorsa, hisse miktarına göre eşit dağılması gerekir. Yani 5 adet 3,3% sahipler arasında paylaştırılır.
    İlyas eski hisse: 50%
    Mehmet eski hisse: 16,6%
    Ahmet eski hisse: 16,6%
    Fatma eski hisse: 16,6%

    Yeni hisseler şu şekilde olmalı
    İlyas: 60,0%
    Mehmet: 20,0%
    Ahmet: 20,0%
    Fatma: 0%

    Yani İlyas'ın dediği gibi
    İlyas: 3
    Mehmet: 1
    Ahmet: 1
    pay şeklinde toplam 5 pay.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VeNoM

    bu sorunun cevabını vermek için saati 500tl den danışma ücreti alan avukatlık büroları ve hukuk danışmanları varken sen burada ciddi ciddi cevap bekliyormusun gerçekten bu soruna?

    Zaten ben bi danismanada soracağim bu konuyu ama bak senin dusuncenin aksine cevaplarda geliyor yani;)

    Bende aynen sizin gibi düşundum aslinda. İlyas beyin 3 payi olacak buyuk ihtimalle. Cevaplarini icin cok tesekurler. Ama yinede bir danismana sorupda sağlam bilgiler almakta fayda var. Yarın bi muhasebecimle goruseyim durumu. Tekrardan cok tesekkurler cevaplariniz icin, en azindan konu hakkinda daha fazla bilgiye sahip oldum..
  • Şimdi şöyle düşünün, en basit şekilde şirketin kârı 5000tl olsun. Bu paradan atıyorum ilyas bey 3000 ahmet 1000 mehmet 1000 fatma hanım 1000 almalı değil mi. Fatma hanımın şirketten ayrılması ile o 1000 liranın diğer üç kişiye hisseleri oranında pay edilmesi demektir. Çünkü şirketin ödeyeceği hisse bedeli en çok ilyas bey'in kârına etkiyecektir(miktar değil yüzde olarak). Yani ilyas beyin şirketin ödeyeceği miktarı amorti etmesi için daha çok ödeme alması gerekir. Umarım anlatabilmişimdir. Bu işleri de bir avukata sormanız daha açıklayıcı bilgi verecektir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.