Şimdi Ara

LPG de son noktayı koyuyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • LPG NEDİR ? ARAÇLARDA KULLANIMI NEDEN TERCİH EDİLMEKTEDİR?
    Bireysel düzeyde tercih sebebi ekonomik oluşu, toplum düzeyinde tercih sebebi ise, çevreyi kirletmemesidir.

    MOTORA ZARARI VAR MI?
    Makine Mühendisleri Odasının ilgili teknik yayınlarında LPG.nin motora zararından çok faydası olduğu belirtilmektedir. LPG. kurumlaşma yapmadığı için motorun ve motor yağının ömrünü artırmaktadır.

    LPG.NİN ÇEVREYE ETKİSİ
    10 yılda bir yapılan Dünya Çevre Konferansında (1990 Brezilya); çevre kirliliğinin maddi karşılığı bulunmayan hayati bir sorun olduğuna, ne pahasına olursa olsun çözülmesi gerektiğine karar verilmiştir.
    Aynı Konferansta, çevre kirliliğinin bölgesel ve yerel politikalarla engellenemeyeceği belirtilerek topyekün ve tüm ülkeleri bağlayıcı yaklaşımın yürürlüğe sokulması öngörülmüştür. Zira ülkeler arasındaki sınırlar, atmosfer ve okyanuslar için geçerli değildir. Aynı şekilde sık ormanlık bölgelerin Birleşmiş Milletler denetimine tabi tutulması dile getirilmiştir.

    20.yüzyıl başlarında kirlenmeye başlayan dünyamız, sanayileşmenin son 50 yılda artması sonucu çok ciddi tehdit altındadır. Son 50 yılın bilançosu, 1000 kat artan kanser riski, sera etkisi ile oluşan iklim değişiklikleri sonucu Atlantik ülkelerinin kasırga ve felaketlere sürüklenmesi ve Eski Dünyanın hızla kuraklaşmasıdır. Daha da önemlisi Kuzey Kutbunun ısınma eğilimine girmiş olmasıdır. Önümüzdeki 50 yıl içersinde ısınma devam ederse denizlerin yarım metre yükseleceği tahmin edilmektedir.
    Bu çevre felaketinin önüne geçmek için sorumlu hükümetler araçlardan kaynaklanan hava kirliliğini her türlü maliyeti göze alarak sıfıra indirme politikalarını ve yaptırımlarını uygulamaktadır. Amerika’da, 98 Clean Air Act düzenlemesi ile 2000 yılı sonuna kadar ‘sıfır emisyon’ sağlayan araç modellerini, tüm markalar tarafından üretilmesi için zorunluluk getirilmiştir. Yine İtalya’da, 2001 yılı sonuna kadar kurşunsuz benzin kullanmayan araçların LPG. veya CNG. (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) kullanımı zorunlu tutulmuştur.
    LPG.nin en önemli özelliği temiz yanmasıdır. Atık gazı içersinde en zehirli olan kükürt dioksit ve kurşun bulunmaz. Karbonmonoksit miktarı benzine göre 10 kat daha azdır. Kurşunsuz benzinde dahi oluşan zehirli kansorejen polimerler LPG.de oluşmaz. Hava kirliliğine sebep vermemesi dolayısıyla kanser riskini çok büyük oranda azaltmakta, dünyanın ısınması sonucu oluşan sera etkisini zayıflatmakta ve iklim değişikliklerini dengelemektedir. Bu nedenle bütün gelişmiş ülkelerde LPG. kullanımı teşvik edilmektedir.

    DÜNYADA LPG. KULLANIMI

    • Japonya/Tokyo’da 1980 yılından bu yana ticari taksilerde kullanımı zorunludur.
    • İtalya’da LPG. dönüşümü yaptıran araçlar 3 yıl vergiden muaf tutulmaktadır. Ayrıca aşırı hava kirliliği olan günlerde ve bölgelerde uygulanan trafiğe çıkma yasağı LPG. kullanan araçlara uygulanmamaktadır.
    • Belçika’da LPG. kullanımından vergi alınmamaktadır.
    • Hollanda’da LPG. kullanımı 1955 yılından beri teşvik edilmektedir.
    • Avustralya’da 1992 yılından beri LPG. kullanıcılarına 5 yıllık vergi muafiyeti uygulanmaktadır.
    LPG.nin özel teşvik görmediği ülkelerde ise, hiçbir kısıtlama yoktur.
    LPG. KULLANIMININ EKONOMİSİ VE EKONOMİYE KATKISI
    LPG.’nin fiyatı, tüm dünyada, benzin fiyatının yaklaşık üçte biridir. Aradaki farkın bu kadar fazla olmasının nedeni, hükümetlerin benzin ve mazotu kolay tahsil edilen dolaylı vergi kaynağı olarak görmesi ve yüksek fiyatlarla satmasıdır. Ayrıca bu yakıtlardan, -ülkemizde de uygulanmaktadır-ATV. (Akaryakıt Tüketim Vergisi) adı altında yüksk bir vergi daha alınmaktadır.
    LPG. aynı zamanda mutfaklarda da kullanılmaktadır. Dolayısıyla bir toplumu oluşturan bütün ailelerin bütçesi dikkate alınarak benzin ve diğer enerji kaynakları için uygulanan vergi ve diğer ek mükellefiyetler LPG. için uygulanmamaktadır.
    Böylelikle LPG. arz talep dengesi içersinde global fiyata kavuşmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oneMoreCupofCoffee -- 14 Eylül 2006; 22:59:17 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.