Şimdi Ara

lpg benzin arası fark...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.053
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değerli arkadaşlar;

    Şimdiye kadar lpg benzin arası kilometre farkını hiç net olarak ölçemememiştim.

    Doğru ölçme yönteminin ikisi ile de mümkünse aynı şartlarda belli kilometre yapıp ( mesela 100 km ) aynı yolu dönme ile ölçmek olduğunu bilmekteyim. Yani aynı yolu aynı şartlarda kullanmak şartı ile gidip gelmek...

    Piyasada ve forumlarda ortalama 1 litre benzinle gidilecek yolun gaz ile 1,2 - 1,3 kat arasında olduğunu duyor görüyordum.

    Bende bugün 120 km' lik bir yoldan gelirken bunu ölçmeye karar verdim. Hem sizlerle bu konuda tartışalım, bilgilenelim hem de eksik bir şey varsa aktaralım istedim birbirimize....

    Fakat yukardaki gibi bir ölçüm değil biraz daha eksik bir ölçüm ama yine de istediğim gibi bilgi verebilecek ölçümler yaptım.

    LPG' mi fulledim.

    Benim aracımın yol bilgisayarı aracım lpg de iken bile benzine göre anlık tüketim ve ortalama tüketimi gösteriyor. Bunu nerden anlıyorsun derseniz aracımı lpg de kullanmama rağmen bazen benzin göstergesi benzin kullanılmış gibi düşüyor. Hadi ilk çalıştırma anında benzinden lpg ye geçişde kullanıldığı için desek o kadar fazla tüketmesine imkan yok. Zaten aracımı lpg den benzine aldığımda ve 20 - 25 km yol gittiğimde benzin göstergem eski yerine yükseliyor. Ne de olsa gösterge digital bu yüzden yapıyor diye düşünüyorum ama her yol bilgisayarı böyle değil...mesela arkadaşımın 2013 model toyota auris marka aracı var ve aracı lpg de kullanırken lpg' ye göre ölçüm yapıyor. Her neyse ben daha fazla konuyu dağıtmadan ölçüm sonucumu belirtmek istiyorum.

    Aracımın lpg tankını yolculuğa başlayacağım yerde fulledim ve yolculuğumu 120 km sonra tamamlayarak başka bir istasyonda yine fulledim. Aracım 7,35 litre lpg aldı. Aracımın yol bilgisayarı ise 5,3 litre / 100 km benzin gösteriyordu. 120 km' de tükettiğim gazı 100 km' de ki miktara çevirdim. ( 7,355*100/120 ) = 6,129
    litrelik değer elde ettim.

    Yani 5,3 litre benzinle gideceğim yolu ( tabi ölçümü sadece gaz ile yaptığım için yol bilgisayarımın göstediği değer kadar doğru hesap yapabiliyorum. ) 6,129 litre lpg ile gittim. Basit bir hesap sonunda;

    Yani; 6,129 / 5,3 = 1,156 yuvarlak hesap ile 1,16 hesabını bulmuş oldum. ( Tabi burda en doğru ölçüm aynı yolu aynı kullanım şartı ile benzinle de gelmek. Sonuçta yol bilgisayarı ne kadar yalnış gösterebilir ki en fazla 0,2 litre yanılsın. Ki genelde yol bilgisayarları eksik gösterir derler. Bu durumda aracım 5,3 değil de 5,5 yakmış olsun. O zaman lpg ile benzin arasındaki verim farkı 1,16 olarak bulmuş olduğum hesaptan daha aşağı iniyor.

    Kısacası forum ve piyasalarda belirtilen hesaplar bana doğru gibi geldi...sizlerid düşüncelerini de almak isterim.



  • genelde benzindeki değerin %20 fazlası olarak hesaplanır lpg miktarı. bunu nedeni olarak da lpg nin birim hacimdeki miktarınının benzine göre az olmasıdır.
    sizin hesabınıza görede %15 lik bir fark var. buda normal, hatta normalde iyi bile denilebilir
    sanırım sakin kullanımlarda bu fark azalıyor. düz yolda lpg ile benzin arasındaki makas daralırken şehir içi artıyor
  • şehir içi dışı karışık kullanılıyorsa benzine göre lpg kullanırken yakıt için cebinizden çıkan para %30 azalıyor ortalama.

    boşverin kaç litre yaktığını, keyifle binin, tam ölçüm olmuyor hiçbir zaman zaten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.