Şimdi Ara

Lens çözünürlüğü nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet sorum lens çözünürlüğü. Nette pek bilgiye ulaşamadım ancak anladığım kadarıyla sensöre düşen görüntünun yoğunluğu gibi bir tanım.
    Şöyle bir durum var, özellikle manuel ve çok kaliteli olmayan lenslerin (mesela kendi kullandığım 135mm f2.8) fotoğarafta fazla gren yapması.
    Yani elimdeki lens müthiş ışık alıyor orada sorun yok ama, 800iso da çektiğim fotoğrafta güncel bir lens ile 1600iso da çektiğim fotoğraftan daha çok gren oluşuyor. Bu lens çözünürlüğü ile mi alakalı bir durumdur sizce?



  • Lensin çözebildiği ve de sensöre aktarabildiği en ince detay miktarıdır. "Mikrokontrast" olarak da geçer.

    Analog döneminden kalan manuel lensler zaten dijital sensörlerin özelliklerine çok uygun değil. Filmle çok iyi çıktılar veren lensler dijital sensörde çuvallayabilir. Yetersiz kalabilir. Ya da en iyi ihtimalle 1-2 stop kısmadan iyi bir performans vermeyebilir. Hepsi değil ama çoğunluğu böyle.

    Grenin tek sebebi yüksek iso değil. Makinenin karanlık-aydınlık noktalar açısından dinamik aralığını aşan sahnelerde, beyaz dengesi aralığını aşan sahnelerde de gren oluşabilir. Fazla keskinlik verilmiş fotoğraflarda da gren oluşabilir. Düzgün pozlanmamış fotoğrafta da gren oluşabilir. Bu grenler düşük isolarda da oluşabilir.

    Özetle böyle



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 20 Mart 2014; 19:06:59 >




  • çekomastik kullanıcısına yanıt
    Lens çözünürlüğü diye birşey duymadım açıkcası. Çözünürlük denilen kavram algılama kabiliyeti olan nesneler için kullanılır ki lensler de böyle birşey yok. Çeşitli optik elemanlardan oluşurlar.
    Farklı objektiflerde farklı gren oluşması da bu bağlamda çok mantıklı gelmedi. Sonuçta çeken sensör aynı.
    Sadece objektifte kullanılan cam kaliteleri yeni güncel objektiflerdeki çeşitli iyileştirici ekipmanlar vs ler etkileyebilir diye düşünüyorum. Ayrıca gren denilen durum ışığa göre de farklılık gösterir malumunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi __FuEGo__ -- 20 Mart 2014; 17:28:08 >
  • Cevaplar için teşekkür ederim,
    @Ed , doğru tanımı tam olarak yaptığın için teşekkürler. Gren oluşma sebeplerini mesajında bahsettiğin gibi ben de biliyorum ancak dediğim gibi bazı lenslerde daha fazla olabiliyor , bu da dediğin gibi film-sensör yapısına göre optik teknolojisi farklılığından dolayı sanırım.
    @__FuEGo__



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çekomastik -- 20 Mart 2014; 18:48:27 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.