Şimdi Ara

Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar. Bu başlık altında kendi yaşadığım sorunu ve süreci anlatmak, potansiyel müşterileri bilgilendirmek ve gelecekte mağdur olacak vatandaşların, mağduriyetini peşinen önlemek adına açtım. 1 kişi bile faydalansa bunu önemli ve değerli görürüm.


    Konu aslında iki kısımdan oluşuyor.


    1. Bölüm - Lenovo Legion ve Teknik servisi üzerine
    2. Bölüm - Amazon.co.uk ve müşteri servisi üzerinedir.


    2021 yılında linkini gördüğünüz notebook'u satın aldım. RTX 3080'li notebooklar son derece nadir ve pahalıydı. Lenovo Legion hem amd işlemci kullanmış hem de RTX 3080 kullanarak fiyatı piyasadaki muadillerine göre aşağı çekmişti. Üstelik RTX 3080 modeli 16gb ram ile geliyordu. Harika bir fırsat olarak gördüm ve satın aldım.

    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazı
    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazıamazon.co.uk
    Lenovo Legion 7 16 Inch WQXGA 165 Hz Gaming Laptop (AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB RAM, 1 TB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6, Windows 10 Home) – Storm Grey, 82N6001PUK
    https://www.amazon.co.uk/gp/product/B09B3WPWZV/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1


    Ürünü bir yıla yakın sorunsuz olarak kullandım. Garantisi bitmeden önce (Global garantisi mevcuttu.) Önce garantinizi belirli bir ücret karşılığı güncellemek ister misiniz ? Diye lenovo'dan bir mail aldım, arkasından lenovo vantage üzerinden bir bios güncellemesi geldi. Bilgisayar şarja takılı ve pili full doluyken, arkada herhangi bir uygulama çalışmazken bu güncellemeyi yaptım. Kritik güncelleme bilgisi veriyor ve lenovo'nun resmi uygulaması üzerinden geliyordu. Güncellemeden sonra bilgisayar siyah ekran verdi. Elimde bir çok proje vardı ve hepsi yarım kaldı. Başımdan aşağı kaynar sular boşalmıştı.


    İnternette araştırma yaptım ve buna benzer sorun yaşayan insanların açtığı başlıklar, çözüm yolları vs. vardı. Garantiyi bozmayacak şekilde bütün yapılması gerekenleri tek tek uyguladım. Ancak herhangi bir düzelme olmadı. Bu sorunu yaşayan binlerce kullanıcı olduğunu gördüm.


    Ben uzun yıllardır bilgisayar kullanıcısıyım, 25 yıl önceki laptop bile sapasağlam çalışmakta. Aldığım tüm ürünleri titiz kullanırım, kullanma koşullarına dikkat ederim, bu yüzden de üründe kronik bir sorun olmadığı müddetçe yani üreticiden kaynaklı bir sorun yoksa ürün çalışmaya devam eder.


    Bana göre çok yüksek meblağ ödediğim ve titizlikle kullandığım bir notebook böyle arıza yapınca elbette üzüldüm ve teknik servis ile irtibata geçtim. Lenovo teknik servisi, Türkiye'de bu ürünün garanti kapsamı dışında olduğunu, global teknik servis garantisinin Türkiye'yi kapsamadığını belirtti. Bunun üzerine İngiltere teknik servisini aradım, onlarda eğer İngiltere'de bir adresim yoksa tamir edemeyeceklerini söylediler. Lenovo Türkiye ile tekrar irtibata geçip, o zaman parasıyla tamir ettirmek istediğimi, garanti kapsamı dışında işlem yapılmasını istediğimi belirttim. Bana maalesef bununda mümkün olmadığını söylediler. Tamamen saçmalık ötesi bir prosedürle uğraşıyordum. Şikayet oluşturdum, mailler attım ama nafile. Bunları yazmamın sebebi Lenovo'nun kendi ürününün arkasında durmamasını belirtmek ve yurtdışından lenovo marka laptop alacakların karşılaşacağı prosedürü bildirmektir.


    İşin ilginç tarafı sorunun kaynağı müşteri değil ve bunu lenovo yönetimi değil, herkes biliyor. Bu hususta bazı bilgiler paylaşmak istiyorum;



    Milyonlarca Lenovo cihazı, bios açığı yüzünden tehlikede 2022 Nisan ayı tarihli bir haber. Zaten Bios güncellemesinin çıkma sebebi de bunlar.

    https://www.ghacks.net/2022/04/20/millions-of-lenovo-devices-affected-by-bios-vulnerability/



    Techradar'da çıkan bir diğer haber. Lenovo legion bios güncellemesi yüzünden bir çok kullanıcı benimle benzer sorunu yaşıyor ve techradar sitesinde bu haber geliyor. 2022 Mayıs ayı.

    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazı
    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazıtechradar
    Lenovo Legion gaming laptops hit by major BIOS fail
    https://www.techradar.com/news/lenovo-legion-gaming-laptops-hit-by-major-bios-fail


    Reddit üzerinde de arama yaptığınızda bu sorunu yaşayan çok fazla kullanıcı ile karşılaşıyorsunuz.



    https://www.reddit.com/r/LenovoLegion/search/?q=black%20screen&restrict_sr=1&sr_nsfw=


    Donanımhaber vs. gibi platformlarda zaten bu sorunu yaşayan bir çok kullanıcı var. Ayrıca lenovo'nun resmi forumunda da bu tip arıza ile karşılaşan kullanıcıların mesajlarını rahatlıkla okuyabilirsiniz.


    Buraya kadar olan kısmı Lenovo ile yaşadığım problem ile ilgiliydi.



    2. Bölüm - Amazon.co.uk ve Müşteri Hizmeti Rezaleti.


    Şimdi İkinci bölüme gelmek istiyorum yani amazon.co.uk üzerinden yaşadığım problem. Amazon.co.uk, ürünü aldığım zaman ürünü iki yıl koruma garantisi veriyor. Yani parça arızalandı, parça değişimi, ürün ile ilgili sorun yaşandı ürün değişimi vs. Bunun üzerine müşteri hizmetleri ile iletişime geçtim. Teknik servis desteği istediğimi hatta gerekirse ürünü kendim gönderebileceğimi, tekrar geri gönderim ücreti olarak ödeyebileceğimi ilettim. Buna gerek olmadığına replacement/refund seçeneğim olduğunu söylediler. Bende tamam dedim replacement istiyorum. Replacement ürünün aynısı ile değişimi kısaca. Ancak hiçbir onayım olmadan refund açtılar ve ürünün satışı olmadığı için değişimin yapılamayacağını söylediler. Ya refund kabul edecektim yada arızalı ürünle kalacaktım. Refund/para iadesi üzerine sorular sordum. Ödeme nasıl yapılacaktı ? Geçen seneki kurdan mı ödenecekti ? Yoksa güncel kurdan mı ? ödeme yapılacaktı ? Kargo ücretini ben mi karşılayacaktım ? Yoksa Amazon mu ödeyecekti ? vs. Bu sorularıma karşılık güncel kurdan ödeme yapılacağı ve kargo ücretini faturayı göndermem karşılığı ödeneceği söylendi. Bütün bunlar belgelidir ve üstelik amazon.co.uk üzerindeki chat üzerinden kayıtlıdır.


    Bende en azından ürünün parasını kısmen kurtarmak için (ki satın aldığım ücreti bile ödesem RTX 3080'li bir notebook almam şu piyasa koşullarında mümkün değil) kabul ettim. DHL Express ile Refund açıldıktan 2 gün sonra ürünü kargo ile gönderdim ve Ürün iki gün içinde Amazon Refund servisi İskoçya - Edinburg'a yakın olan adrese ulaştı. DHL'den gördüğümde ürün teslim edilmiş gözüküyor ama Amazon sisteminde teslim edilmemiş gözüküyordu. Bunun üzerine iletişime geçtim ve teslim ettiğimi, sürecin nasıl işleyeceğini sordum. Sürekli aynı cevapları veriyorlar ve bot gibi konuşuyorlardı. Bu arada konuştuğunuz müşteri hizmetlerinin hepsi Hintli. Bu süreç yaklaşık olarak 2 haftadan uzun sürdü. Nihayetinde ürün işlendi ve otomatik olarak refund/para iadesi mesajı geldi.


    Birde ne göreyim ? Para ödemesi geçen seneki kurdan yapılmış ve kargo parası da ödenmemişti. Üstelik verilen sözlere rağmen. Bunun üzerine tekrar iletişime geçtim, şikayetimi belgelerle banka hesapları ile dekontlarla anlattım. Kargo parası ödemesi kabul eden müşteri hizmetleri daha sonra tekrar tekrar dekont istedi. Türkçe olmaz İngilizce lazım dendi, İngilizce gönderdim. DHL resmi sayfasının linklerini ve takip numaralarını paylaştım. Güncel kurun durumu ile ilgili sorular sordum vs. Hepsi kayıtlı vs. olarak yapıldı.


    Sorumu ilettiğim an müşteri hizmetleri Hintliler suratıma kapatıyor, kaba davranıyor ve sorularıma kesinlikle ve kesinlikle cevap vermiyorlardı. Durumu anlatıyorum, kapatıyor. durumu anlatıyorum, kapatıyor. (ben bunu birazda Hindistan'nıın resmi politikasının bireysel olarak Hintliler üzerine etkisi olduğunu düşünüyorum siyasi olarak söylemek istiyorum Pakistan ile Türkiye'nin iyi ilişkileri sebebiyle Hindistan, Türkiye karşıtı her cepheye destek veriyor ve Türkiye aleyhine hırçın bir kampanya düzenliyor.)


    Birde diğer sorun şu, atıyorum supervisor'a bağlanmak istiyorum ama supervisor'da Hintli bir vatandaş. Hiçbir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. Birde alay eder gibi kur farkından dolayı benim kazançlı çıktığımı ve fazla aldığımı söylüyorlar. Bunun üzerine floating exchange rate (dalgalı kur) ve Amazon'un mevcut kur politikası, TRY (Türk Lirası'nın durumu) ile ilgili açıklama yapmak durumunda kalıyorum. Çok basit sorular soruyorum, diyorum ki aldığınız bu parayla bırakın benzer ürünü almayı, şuan bundan daha düşük bir notebook alma şansınız var mı ? Kimisi hayır yok diyor kimisi hiç cevap vermemeyi tercih ediyor. Nihayetinde sürekli olarak "yapabileceğimiz bir şey yok", "yapabileceğimiz bir şey yok" demekten başka bir şey söylemiyorlar.


    e-mail ve chat support'da yazdıklarını soruyorum, screenshot ekliyorum, üstelik sistemde yazılan mesajlar gözüküyor. Yani müşteri hizmetleri chat geçmişine bakabiliyor, bunun üzerine bir bakıyoruz diyorlar, sanki mesajlar yazılmamış gibi devam ediyorlar. Amazon sisteminde yazdıkları tüm mesajlar ve attıkları e-mailler kayıt altında. Bunları inkar ediyorlar ve cevap vermemeyi tercih ediyorlar.


    Yaşadığım para ve zaman kaybı, ayrıca bu tip saçmalıklara uğraşmamdan dolayı stres ve üzüntü bana kalıyor. En azından bu yazdıklarım sayesinde Lenovo Legion marka laptop'u olanlar bios güncellemesi yaparken iki kez düşünür, Lenovo Legion marka laptop almak isteyen potansiyel müşteri vatandaşlarımız zaten zor kazandıkları paraları daha iyi değerlendirir ve yurtdışından alışveriş yapacak olan vatandaşlarımız da daha temkinli davranırlar diye ümit ederek bu zarardan fayda sağlamak istiyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim.


    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazı


    Lenovo Legion 7 - 16ACHg6 ve Amazon.co.uk Üzerine Bir Yazı







  • gecmis olsun hocam baya kotu bir deneyim olmus. siz pound ile almadiniz mi neden tl yatirilmis ki uk hesabina?

  • Pound ile aldım. O tarihte mevcut kurdan dönüştürüldü. Amazon'un otomatik dönüştürme sistemi var. Olayın saçmalığı bana geri ödeme de 1783 pound gözüküyor ama bankaya yatan 21,541 TL.

  • Sürekli değer kaybeden ve instabil durumdaki Türk Lirası yüzünden, buna ilaveten Pound ile ödeme yapması gereken Lenovo'nun mağduru olmuşsunuz hocam anladığım kadarıyla.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Global diyorsun içinde Türkiye yok. Nedir bu kardeşim Türkiye uzayda ayrı bir devlet mi? Amazon'un yaptığı ayrı bir saçmalık. Bu firmaları dava etmek lazım yüzlerce binlerce kişi toplanıp.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.