Şimdi Ara

Led stop yapımında yardım lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, sizin için aslında basit ama bilgim olmadığı için benim için uğraştırıcı bir konu bu ve yardımınıza ihtiyacım var.
    Aracımın stoplarını led yapmayı düşünüyorum ve aklımdaki tasarım aşağı yukarı şu linkteki gibi.www.youtube.com/watch?v=8lDlnSypA-c
    Sadece ben microişlemci aracılğıyla biraz daha farklı birşey yapmak istiyorum.

    Şimdi sorunum şöyle ki,
    6 satır ve 4 sütundan oluşan 4 tane led grubu yapmayı planlıyorum. Ama sanırım sorunum voltaj ve akım değerleriyle alakalı. Biraz araştırma yaptım ve transistör kullanarak gerekli voltaj ve akımı sağlayabileceğimi gördüm. Proteus ta aşağıdaki gibi bir devre tasarladım ama parklar ve fren durumunun ayrımı konusunda sıkıntım var. Sonradan buna tabii sinyaller de eklenecekler.

    Şimdi ben bildiklerimi ve aşamalarımı size anlatayım, siz de bana tavsşye ve yanlış olduğum yerler konusunda fikirlerinizi verin isterseniz.
    1- PIC'in inputları park, fren ve sinyal kablolarından gelecek ve bu inputları 7805 ile 5V'a sabitleyeceğim.
    2- Aracın park ve stoplarından gelen voltajı 7812 entegresiyle 12V a sabitleyip, transistörleri de anahtarlama olarak kullanıp, ledleri bu ~12V ile yakmayı planlıyorum.
    3- Outputları ise PIC aracılığıyla kontrol edip, B0 portu high olduğunda birinci transistör aktif olup düşük voltajla parkları yakacak, B1 portu aktif olduğunda yüksek voltajla stoplar yanacak, B3 ise zaten aracın sinyal voltajıyla kontrol edildiği için sinyal aldığında zaten otomatik olarak yanıp sönüyor olacak. Bunu röle ile yapabilirdin neden PIC kullandın derseniz, atıyorum en soldaki sütunu üç saniye sürekli yanık kalırsa flaşör yapıp arkadaki sürücüyü uyarma gibi bir düşüncelerim var o yüzden...

    Şu andaki sorunum şu, B0 ve B1 portlarına transistör bağlıyorum, ama bu transistörlerden şaseyi geçirdiğim için kısa devre oluyorlar. Pozitif yükü geçirmeye kalktığımda ise, A portlarındaki anahtarları kapatsam bile ledler yanmaya devam ediyor. Devremi inceleyerek yanlışlarımı, hangi tür, model transistör kullanmam gerektiğini ve tavsiyelerinizi iletebilir misiniz?

    Aşama aşama yapıp buradan birilerine de bilgi olmuş olur.

    Devre şu:

     Led stop yapımında yardım lütfen.

     Led stop yapımında yardım lütfen.


    İlgilenen herkese şimdiden çok teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kicker -- 16 Nisan 2014; 15:54:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yardımcı olabilecek kimse yok mu?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.