Şimdi Ara

Laptopa sıvı metal uygulama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar asus tuf gaming a15 ısı değerlerini düşürmek için thermal grizzlynin sıvı metal termal macununu kullanmayı düşünüyorum sıkıntı çıkarmı




  • Öncelikle sıvı metal kullanmayı biliyorum dersen sadece son paragrafı okuman yeterlidir.

    O marka sıvı metalden sıkıntı çıkmaz ancak uygulaması çok sıkıntılıdır. İğneli ucunu taktıktan sonra sabırla ve çok yavaş sıkmak zorundasın. Eğer hassas bir el ayarın yoksa sıvı metali sıkarken aşırıya kaçabilirsin ve anakarta dökülmesine neden olabilirsin. Burada anakart söz konusu baştan uyarayım: el ayarın hassas değilse ki herkesin farklıdır, elin titrer vs o zaman bir bilene yaptır. Anakartın üzerine (CPU ve GPU metal yüzeyleri hariç) komple peçete de kapatabiliriz ki sıvı metal damlasa da peçetenin üzerine damlasın.


    El ayarımız tamamsa konuya geçelim. Öncelikle bir resim paylaşacağım ben buna benzer yalıtıyorum. (Resme ek anakartın üzerine komple peçete seriyorum işim bitince atıyorum.) CPU-GPU'nun yanlarını iyice yalıtmalısın sadece metal kısma süreceksin. Metal yüzeyin yanlarındaki ufak komponentlere temas ettirirsen CPU-GPU arızalanır. Anakarta damlarsa anakart da arızalanabilir. Bu şekilde arızalanan bir bilgisayar garantiden çıkabilir! Siyah bant olarak Super 33+ öneririm yüksek ısıya dayanıklı bant kullanmazsan bant eriyip yapışabilir. Sıvı metali ne çok az ne de çok fazla kullanacaksın. Tamam damlattık diyelim, şimdi bunu yüzeye yaymaya geldi:

    Alacağın sıvı metal paketinden kulak çöpüne benzer birşeyler çıkacak onunla yayacaksın. Sıvı metal çok kaygandır o çubukla yine sabırla yayacaksın ki yanlara akıp damlamasın. Bantın ve peçetenin üzerine damlaması sorun olmaz bantı sıvı metali yenileyene kadar çıkarmayacaksın.


    Sıvı metal tek başına mucize değildir, sıcak havayı daha hızlı dışarı atabilmek için vardır. Eğer laptopun havalandırma delikleri yeterli değilse sıvı metal işini iyi yapamayacaktır. Yine laptopun altında laptopa uygun bir soğutucu olması iyi olur önümüz yaz. Ne yaparsam yapayım ısılar pek farketmiyor dersen alt kapağı çıkartıp laptopu direkt soğutucunun üzerine koyarak farkı görebilirsin. İşlemci 4-10 derece, ekran kartı ise 8-20 derece arası farkedecektir. (Laptop fan/soğutma yeteneklerine göre soğutma dereceleri artabilir.) Sıvı metal sürülmüş laptop tedbiren masa gibi sabit bir yerde tutulmalı çok sık taşınmamalıdır. Ben 3 farklı laptopta 4'er defa sıvı metal uyguladım. (İşlemcilere + ekran kartlarına toplam 8 oldu.) 9-10 ay önce uyguladım halen iyi performans veriyor ve arıza yok. 1 gram sıvı metal tüpü 4 veya 5 kere CPU-GPU yüzeyine sürülebilir. Uzun uzun yazdım sorunuz varsa alabilirim.


    Laptopa sıvı metal uygulama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sreylare -- 13 Mayıs 2022; 1:53:38 >




  • sreylare kullanıcısına yanıt

    hocam ben 2 yıldır bu laptopu kullanıyorum ve işlemci 87 ekran kartı 72 civarında ortalama ne kadar sıcaklık düşüşü olur soğutucyla birlikte

  • Kesin şu kadar düşer diye garanti veremem, ben varsayılan olarak 4-5 derece düşeceğini söylüyorum. Laptopun işlemcisi nedir bilmiyorum. Laptopun alt kapaktaki hava kanalları kapalıysa çok etkisi olmuyor. Şunu söyleyebilirim: Termal grizzly'nin sıvı metali ekran kartında daha etkili oluyor benim deneyimimde 20 derecelere kadar farketti, ki senin ekran kartın 72 derecelerdeymiş. Bu biraz da işlemci üzerindeki bakır boru sayısıyla alakalı, ekran kartındaki gibi 5-6 adet boru olsa işlemciler daha rahat soğuyabilirdi.

  • Intel i9 veya Ryzen 9' işlemcili, RTX 3070 - 3080 gibi üst düzey laptoplar haricinde uygulamak gereksiz risk almak olmaz mı? Açıkçası benim de dikkatimi, ilgimi çeken etkileyici bir şey sıvı metal fakat sıradan senaryolar da ve 80-90 derece gibi normal sıcaklık değerlerinde doğrudan sıvı metal yerine işlemci ve gpu'nun frekanslarını bir miktar düşürme, kaliteli normal bir termal macun ile fan ve toz temizliği yapma, ek olarak orta seviye iyi bir laptop soğutucu kafanızı daha rahat ettirir.


    Hatta internet ve donanım, kullanım seviyeniz ne şekilde ne amaçlı bilmiyorum ama sistemi yoğun kullanan oyunlar sistemde önceliğiniz ise Nvidia'nın bulut tabanlı oyun servisine abone olabilirsiniz rekabet bazlı, multiplayer oyunlar oynamıyorsanız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 27 Mayıs 2022; 11:58:31 >
  • yeni konu açmak istemedim bir sorum olacaktı cpu shim ne işe yaramaktadır. Linkteki ürünü almak istiyorum. Maksadım işlemci soğutucumu biraz yükseltmek istiyorum, işlemci ile fan arasına bu shim den koyma planım var. Shim işlemci ısısını fana ileten bir şey midir. İşlemcim 3600x fan black ridge.



    Laptopa sıvı metal uygulama
    Laptopa sıvı metal uygulamaaliexpress.com
    137.71TRY 12% OFF|40 adet 8 modelleri 15mm x 15mm DIY Bakır Shim Soğutucu termal Pad Dizüstü GPU CPU VGA için çip RAM Bakır levha soğutma|heatsink design|pad batterypad kid - AliExpress
    https://www.aliexpress.us/item/2251801748444150.html?gatewayAdapt=tur2usa4itemAdapt&_randl_shipto=US
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.