Şimdi Ara

Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
2
Favori
796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar;2-3 ay önce PC bayi ve tamircisi arkadaşıma yapamadığı laptop adaptörlerini biriktirmesini rica etmiştim.Sağolsun,çalıştıramadığı 35 adet adaptörü bir çantaya toplamış,haber etti,,, gittim aldım.

    İlk gün 3 tanesini bu gün(2.gün)8 tanesini daha tamir edip full çalışır hale getirdim.Bu kadar çok çeşitli laptop adaptörlerini ilk defa görüyorum.Marka,model,değişik güç,ne ararsan var...Hiç ummadığın adaptör 4 amperde korumaya geçiyor.

    Galiba en az 7-8 tanesini daha tamir edeceğim.Şu anda 3 tanesini tam olarak çalıştıramadım.Hele bir tanesi kesik kesik çalışıyor ki,ya kondansatörlerde yada mosfet öncesi akım sınırlayıcı direnç te problem var gibi..Yine de bence 14 tane de 11 tanesini tamir edebilmek başarı oranı yönünden hiç fena değil..
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım

    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım
    İtiraf edeyim ki,,ekmeğini bu dalda kazanan elektronik ustalarına Allah sabır ve kolaylık versin.5-6 saat de kafa kalmıyor.Benim gibi tamirini yapmaya çalışan arkadaşlara tavsiyem;sağlam,dinlenmiş kafa gerekiyor.Her adaptörün arızası farklı olabiliyor.Genelde şuradan arıza yapar diyemiyorum.Ama en çok;yüksek voltaj katındaki yollar,diyotlar,kondansatör arıza yaptığı gibi,çıkış katındaki kond. şişmesi,yol yanması,diyotların nakavt olması gibi sebepler başta geliyor.

    Özellikle,bu dalda lise ve üniversite öğrencisi olan arkadaşlara tavsiyem;düşük kalite multimetre yerine orta kalite multimetre alın ama bir defa alırsınız.Aldığınız multimetreyi boş durutmayın.Bol bol ölçüm yapın.İlerde göreceksiniz ki ustalığınız yada mühendisliğiniz multimetreye hakimliğiniz kadar olacak...
    Resimleri yüklüyorum...

    Düzeltme,ÖNEMLİ;arkadaşlar korumayı 4 amper demiştim,3 amperde geçiyor..Genelde % 90'ı(çeşit bazında)4,7A max. kapasiteli ama açılışta 3 amperde,çalıştığında 3,8Amperde korumaya geçiyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 4 Aralık 2016; 15:32:43 >







  • sadece bir çalışma sonucu paylaşmayacağımı anlayan anlamıştır...
    Bildiğiniz gibi ticari amaçlı yaptığım amper-volt ayarlı smps güç kaynaklarında özellikle verime dikkat ediyorum,verimi baz alarak smps regülatör üzerinde ısrarla duruyorum.

    Buna nazaran neden smps'de inatla devam ediyorsun diyenler varsa şimdiki ekleyeceğim seri regüle LM723 devresi sizlere gelsin..

    Evet böyle devre henüz görmediniz,ama işte bu devrede biiznillah malisert32 farkıyla verimi konuşturuyor.Nasıl?
    Resimde görüldüğü gibi çıkış voltajı 16,-17 volta kadar birinci laptop adaptörü yukarısında ise ikinci laptop adaptörü seri olarak devreye girip verimsizliği minimize ediyor.Evet 2 adat adaptörle 0-38V aralıklarında regüleden bahsediyorum..Tabi 4-4,5 amper max. kapasiteli olur.

    Şu bilinen lm723 devrelerindeki gibi teknik olsaydı; 4 amper akımla 12V elde etmek için,,38V-12=26Vx4A=104watt net kayıp olacaktı.Bu kayıp zararı yanında ana transistör soba gibi çalışacak soğutucu aliminyum takviyesi gerekecekti..Oysa bu devre ile 12V elde etmede kayıp 7x4=28watt max. kayıp,,buyur burdan yak..
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım
    Haa unutmadan bu teknikle smps'de yapılır.Ör;0-38V,,0-4,5amper aralıklarında termal,aşırı akım aşırı voltaj korumalı bir step down bu teknikle gayet güzel gider yakışır da...
    Enerji de verimlilik çok çook önemli arkadaşlar...




  • Üstde resmini paylaştığım teknikde maalesef amper ayarı şimdilik,,,,ama şimdilik yok.Zaten LM723 entegresinin datasheet'inde amper ayarı devresi de verilmemiş.Haricen amper ayarı yapılmalı.Aynı wattlı direnci üzerinden amper ayarı da yapılabilir.
    Her neyse,,,bu devre resmini paylaşarak açılışı yapmış bulunuyorum gerisi gelecek inş..

    Bu günkü tamirimde 7 de 7 yaptım hamd olsun..Sizler için 3 farklı arızanın resimlerini çektim.Tamirini yapmak isteyenlere faydalı olacaktır...Ama denemede çalışmayan adaptörü açarken yüksek voltaj kondansatörüne aman elinizi dokundurmayın,çok tehlikeli,,affetmiyor,çarpıp geçiyor,haberiniz olsun.
    Laptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarımLaptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarımLaptop(dizüstü)şarj adaptörleri hk. çalışmalarım




  • İlk yazımda bahsettiğim kesik-kesik çalışan 6,3Amperlik şahane adaptörü bu gün full çalıştırdım.Gerçekten fevkalade güzel,sağlam oldu..Tahmini % 5-10 gibi hafif bir kısa devre yapmış,devamlı korumaya geçip tekrar çalışıyormuş gariban..Arıza hafif olduğu için de yakalanması biraz zaman aldı.
    4 adet paralel 21W lamba ile no problem...
    Kalan 6 adet,,çalıştıramazsam(olmayacak gibi)parçalar yedek parça kullanırım artık..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.