Şimdi Ara

Lambalı amfiye ihtiyaç var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar, bir sorum olacak. Audio Technica LP5X pikabıma 2 adet HECO AURORA Hoperlör bağladım. Tabi amfi için elimdeki SONY STR DN 1080 Recevier’a bağlantı yaptım. Stereo konusunda çok bilgili olmadığım İçin soruyorum, Sony 1080 7+2 bir sinema sistemi recevieri, hernekadar pikap dinlerken stereo ya getirip 2 Hoperlörden dinliyorum ancak, bunun yerine lambalı bir amfi kullanırsam daha iyi bir ses alır mıyım? Yoksa farkeden birşey olmaz mı? Hoperlörler 4-8 ohm. Ve öneriniz nedir?




  • Tabi ki alırsınız. Kablo tak çıkar yapmanız lazım ama pikap dinleyeceğiniz zaman. Bu Avr de pre out özelliği yok sanırım. Ha olsa da lambalı amfiyle bu pek tatmin edici olmaz gibime geliyor.
  • Sorunuzdan lambalı amfilerin yarıiletken amfilerden daha iyi olduğunu düşündüğünüz anlaşılıyor.

    Nasıl ki yarıiletken amfilerin iyisi var, kötüsü var, aynı durum lambalı amfiler için de geçerli.

    Diğer bir deyişle lambalı amfiler kaliteli ses için bir pasaport değildir.

    Kötü bir lambalı amfi alırsanız müzik dinlemekten soğuyacak kadar kötü ses almanız da mümkün.


    AV receiver'larla stereo müzik dinlenmez geyiğine gelince...

    Nasıl ki iyi AV receiver olduğu gibi kötü AV receiver'lar da var. Bu AV receiver'ına bağlı...

    Bilgi yoksunu bazı kişiler sağdan soldan duyduklarını papağan gibi tekrarlarlar, "AV receiver ile stereo müzik dinlenmez" diye...

    Nedenmiş?

    Bir amfi ancak besleme devresi kadar iyi olabilir.

    Bir AV receiver ile stereo müzik dinlerken 7+ kanal için düzenlenmiş besleme devresi sadece 2 kanal için kullanılır.

    Bu da AV receiver'ların bu iş için baştan avantajlı başlamasını sağlar.


    Mükemmel bir amfi istiyorsanız Class-A çalışan amfilere yönelmeniz gerekir.

    Ancak bunun vereeceği farkı duyabilmek için hoparlörlerin de çok iyi olması gerekir.





  • Tabii, daha iyi bir ses alırsınız. Ama bence tamamen lambalı amfiye gerek yok, valfli bir pre-amp öneririm. Böylece bu amfiye göre seçilmemiş hoparlörlerin olası bir zaafına da maruz kalmazsınız.


    Hoparlör direnç değerini karşılamalı fakat eğer pre-amp kullanmadan power amp. olarak lambalı amfi kullanırsanız çıkış güçleri düşük olacağından kritik olan değer sensitivite değeridir. 95 dB/W veya daha yüksek olmasını tavsiye ediyorlar. Ama eğer lambalı amfiyi pre-amp olarak bağlarsanız bu meseleden kaçılabilir.


    Tabii, yine de subjektif bir konu ve biraz da dinlediğiniz repertuvara bağlı. Mesela sensitivitesi rezalet olan Wharfadale, Denton gibi İngiliz hoparlörlerinin lambalı amfilerle verdiği sesler benim için en iyisi. Ama genel tavsiye, rakamlar ve şablona bakılırsa kötü olmaları gerekiyor. Lambalı amfiler gözlediğim kadarıyla kardioid mikrofonlarla kaydedilmiş seslerde (veya kanallarda) epey fark yaratıyor. Bunun akustik sebepleri, veya bana mı öyle geliyor yoksa tesadüf mü olduğu tartışmaya açık. Elektronik olarak lambaların tepkisi lineer, bunun faydası olmalı, bu kadarı biliniyor.


    Magnat'ın yarı lambalı bir amfisi var (MR 780, aynı zamanda da receiver :). Bu herhalde sıfırdan girişecek olsam tercihim olurdu. Yok, sinyal yolunu uzatmak töreye aykırı diyorsanz Çin ve İtalya'dan yeni rekabetçi lambalı amfiler var (Synthesis Soprano). Aurora'nın da duyarlılığı 92-94 dB/W aralığındaymış, denenebilir.


    Ama ne olabileceğini görmenin, maliyeti de düşünerek kestirme yolu bence Pro-Ject TubeBox gibi lambalı bir pikap preamfisi takmak olur.





  • sony str-dn1080 AVR vardı bende. ilk çıktığında 3000 TL'ye almıştım. çabuk ısınıp kendini korumaya aldığı için çok geçmeden elimden çıkardım. bi ara içine fan koyup sorunu çözmüştüm fakat satmama engel olmadı. adamlar yeterli büyüklükte soğutucu koymamışlar. güya serinin en üst modeliydi kanal başına 165W çıkış gücü vardı ama magnat supreme 802'ler yarı performansa bile gelmiyordu. herhalde 2 ohm'da filan 165 watt :) zaten trafonun ebatını görünce sayıların kolpa olduğunu anlamıştım. muhtemelen class D bir AVR galiba. tavsiyem solid class A bir amplinin işinizi göreceğidir. Lambalı ampliler ayrı bir dünya olup araştırmanız şarttır. fakat ampliyle iş bitmiyor kablosu, akustik düzeni, uyumlu hoparlörü gibi başka konular da var.

  • AVR ile stereo müzik dinleyecek bir düzeniniz var ise AVR nin çok üst (flagship) düzeyde olması bir miktar sizi tatmin eder belki. Onun dışında ortalama bir stereo amfi her türlü avr den daha iyi sonuç verir müzik dinlemenizde.

    Lambalı mı solid state mi, entegre mi pre-power mı bunlar başka konular.

    Hayatınızda müziğin ve sinemanın yerini düşünerek karar verirseniz sonrasında seçimlerinizde daha az şüphe duyarsınız.

    Tabii sonuçta bu ev sineması ve hifi işi de bir noktada parasal duruma göre de şekilleniyor.Lambalı amfiye ihtiyaç var mı? 

  • Çoğu AVR'nin Phono dahil analog girişleri dahi ADC'ye yönlendirdiği ve oradan da DSP'ye işlenmesi için yolladığı söyleniyor. Yani aslında çoğu AVR'de saf analog sinyal doğrudan amfi katına gitmiyor. Analog giriş (phono mesela) önce ADC'ye gönderiliyor, oradan digitize olup çıkan sinyal AVR'nin DSP'sine gönderiliyor. DSP'de ya akustik oda düzeltmesi ya stereo ya da ses efekti vs. yaratmak için optimize edilip işlendikten sonra DAC'a gönderiliyor. DAC'ta tekrar analog hale getiriliyor ve ordan amfi katına gönderiliyor. Tüm bu süreçte pikaptan gelen analog sinyale kuantizasyon ve zamanlama gürültüsü gibi tüm dijital parazitler ekleniyor ve distorsiyon hayli artıyor.


    İlaveten, bir AVR'de dijital ve analog devreler fazlaca iç içe ve bu da istenmeyen bit durum çünkü dijital çipler hem daha gürültülü (parazitli) çalışıyorlar hem de analog sinyal gibi sofistike güç katı gerektirmiyorlar ve parazitli besleme gerilimleri ile çalışabiliyorlar ve bu yüzden üreticiler özellikle giriş seviyesi AVR'lerde ucuz yollu trasnformatörler ve raylar kullanıyorlar.


    CD Direct, Analog Direct gibi bypass seçeneklerinin dahi bazı AVR'lerde ADC-DAC dönüşümüne girdiği söyleniyor. Bende devre şemaları olmadığı için bunu doğrulayamam ama anlayanlar arasında söylenen bir şey bu.


    Tüm bunlar bir AVR'ye giren analog sinyali gereğinden fazla kirletiyor.


    Onun için belki bazı TOTL (serinin en üstü) AVR'ler hariç işin uzmanları AVR ile müzik dinlemeyi önermiyor. Çoğu durumda stereo bir amfi bir AVR'den daha temiz ve hisli ses veriyor.


    Kişisel tecrübelerime gelince; bende bir Sony AVR, bir Kenwood ve bir de Yamaha entegre amfi var. Kesinlikle diyebilirim ki müzikal kalite açısından bendeki AVR diğer 2 stereo amfinin yanına bile yaklaşamıyor.


    Lambalı mı olsun, solid state mi olsun daha çok zevk meselesi. Kimi lambalı amfilerin yumuşak ve sıcak tonunu seviyor ama yukarıda da söylenmiş lambalı amfilerin de iyisi ve kötüsü var. Dahası lambalı amfilerin tonundan nefret edenler de var.


    Ben transistörcüyüm. İyi bir Class A transistörlü amfi bence seçenekler arasında en iyisi.


    Edit: İmla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 5 Mayıs 2021; 23:55:11 >




  • Tüm arkadaşlara vakit ayırıp cevap verdiği için çok teşekkür ediyorum.

    3 adet Sony Dolby Digital amfim var. Pikaplarım ve hoparlörlerim de çok iyi 2 Adet, 3 yollu raf tipi Magnat ve 2 adet 2 yollu Heco Aurora raf tipi hoparlörüm var. 2 pikabım ayrı ayrı İki amfime ve sözkonusu hoparlörlere bağlı.

    ben bu amfileri devredışı bırakarak phono girişli Stereo amfi almaya karar verdim. Bana beni tatmin edecek amfi önerirmisiniz. Sevgi ve selamlar

  • Kursart kullanıcısına yanıt

    Tüm bunları yaparken de DN1080'i elden çıkarmayı düşünürseniz haber verirseniz sevinirim :)

  • Şuan onu elden çıkarmayı düşünmüyorum. Diğer iki recevieri elden çıkaracağım. Teşekkür ediyorum

  • Bu class A çalışan bir power amp. Yanına phono preamp, dac v.s. yaptırabilirsiniz. Mehmet abi bu tip cihazları Bursa'da yapmakta. Öneririm

  • zupar kullanıcısına yanıt

    Bu amfi bana pek Class-A gibi gelmedi...


    Class-A amfilerin şase dışında ve devasa soğutucuları olur. Dahili soğutucular işi kaldıramaz.


    Bu amfinin dışında soğutucu yok.

    Eğer içinde 2x10W John Linsley Hood '69 modülü varsa belki dahili soğutucu kaldırabilir.


    Ama içinde 25-30 W'lık bir Class-A olması pek mümkün görünmüyor.

    25-30 W'lık bir Class-A harici ve büyük soğutucularla bile oldukça yüksek ısılara çıkar.

    2x25 W'lık ciddi bir amfi tasarımına bir örnek:

    Lambalı amfiye ihtiyaç var mı?



    Verdiğiniz link'te vitrin olarak bir Advance Acoustic Class-A amfi gözüme çarptı.

    Bazı amfiler ise AliExpress tarafından satışı yapılan çakma Accuphase'ler gibi geldi...

    Anlaşılan üstad kendi imalatı olmayan bazı cihazları vitrinine koymuş.





  • zupar kullanıcısına yanıt

    Güzel bir Class A örneği... İkinci el...

    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-ev-muzik-sistemleri-cayin-265ai-pure-class-a-997504699/detay


    https://hometheaterhifi.com/volume_11_1/cayin-265ai-integrated-amplifier-3-2004.html


    Fiyatı konusunda bir şey söyleyemeyeceğim...

    7 Yıl önce ikinci eli 3500 TL'ye bulunabiliyordu.


    Ama artık fiyatların civatası gevşedi...

    Sugden A21SE bile 58.000 TL...

    https://www.canhifi.com/markalar/sugden-audio/entegre-ampli/a21se-signature-122.57.176.aspx?skuId=1443




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 11 Şubat 2022; 19:58:14 >




  • ...(mesajı yanlış anlamışım o yüzden sildim)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zupar -- 13 Şubat 2022; 14:31:20 >
  • zupar kullanıcısına yanıt

    Ben instagram sayfası vitrinindeki Advance Acoustic amfinin çakma olduğunu yazmadım ki...

    Neden öyle bir intiba edindiniz? Sözüm sayfada görülen diğer bazı amfiler içindi.

    Zaten konu sayfadaki amfilerin çakma olup olmadığı değil internetten kopyala-yapıştır yapılmış fotoğraflar olduğu idi. Bu düşüncemi koruyorum. Devre tasarlayıp gerçekleştirmek başka, montaj yapmak başka.


    Gösterdiğiniz fotoğrafa gelince, 0.96 A sükunet akımı, küçük denilebilecek trafosu, 2N3055 transistörleri ile daha önce ifade ettiğim gibi bir John Linsley Hood tasarımına benziyor. Bu modüller AliExpress'te gayet uygun fiyatlarla satılıyor.


    John Linsley Hood'u tekrar anarsak, eli öpülecek adamdı...

    İyi bir mühendisti. Hi-Fi dünyasına katkıda bulunacak tasarımlara imza atmıştı.

    Bu tasarımlarını da para kazanmak yerine Wireless World dergisinde bastırarak meraklıların kullanımına ücretsiz açmıştı.

    Dünyada tüm meraklılar, bu arada siz de bu amfiden birer tane yapmıştınız.

    Zaten DIY dünyası kendi amfisini yapmak isteyenler için iyi bir seçenek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 13 Şubat 2022; 13:35:54 >




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

    Pardon hocam yanlış anlamışım. Fotoğraf konusunda ben ayda bir falan yolum düştükçe uğrarım, ordaki anfilerin bazılarını gördüm, hele o audio researchların ev parası olduğunu öğrenince değer düşürürüm diye uzaklaşmıştım :)


    Tabi ne aldığını bilmek lazım. Ben kendisine DAC yaptırdım, önce demosunu denedim, içinde kullanılan tasarıma ve komponentlere baktım. Kanaatim bir ekranı, ayar v.s. yoktu ama bu kalitede bir cihazı belki 2 katına alabilirdim. Zaten o zamanki sistemimden çok iyiydi, hatta kullanılan opamplar soketli olduğu için farklı denemeler yapabiliyorum. Sonra bir arkadaş amfi yaptırdık, memnun kaldı ikinci bir anfi daha yaptırdı. Herkesin bilgisi ve becerisi yok. Ben memnun kaldığım, kişiliğini bildiğim için, bu tür kendi ustalarımızında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu işte bence parası olanlar, yada DIY'ciler iyi müzik dinler buda arada bir seçenek.


    Pass, JLH'tan sonra sırada hiraga var. yavaştan başladım bakalım. Aliexpress kitleri konusunda zaten JLH için bir kit fiyatı kadar daha üzerindeki çakma ve kalitesiz komponentlere harcadım. Hiraga için PCB bulursam belki alırım ama onuda kendim yaparım gibi çünki gönderim ücretleri gereği fiyatlar baya yukarda.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zupar -- 13 Şubat 2022; 15:34:8 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.