Şimdi Ara

KYK Yurtları Hakkında Rehber ve Tavsiyeler (05.09.2021)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
109
Cevap
49
Favori
22.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yemek


    - KYK yemeklerinin kalitesi yurttan yurda değişir. Eğer yemeklerin kalitesi kötüyse önce arkadaşlarınızla konuşup onay alın. Eğer genel bir memnuniyetsizlik varsa yetkililerle konuşun. Nazik şekilde konuşursanız ilgilenme ihtimalleri olur. Direkt şikayetvar'a veya KYK kurumuna gitmeyin. "Bize gelmek varken oraya neden şikayet ediyorsun bizi?" derler, gıcık kaparlar.


    - Yemek kalitesi yurttan yurda değişmekle beraber çeşit hep boldur. Son yıllarda KYK yemeklerinin kalitesi yükseldi. 10 sene öncesi ile arada büyük fark olduğunu tahmin ediyorum.


    - 2 öğün yemek çıkar. (06.00-12.00 ve 16.00-22.30 olması lazım) Devlet bu öğünlerde size para yardımında bulunur. Örneğin öğün başı 10 TL verir ve 10 TL tutarında yemek alırsınız. 10 TL'nin üstüne çıkarsanız cebinizden ödersiniz. (10 tl'yi sembolik olsun diye yazdım. devletin verdiği yardım parası ve ürünlerin fiyatı için internetten bakabilirsiniz)


    - Odanızda genellikle mini buzdolabı olur. (büyük buzdolapları nadirdir)


    - Yurda giderken birer tane tabak, çatal, kaşık, bardak (kupa) götürün. Yıkar yıkar kullanırsınız odanızda. Yemekhanede yemekleriniz için zaten çatal bıçak veriyorlar. Fakat odanızda kantinden aldığınız abur cuburları yemek için lazım olur diye söylüyorum. Bıçak konusu yurtta sıkıntı olabilir. Meyve soymak için meyve bıçağı veya meyve soyacağı alabilirsiniz.


    Çamaşır ve Ütü


    - Çamaşır yıkamak için çamaşırhane odalarına ineceksiniz. Deterjan ve yumuşatıcıyı ise elinizde siz götüreceksiniz. (deterjan ve yumuşatıcı pahalı şeyler. f/p bulmaya çalışın)


    - Çamaşırhaneye inerken eşyalarınızı çöp poşetine koyup götürebilirsiniz. Odanızda hurç veya çamaşır sepeti koyacak yeriniz olmayabilir. O yüzden hurç ve çamaşır sepeti gibi eşyaları gitmeden almamanızı tavsiye ederim. Gidince bakarsınız, boş yeriniz varsa alabilirsiniz.


    - Makineye çamaşırları attıktan sonra bitiş saatini not ediyorsunuz ve çamaşırlar yıkandığında gelip çamaşırlarını alıyorsunuz.


    - Çamaşır makinelerini çalıştırmak ise genellikle ücretsiz olur fakat çalıştırması ücretli olan yurtlar da var. Sabit bir fiyat ise bulunmuyor.


    - Çamaşırlarınızı kurutmak için kurutucular bulunuyor. Fakat bazı yurtlarda kurutucular az oluyor veya bazıları çalışmıyor. Sayı azlığı sebebiyle kurutucularda yer bulamayabilirsiniz.


    - Yurtta ütü masalarının olduğu bir oda olur genellikle. Sizin yurdunuzda olup olmadığını internetten kontrol edin. O odada ütünüzü yapabilirsiniz. Fakat çoğunlukla sadece masa olur, ütü olmaz. Ütü varsa da sayısı azdır, size sıra gelmeyebilir veya bozuk olabilir.


    Banyo


    - Bornoz almayın giderken, çok yer kaplar valizde. Gerek duyarsanız yurdunuzun olduğu şehirden alın. Şimdilik 2-3 adet 50x90 boyutunda havlu yeter.


    - Fön makinesi yurtta yok, kendiniz alacaksınız.


    Oda Arkadaşları


    - Sigara içmek ve alkol kullanmak yurtlarda yasaktır. Genelde sigara dedektörü olur. Sigara dedektörü olmayan yerlerde sigara içen arkadaşlarınızla ortak bir yol bulmaya çalışın.


    - "Ben istediğimi yaparım, karışamazsın." diyen bir arkadaşınız olursa düzgünce uyarın. Anlamazsa üzerine gidin ve yurda şikayet etmek zorunda kalacağınızı söyleyin. Hala anlamazsa içgüdülerinize bırakıyorum.


    - Başka bir odadaki insanla anlaşmanız halinde odalarınızı değiştirirler. Birbirinizin odalarına yerleşirsiniz. Sigara içen insanlar üst katlardan alt katlara inip ricada bulunurlar genellikle. "Bahçeye çıkıp içmek zor oluyor, değişelim mi?" şeklinde.


    - Arıza tipler nadirdir, sık karşılaşmazsınız yurtta. Arıza tipler son girişin 23:00 olduğu, yasakların bol olduğu yurtlarda kalmayı tercih etmezler genellikle. Yurttan atılmayı da kolay kolay göze alamazlar. Lisede değilsiniz, 18 yaş üstü insanların olduğu yerde zorbalık fazla olmuyor. Bu konuda endişelenmeyin.


    - Komşu odalarınızdaki insanlarla iyi geçinin, ikram edilebilecek bir şeyiniz varsa verin. Arada iyi ilişkileriniz olursa zor günde yardımlaşırsınız.


    Alabileceğiniz Eşyalar


    - Kıyafetleriniz (bolca çorap ve boxer götürün. sürekli çamaşırhaneye inmekle uğraşmak istemezsiniz)

    - Diş Macunu > Diş Fırçası > Diş İpi.

    - Şampuan > Kalıp ve Sıvı Sabun > Lif > Jilet > Tırnak Makası

    - Aksesuar (saat vb.) > Parfüm > Deodorant

    - 1 tane ıslak mendil (yurda ilk gidişinizde her yer toz olacak, silmeniz lazım) > 10'lu mendil.

    - Flash Bellek.


    - Alarmlı saat. Sınav günlerinde kurabilirsiniz. Telefonunuzun alarmının çalmama ihtimaline karşı gönlünüz ferah olur.


    - 2 veya 3 terliğe ihtiyacınız olacak. 1. terlik oda için, 2. terlik banyo için (ıslaklık), 3. terlik kantine veya komşu odalara giderken ihtiyaç olacak. Ben ayakkabısız dışarı çıkmadığımdan 2 terliğim var. (2 terlikten birini yıkadığınızda yedekte terlik olması için 3. bir terlik alabilirsiniz)


    - Çalınma olayları nadirdir. Kameralar var. Yine de engellemek için 1 veya 2 adet şifreli kilit alın. Şifresiz almayın anahtar taşımakla uğraşırsınız.


    - Okuma kitaplarınız. Odanızda yer bulamayabilirsiniz. O yüzden kitap sayınızı az tutun. Odanızda boş yer fazlaysa başka bir vakit ailenizden kitaplarınızı kargolamalarını söyleyebilirsiniz.


    Sonradan Eklediğim ve Düzelttiğim Konular


    - Devletin yemek için verdiği yardım parası günlüktür. Bugünün yardım parası ertesi güne aktarılmaz. Aynı gün içinde harcamak zorundasınız.


    - Verilen yardım paraları nakit olarak verilmemekte. Sadece yurt yemekhanesi için kullanabiliyorsunuz. Sodexo gibi düşünün.


    - Çorap ve boxer hariç kıyafete abanmayın. Küçücük dolap veriyorlar sığdır sığdırabilirsen.


    - Kıyafetleri sığdırmak için yanınızda bolca askılık getirebilirsiniz. Size büyük yer kazandırır.


    - Okulunuza nasıl daha kolay gidip gelebileceğinizi öğrenmek, yurtların ulaşım kolaylıklarını kontrol edebilmek için Moovit veya Trafi uygulamalarını kullanabilirsiniz. (her şehirde hizmet vermiyorlar, şehrinizde hizmet verip vermediğini kontrol edin)


    - Laptop'unuz varsa taşımak için laptop çantası almanızı tavsiye ederim. Yurda götürürken, odalar arası taşırken, okula götürürken ihtiyacınız olacak.


    - Mouse alacaksanız az ses çıkaranlardan olsun. Arkadaşlarınız ders çalışırken rahatsız olmasınlar.


    - Ranzalı odaya düşerseniz alt ranzada kalmaya çalışın. Üst ranzada suratınıza ışık vuruyor. Ayrıca alt ranzada inmesi kalkması kolay. Dezavantajı ise gelen geçen ranzanıza oturup kirletir, dağıtır.


    - Çözemediğiniz, çözüm bulamadığınız konularda KYK ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Çok ilgililer, kısa sürede yurt yetkililerinize gereken bilgilendirmeyi yapıyorlar. Fakat ilk maddede yazdığımı unutmayın, hiyerarşiyi atlamayın. Konuyu çözmek için sırasıyla yurt arkadaşı > yurt yetkilileri > KYK ile iletişime geçeceksiniz.


    - Bazı yurtlarda tuvaletler odanızdayken bazı yurtlarda kat içerisinde ortak kullanım olur. Benim kaldığım yurtta oda içerisindeydi. Tuvaletler odanızda olduğunda temizlik açısından bir sorun olmuyor. Gayet rahat. Fakat tuvaleti kat içerisinde ortak kullanım olan arkadaşlarımla konuştuğumda "Sıra bekleme olayı pek olmuyor fakat her tuvaletin geldiğinde odandan çıkmak zorunda olmak nefret ettiriyor." demişlerdi. Bahçeli bir yurtta kalan arkadaşım "Geceleri tuvalete gittiğimde böceklerle karşılaştığım çok oluyor." demişti. Tuvaletlerin ortak olması can sıkıcı bir durum.


    - Nevresimleri yurtlar sağlıyor. Kendi nevresimlerinizi getirmenize izin vermiyorlar (bazı çalışanlar göz yumuyor / iplemiyor). Haftada 1 nevresimlerinizi yıkayıp veriyorlar.


    - KYK internetlerini anlatmaya gerek yok, biliyorsunuz. Hibrit eğitim sebebiyle belki bu konuya biraz eğilip iyileştirmeler yapabilirler. Arkadaşlarınızla Türk Telekom Magnet alabilirsiniz. (bazı yurtlar bireysel internete yani superbox, magnet gibi şeylere izin vermiyorlar. mobil veri kullanabilirsiniz)


    - Ütüyü evden götürmeyin, taşıması zor olur. Ayrıca orada oda arkadaşlarınızla ortak bir şekilde ütü alabilirsiniz. Bir süreliğine fön makinesi ile kıyafetlerinizi ütülersiniz. (youtube'dan izleyin)


    - Haftada 4-5 gün yetkili kişi gelip odanızı paspaslayıp tozunu alır.


    - Ses yalıtımı benim yurtta çok kötüydü. Genel durum nedir yurtlarda bilmiyorum maalesef. Fakat partiler, bağırış çağırışlar olmaz merak etmeyin. Sizden önce yurt yetkilisi gider odaya uyarmaya.


    - Yurtta yaşayacağınız hayat kalitesinin büyük kısmını odanızdaki kişiler ve yatak durumu belirleyecek. 6/8 kişinin kaldığı ranzalı odalar çok sıkışık oluyorlar. 6 kişiye ders çalışmak için küçük bir masa ile 2 tane sırt ağrıtan sandalye veriyorlar, başka oturacak yeriniz olmuyor. Eğer dört veya dörtten az kişinin kaldığı, bazalı yatakların olduğu bir odada kalırsanız kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Türkiye'de genel durum nedir bilmiyorum ama Ankara genellikle odalar 4 kişilik.


    - Kettle odalarda yasak. Yakalattığınızda elinizden alırlar ama disiplinlik etmezler. Yasak olma sebebinin yangın çıkma riskinden dolayı olduğunu söylüyorlar. Yangın riski sebebiyle mi, elektrik sistemini göçertmesi riski sebebiyle mi yoksa kantinci çaydan kahveden para kazansın mı diye mi yasak bilmiyorum. Çay ocağına inip sıcak suyunuzu alıyorsunuz.


    - Son giriş 23:00 yurtlarda. Fakat yılda 75 gün izin hakkınız var. Eğer yurda girmeyecekseniz 23:00'dan önce Gencizbiz sitesinden yurda giriş yapmayacağınızı belirtmeniz gerekiyor. (bayramlar, tatiller ve hafta sonları 75 günlük süreden düşmez. izin almak zorundasınız fakat 75 günlük hakkınızdan yemez.)


    - 23:00 sonrası yurda girerseniz uyarı, kınama, atılma vb ile uğraşırsınız. Eğer gece işinde çalışıyorsanız (örneğin taksicilik, barmenlik, garsonluk gibi) yurt yetkilileri kolaylık sağlıyorlar. (yine de yurttan yurda değiştiğini unutmayın. her kural her yerde aynı şekilde uygulanmıyor.)


    - Yaz okulu, staj, bütünleme sınavları gibi mazeretleriniz yoksa yazın yurtlarda kalamıyorsunuz.


    - İnternetten sipariş vermek serbest. Kargoyu sorunsuzca alırsınız. Yemek siparişlerinin serbestliği ise yurttan yurda değişiyor. Bazı yurtlarda her vakitte serbestken bazı yurtlar hiçbir şekilde dışardan yemek siparişine izin vermiyor (kantine para kazandırmak için). Bazı yurtlar ise sadece akşam belirli bir saatten sonraki yemek siparişini yasaklıyor. Yurda gittiğinizde öğrenirsiniz.


    - Odanın dış kapısı kilitlenmiyor (dolaplar kilitlenebiliyor). İhbar ve şikayet sonucu veya bakan ve milletvekili ziyareti sebebiyle önceden baskın yapıp odalarınızdaki yasaklı eşyaları kontrol edebiliyorlar.


    - Arıza tiplerin (kavgacı, düzenin içine eden) fazla bulunmadığını söylemiştim. Fakat değişik takıntıları olan, değişik görüşlere sahip (siyasi, dini) insanlarla karşı karşıya gelme ihtimaliniz yüksek. Sonuçta Türkiye'nin dört bir yanından insanlarla aynı odada kalacaksınız. O sebeple en başta çok fazla sıkı fıkı olmayın, düşüncelerinizi anlatmayın fakat nazik olun. Sağlam insanlar olduklarına kanaat getirirseniz paylaşım içerisine girersiniz.


    - Odanızdaki arkadaşlarla din ve siyaset konuşmayın. Her gün yüz yüze uyanacağınız, uykunuzda sırtınızı döndüğünüz insanlar onlar. Taban tabana zıt düşündüğünüz bir insanla aynı ortamı paylaşmak size kendinizi iyi hissettirmez. Ayrıca iti uğursuzu da var. Bu sebeple din ve siyaseti sadece internette veya sürekli aynı ortamda bulunmayacağınız (üniversite öğrenci kulüpleri) yerlerde yapın.


    - Son giriş 23:00 yasağı yurttan yurda değişir. Bazı erkek yurtları bu konuda daha gevşek davranır. Kız yurtlarında ise bu konu daha ciddidir.


    - Fazla kitap almayın demiştim. Eğer kalacağınız yurt odaları geniş olan bir yurtsa (gitmeden önce internet sitesinden yurdunuzun odalarına bakın) bolca eşya alabilirsiniz. Nasılsa yeriniz var. Fakat otobüsten yurda taşıma işini de göz ardı etmeyin.


    - Çamaşırları kurutmak için kurutucu haricinde odanızda yer varsa ortak şekilde çamaşır askılığı alabilirsiniz. Yahut yatağınızın üstüne koyabilirsiniz. Bahçesi olan bir yurttaysanız da dışarıda kendiniz ipe asabilirsiniz.


    - En son yurt internetlerine 16 GB kota getirmişlerdi (rezillik). Bu sene hibrit eğitim sebebiyle bir iyileştirme gelebilir.


    - Bir arkadaş asma kilitlerin kolay kırılabileceğinden bahsetmiş. 1.si kameraların yurtlarda yaygınlaşması sebebiyle hırsızlık olayları azaldı. 2.si o kilitleri kırmayı becerememek gibi bir durum pekala var. 3.sü yan odadan biri odanıza gelebiliyor oda arkadaşlarınızla muhabbet için. Siz yokken can sıkıntısından şöyle elini dolabınıza atıp içini karıştırma arzusunda olabilir. Bunları engellemek için asma kilit almanız mantıklı olur. Yurda gittiğiniz ilk gün oda kapınıza bakan kameranın çalışıp çalışmadığını güvenliğe sorun. Ayrıca 1 senedir o yurtta kalan birini bulursanız "Bu yurtta hırsızlık oluyor mu?" şeklinde sorabilirsiniz. Cevaba göre aksiyon alırsınız.











    Aklınızda kalan soruları yazabilirsiniz.


    Ankara'da yurtta kalıyorum. Ankara'da KYK yurtlarında kalan çok fazla arkadaşım var. Onlara da dayanarak yazdım.


    Kız Yurtları: Kız yurtlarında durum nedir bilmiyorum. Genellikle bir şehirde 10 tane KYK erkek yurdu varsa 13-14 tane KYK kız yurdu olur. Özel yurtlarda bu sayı daha da artar. (İstanbul'daki özel yurtlar 68 kız 38 erkek, Ankara'daki özel yurtlar 36 kız 20 erkek). Kız KYK yurtlarında odalarda kalan kişi sayısı da genellikle 4 veya 4'ten az olur. Fakat 8 kişinin kaldığı ranzalı yurtlar da yok değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mejayy -- 7 Eylül 2021; 6:25:28 >







  • Ne demek istediğini pek anlamadım. Fakat yurtlarda kalan kadın sayısının fazlalığı ailelerden kaynaklı. Kızlarının apartmanda kalmalarından çok yurtta kalmalarını istiyorlar ve özel eve çıkmalarına engel oluyorlar. Böyle olunca özel kız yurtları ve KYK kız yurtlarının sayısı erkeklerden fazla oluyor.

    Odada sigara içiliyorsa acımayın. Uyarın insan gibi anlamazsa memura söyleyin. 3 4 defa şikayet ettim 1. de uyarı gibi bir şey 2. de kınam mı ne aldı. 3.yü memur işleme koymadı yurttan atılır diye. Sonra memuru gördüm eleman odada sigara içerken müdür yartdımcısına yakalanmış. Ben 1,5 sene sonra oda değiştim 6 ayım kral gibi geçti. Uğraşmam diyorsanız oda değiştirin.
    2. öğretimlerden ziyade odada yüksek lisans filan yapan olursa 10 numara olur. Yaş büyük olduğu için iyi anlaşırsınız. Bizim oda ayrıydı yatma+çalışma gibi. Gece 24te ışığı söndürüyorduk. arkadaşlarınızla iyi geçinin ve empati kurun. Köyden gelen adam da olacak metropelden gelen adam da hanzo da olacak. Şansınıza kalmış. İyi arkadaşlıklar kurdum yurtlarda. Her oda aileniz gibi. 2 4 yıl size göre odayı paylaşacaksınız.
  • En yararlı yurt bilgi konusu, yukarı
  • doyourenouncesatan kullanıcısına yanıt

    teşekkürler :)

  • ortak tuvaleti banyosu olan yurtlarda kaldınız mı hocam hiç

  • Up
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ferplath

    ortak tuvaleti banyosu olan yurtlarda kaldınız mı hocam hiç

    Selam. Yazının en sonuna ekledim şimdi bu konuyu da, bakabilirsin :)


    "Bazı yurtlarda tuvaletler odanızdayken bazı yurtlarda kat içerisinde, ortak kullanım olur. Benim kaldığım yurtta oda içerisindeydi. Tuvaletler odanızda olduğunda temizlik açısından bir sorun olmuyor. Gayet rahat. Fakat tuvaleti kat içerisinde ortak kullanım olan arkadaşlarımla konuştuğumda "Sıra bekleme olayı pek olmuyor fakat her tuvaletin geldiğinde odandan çıkmak zorunda olmak nefret ettiriyor." demişlerdi. Gerçekten can sıkıcı bir durum."




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mejayy -- 5 Eylül 2021; 1:13:44 >
  • Up
  • faydalı

  • Ferplath F kullanıcısına yanıt
    Eğer yurtta kalanlar gelişimini tamamlayamamışsa geçmiş olsun. Duş alanlarına dışkılayanlar, tuvalette saç kesenler, lavaboda sakal tıraşı olup kılları temizlemeyenler, merdivenleri çıktıkça ciğerleri yakan bir s*dik kokusu…
  • KYK'da kalmayacağım ancak yurtlar hakkında çok güzel bir yazı olmuş,up

  • Hocam ankaradaki yurtların durumu ne genel olarak? Çok fazla eski yurt var mı?
  • 5 yıl okul hayatının 3.5 yılı kyk da 1.5 yılı online geçti. Şuan ev de miss gibi yaşıyorum ama konuyu okuyunca niyeyse kyk özlemi geldi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: patheticmuggle

    Hocam ankaradaki yurtların durumu ne genel olarak? Çok fazla eski yurt var mı?

    En çok gözüme çarpan çok fazla kız yurdu var. 22 kız 12 erkek yurt var (her şehirde mi böyle bilmiyorum).


    Yurtlar ülkeye kıyasla çok iyi. Ankara şehrinin içindeki yurtlarda Tahsin Banguoğlu yurdu hariç sanırsam hepsinde tuvaletler oda içerisinde (merkeze uzak yurtlarda durum nedir bilmiyorum maalesef). Yapımı eski yurtlarda da son 5 senede yenileme yaptılar.


    Tahsin Banguoğlu yurdunda kalan arkadaşlarım var. Odalar 6/8 kişilik, ne çalışacak yer var ne sığışacak. Tuvaletler ortak kullanım. Fakat bu eksikliklerini çevresiyle kapatıyor. Yanlış hatırlamıyorsam içerisinde halı sahası, koşu alanı, geniş bahçesi vb var. Hacettepe'ye de yakın bayağı.

  • Mejayy kullanıcısına yanıt
    Kız olduğum için daha avantajlıyım sanırım yurt konusunda. Genelde koşulları da daha iyi oluyor diye duydum. Teşekkürler hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi patheticmuggle -- 5 Eylül 2021; 2:23:40 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: patheticmuggle

    Kız olduğum için daha avantajlıyım sanırım yurt konusunda. Genelde koşulları da daha iyi oluyor diye duydum. Teşekkürler hocam

    Kız yurtları hakkında maalesef pek bilgim yok. Kendin inceleyebileceğin bir link bırakayım. Buradan odalara bakabilirsin.


    Ankara'daki Kyk Devlet Kız Yurtları » KYK Yurtlar

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alarak

    5 yıl okul hayatının 3.5 yılı kyk da 1.5 yılı online geçti. Şuan ev de miss gibi yaşıyorum ama konuyu okuyunca niyeyse kyk özlemi geldi.

    KYK tamamen şans. Okulunuza mesafesi, yatakların durumu, odadaki kişi sayısı, yemeklerin kalitesi, yurt yönetimi, odadaki arkadaşlarınız... Eve çıkarken şansa bağlı olmamak çok daha güzel. Yatağını, odanı, ev arkadaşını ve ev sahibini kendin seçiyorsun.


    Maddi durum yoksa huzurunu şansa bırakıyorsun. Maalesef.

  • Anakradaki erkek yurtlarının kapasiteleri ne kadar?
  • kettle var mı aga en önemlisini unutmuşsun

  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpereNN7

    Anakradaki erkek yurtlarının kapasiteleri ne kadar?

    2020_HAZIRAN_Seçime_Çikilacak_Isletme_Yerleri.pdf (gsb.gov.tr)


    Bütün KYK yurtları yok ama genel bilgi olur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: biçareyim

    kettle var mı aga en önemlisini unutmuşsun

    Yazarken aklıma geldi de kaynamış :D Ekledim en sona :)

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.