Şimdi Ara

Kürtler Neden osmanlıda bu kadar etkili ayaklanmadı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • dönemimizde sözde toprak için dağa çıkan terör örgütü var kendilerine devlet kurmak isteyen kürtler var ama biraz araştırdığım kadarı ile neden kürtler hiç osmanlıda böyle bir ayaklanma çıkarmamış olabilir osmanlı döneminde bazı isyanlar olmuş ama şuan ki kadar etkili isyanlar değil kürt isyanlarına genellikle hemen müdahale edilmiş gözükmekte osmanlı döneminde yanlışım varsa düzeltebilirsiniz ve osmanlı gücünü tamamen kaybetmeye başladığında genellikle kürt isyanları ortaya çıkmış gözükmekte sizce mesela fatih döneminde yavuz döneminde kanuni döneminde 2.selim döneminde 4.murat döneminde nedense hiç bir kürt isyanları gözükmemekte burdan şunu anlayabilirmiyiz Mutlak monarşi yönetim sisteminin ne kadar etkili olduğu sonucuna varabilirmiyiz ?


    Ki osmanlı mutlak monarşi sisteminden meşruti monarşi yönetime geçtikten sonra bu kürt isyanları başlamakta 1830 yılından itibaren ve Atatürk döneminde ise parlementer sisteme geçiyoruz kürtler yine rahatça isyan çıkarabildi yani burada demek istediğim parlementer sistem ve meşruti monarşi yönetim sistemleri çok ama çok fazla etkisiz olabilir mi isyanlar için




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koks34 -- 28 Ocak 2023; 13:11:21 >







  • Öncelikle Osmanlı güçlüyken Türkler dışında isyan eden millet yok gibi. Düşünün, Ankara Savaşı yapılıyor. Bir Türk beyliği hariç (Onun da beyi ölmüş, varisi yok) hepsi bağımsız olurken Balkanlarda Avrupalı milletlerden bir iki ufak yer hariç isyan eden ayrılan yok.


    Osmanlı'da imtiyazlı eyaletler vardı. Kimi vergi kimi asker vermez bazısı kendi yöneticisini (vali) seçer. Mesela Kırım asker vermez, Mekke Medine'nin olduğu eyalet (Adı aklıma gelmiyor) ne vergi ne asker verir gibi. Resmi tarihte çok anlatmıyor ama Doğu'da da aynı şekilde imtiyazlı yerler var.


    En büyük neden o zaman Siyonizm güçlü değildi.


    Türkiye'de bugün kişi başı gelir 100 bin dolar olsun. Ülkede adalet, kamu düzeni vs. her şey dört dörtlük olsun. Kürt sorunu falan kalmaz. Bağımsızlık, özerlik, yok ana dil... Bunlar karın doyurmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denn.zent -- 28 Ocak 2023; 15:40:52 >
  • Mezhep uyumu (Sünnilik) ve Kürtlerin rekabet halindeki kabilelere ve reisliklere bölünmüş, istismar edip kontrol etmeye - divide et impera'ya - açık toplumsal yapıları sebebiyle. Kızılbaş Türkmenlere nazaran Sünni Kürtlerle Osmanlı'nın ilişkileri genel anlamda daha olumluydu. Geç dönem Osmanlı bağlamında mesela Hamidiye Alayları Kürtlerden teşekkül edilmiştir. Buna mukabil Kürt aşiretlerin veya reislerin Osmanlı'nın, çevredeki halkın veya birbirlerinin başına hiç bela olmadığını, Anadolu'da bir huzur ortamı olduğunu söylemek yanlış olur; bilhassa da Osmanlı'nın önceki yüzyıla kıyasla ciddi karmaşaya kapıldığı 17.yüzyıldan itibaren. Anekdot olarak paylaşayım, cumhuriyete isyan eden Kürt Şeyh Said eski bir Hamidiye mensubuydu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tarihi bilmeyip öyle sanmandandır.


    bugünün nakşicileri aslında kürd kökenli sünnilerin bir ayağıdır.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    varsa göster işte kürt isyanları osmanlının yıkılma döneminde başlıyor 1830 ile 1900 yılları arasında ki çıkan isyanda ekonomi ve dini politikalar yüzünden toprak veya devlet kurma ile alakalı bir isyanları yok tarihi okuduğum kadarı ile ayrıca orhan bey 1.murad 1.bayezid 1.mehmet fatih yavuz kanuni 2.selim 4.murat gibi padişahların döneminde kürt isyanları ile alakalı hiç bir şey yok ortada


    ayrıca 2.abdülhamid 1.meşrutiyeti ilan ettikten sonra kürt isyanları yavaş yavaş çıkmaya başlıyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koks34 -- 30 Ocak 2023; 11:51:7 >
  • Koks34 kullanıcısına yanıt

    dini ayaklanmalar çıkıyor. bir tanesi işte büyük kürt islamcılarından. bugün adı nakşi diye geçenlerden. Fatih'in istanbula sokmadığı bu gurup nedense Fatih'in ölümü sonrası, fatih'in sevimsiz çocuğu beyazıt'ın arkasında sarayı bile basıyorlar.

  • İsyan eden Yunan, Bulgar, Sirplar vs hepsinin bir ortak tarih bilinci devlet kültürü devlet anlayışı vardı, yani 300-500 yıl da Osmanlı Egemenliğinde kalsalar öncesinde bir devletleri vs vardı, oysa Kürtlerin Anadolu coğrafyasında bir devlet millet anlayışı gelişmemişti, geçmislerinde bağımsız bir Kürt devleti olsa süreç farklı olurdu,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.