Şimdi Ara

Kullanılmış araba alırken dikkat edilecekler - Pert kaydı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
25
Favori
2.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Birçok kişi bilmeden pert yada ağır kazalı otomobil aldığı için sıkıntı yaşamış, baştan doğru adımlarla ilerlerseniz aldatılma ihtimaliniz oldukça düşer. Fazla detaya girmeden dikkat etmeniz gereken noktaları yazayım.

    1) Birçok kullanıcı aracını alırken tramer sorgulaması yaparak geçmişte sigortadan yapılan işlemleri ve varsa pert kaydını öğrenmeye çalışıyor. Ancak sigprtacınız vasıtasıyla tramerden yada 5664'e mesaj atarak yaptığınız sorgulama size doğru bilgiyi veremeyebilir. Buna en büyük sebep pert olarak sigortadan satışı yapılan araçların, sisteme kayıtlarının gecikmeli olarak girmesidir. Bunun belli başlı sebepleri:

    a) Öncelikle pert kaydının sigorta tarafından sisteme işlenmesi için aracın sahibine sigortadan tüm ödemenin yapılarak hasar dosyasının kapatılmış olması gerekir.
    b) Aracın hasar dosyası kapandıktan sonra sigortada tarafından sisteme işlenen hasar kaydının yada pert kaydının sorgulamalarda çıkması 1 ayı buluyor. Eğer aracı hasarlı halde alanlar kısa sürede yaptırır ve satışa koyarsa siz sorgulamada kayıtlara ulaşamazsınız.
    c) Araç sigortadan pert olarak satılmıştır ancak aracın sahibine tazminat ödemesi yapılması araç sahibinin sigortanın ödeyeceği rakam üzerinde uzlaşamaması, sigortanın ödemeyi geciktirmesi gibi sebeplerden dolayı hasar dosyasının kapanması uzadığından aracın sisteme pert kayıdının girme süresi uzar. Yukarıdaki sebeplede bir araya geldiğinde aracın kayıtlarının sisteme yansıması 3 ayı geçebilir.
    d) Bazı sigorta şirketleri araçları hasarlı halde daha iyi fiyata satmak için bazılarıyla anlaşma yoluna gidiyor ve aracın hasar dosyası kapanıp tüm işlemleri tamamlansa bile sisteme bilgileri geç giriyorlar. Bunu aracı hasarlı halde alana söylüyorlar o da aracı yaptırıyor ve satarken kayıt çıkmıyor sigorta daha sonra kayıtları giriyor. Böyle durumlarda aracın pert kaydının sisteme işlenmesi 6 ayı bulabiliyor. Çok ağır bir itham oldu ancak bunu yapan sigorta şirketleri var. Araçları hasarlı halde alıp yine hasarlı olarak satanlar var, onların ilanlarına bakın hasar kaydı olmayan araçların daha pahalıya satıldığını görürsünüz.

    2) İkinci el araba alırken fiyat sizin için birinci tercih sebebi olmasın. Aynı özelliklere sahip otomobiller arasında bir araç için istenen en düşük rakam sizin için o arabanın esas değeri olmamalıdır. Tamam olması gerekenden çok fazla fiyat isteyen, yada keyde keder satıyorum diyip çok yüksek rakamlar yazan satıcılar var ancak önemli olan almak istediğiniz aracın rakamını doğru tespit edebilmektir. Bunun için satıştaki araçların kilometre ve kondüsyon olarak aynı standartlarda olanlarının ortalamasını alın.

    3) Mümkün olduğunca yaşadığınız şehirden otomobil almaya çalışın. Kalkıp başka şehirlere otomobil almaya mümkün olduğunca gitmeyin. Büyükşehirler özellikle İstanbul daha fazla alternatif sunar ancak sıkıntı yaşama ihtimaliniz bir o kadar yükselir. Yaşadığınız şehirde aracınızı göstereceğiniz güvenilir tanıdığınız birileri vardır ancak gittiğiniz başka bir şehirde büyük olasılıkla yoktur. Ayrıca İstanbul'da karşılaşacağınız bir sıkıntı da sizin aracı baktırmak istediğiniz yer galeriye çok uzaktaysa esnaf aracı oraya götürmenize izin vermeyebilir. Örneğin Bahçelievler'de araba baktınız, ben aracı Maslakta hatta Bostancı sanayi sitesinde ustama gösterecem derseniz galerici aracı oralara göndermeyebilir. Aracı yakınlardaki bir sanayi sitesinde, örneğin Küçükçekmecede, İkitellide vs göstermenizi isteyebilir. Nihayetinde oralarda da sanayi siteleri var yüzlerce tamirci esnafı ve özel yada yetkili servis var. Çünkü gidiş geliş 2 saat yol sürer ayrıca uzun mesafede aracın kaza yaşama ihtimali var. Bu noktada galeri esnafı haklıdır.

    4) Aracı kullanıcı sahibinden almaya çalışın. Kullanıcı araca en az 1 yıldan fazla sahip olmalıdır. Ayaküstü al sat yapanlardan sakın almayın. Galeriden almaktan daha kötüdür, bir sıkıntı yaşamanız halinde gideceğiniz bir dükkanı yoktur. Bu nedenle mutlaka ruhsata bakın aracın ne kadar zamandır alacağınız kişiye ait olduğunu bilin. Aracın mülkiyeti aracı size satanın kendinin yada eş, kardeş, çocuk gibi birinci dereceden yakınına ait değilse şüpheyle yaklaşın. Ayaküstü al sat yapan aracın satışını üzerine almamış biri olabilir.

    5) Yetkili servisler geçmişte detaylı ekspertiz yapıyorlardı ancak artık yapmıyorlar, özellikle büyükşehirlerde. Buna sebep bir aracı alırken yapılacak kontrollerde tüm sıkıntıların anlaşılmasının mümkün olmaması. Gözden kaçan küçük detaylar için bile yada ekspertiz esnasında bir sıkıntısı olmayan bir elektronik ünitenin kısa sürede sıkıntı çıkarması sonrası araca ekspertiz yaptıranın gelip servisten hesap sorması, zararının karşılanmasını istemesi ve dahası yaşadığı sıkıntıdan yetkili servisi sorumlu tutup dava açması ve bunun neticesinde mahkemelerin genelde haksızda olsa kanaatlerini tüketiciden yana kullanmasından dolayı yetkili servisler ekspertiz yapmayı bıraktı.Ekspertiz yapsa bile size ya yazılı belge vermez yada çıkacak bir sıkıntıda kendilerini sorumlu tutmicanıza dair imzanını alırlar.
    Özel servisler dahi artık ekspertiz yapmaya mesafeli duruyor, ve yapılan inceleme sonucunun kesin bağlayıcı olmiyacağına ve size ancak bir tavsiye niteliği taşıyacağına dair imzanızı alıyorlar.

    6) Galeriler tarafından size boya ölçme aletiyle yapılan boya kalınlık ölçümlerine kesinlikle inanmayın. Kendinize air boya kalınlığı ölçen cihazınız varsa tamam ancak cihaz onlara aitse size kalın boyayı cihazda ince olarak okutabilir ve aracın boyasız yada altında pek macun olmayan çizik boyası olduğuna inandırabilir sakın kanmayın. Çiziklerden dolayı boya yapılmış olabilir ancak bir arabanın her iki yanı yada bir yanı komple boyalıysa çizik boyası olmama ihtimali çok yüksektir.

    7) Arabayı mutlaka o markayla uğraşan özel servise gösterin. Her türlü markaya hizmet veren tamirciye göstermeyin. Alacağınız markaya hizmet veren özel servis aracı yakından tanıyordur ve o araç üzerinde olan sıkıntıları daha kolay ve doğru algılar. Ayrıca aracı daha sonra mutlaka işi sadece kaporta boya olan bir atölyeye gösterin. Aracı gösterirken yapılacak işlem karşılığında ne kadar ödeyeceğinizi baştan sorun ve dedikleri rakamı kabul edin, pazarlık etmeyin, zaten kaportaya bakmaya 50 bilemedin 100 TL alırlar. Bir çok kişi bu işleri bir teşekkür karşılığında yaptırmak ister ve bundan dolayıda aracı yeteri kadar incelemeyebilirler. O nedenle alacağınız hizmetin bedelini ödeyeceğinizi belirtin ve araca iyi bakılmasını isteyin.

    8) Otomobil bayileri takasa araba aldıklarında, otomobil kötü kondüsyondaysa, pert kaydı yada ağır hasar kaydı varsa bu aracı kendileri satmaz. Otomobili ya anlaşmalı geleriye aldırırlar yada aç gözlülük eder kendileri alır galeriye komisyon verirler. Buna sebep büyük işletme oldukları için başlarının ağrımasını istemezler. Eğer aldığınız aracın satışını size vekaleten yada aslen bir markanın yetkili satıcısı veya veriyorsa ve aracı siz aracı galeride görüp almışsanız o arabadan koşarak uzaklaşın.

    9) Noter satışı yapılırken mutlaka aracı aldığınız bedeli beyan edin ve noter satışına işletin. Otomobili galeriden alıyorsanız daha önce yazdığım sebeplerden ötürü aracın mülkiyeti galerinin şirket olarak üzerine kayıtlı olsun, size aracın satış bedeli üzerinden fatura kesmesi gerekir, faturanızı mutlaka alın, fatura aracı aldığınız bedel üzerinden tam fatura olmalıdır, eksik bedel üzerinden kesilmiş faturayı kesinlikle kabul etmeyin.
    Eğer araç galerinin kendine ait değilse ve konsinye olarak müşteri adına satıyorsa mutlaka size komisyon faturası kesmesi gerekir, komisyon faturaları %18 kdv üzerinden kesildiği için birçok galeri fatura kesmek istemez. Konsinye satışın komisyon faturasını mutlaka alın.

    10) Sizin otomobille olan ilişkinizin genellikle bir kullanıcı bilgisiyle sınırlı olduğunu yada otomobile olan merak bilgisiyle kısıtlı olduğunu, karşınızdaki galeri yada ayaküstü al satcının ise alım satım konusunda profesyonel olduğunu; bundan dolayı kusurları saklamada yada hatalara kılıf uydurmada uzman olduğunu unutmayın. Daha önce üç yada beş tane araç almış satmış biri olarak bile o tarz kişilerle başetmeniz zordur.
    Karşınızdaki kişi güven vermiyorsa arabanın fiyatı ne kadar uygun olursa olsun, araba ne kadar istediğiniz özelliklerde olursa olsun alım kararınızı gözden geçirin, hatta uzaklaşın almayın.
    Sıkıntı yaşamanıza neden olacak davranışlarınız: Acele, önlenemez heves, kendine aşırı güven ve uzun süre araç aramış olmanın verdiği bıkkınlık duygusudur. Bu durumdaysanız hemen alım kararı vermeyin, kendinize biraz zaman verin. Basiretinizin bağlanmasına engel olun.




  • On numara, bes yildiz
  • Aboooo,
    Çok iyidi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugo

    Aboooo,
    Çok iyidi
    Sırf bu yüzden bir miktar kredi çekip sıfır alasım var. :)
  • uzun zamandır böyle faydalı konu görmedim,malesef ilgi görmeyecektir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

    uzun zamandır böyle faydalı konu görmedim,malesef ilgi görmeyecektir
    Valla helal olsun.
  • ÖZET: 3-5 daha fazla verin 0 alın.
  • Ellerinize sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0C0967079

    Ellerinize sağlık
    aracımı sıfır alıyorum kullanıp satıyorum ve tertemiz araç satıyorum genelde sıkıntısı olmuyor çok şükür sonra kendime diyorum benim gibi kullanan yok mudur bulurum belki diye ama bugüne kadar ya ben bulamadım yada nasip olmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onzy

    aracımı sıfır alıyorum kullanıp satıyorum ve tertemiz araç satıyorum genelde sıkıntısı olmuyor çok şükür sonra kendime diyorum benim gibi kullanan yok mudur bulurum belki diye ama bugüne kadar ya ben bulamadım yada nasip olmadı.

    Alıntıları Göster
    Güzel paylaşım, yararlı olacaktır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Deep Hypnosis

    Güzel paylaşım, yararlı olacaktır

    Alıntıları Göster
    Elinize sağlık, yararlı bir yazı.
  • Eline sağlık. Özellikle alırken temiz çıkan kayıtların sonradan perte dönüşmesi kısmı çok aydınlatıcı olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: C4_1400

    Eline sağlık. Özellikle alırken temiz çıkan kayıtların sonradan perte dönüşmesi kısmı çok aydınlatıcı olmuş.
    Güzel paylaşım, emeğe saygı, ellerinize sağlık...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alaskalı Suikastçi

    Güzel paylaşım, emeğe saygı, ellerinize sağlık...

    Alıntıları Göster
    Ellerinize sağlık güzel bilgiler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bediboy

    Ellerinize sağlık güzel bilgiler

    Alıntıları Göster
    Sözde müslüman ülkeyiz ama her türlü alengirli işi yapıyoruz. Şu ana kadar aldığım hiçbir arabada ekstra sıkıntı yaşamadım. 1 günde araç beğenip aldığımda oldu. Zora düşüp yarım saatte sattığım araba da . Hepsi değişenli boyalıydı ama yürürleri 10 numaraydı . Hala alan adamları biryerlerde görsem hep gülerek güzel araba bu derler. Hiç oyun yapmaya gerek duymadım. Abicim arabanın değişeni boyası bunlar , yaptığım masraf bu, bu kadar senedir binerim , muayene bilgileri bu , km bilgileri bu hepsini liste haline getiririm. Ve en önemlisi araçta 1 hafta içerisinde ekstra bir sıkıntı yaşarsan ara beni yaptırayım derim. Ki oldu da . Aracı sattığımda adam hayvan gibi el frenini sonuna kadar çekip kırdı. Eyvallah dedim hemen 50 tlye yaptırdım içim rahat. İnsanımızın niyeti kötü ise her turlu bulur yolunu yine kazıklar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lego95

    Sözde müslüman ülkeyiz ama her türlü alengirli işi yapıyoruz. Şu ana kadar aldığım hiçbir arabada ekstra sıkıntı yaşamadım. 1 günde araç beğenip aldığımda oldu. Zora düşüp yarım saatte sattığım araba da . Hepsi değişenli boyalıydı ama yürürleri 10 numaraydı . Hala alan adamları biryerlerde görsem hep gülerek güzel araba bu derler. Hiç oyun yapmaya gerek duymadım. Abicim arabanın değişeni boyası bunlar , yaptığım masraf bu, bu kadar senedir binerim , muayene bilgileri bu , km bilgileri bu hepsini liste haline getiririm. Ve en önemlisi araçta 1 hafta içerisinde ekstra bir sıkıntı yaşarsan ara beni yaptırayım derim. Ki oldu da . Aracı sattığımda adam hayvan gibi el frenini sonuna kadar çekip kırdı. Eyvallah dedim hemen 50 tlye yaptırdım içim rahat. İnsanımızın niyeti kötü ise her turlu bulur yolunu yine kazıklar.

    Alıntıları Göster
    Hile yapmak, yalan söylemek, insanın ahlakıyla ilgilidir.

    Aldatılma olayında alıcılarında kabahati var. En basitinden aldatılan birçok alıcının ortak noktası elindeki paranın alabileceğinden daha fazlasını istemesidir. Eldeki para X aracın 2010 modeline yeterken sen 2012 modelini almaya çalışırsan yada daha pahalı olan Y marka arabayı almaya çalışırsan yüksek olasılıkla dolandırılırsın. Çünkü yapılan mantıksız davranış en hafif tabiriyle şansını aşırı zorlamaktır.
    İnsanlar alacağı zaman ilgilendiği araca istenenen en düşük fiyatları örnek alıyorlar. Malum sitede araçlarıı listeliyor satılıkta 100 araç varsa en ucuz 3 tanesinin fiyatı onun için o aracın değerini belirleyen rakam oluyor, çünkü ilanı okuyor arabada iki parça boya var yazıyor vs adam hemen bunları tartışmasız doğru kabul ediyor. Adam aynı arabanın yaklaşık aynı kilometrelerde, aynı model yılına, aynı kondisyonda ve aynı donanım paketine çoğunlukla istenen rakamla bakmıyor, yada ortalamasını almıyor, neden? Çünkü işine öyle geliyor. Bu araçlar neden daha ucuz diye sorgulamıyor, Bunun yerine bu aracın olması gereken esas değeri budur diyor en düşük birkaç fiyat istnen araçların dışında, diğerlerini olması gerekenden yüksek fiyat istiyor olarak düşünüyor.
    Yine bu rakam hevesi yüzünden adam kalkıyor örneğin Adana'dan Malatya'ya araba almaya gidiyor. 2 milyondan fazla nüfusa sahip şehirde almak istediğin arabadan mı yok? Amaç belli 40.000 TL'lik arabayı 2.000 TL daha ucuza mal etmek. Sonrası malum. En hafif zarar gidip eli boş dönmektir. 10 arabaya bakar eli boş döner, insanları aldatıcı olmakla suçlar ancak yine de kendi davranışlarını ve hatalarını sorgulama gereği duymaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbulur

    Hile yapmak, yalan söylemek, insanın ahlakıyla ilgilidir.

    Aldatılma olayında alıcılarında kabahati var. En basitinden aldatılan birçok alıcının ortak noktası elindeki paranın alabileceğinden daha fazlasını istemesidir. Eldeki para X aracın 2010 modeline yeterken sen 2012 modelini almaya çalışırsan yada daha pahalı olan Y marka arabayı almaya çalışırsan yüksek olasılıkla dolandırılırsın. Çünkü yapılan mantıksız davranış en hafif tabiriyle şansını aşırı zorlamaktır.
    İnsanlar alacağı zaman ilgilendiği araca istenenen en düşük fiyatları örnek alıyorlar. Malum sitede araçlarıı listeliyor satılıkta 100 araç varsa en ucuz 3 tanesinin fiyatı onun için o aracın değerini belirleyen rakam oluyor, çünkü ilanı okuyor arabada iki parça boya var yazıyor vs adam hemen bunları tartışmasız doğru kabul ediyor. Adam aynı arabanın yaklaşık aynı kilometrelerde, aynı model yılına, aynı kondisyonda ve aynı donanım paketine çoğunlukla istenen rakamla bakmıyor, yada ortalamasını almıyor, neden? Çünkü işine öyle geliyor. Bu araçlar neden daha ucuz diye sorgulamıyor, Bunun yerine bu aracın olması gereken esas değeri budur diyor en düşük birkaç fiyat istnen araçların dışında, diğerlerini olması gerekenden yüksek fiyat istiyor olarak düşünüyor.
    Yine bu rakam hevesi yüzünden adam kalkıyor örneğin Adana'dan Malatya'ya araba almaya gidiyor. 2 milyondan fazla nüfusa sahip şehirde almak istediğin arabadan mı yok? Amaç belli 40.000 TL'lik arabayı 2.000 TL daha ucuza mal etmek. Sonrası malum. En hafif zarar gidip eli boş dönmektir. 10 arabaya bakar eli boş döner, insanları aldatıcı olmakla suçlar ancak yine de kendi davranışlarını ve hatalarını sorgulama gereği duymaz.

    Alıntıları Göster
    Konuyu favorilere aldım, boş vakitte gözden geçiririm.
  • emeğine sağlık güzel konu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbulur

    Hile yapmak, yalan söylemek, insanın ahlakıyla ilgilidir.

    Aldatılma olayında alıcılarında kabahati var. En basitinden aldatılan birçok alıcının ortak noktası elindeki paranın alabileceğinden daha fazlasını istemesidir. Eldeki para X aracın 2010 modeline yeterken sen 2012 modelini almaya çalışırsan yada daha pahalı olan Y marka arabayı almaya çalışırsan yüksek olasılıkla dolandırılırsın. Çünkü yapılan mantıksız davranış en hafif tabiriyle şansını aşırı zorlamaktır.
    İnsanlar alacağı zaman ilgilendiği araca istenenen en düşük fiyatları örnek alıyorlar. Malum sitede araçlarıı listeliyor satılıkta 100 araç varsa en ucuz 3 tanesinin fiyatı onun için o aracın değerini belirleyen rakam oluyor, çünkü ilanı okuyor arabada iki parça boya var yazıyor vs adam hemen bunları tartışmasız doğru kabul ediyor. Adam aynı arabanın yaklaşık aynı kilometrelerde, aynı model yılına, aynı kondisyonda ve aynı donanım paketine çoğunlukla istenen rakamla bakmıyor, yada ortalamasını almıyor, neden? Çünkü işine öyle geliyor. Bu araçlar neden daha ucuz diye sorgulamıyor, Bunun yerine bu aracın olması gereken esas değeri budur diyor en düşük birkaç fiyat istnen araçların dışında, diğerlerini olması gerekenden yüksek fiyat istiyor olarak düşünüyor.
    Yine bu rakam hevesi yüzünden adam kalkıyor örneğin Adana'dan Malatya'ya araba almaya gidiyor. 2 milyondan fazla nüfusa sahip şehirde almak istediğin arabadan mı yok? Amaç belli 40.000 TL'lik arabayı 2.000 TL daha ucuza mal etmek. Sonrası malum. En hafif zarar gidip eli boş dönmektir. 10 arabaya bakar eli boş döner, insanları aldatıcı olmakla suçlar ancak yine de kendi davranışlarını ve hatalarını sorgulama gereği duymaz.

    budur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: comanchee

    quote:

    Orijinalden alıntı: mbulur

    Hile yapmak, yalan söylemek, insanın ahlakıyla ilgilidir.

    Aldatılma olayında alıcılarında kabahati var. En basitinden aldatılan birçok alıcının ortak noktası elindeki paranın alabileceğinden daha fazlasını istemesidir. Eldeki para X aracın 2010 modeline yeterken sen 2012 modelini almaya çalışırsan yada daha pahalı olan Y marka arabayı almaya çalışırsan yüksek olasılıkla dolandırılırsın. Çünkü yapılan mantıksız davranış en hafif tabiriyle şansını aşırı zorlamaktır.
    İnsanlar alacağı zaman ilgilendiği araca istenenen en düşük fiyatları örnek alıyorlar. Malum sitede araçlarıı listeliyor satılıkta 100 araç varsa en ucuz 3 tanesinin fiyatı onun için o aracın değerini belirleyen rakam oluyor, çünkü ilanı okuyor arabada iki parça boya var yazıyor vs adam hemen bunları tartışmasız doğru kabul ediyor. Adam aynı arabanın yaklaşık aynı kilometrelerde, aynı model yılına, aynı kondisyonda ve aynı donanım paketine çoğunlukla istenen rakamla bakmıyor, yada ortalamasını almıyor, neden? Çünkü işine öyle geliyor. Bu araçlar neden daha ucuz diye sorgulamıyor, Bunun yerine bu aracın olması gereken esas değeri budur diyor en düşük birkaç fiyat istnen araçların dışında, diğerlerini olması gerekenden yüksek fiyat istiyor olarak düşünüyor.
    Yine bu rakam hevesi yüzünden adam kalkıyor örneğin Adana'dan Malatya'ya araba almaya gidiyor. 2 milyondan fazla nüfusa sahip şehirde almak istediğin arabadan mı yok? Amaç belli 40.000 TL'lik arabayı 2.000 TL daha ucuza mal etmek. Sonrası malum. En hafif zarar gidip eli boş dönmektir. 10 arabaya bakar eli boş döner, insanları aldatıcı olmakla suçlar ancak yine de kendi davranışlarını ve hatalarını sorgulama gereği duymaz.

    budur

    Alıntıları Göster
    hocam teşekkürler bilgilendirmeniz için.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.