Şimdi Ara

KRC (Züccaciye) Franchising Edinme Girişimi Deneyimi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Bir süredir bir iş kurma peşinde koşturuyorum ve bir kaç kurumsal firma ile görüştükten sonra Franchising için KRC (Karaca Züccaciye) firması ile Franchising için görüşmeye başladık, internette bu konuyla ilgili hiç bir yerde detaylı bir açıklama bulunmamakta olduğu için şahsi tecrübemle biraz bilgi aktarıyım dedim.


    Öncelikle, online form doldurmanızı istiyorlar ve doldurduğunuz formu gönderdikten en geç 1-2 gün içerisinde telefonla dönüş yapıp hangi bölgede açmak istiyorsanız aynı hafta içerisinde o bölgede sizinle görüşmek istiyorlar. Belirlemiş olduğunuz bir dükkan varsa o dükkanı geziyorlar yoksa da bölgede beraber gezinti yapıp dükkan belirlemeye çalışıyorsunuz, ardından bu belirlenen dükkanla ilgili oturup kafadan aşağı yukarı bir hesaplama yapıp ön bilgileri aktarıyorlar. Bizimle olan görüşmelerinde de belirlediğimiz dükkan için 300-400 bin TL inşaat + mobilya masrafı ve dükkanın içerisine ilk etapta toplu mal yüklemesi yapılacağı için ortalama 700-900 bin TL civarında mal masrafı olarak belirlediler. Franchise ücreti almadıklarını, cirodan vesaire de kar payı istemediklerini, yalnızca Franchise bayiilere sattıkları maldan kar ettiklerini söylediler. Franchise'ın kar oranlarına gelince; 1.50 - 1.70 arasında bir kar oranı olduğunu belirttiler. Yani bir ürünün kendilerine maliyeti 50 liraysa, Franchise şubeye 100 liraya satıyorlar, Franchise şube de 150-170 lira arasında bir etiketle rafa koyuyor. Etiket fiyatları sabit, şubeler arası rekabeti bozmamak adına etiket fiyatında bir değişiklik yapılamıyor, fiyatlar merkez tarafından belirleniyor. İnşaat ve mobilya masraflarının belli bir kısmı nakit kalan kısmı vadeli çek ile, malların ödemeleri ise açılıştan 3 ay sonra ödemeye başlayacak şekilde 7 taksitte alınacak dediler. Yani 700.000 TL mal çektin, Kasım ayında açılış verdin, Şubat ayına kadar ödeme yok, Şubat ayında ilk taksit 100.000 TL ödeme yapıyorsun. Açılış sonrası çektiğin her malın da 5 ay valörü oluyor, yani Aralık ayında bir mal satın alımı yaptın merkezden, Mayıs ayında ödemesini yapıyorsun. Ha dersen ki benim param var aldığım malın parasını nakit veririm, aldığın mal tutarında %5 indirim yapıyor. Cirolar da az satış yapan dükkanda 200.000 TL civarındaymış, yoğun satış olan bir yerde 1.5 M TL civarındaymış. Başka da bir istekleri yokmuş.


    Buraya kadar her şey güzel, ortalama 300-400 bin TL nakit ile kurumsal bir firmanın şubesi olabiliyorsun gibi gözüküyor. Fakat gel gelelim, son aşamaya geldiğimizde;


    Yönetime seçilen yer ile ilgili fizibilite çalışmaları sunulmuş, yönetim beğenmiş ve OK vermiş, son aşamadayız, gidip dükkanın kirası v.s ile ilgili pazarlık yapacağız, öncesinde yetkili arkadaşlarla buluştuk ve bize yönetimin uygunluk verdiğini vesaire anlatacaklar. Raporlardan vesaire bahsettiler her şey güzel bir anda bize dediler ki "ufak bir detayımız daha var, bankada DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) açıp Karaca'ya bağlayacaksınız ve teminat olarak 2 Milyon TL nakit para veya o değerde bir ipotek koyduracaksınız. Ha bir de bu dükkanın inşaat ve mobilya masrafı 700.000 TL tutuyor." Bu aşamaya gelene kadar 300-400 bin TL nakit ile bu işin olacağını söyleyen kişiler bir anda toplam masrafı 3 Milyon TL'ye çıkarttılar ve bu masraflara dükkanın içine koyulacak mallar dahil değil, onları da ekleyince 3.5 Milyon TL civarında oluyor. Ben sadece 2 sene inşaat ve mobilya masrafını çıkartmak için çalışacağım yani. Ek olarak, malların parası olan 700.000 TL'yi nakit ödesem bile yine 2 Milyon TL tutarında teminatı bankada istiyor. Tam 3 hafta boyunca ziyaret - dükkan seçimi - fizibilite çalışmalar - yönetim onayı vesaire diyerek geçti ve 4. haftada bunları bize anlattılar. Adeta 1 ay boyunca boşa vakit kaybettiler boşa vakit kaybettirdiler. Bende 5 Milyon TL nakit para olsa ben niye gidip birinin Franchise'ı olayım arkadaş?


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Bu arada, züccaciye sektöründe iş yapan bir arkadaşımdan aldığım duyuma göre, malum firma çok iyi ciro yapan şubelerin tepelerine çöküp, isim hakkını geri çekme ile tehdit ediyormuş ve çok düşük rakamlara şubeyi devralıyorlarmış. O ciroları başkalarına yedirmiyorlarmış yani kısacası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AwJeezRick -- 23 Ekim 2020; 10:35:0 >







  • Guzel bir paylasim, tesekkurler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi epamuk -- 23 Ekim 2020; 9:35:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • paylaşım için teşekkürler. eski bir züccaciyeci olarak eger bu işe girmek istiyorsanız,

    avm dışında bir yere mağaza açmayın!


    ben olsam, istanbulda kahveciler var, espressolab mesela, bunlardan franchaise alırım.

    olaki battınız, elden çıkarmanız gereken şeyler,

    2-3 kahve makinası, buzdolabı ve 30 kişilik masa sandalye takımı!

    bu bile başlı başına tercih sebebi :)

    çünkü züccaciye zor iş.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.