Şimdi Ara

Kötü beslenme sigaradan da zararlı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uluda Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Ö retim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Özkan, belli başlı kanser sebepleri arasında beslenme alışkanlı ının sigaradan dahi önde gelerek ilk sırayı aldı ını söyledi.


    Doç. Dr. Özkan, kanser ve beslenme konusunda yapılan laboratuar ve epidemiyolojik çalışmalara göre kanser sebeplerini şu şekilde sıraladı:
    "Beslenme alışkanlı ı yüzde 35, sigara yüzde 30, çevre kirlili i yüzde 4, alkol yüzde 3, hava kirlili i yüzde 2 ve yiyeceklerimizdeki katkı maddeleri yüzde 1".
    Kanser sebepleri arasında kısaca diyet diye adlandırılan beslenme alışkanlı ının en ön sırada geldi ine dikkat çeken Özkan, "Yine epidemiyolojik bir çalışmada 43 bin 24 kanserli hastanın veri analizleri sonucunda diyetteki belirli düzenlemelerle kalın ba ırsak ve mide kanserlerinin yüzde 20'si ve prostat kanserlerinin yüzde 10'unu önlemek imkan dahilindedir" dedi.


    Amerikan Kanser Derne i'nin beslenme konusundaki önerilerine dikkat çeken Dr. Lütfi Özkan, beslenme alışkanlıklarında öncelik verilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:


    "İdeal kiloyu koruyun: İdeal kilonun yüzde 40'ından fazla olan kadınlarda yüzde 55, erkeklerde yüzde 33 oranında ideal kilolulara göre kanser ölüm riski artmaktadır. Aşırı kilo ile rahim, safra kesesi, böbrek, mide, kalın ba ırsak ve meme kanserine yakalanma riski artmaktadır.
    Çok yönlü beslenin: Çok yönlü ve aşırıya kaçmayan diyet en idealdir.


    Günlük diyette sebze ve meyve bulundurun: Taze sebze ve meyvelerden oluşan diyetin akci er, prostat, mesane, yemek borusu ve mide kanseri riskini azalttı ı saptanmıştır. Sebze ve meyvelerdeki vitaminler, mineraller ve fiber kanser riskini azaltmaktadır.


    Yüksek fiber içerikli yiyeceklerle beslenin: Tahıllar, bakliyat, sebze ve meyveler yüksek fiber içeren besin maddeleridir. Fiberli yiyeceklerin kalın ba ırsak kanserine yakalanma riskini azalttı ı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.


    Günlük diyetteki ya miktarını azaltın: Çalışmalar, diyetteki ya oranı ile meme, kalın ba ırsak ve prostat kanseri arasında ilişki oldu unu göstermektedir.
    Alkol alımını azaltın: Aşırı alkol alımı ile a ız boşlu u, gırtlak, geniz ve yemek borusu kanseri riskinin arttı ı saptanmıştır. Bu risk sigara ile birlikte daha da artmaktadır.
    Tuzlanarak, tütsülenerek ve nitritlerle korunan yiyeceklerden uzak durun: Jambon, bazı salamura çeşitleri ve balık gibi tütsülenerek saklanan yiyeceklerin tütsüleme işlemi sırasında uygunsuz işleme nedeniyle bir miktar katran bu yiyeceklere geçmektedir. Tuzlanarak saklanan yiyeceklerin mide ve yemek borusu kanseri riskini artırdı ı bildirilmektedir. Nitritler, etlerin korunması amacıyla kullanılmaktadır. Bu nitritler mide-ba ırsak sisteminde zararlı oldu u bilinen nitrozaminlere dönüşmektedir".



  • sağolasın Mike , heralde yaptığı işle veya hobisiyle ilgili bilgi akyaran tek kişi sensin , benim için epey yararlı bir yazı .
  • sigara bence her şeyden ama her şeyden de zararlı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.