Şimdi Ara

Koskoca ABD'nin Afganistan'ı kurtaramaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Koskoca ABD'nin Afganistan'ı kurtaramaması

    Bu Taliban artık ne kadar güçlüyse hem Sovyetleri hem ABD'yi yendiler.


    ABD'nin savunma bütçesi 731 milyar dolar bu arada




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HAYAT BİTTİİ -- 13 Ağustos 2021; 16:6:49 >



  • Donald trump'a tam yetki verseler içlerinden geçer soykırım yapmayı bile hiç düşünmeden uygular bu adam konuşmalarında defalarca bu yaratıkların canının hiçbir değeri yok toplu olarak yok edilmeleri gerek demişti neyse ki Amerika'da insan hakları var kafasına göre yönetemiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güç önemli değil o bölgenin dinamikleri önemli. Afgan halkının geneli taliban zihniyetli olduğu için taliban vb bir oluşumun zaman içerisinde kontrolü ele geçireceği belliydi zaten


    Kaçınılmaz son




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 13 Ağustos 2021; 16:33:10 >
  • Afganistan gibi igrenc yerlerin etrafini sarip o çölden kimsenin çıkmamasını saglamak lazim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asimetrik savaşı çok iyi biliyorlarmış mış mış mış.
    Sen onun şartlarına niye iniyorsun ki.
    İstesen kökünü kurutursun.

    Niye oyunu taliban gibi donsuzların kurallarıyla oynuyorsunuz ki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abd sovyetlerin tek sorunu halkın arasına sızmış talibanı tespit edemiyorlar taliban her cuma kendi halkını bombalayan mahlukatlardır pakistan iran çin talibana yardımı var dolaylı yoldan abd o topraklardan vazgeçmesi enerjisini boşa harcamak istememesidir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Trubetzkoy -- 13 Ağustos 2021; 23:10:14 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Toprak parçasına hükmetmek istiyorsan orda yaşayan herkesi katletmen gerekiyor. Amerika ve Avustralya'daki gibi Kızılderili katliamı mesela.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • amerika sandığınızdan akıllı ışid de taliban da onların kurduğu yapılar kaşıyıp kaşıyıp saldılar türkiyedeki sözde aşırı dinci yapıları ortaya çıkaran bizim halk mı sanıyorsunuz amerikaya kaçmalarından da mı şüphelenmediniz koskoca çiftlikleri var orada.

    tıpkı birilerinin yalanları kaşıması gibi

    ne diyecektiniz sonunda söyleyin....

    kaçıııın müslümanlar geliyooooor imdaaaat

    amaçta bu zaten.

    onlar bu ülkeye geldiğinde senin kimliğine baktıklarında görecekler ki adın ahmet sen o zaman valla billa ateist im diye zırla dur.

    olay bu yerseniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şeytanın yer yüzündeki gölgesi, lanetli kavim, sömürgeci Amerika; kasıtlı olarak bölgeyi istikrarsızlaştırmak için oradan çekiliyor....

    Tabi bir de
    Çin korkusu var. Ayrıca bop planı çerçevesi sebebiyle hedef ülkelerin demografik yapısının da bozulması gerekiyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 13 Ağustos 2021; 19:59:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Talibanı yok etmek istemedi.Yoksa Amerika gibi bir gücün Talibanı yok edememesi gibi bir durum olmaz,olamaz.


    Talibanı nasıl yok edebilirdi peki?


    Afganistanda modern okullar açılmasını destekleyerek ve halkın bu okullarda okumasını sağlayarak.Gerekirse güvenliklerini sağlayabilirlerdi.Böylece 20 yılda Batılı değerleri benimsemiş,modern görüşlü,Taliban zihniyetine uzak nesiller yetiştirilebilirdi.


    Ancak Amerika bunu yapmadı...2001'de Afganistanı işgal ederken Bush Afganistanı modern Dünya'ya entegre edeceklerini söylemişlerdi ama bu ancak lafta kaldı.Afgan halkını tamamen Taliban kontrolündeki okullarda ve medreselerde beyinlerinin yıkanmasına göz yumdu.Afganistada kurulan hükümetlerin yolsuzluklara bulaşmasına,halkı sömürmesine mani olmadı.Hatta destek oldu.Afgan ordusunu da doğru dürüst eğitmedi.


    Kısacası Amerika Afganistanı sadece sömürdü.Şimdi de çekilerek bölgeyi tekrar kaosun ortasına bırakıyor.Muhtemelen Çin ve Rusyanın başına bela olsunlar diye bunu yapıyor.


    Ha elbette ''Afganistanı ancak Afganlar kurtarabilir'' diyenler olacaktır...Onlarda haklılar lakin unuttukları nokta bu ülkenin 20 yıl boyunca Amerikan işgalinde kaldığı gerçeğidir.Eğer Afgan halkı cahil kaldıysa,Taliban zihniyetinden kurtulamadıysa bu Amerika'nın kasten böyle olmalarını istemesindendir.Yoksa Amerikan işgalinde de aydın ve modern görüşlü birçok Afgan Taliban tarafından katledildi,kadınlar recm edildi vs...Amerika ise 2001'de Afganistanı işgal ederken Afgan halkını bunlardan kurtaracağını ileri sürmüştü..


    Yani işin özü Amerika Talibanın bitmesini istemedi...





  • Kurtaramadı değil ki istediğini aldı. Mesele oradaki dinamiği yerinden etmekti. Ortadoğuyu terör örgütü ile değil mülteci ile parçalıyor. Suriyede de benzeri oldu Afganistanda da.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abd'yi yendiler cümlesi biraz komik oluyor.

  • Sizce abd tüm kuvvetini oraya verdi mi ? ABD li halk istemiyor insanlarının ölmesini, tepki gösteriyorlar. Bi halt yok diye geri çekiliyolar işte. Belki de istediklerini aldılar bitti.

  • ABDyi yenmediler ABD Talibanı yok etmeyerek bölgede kaos ve istikrarı bozma amacına bir kez daha ulaştı. Ucu bize kadar dokundu daha ne olsun.

  • Kurtarmak istediğini kim söylüyor ki?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Major güçlerin amaçları bu yüzyılda perde arkasından ilerler. Abd kendine komple düşman kuzey kore gibi ülke istemiyor. Bugün bir ülke yarın 2 derken 20 yıl sonra herbiri için ayrı uğraşmaları çok zor. Şimdiden önlem alıyorlar. Burada en önemli konu halkın abd yi desteklemesi. Afgan halkı abd yi desteklese başka şeyler konuşulurdu. İşin komik yanı sovyet işgalindede rusları desteklemiyorlar. Peki ne istiyor bu afganlar derseniz 1000 yıl önceki kafa yapısı ileülke yönetilsin beklentisi var. Bu yüzden talibana bırakıldı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ABD hiçbir zaman taliban için orada bulunmadı, taliban işin kılıfıydı.Esas hedef İran idi dolaylı hedefler rusya ve çin idi.Talibanı kim besliyor sanıyorsunuz iran pakistan çin rusya olmasa ABD işi kolayca çözerdi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıl olmuş 2021 hala amerikanın bir yere giderken kurtarma yalanına inananlar var.

  • Pff herkes saçmalamış.


    Afganistan bu işgalden öncede işgal edildi kırk yıldır ülkede doğru düzgün bir düzen yok toplum tamamen bitmiş durumda bütün kazanımlarını kaybetmiş ortada uzun yıllardır failed state durumunda olan bir bölge var.Şu türkiye'de 12 yıl zorunlu eğitime rağmen askerde gördüğünüz tiplere bakın sonra eğitimi de vermeyin üstüne okulsuz,fakir bir hayata koyun ölümüne din basın ve internet vesaire her şeyi alın elinden afganistan bunlarla dolu işte.


    Girişleri bush döneminde ladin için oldu o dönem abd gücünün zirvesinin zirvesindeydi gözüne bakacak adam arıyordu tabiri caizse tabii ladin işin görünen kısmıydı sistemin buna karşı çıkmaması rusya'nın arka bahçesi olması konumu falandı.


    Sonra klasik amerika devreye girdi bir savaşı kazanan ama bir yeri ele geçiremeyen bunu hiç yapamadılar ırakta aynı şekilde oldu mesela bütün ırak ordusunu terhis ettiler işgalden sonra öbür gün yüz binlerce işsiz asker maaşı olmadan uyandı ne yapacaktı bu adamlar din elden gidiyor ülkemiz elden gidiyor yapacak bir şey bulmamız lazım ortalıkta düzende yok bir sürü pis iş.


    Denediler afganistan'da düzen kurmayı samimi bir şekilde uydu devlet işte afganistan gibi yerler açısından da en sağlıklısı budur somali falan sömürülür kendi başına bırakırsan daha kötü hale gelir üstüne bir diktatör başa gelir sağa sola teşne olur dünya istediğini yapabildiğin bir mahalle değil.


    Ama öyle bir denediler ki yine klasik amerika girdi devreye vücut büyük beyin nispeten ona göre küçük mesela haşhaş yerine başka bir şey ektirdiler millete adam on kat az kazandı falan.


    Obama döneminde artık afganistan'dan umut kesilmişti yapılanlar göstermelik yapılıyordu talibanla çatışmayı düşük düzeyde tut adam etmeye çalışma takıl orada bilmiyorum çıkma fikirleri var mıydı o zaman.


    O dönem hatta afganistan'ın cumhurbaşkanı mı ne vardı işgal komutanıyla muhabbetleri efsanedir adam bildiğin trollüyor biliyor çünkü ülke geri dönülemez noktayı çoktan geçmiş.İliklerine kadar şark kurnazlığı omurgasızlığı ruhuna işlemiş bir konyalıyı okulla düzeltemezsin ölene kadar sana sıkıntı çıkarmamasını sağlayacaksın.


    Gençler beyler gençler ülkeler böyle kurtulur 45 yaşına gelmiş adamlarla 200 yıl uğraşırsın bir şey yapamazsın bir nesil eğitirsin işi bitirirsin.


    Sonuç olarak çıktılar çünkü bu tip yerleri hiç bir para,organizasyon falan düzene sokamaz insan en ilkel haline dönmüş toplum yapısı tamamen ortadan kalkmış herhangi bir eliti kalmamış herkes kaçmış böyle bir yerde milletvekili bile seçseniz yiyecektir çünkü ülke kalmamış umut kalmamış o gelenek yok olunca geri dönüş yok bakınız doğu avrupa avrupa rusya arasında kala kala ne leh şövalyeleri var artık ne bir şey çünkü ne yaparsan yap oyun hileli ülke için uğraşmak bir yere getirmek çok zor.


    Çoğunda talibanın hakim olduğu bir yer polis var ama polis üniforması yok asker var ama mahkemesi yok yani bu işlevleri kendince yerine getiren örgütün hiç bir legal yanı yok.


    En pis kokuşmuş düzende bile meşruiyet kaygısı vardır bütün herkesin rüşvetçi olduğu bir ülke düşünün ama yine de ülkeyi ayakta tutmak zorundadırlar.


    Peki ne olacak bu yerlere oraya girilmiyor orada fabrika kurulmuyor orada maden işlemek zor insanları insan değil masum yok denecek kadar az.


    Ne kendine ne başkasına faydası var.Öyle bir yer ki ne kendi kötülüğünden nasibini alıyor ne iyileşmeye çalışıyor.


    Ne olacak


    Bizim gibilere bırakıyorlar işte idare et diyorlar sistem geçiş sürecinde ortaya ne çıkacak belirsiz ama teknolojinin getirecekleri sonuçlar belli süreç bittikten sonra artık teknoloji farkı açılacak insan hayatını kutsal kabul eden anlayış yıkılıyor sömürmenin bile anlamsız olduğu insan gücüne ihtiyacın duyulmadığı bir dünya geliyor bir düşünün 2100 yılında afganistan'da kim okul açmakla uğraşır uğraşmayacaklar zaten.


    Eskiden yaşla kuru yakmadan böyle yerler düzelir diye düşünürdüm şimdi öyle düşünmüyorum kuracaksın brutal modern bir diktatörlük basıp geçeceksin.





  • Abd kaybetmez . Sen kaybetti sanarsin.
    ABD degil tek güçlü adam insan şirket devlet ne dersen de kaybetmezler. Kaybeden kazandığını sanan hep fakir gucsuzdur. Güçlü her halükarda win win.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.