Şimdi Ara

Korsan İçerikten Multimilyoner Olan Adam: Kim Dotcom

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  
        İnternet dünyasının son yıllardaki yükselişi birçok başarı hikayesini beraberinde getirmiş olsa da, bunların hiçbiri Kim Dotcom’un akıl almaz yükselişi kadar ilgi çekici değil. Korsan içerikler sayesinde milyonlarca dolar kazanan ve birçok dev firmayı karşısına alan Dotcom, defalarca tutuklanmış ve suçlu bulunmuş olsa da hala özgürce dolaşmaya ve lüks bir hayat yaşamaya devam ediyor. Peki dev firmaları ve hatta hükümetleri karşısına aldığı halde her seferinde hapisten kurtulmayı başaran ve hatta kendi davasını savunmak için siyasi parti kuran bu adam kim?

        1974 yılında Almanya’da doğan ve asıl adı Kim Schmitz olan Kim Dotcom, gençlik yıllarından beri güvenlik birimleriyle sorun yaşayan bir hacker, internet girişimcisi ve politik lider. Henüz 20 yaşına bile gelmemişken NASA, Pentagon ve Citibank’ı hacklediğini iddia ederek üne kavuşan Dotcom, ilk olarak 1994 yılında Alman polisi tarafından tutuklandı ve veri casusluğu suçundan hapse mahkum edildi. Ancak Dotcom’un davranışlarını gençlik hataları olarak gören hakim o zamanlar yasal olarak yetişkin bile olmayan Kim’in cezasını erteledi. Güvenlik birimleriyle olan bu ilk karşılaşmasından herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan sıyrılan Dotcom bundan cesaret almış olacak ki, takip eden yıllarda gitgide daha büyük oynamaya başladı ve sonunda kendisini multimilyoner yapacak olan büyük vurgunu gerçekleştirdi.
     
     
    Dotcom Balonu Sayesinde Milyoner Olmayı Başardı
    Teknoloji ve internet sektörlerine yatırım yapan risk sermayesi şirketlerinin yatırımlarının karşılığını alamayınca bir anda bu sektörlerden çekilmesiyle oluşan ve ekonomi dünyasında Dotcom Balonu olarak bilinen büyük mali dalgalanma sırasında harekete geçen Kim, Letsbuyit.com’a 50 milyon dolar yatırım yapacağını duyurarak firmanın hisse değerlerini yükseltmesinin hemen ardından kendi hisselerini sattı ve bu hamlesi sayesinde 1.5 milyon dolar elde etti. Kendisini milyoner yapan bu krizden esinlenerek soyadını Dotcom olarak değiştiren Kim, finans dünyasının kurallarını çiğneyen bu hamlesi yüzünden yargılandı ve 2003 yılında zimmetine para geçirme suçundan hapse mahkum edildi. Ancak verilen bu ceza da ertelendi ve Dotcom’un Hong Kong’a kaçmasına imkan sağladı. Kim Dotcom’a asıl başarısını kazandıran ve dünya gündemine getiren ise Hong Kong’ta kurduğu veri depolama ve paylaşım sitesi Megaupload oldu.

         En iyi döneminde dünyanın en çok ziyaret edilen internet siteleri sıralamasında 13. sıraya kadar yükselen ve bir dönem dünya internet trafiğinin yüzde dördünü oluşturan Megaupload, günlük 50 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı ve yıllar içinde Kim Dotcom’a yaklaşık 175 milyon dolar gelir sağladı. Dizi, film, oyun ve yazılımların korsan paylaşımı için internet kullanıcılarının bir numaralı adresi haline gelen Megaupload’un eğlence sektörüne zararı ise neredeyse yarım milyar doları buldu.

        Amerikan ekonomisinin bel kemiği olan eğlence sektörüne verdiği bu zarar yüzünden kendisini FBI’ın odağında bulan Megaupload, 2012 yılında FBI tarafından kapatıldı ve başta Kim Dotcom olmak üzere firma yöneticileri hakkında online korsanlık, telif hakları ihlali ve para aklama suçlarından yasal süreç başlatıldı.
     

    Megaupload kapatılınca Mega’yı kurdu
    Yaptığı mali katkılar ve yerel politikacılarla kurduğu ilişkiler sayesinde Yeni Zelanda’da yaşama hakkı kazanan Dotcom’un ülkedeki malikanesi Megaupload’un kapatılmasının ardından basıldı ve Dotcom tutuklanarak tüm mal varlığına el konuldu. Bu dönemde değerleri 17 milyon doları bulduğu söylenen kişisel varlıklarına polis tarafından el konulan ve 175 milyon dolarlık banka hesabı dondurulan Kim Dotcom için yolun sonuna gelindiği düşünülmüş olsa da, hükümet birimlerini atlatma konusunda artık uzman haline gelen Dotcom bu suçlamalara da karşı koydu ve avukatlarının sıkı savunması sonrası bir kez daha hapisten kurtulmayı başardı. Amerika’da suçlu bulunan Dotcom’un ABD’ye iadesi için açılan dava devam ediyor olsa da, Yeni Zelanda’da açtığı davaları kazanan Dotcom yıllardır özgür bir şekilde yaşamaya ve lüks hayatının tadını çıkarmaya devam ediyor.

         Üstelik tüm bu yaşananlara rağmen geri adım atmayan Dotcom, bir yandan kendisine yöneltilen suçlamalarla uğraşırken bir yandan da kendisiyle ilgili bir müzik albümü yapmaktan ve İnternet Partisi adını taşıyan siyasi bir parti kurmaktan da geri kalmadı. Megaupload’un kapanması sonrası da boş durmayan Dotcom, Megaupload’un kapatılmasından tam bir yıl sonra yeni bulut depolama servisi Mega’yı kurdu. Üstelik kullanıcılar tarafından Mega’ya yüklenen dosyaların yükleme sırasında şifreleniyor olması, yeni servisin Megaupload’da olduğu gibi hükümet birimleri tarafından incelenmesini neredeyse imkansız hale getirdi.

        ABD hükümeti ve FBI, birçok suçtan suçlu bulunan Kim Dotcom’un ABD’ye iadesi için çalışmalarını sürdürüyor olsalar da, hapisten kurtulma uzmanı haline gelen Doctom önümüzdeki yıllarda da lüks hayatını özgürce sürdürecek gibi görünüyor.
     
    Erhan Tan








  • muhteşem bi başarı öyküsü okurken ağladım :))))))))

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • adamda çok büyük yetenek olmasına ragmen .. bayada fazla şans varmış.. ceza ertelemesi vs kurtulmalar falan film senaryosu gibi :D

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Ben daha 5 tane seçeneği olan bir soruda atıp doğruyu seçemiyorum ama adam hapisten şansıyla kaçıyor. Hay şansımı :(

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Yasalardaki boşluklar sayesinde paçayı kurtarmayı iyi becermiş zamanında, bence en büyük başarısı bu.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Filme çevirsen en iyi hacker temalı film olur.En az The Wolf Of Wall Street kadar ilgi görür.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • YUH BE:d

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • %50 Şans + %20 Cesurluk + %30 Yetenek = Böyle adamlar

    Bense hala 10 yazı tura sonunda sadece 2 tane tutturayım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pablo escobar dan sonraki favorim oldun hll knk

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • cehennem is coming kim doctom !
  • Sölediğin film hacker konulu bir film değil ama
  • adam jim sterling e benziyor lan
  • fbı da madem yetki var bütün korsan içerik bulunduran siteleri kapatsınlar çok mu zor. sonra ağlıyorlar korsancılık vs. diye



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vipersix -- 1 Aralık 2015; 19:40:04 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • FBI Kim'in evini basarken yasal hatalar yaptı. Yetkililer haklıyken haksız duruma düştü. Kim ve avukatları da bunu koz olarak kullanmayı çok iyi bildi. Halen özgür olamsında bu durumun payı büyük.
  • gabe newell illelegal versiyonu

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Suç makinesi gibi bütün sistemleri kırmış.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • şuan kim dotcom mega.co.nz bıraktı. Bunun ardında mega.co.nz'nin o kadar güvenli olmadığını dile getirdi. Yakın da yeni projesiyle göreceksiniz.
  • Adalet sistemine bak, bunlar gibi milletin emeğini sömürenleri değil de, aç olduğu için hırsızlık yapanları hapse atın siz. Dünya medeniyeti çok güzel bir yere gidiyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu hikayeye güzel film yapılır
  • Gelsin bizim ülkeye başbakan yapalım bizimkilerden hiç farkı yok, en azından film/oyun/müzik sektörünü soyar halkı değil :)

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.