Şimdi Ara

kondansatör nasıl ölçülür.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
20.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaslar.
    kondansatör nasıl ölçülür.
    ölçmek istediğim kondasatör 6.8uf 400v eger arızalı degılse ekranda gorunmesı gereken deger nedır veya arızalı ıse hangı degere gore hareket edecegımi bilmiyorum.
    digital multimetre var bende ama nasıl olçeceğimi bilmiyorum bilen arkadaslar yardımlarını esırgemesın lutfen.
    multımetrenın de resımını ekledım
    olcerken hangı bolumu secmem gerekıyor
    gırıslerıde nereye takmalıyım. dogru yerde mı takılı bılmıyorum.

     kondansatör nasıl ölçülür.


     kondansatör nasıl ölçülür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cerrah. -- 2 Mayıs 2011; 2:12:08 >







  • Multimetreyi "20u" bölümüne getir.Kondansatörü "Cx" yazan bölüme yerleştir.Ekranda 6.8 civarı bir değer görmen gerekir.
    Göremezsen kondansatörü ters çevir(işe yarayacağını sanmıyorum ama denemek lazım tabi).Yine göremezsen kondansatör bozuktur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pea.

    Multimetreyi "20u" bölümüne getir.Kondansatörü "Cx" yazan bölüme yerleştir.Ekranda 6.8 civarı bir değer görmen gerekir.
    Göremezsen kondansatörü ters çevir(işe yarayacağını sanmıyorum ama denemek lazım tabi).Yine göremezsen kondansatör bozuktur


    hocam dedıgını yaptım
    aynen 6.8uf 400v de 001 gosterıyor gene sıfıra dusuyor gosterge bu sanırım arızalı demek.
    emın olmak ıcın baska kondansator denedım onun degerlerı de 4700uf 50v
    onu kontrol ettıgımde ıse sureklı degerler degısıyor 13,80
    4,55 9,80 falan sureklı degısıyor bu degısım ıse sureklı kondansatoru temas halınde bırakırsam olmuyor temas ettırıp cekıyorum sureklı o sekılde deger verıyor multımetre yanı dırek temas ettırınce sabıt bır degerde kalması gerekmıyormu.

    nasıl olması gerekıyor onuda ızah edersen sevınıcem. tsk.




  • Eğer sağlamsa sanırım sabit bir değerde kalması gerekiyor.Elinizdeki cihaz max.20 uF kondansatör ölçümü yapabildiği için 4700 uF kondansatörü ölçemezsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ay_erdi

    Eğer sağlamsa sanırım sabit bir değerde kalması gerekiyor.Elinizdeki cihaz max.20 uF kondansatör ölçümü yapabildiği için 4700 uF kondansatörü ölçemezsiniz.

    haklısın hıc dıkkat etmemısım ona geceden kaldık naparsın :)
    pekı tmm dıyelım kondansator 10 uf se multımetrede 10 mu gostermesı lazım ?
  • arkadaslar dıyot ları hangı bolumde olcebılırım ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cerrah.

    arkadaslar dıyot ları hangı bolumde olcebılırım ?


    Sol üstte üçgenimsi bir sembol var.Ona getirip diyotun 2 ucuna prob'ları değdireceksin.Okunan değer çok büyükse hatta okunmuyorsa kırmızı prob'a gelen uç diyot'un - ucudur(katot).Okunan değer küçükse de kırmızı prob'daki +(anot)tur.
    En azından böyle hatırlıyorum
  • tsk ler olcum ısınde deneyım kazanmak ıstıyorum arastırıyorum sureklı
  • tsk ederım
  • Konunun tarihi epey geçmiş ama bende başka bir konu hakkında bilgi ararken beni buraya attı..Baktım ki koca d.h. camiası bu kondua yetersiz kalmış belki kaza ile yine buraya gelecek kişi/kişilere doğru yol göstermesi manasında doğrusunu yazayım..



    Elektrolitik kondansatörler ohm metre ile pek hassas olmasada ölçülebilirler. Ohm metrenin ölçü uçlari kondansatörün uçlarina rastgele baglanir. Bu durumda ohm metrenin ibresi önce aniden yükselir daha sonra yavas yavas düsmeye baslar. Uçlar ters çevirildiginde de ayni sekilde olmalidir. Büyük degerli kondansatörler (470 mF'dan büyük olanlar) ohm metrenin X1 kademesinde, küçük degerli kondansatörler ise (470 mF'dan küçük olanlar) ohm metrenin daha yüksek kademelerinde ölçülürse daha iyi sonuç alinir. Eger ölçü aleti hiç sapmiyorsa veya saptiktan sonra yerinde kaliyorsa kondansatör arizalidir. Eger kondansatörde bir sizinti varsa yani kismen arizali ise ibre sapar fakat düsmeye basladiginda tam sifira kadar inmez belli bir yerde kalir. Bu durumda bu kondansatör pek güvenilir degil demektir




  • Bir diğer kontrol ise kondansatörün üst kısmını fiziksel olarak kontrol etmektir. Arızalanan kondansatörlerin üst kısmındaki metal kapak (metal pul gibi bişey) hafif bombe yapmaktadır. Bugüne kadar karşılaştığım kondansatör arızalarının bir kısmını bu şekilde anladık. Tabi ölçme daha kesin ve doğru bir yol.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bende kondansatör ölçmek istiyorum.Fakat ölçü aletinin hangi değerini kullanacağını bilmiyorum.
    Ölçeceğim kondansatör değerei 1000uF 16v.ölçü aleti üzerinde yazılan değerler ise :2nF-200nF-20uF. Hangisinde ölçmem lazım.
    Bir de bu değerlerin karşılığı nedir yazabilir misiniz? Yani 1 uf kaç nf vs gibi
  • sihirlix S kullanıcısına yanıt
    Elindeki cihazın max ölçümü 20 uf ise doğal olarak 1000 uf kondansatörü ölçemezsin.
    Yukarıda direnç ölçüm kademesinde nasıl ölçüleceği yazılmış buna ilaveten iletkenlik ve diyot ölçümü yapılan buzer ile ses çıkaran kısımlada ölçüm yapılabilir.Ölçü aleti buzer konumuna alınıp kondansatörün bacaklarına değdirilir,sonra kutuplar değiştirilerek tekrar değdirilir her iki seferdede ölçü aletinden bir süre ses gelip kesilmesi gerekir.Ses hiç gelmiyor veya sürekli olarak ötüyorsa kondansatör arızalı demektir.
    Peki kondansatörün bacaklarına problar değdirildiğinde ne kadar süre ses gelmelidir? Bu sesin süresi kondansatörün kapasitesi ile doğru orantılıdır,bir kaç uf değerinde kondansatör ölçerken bir anlık dit sesi gelirken birkaç bin uf lık kondansatör ölçerken gelen ses iki üç saniye olmalıdır.Sesin uzunluğuna göre kapasite hakkında tahmin yürütülebilir
    zamanla tecrübe kazanılır.Kondansatör kolay bozulan bir eleman değildir eğer tepesinde şişlik yok ise muhtemelen sağlamdır.
    Birde şu var kondansatörler özellikle elektrolitik olanlar pil gibi bekledikçe bayatlar, içindeki sıvı kurur,çalışma süresi ve ortam ısısına bağlı olarak bir miktar kapasite kaybı olur.Sıradan devrelerde bu çok önemli gibi görünmesede HİFİ ve AUDİO elektroniğinde eski cihazlar (15-20 yıl)bakıma alındığında kondansatörler yenisi ile değiştirilir.( tabiki cihaz bu restorasyonu hakedecek kalitede ise)

    NOT. 1000 PF = 1 NF
    1000 NF = 1 UF



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekrem3457 -- 22 Kasım 2016; 12:44:3 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.