Şimdi Ara

komünizm ve sovyetler birliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
2.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • komünizm hakkında pek bilgim yok beni aydınlatırsanız sevinirim.
    sovyetler birliği 2. dünya savaşından dolayımı birlik kaldılar bu birlik kuruldu ? neden dağıldı ? o zaman ki halkın durumu neydi ? sorularımı cevaplarsanız çok mutlu olurum teşekkürler.



  • sovyetler birliği 2. dunya savasında olusmadı 1. dunya savası sırasında kızılların rus çarlıgını yıkarak devrim yapmasıyla kuruldu (yani komünizt devrim ) birlik denmesinin sebebi zamanında bünyesinde farklı milletleri ve devletleri bulundurmasıydı örnegin ukrayna , kazakistan vs vs. . Dagılmasının sebebi soguk savas dönemin de izlenen yanlıs ekonomik politikalar silahlanma yarısı için ayrılan büyük bütçeler sovyetlerin son yıllarına kadar buyuk sıkıntılar yarattı yani buyuk kısmı ekonominin maf olmasından kaynaklı dagıldıktan sonra günümüzdede fark etmişsindir dağılan ülkelerin cogu dagıldıktan sonra buyuk ekonomik sorunlar yasamıstır . ozamnki sovyet halkı nın durumu tamamen devlete baglı komünizm sisteme göre yönetilen bir halktı bu soruyu biraz daha detaylı sorarsanız daha iyi bir cevap vere bilirim :)
    bide unuttugum bişey daha var 2. dunya savasında birlik kurulmamıstı dedik fakat 2. dunya savasında alman işgali altındaki sovyetlerin kurtardıgı ve almanyanın müttefiki olupta sovyetlerin işgal ettigi ülkelerin hepsine sovyetler komünizmi getirmiştir bir nevi kuklası altına almıstır bunlar dogu almanya - bulgaristan - cekoslavakya-slovakya - polonya - romanya - macaristan - kısmen yugoslavakya
    eger yardımcı olduysam ne mutlu bana aklınızda baska soru varsa yardımcı ola biliceksem burdayım :)




  • Komünizm ile sosyalizmin farkı nedir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Revv.0

    Komünizm ile sosyalizmin farkı nedir

    komünizm senin elindeki iki ineği alır. sana süt verir.
    sosyalizm elindeki iki ineğin birini alır, olmayana verir. en basiti budur herhalde.

    @16tayfun53
    cevaplarınız için teşekkür ederim. anlamadığım bir şey var. sscb'nin açılımı sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği, neden komünizmi esas almıştır adında sosyalist cumhuriyetler diyor. ikisi farklı şeyler değil mi ?
  • İnternette Lenin'in kitapları var onları okursan geniş bir bilgin olur.Ne Yapmalı? diye bir kitabı var onu öneririm.Müthiş bir lider ve marksizmi özümseyip farklı temeller üzerine inşa etmiştir,kendi zamanına uyarlamaya çalışmıştır.Komünizme geçmek için sosyalizmi bir aşama olarak görmüştür.Komünist manifesto ve das capital de okunmalı.
  • Unutmadan bir de georges politzer-felsefenin temel ilkeleri kitabıyla başlayabilirsin.
  • @Canis Majoris

    önerilerini dikkate alacağım teşekkürler. bir sorumda size olacak. rus komünizmi ilk başlarda kusursuz mu gidiyordu, ileride hastalıklı olması sadece ekonomik nedenlerden miydi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Atılgan 3

    @Canis Majoris

    önerilerini dikkate alacağım teşekkürler. bir sorumda size olacak. rus komünizmi ilk başlarda kusursuz mu gidiyordu, ileride hastalıklı olması sadece ekonomik nedenlerden miydi ?

    İlk başlarda kusursuz gitmiyordu ama zamanla bir yükselişe geçti.Çarlık rusyası zamanında dünya piyasasının %2,5 una sahiplerdi,sovyetler zamanında ise bu oran %20 ye kadar çıktı.En önemli özelliği de işsizliğin ve enflasyonun olmamasıydı.Ama 2.Dünya Savaşı Sovyetler'i kötü etkiledi.Üretim seviyeleri aşağı indi.Sonra toparlasalar da soğuk savaş dönemindeki gereksiz yatırım ve harcamaları ve demokratikleşme hareketleri sovyetlerin çöküşüne zemin hazırladı.Ama şu da var ki sovyetler kötü zamanında bile ABD ile teknolojik ve ekonomik olarak rekabet edebilecek düzeydeydi.İleride çökmesinin nedenleri tamamen ekonomik değildir,ideolojik nedenleri de vardır.İstenen işçi sınıfı yaratılamamış,işçilere yeterince boş vakit ayırılmamıştır.Kapitalizmin de işçileri gösterişli bir hayata çekmesi,sosyalist düzeni alt üst etmiştir.Bir sürü nedenleri var.




  • Komünizm bir toplumda ki sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırarak, o toplumun üretiminin ve üretim çıktısının toplum içinde ki herkese ait olduğudur. Kısaca herkesin bir görevi vardır ve aynı şekilde herkes çalışır, bunun sonucunda her şey ortak maldır. Para söz konusu değildir.
    Örnek vermek gerekirse.
    1-
    Çiftçi tarlayı işler.
    Buğdayı değirmenci un yapar.
    Fırıncı Ekmek yapar.
    2-
    Madenci demir çıkartır.
    Çimento fabrikası çimento yapar.
    Tuğlacı tuğla yapar.
    Mimar binayı çizer.
    İşçiler binayı yapar.
    İnşaat mühendisi denetleyici ve düzenleyici görevi üstlenir.

    Örnekler bu şekilde her konuda çoğaltılabilir.
    Burada önemli olan, örneği verilen herkesin binadan ev hakkı ve ekmek hakkı olduğudur (toplum hem üretici hem de tüketici). Parasız bir şekilde temin ederler. Kimin ne iş yaptığı önemli değildir. Ütopik felsefesi, herkesin eşit şekilde fayda sağlaması sonucu sınıfların ortadan kalkması ve bunun sonucunda da devlet kurumuna ihtiyaç kalmamasıdır. Her şey herkese aittir.


    Sosyalizm ise çıktıdan çok, çıktı yapmaya yaran araçların herkese ait olduğudur. Yani üretim araçları topluma aittir.

    Komünizme verilecek en güzel örnek, hepimizin bildiği şirinler çizgi dizisidir.
    Para, din, din adamları, aristokrat, burjuva (vs. vs.) yoktur. Herkesin kendi bilgisine göre görevi vardır. Herkes görevini yaptığından, mutlu mesut yaşarlar. Gargamelin tek amacı şirinleri yakalayıp, altına çevirmek ya da yemek, yani kapitalizmi simgeler. Nihai hedef paradır. Kırmızı şapkalı ve beyaz sakallı şirin baba da tabii ki Karl Marx'tır...


    Aklında bir fikir olması açısından kısaca anlatmaya çalıştım...




  • 1.Dünya Savaşı yapılırken 1917 yılında Rusya'da Bolşevik ihtilali oldu. Hatta Rusya bu nedenle 1.Dünya savaşından çekildi. Daha sonra Lenin liderliğindeki Bolşevik Partisi Geçici hükümeti devirdi. Bu devrim sonucu 1922'de SSCB Kuruldu.

    Dağılmasına gelirsek bildiğim kadarıyla ülkenin çok fazla borcu vardı. 1991 yılında Gorbaçov açıklama yaptı ülkenin borçlarını ödeyemediklerini söyledi sonra SSCB dağıldı.
    Rusya Federasyonu kuruldu. 2000 yılında devletin başına Putin geçti adam borç harç ne var ne yok hepsini ödedi. Putin'in Rusya'ya çok büyük faydayısı oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 15 Aralık 2013; 15:43:34 >
  • Güzel konu olmuş cevaplar açısından. Baya bilgilendirici yorumlar yapılmış teşekkürler.
  • Bu gün Türkiye Cumhuriyeti için Recep Tayyip Erdoğan ne ise Rusya Federasyonu içinde Putin o dur. Geçmişlerimiz birbirine çok benzer bazı konularda farklı açılardan dahi olsa.
  • nerde o eski günler 

  • Sovyetler komunizme giden yolun mihenk tasi olan kapitalizmi atlayarak direk sosyalizme gecip ordan komunizme ulasmak istedi. Kapitalizmle birikim yapmadan ve romantik bir yolla rekabetci dunyayi goz ardi ederek mal biriktirmeden olani sosyalizmle paylasinca sonuda cabuk oldu.
    Çin ayni hataya dusmemek icin kapitalizm asamasinda. Kapitalizm aslinda komunizme giden yoldaki mihenk taslarindan biridir. Ondan sonra sosyalizm gelir ve paylasilir, daha sonra komunizme ulasilir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    Bir tek kapitalizm ile birim yapılabiliyorsa neden kapitalizmde kalınmıyor da sosa koma geçiliyor?

  • komünizm aslında aptallıktır, taş kafalılıktır. Sovyetlerin yıkılma sebebi bundan ibaret idi.


    1950 de adamlar pc üretmeye başlıyorlar; stalin beyinsizi "bunları üniversitelere dağıtırsak, ülkemizde yoldaş değil amerikan ajanı yetiştiririz" fikriyle bu işin önünü kesiyorlar


    1960 larda ise internet düşünülüyor. Ama ameirka'nın aksine, bunda öncelik tüm devlet üniversitelerini bir birine bağlamak sonra devlet dairelerinin sırası düşünülürken, proje ilerlerken, bu sefer yine natokafa bir komünist çıkıp aynı "amerıgan ajanı yedişdirirler" diyerek bu projeyi de iptal ediyorlar.


    bana göre komünist kafanın en temel iki özelliği...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.