Şimdi Ara

Kombinizde basit ayar yaparak doğalgaz tasarruf sağlayın!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
2
Favori
6.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle forum sakinlerine merhabalar.
    Bilindiği gibi ülkemizde doğalgaza ard arda yapılan zamdan ve soğuk geçen kış günlerinden dolayı doğalgaz faturalarımız bir hayli fazla geldi. Geçtiğimiz ay youtube da şu video karşıma çıktı video videoda ki abimiz elinde ki kombi servis klavuzunda gösterildiği şekilde kombinin gizli ayar yani servis ayarları bölümünde bir kaç değişiklik yaparak yüksek gelen faturaların düşeceğini ,bir başka deyişle günlük tüketilen doğalgaz miktarının metre küp olarak düşeceğini belirtmektedir. Videodaki abimizin anlattıkları buderus marka kombiler için geçerli idi ben de evde kullandığım bosch condence 2000 w kombi için araştırma yaptım ancak türkçe yazılmış servis kullanım klavuzu buladım. Buraya dikkat edelim cihazla beraber gelen kullanım klavuzu değil servis kullanım klavuzunu bulamadım. (Sanki bu klavuz devlet sırrı gibi saklanmış) hal böyle olunca yabancı kaynaklardan bosch condence 2000w için ingilizce bir servis kullanım klavuzu buldum ve videoda belirtildiği şekilde ayarları yaparak günlük doğalgaz tüketimini 2-5 metre küp arası düşürerek 8 metre küpe indirmeyi başardım. Videoda ki abimiz bu tasarruf yöntemini uzun yolda giden bir aracın daha az yakıt tüketmesine benzetmiş. Ben ise şu şekilde açıklamak istiyorum. Ocakta bulunan çaydanlık ağzına kadar su dolu olsun full ateşte kaynasın kaynadıktan sonra ocağın alevini en düşük kademeye indirirsek çaydanlıkta ki su kaynamaya devam edecektir. Yani daha az enerji ile kaynayacaktır. Kombi de yaptığımız ayarda aslında bu şekilde kısık olarak sürekli yanan alev sirkülasyon halinde ki suyu sabit sıcaklıkta tutmaya çalışacaktır.

    Şimdi gelelim bu kadar tasarrufu nasıl yaptığımıza? Bu ayarlar Bosch condence 2000w yoğuşmalı kombide denenmiştir. Aynı seri 2500 w veya aynı marka başka modellerde işe yarar mı bilmiyorum.

    Öncelikle kombimiz üzerinde bulunan servis tuşuna 3. Sn süreyle basılı tutuyoruz. Ekrana "1.2.c" yazısı gelecek sonra ekranın sağ tarafında bulanan + ve - tuşlarına aynı anda basılı tutarak bekliyoruz ve ekrana "2.1.A " menüsü gelecek burda tekrar servis tuşuna basarak seçiyoruz ve - eksi tuşuna basarak 100 olan rakamı 50'ye indiriyoruz. Sonra servis tuşuna uzun süre barasak yaptığımız ayarı kaydediyoruz. Sonra artı eksi tuşlarını kullanarak 2.3.d menüsünü buluyoruz bu menüde yazan 30 sayısını 35 e çıkarıyoruz ve servis tuşuyla kaydediyoruz. Yapılan ayar kaydedilince ekranda " [ ] " işareti belirecektir. Bu işareti görünce işlem tamam demektir. Servis menüsünden çıkmak için servis tuşuna bir kaç defa basarak ana ekrana dönüyoruz. Bundan sonraki süreçte yapılan ayarın işe yarayıp yaramadığını günlük olarak sayaçtan takip edebilirsiniz.

    Bu ayarlar tarafımca denenmiş ve faydasını gördüğüm için paylaşma gereği gördüm.
    Tabiki doğalgaz tüketiminde ısı yalıtımın, kullanılan peteklerin büyüklüğü , alt katın dolu veya boş olması etkiler. bu nedenle oturduğum evin özelliklerini şu şekilde belirteyim.
    Evde toplam 6.metre uzunluğunda 4 petek açık, ev dıştan ısı yalıtımlı ve sıfır bina, alt kat boş. yukarıda bahsettiğim ayar öncesi günlük doğalgaz tüketimim 10-13 metre küp arası değişiyordu. Ayar sonrası günlük tüketim 8 metre küp oldu. Bu da aylık en az 150 metre küp kadar tasarruf demek oluyor.

    Servis kullanım kılavuzunun ilgili sayfaları

    Kombinizde basit ayar yaparak doğalgaz tasarruf sağlayın!!! Kombinizde basit ayar yaparak doğalgaz tasarruf sağlayın!!!

    Servis kılavuzunun kendisi
    Bosch Condence 2000 w servis kılavuzu ingilizce

    Bahsettiğim ayarlardan daha farklı bir ayar bulan veya daha iyisini bilen bir arkadaşımız çıkarda paylaşırsa herkes için faydası olur. Lütfen bu konu hakkında uygulama sonrası geri bildirim yapalım. Sağlıcakla ve bereketle kalın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Tam olarak ne yapiyorsunuz Allah askina.Ben bir sey anlamadim kardesim.kombinin ayarlarini degistiriyorsunuz tamamda neyi degistiriyorsunuz.kombinin bir onceki calismasi ile yaptiginiz ayar sonrasi ne degisiyor kombide.benim kombim eca confeo plus.su sicakligi 40 ayarladiysam 49 da calismasi duruyor.31 gelince tekrar calismaya basliyor.bunu benim kombim uzerinden aciklarmisiniz.ayar menusune nasil girilir nasil degistirilir onu sormuyorum size.benim kombi sizin ayarinizdan sonra ne degisecekte gunde 3 metrekup tasarruf saglayacak.acikcasi bu iste bir gariplik var.sizin ayarlardan sonra havalar biraz isinmis tuketim ondan dusmus olmasin.bu kadar tasarruf sadece isi yalitimi ve oda termostadi ve termostatik vanalar ile olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkostu E kullanıcısına yanıt
    Sizin kombiniz fabrika ayarlarında şehir içinde dur kalk yapan arabaya benziyor. Yani 31 dereceye gelince 51 dereceye çıkartana kadar daha fazla enerji sarf ederek çalışıyor. Benim kombimde benzer şekilde çalışıyordu. Kombide 2.1.A menüsünde ki ayarı yaparak %100 yanan alevi %50 ye düşürdüm.

    Bahsettiğim tasarruf değerleri ısınan havalarda değil soğuk havalarda, hava sıcaklığı ortalama -3 ℃ ile 11℃ derece arasında iken ölçüldü. Güneydoğu bölgesindeyim rakım ise 950 metre. Değerler Yağmurlu havalarda değil ayaz geçen ve rüzgarlı günlerde ölçüldü.

    Tekrar söylüyorum bu ayarlar condence 2000 w modeli için geçerli.

    Servis klavuzu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Iyide bu ayarla olabilecek birsey degil ki.
    Tum kombiler donus suyuna gore modulasyon yapar. Alev boyunu kisar. 45 C ayarlandiysa ornek 51'de kapatir. Donus suyu isindikca alev boyunu kisar.
    Sizdeki kombi zaten alev ve fan modulasyonlu.

    Bir kac ufak tefek ayar ile gunluk 5 m3 daha az tuketim olması im-kan-siz...
    Kendinizi kandiriyorsunuz.
    Havalar isindi biraz donus suyu daha gec soğuyacagi icin kombi cok fazla devreye girmez bu sayede zaten otomatik olarak tuketim düşer.

    Yine söylüyorum günlük 5m3 ciddi rakam. Ayda 150 m3 yapar. Hemen hemen 180-190 lira :) Şaka yapıyor olmalisiniz :) Yani siz diyorsunuz ki aylık 400 tl faturasi gelen vatandasin bu ayarlar sayesinde faturasi 200 liraya kadar dusecek.

    Yemin ediyorum sizi dahi ilan ederler.
    Matematik profesörleri gibi kendi yasalarinizi ilan edersiniz :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bahsettiğiniz şekilde çalışmasını istiyorsanız bunu oda termostatı ile de yapabilirsiniz. Geçen sene 250 civarında fatura öderken bu sene en soğuk dönemde 150 ödedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt
    Yorumunuz için teşekkürler. fayda gördüğüme emin olmasaydım burda paylaşım yapma aklıma gelmezdi. Havalar sıcak iken yani 2018 eylül ekim döneminde dahi 250 ve 300 (200 metre küp ve üstü) TL FATURA ödedim üstelik 3 petek açık iken (4.8 mt) bu faturayı görünce ben de sizin gibi şaka sanmıştım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alus -- 26 Şubat 2019; 7:31:21 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ergin3 E kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi aynı mantık, oda termostatı bu ayarlara otomatik müdahale ediyor, biz manuel müdahale ederek bu duruma getirdik. Oda termostatı kullananlar bu ayarları yapmamalı zaten otomatik çalışıyor sistemleri.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu ayari 40 a dusurun pompa calisma ayarini 3 dk dan 10 dk cikarin cok tasarruf ettiren bir yontem degil ama genede az da olsa tasarruf ettirir ben bosch kombi de bu sekilde kullaniyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • emreozgerr kullanıcısına yanıt
    Öneriniz için teşekkürler, ne kadar süredir bu ayarlar ile kullanıyorsunuz?

    Evin sıcaklığı, konumu alt katın boş olup olmadığı ve petekler ile ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz? Ayrıca tüketim ne kadar fark etti?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alus -- 27 Şubat 2019; 8:17:40 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Akıllı kombi kitleriyle dr tasarruf sağlayabilirsiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alus A kullanıcısına yanıt
    4+1 müstakil 2 katlı ev alt kat da doğal gazlı yalıtım oturma odası ve yatak odasında içten yalıtımlı olarak bulunmakta dıştan yalıtım yapamadım yaklaşık toplam 12 metre petek bulunmakta tüm petekler açık, 2 aydır bu ayarlarla kullanıyorum ayar yapılmadığı zaman 710 TL fatura geldi geçen ay 517 TL fatura geldi bu ay havalar soğuk değil daha düşük gelecek diye tahmin ediyorum kombi sürekli 40 derece ye ayarlı. Tüketim az da olsa fark etti.
  • emreozgerr kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler kardeş, peki pompa çalışma ayarını 1.5.A menüsünden mi yaptınız ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alus A kullanıcısına yanıt
    benim kombi de pompa ayari 8F olarak geciyor sizin kombi de o ayar hangisi servis kilavuzundan bulabilirsiniz pompa calisma zamani olarak gecer sanirim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • emreozgerr kullanıcısına yanıt
    Yaptığınız ayarlara göre 12 metrelik petek uzunluğu için tüketim miktarı mükemmel görünüyor. Paylaşımınız için tekrar teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alus A kullanıcısına yanıt
    Merhaba dediğiniz ayarı bugün bire bir yaptım. Kombi 35 de çalışıyor. Bakalım gaz yakımında ne gibi değişiklik olacak takip edeceğim. Başka yapılması gereken bir ayar yok sanırım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alperkurucu A kullanıcısına yanıt
    Faydasını görürsünüz inşallah, günlük tüketimi takip edin özellikle banyo suyunu kullanmadığınız günleri takip edin.

    Benim günlük tüketim dün 7.5 metreküpe indi (gündüz havalar biraz ısındı, gece sıcaklığı halen soğuk)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Maksimum alev boyutunu azaltıp,minimum alev boyutunu arttırmanın hiç bir mantığı yok, minimum alev boyutu tasarruf için her zaman en düşükte olmaldır. 1.3.b yide 10 dk yaparsanız brulör devreden çıktıktan 10 dk sonra devreye girer bu da tasarrufa katkıda bulunur.
  • Kombi gucu dusuyor..aslinda ben hep derim 24 kw lik bir kombi kagit uzerinde ortalama bir daire icin fazla fazla yeterli..neden burdan girdim dolasimdaki donus suyu ne kadar soguk olursa verim o kadar artar..uzun petek boyu verimi artirir..kombi kapasitesini dusurunce soguk suya yanan kisik alev gucu daha fazla nufus ediyor.. Buda bacadan atilan gucunu suya birakamamis olan sicak egzost gazindan birazdaha fazla isi calma demektir..haliyle verim artar..yalniz biz nihai tuketiciyiz, bu kombileri ureten muhendisler neden bunu dusunmemislerdir..biz yanlis biliyorsak dogrusu nedir..dogrusu normal calistirmaksa verim farki nasil degerlendirilecek..
    Bunu soyle degerlendirin..diyelimki gaz ocaklarinizda 4 goz var biri en kucuk ikisi orta biriside cok buyuk..siz cok buyuk ocakta cezveyle kahve pisiriyormussunuz gibi dusunun..tabi kombi istenen cikis suyu sicakligi olusunca kendini kisar..

    Atladigimiz bir diger sey ise oda isisidir..dusuk gucte calisan kombi normal calisan kombiye gore oda isisisini daha gec tamamlayabilecektir..durmasi zaman alacaktir veya hic durmayacaktir..bu mantik termostat kullanilan evlerde cok anlamli olmuyor..ben baymak kombimde denedim anlik gazmodulasyonunu 99 dan 50 ye dusurdum, petekler set edilen kazan sicakligina ulasmada zorluk cekti..cikis suyu set edilen derecelere ulasmada cok zorluk cekti..kombilerin verim araligi 50 cikis 30 donus ve %30 kismi yuk olarak kabul ediliyor..hangi evde 50 cikis 30 donus var..50 cikis ise donus 45 yada 40.olur..yapilan bu islemde faturalar dusuk gorunsede ev isisi da takip edilmesi lazim..eskiden 23 ile isitilip 700.tl fatura gelen evi bu yontemle 22 derecede anca isitip 500 geldi demek tasarruf olmaz..ama test etmek denemek ogrenmek hakikatende verimli ise paylasmak en iyisidir..takipteyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Kirpi bey siz hangi değerleri önerirsiniz en temelde. Bu değerlere 1.3b yide eklesek nasıl olur

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.