Bir arkadaşımız isteğimi görmeyip özel mesaj atmış, kendisinin de izniyle buraya konuşmanın başını yapıştırıyorum: quote:
Merhaba bilgisayar mühendisliği ile ilgili birkaç sorum olacak: İlk olarak okunan üniversitenin önemi nedir benim ilk senem 40b civarı sıralama geldi , 1 sene daha çalışmak kayıp mıdır 40b cıvarında da ege gtü gibi üniler var odtü itü arasındaki fark nedir işe alımlarda ne kadar etkili? Ben bu bölümü analitik zeka ve problem çözme yeteneğim için seçiyorum ama bildiğim herhangi bir programlama dili yok bunun dezavantajı olur mu? Kendi şirketimi kurma veya yönetici olmak için neler yapılmalı?15-20 yıl sonra patronların altında ezilmek istemiyorum. Benim ilgimi yapay zeka machine learning tarzı konular çekiyor bu alanların türkiyede çalışma fırsatı var mı? Yurtdışı zorunlu mu bu alanlar için? Son olarak maaşlar hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Çok teşekkürler şimdiden. | quote:
Üniversite çok duyulmadık olmadıkça o kadar da önemi yok, en fazla yeni mezunken bir gıdım daha zorlanırsın, özellikle birkaç sene deneyimin varken hiçbir şey fark etmez. Üniversiteyi en çok önemseyenler liseliler. İngilizce önemli ama, olmalı kesinlikle. Bir programlama dili bilmene gerek yok, ben de bilmiyordum, çoğu arkadaşım da bilmiyordu. Sıfırdan gayet rahat öğrenirsin. Kendi şirketin için bir şey diyemeyeceğim, ben de öyle bir seviyede değilim, ama olayı patronların altında ezilmek yerine bir yandan kendini eğitirken bir yandan para kazandığın ortam olarak görebilirsin bence. Tüm patronlar altını ezme meraklısı değil. Açıkçası ilgi alanım olmadığı için Türkiye'de ne çalışma alanları var bilmiyorum, ama akademisyen olmaya karar verirsen, yüksek lisansını da üstüne yaparsan rahat olur diye düşünüyorum. Maaşlar İstanbul'da genelde özel şirketler için 2500+, bankalar için 3500+ gibi başlıyor. Bunların yeni mezun maaşı olduğunu da unutmamak lazım, yani orada onların işini güzel bir şekilde yapamıyorsun, seni potansiyelin için alıyorlar daha çok, yavaş yavaş öğreniyorsun. Bu konularda internette sağlam bilgi kirliliği var, çünkü çoğu insan kontratlarında belirtildiğinden ve aynı zamanda toplumda etik de kabul edilmediğinden maaşlarını paylaşmıyorlar. |
|